Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.
gazdaság
Ingatlan.com: jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt
Jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.
gazdaság
Lezajlott a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó informatikai átállás
Lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás, az MKB Bank szolgáltatásai zavartalanul működnek, és a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket - közölte a Magyar Bankholding az MTI-vel szerdán.
gazdaság
Mesterséges intelligencia munkacsoport alakult a NAV-nál
A NAV újonnan megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS) az adóhivatal egyedülálló adatvagyonára épülő kutatásokat végez a jövőben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Növelte villanyautókból álló flottáját a GreenGo
Növelte a kizárólag villanyautókból álló flottáját a GreenGo, áprilistól már több mint 400 jármű várja a felhasználókat - közölte a közösségi autómegosztó szolgáltató hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Az Auchan megszünteti üzleteiben a műanyagzacskót
Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.
gazdaság
Ma egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank
A terveknek megfelelően halad a Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítése: március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább; és az április 2-3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszert ütemezetten leállítják - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka, az értékesítés várhatóan az idén a harmadik negyedévben indul - közölte az importőri feladatokat ellátó Duna Motors Disztribúció Kft. az MTI-vel kedden.
gazdaság
KSH-elnökhelyettes: a vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói
A vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói: a GDP 7,1 százalékkal bővült, a GDP-arányos államadósság nagyot csökkent, így a GDP 77 százaléka alá várható és a költségvetési hiány is várhatóan kisebb lesz az előre jelzettnél, 7 százalék alatti érték lehet a végleges szám - nyilatkozta Windisch László a KSH elnökhelyettese az MTI-nek kedden.
Hiába érkeznek tömegével, az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket
Irányadó becslések szerint jelenleg 50.000 és 70.000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén. „Hazánkban eddig is szívesen alkalmaztak kárpátaljai magyar, vagy akár ukrán anyanyelvű dolgozókat, ez az igény tehát nem most alakult ki. A cégeket nem a magyar munkavállalók lecserélése motiválja, hanem az együtt foglalkoztatás jellemző, és ez az újonnan érkezők magas számával sem fog megváltozni.” – mondta Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
Rekord mértékű működési eredményt ért el a német Audi tavaly
Kevesebb kocsit értékesített az Audi tavaly, mint egy évvel korábban, működési eredménye viszont rekordnagyságot ért el.
ITM: újabb rekordot hozhatnak a tavasszal meginduló útfelújítások
Tavaly évtizedes csúcsot ért, hogy mintegy 1250 kilométeren kezdődtek a szolgáltatási színvonalat emelő beavatkozások az utakon. A kivitelezők az időjárás kedvezőbbre fordulásával ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a munkálatokhoz. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint másfélezer kilométeren újulhatnak meg útszakaszok - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft.
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft., hogy felhívja a vásárlók figyelmét a megbízhatóan magyar eredetű termékekre, és ezzel erősítse a tudatos vásárlási szokásokat; a szigorúan ellenőrzött, megbízható termékek védjegyének használatára már több mint 210 cég terméke jogosult - közölte a Kft. az MTI-vel szerdán.
NAV: május 20-áig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról
Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni; a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
gazdaság
Jófogás: a munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet
A munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet, és minden második dolgozó gondolkozik munkahelyváltáson - közölte a Jófogás hirdetési portál csütörtökön az MTI-vel.
belföld
Továbbra is népszerű a távmunka, a cégek azonban alábecsülik a digitalizációval járó adatbiztonsági kockázatokat
Folyamatosan növekszik a nyugat-magyarországi vállalkozások digitális fejlettségi szintje, a cégvezetők nagy részében azonban fel sem merül, hogy cégük kiberbiztonsági támadás áldozatává válhat, a saját adatbiztonsági felkészültségükkel pedig meglepően elégedettek — derült ki az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Pencloud által végzett felmérésből.

A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó

Kultúra
2021. március 16. 18:41

Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.

Ködbe burkolózó hegyek, dércsípte szőlőutak, napfényben fürdő várrom. Ha valaki mindenféle előzetes tudás nélkül kerül szembe Orbán Péter képeivel, könnyen hiheti, hogy amit lát, egy távoli táj lenyomata: talán egy idilli olasz falué vagy a francia vidéké. Igazából ez gyakran megtörténik: az emberek nem egyszer csodálkoznak rá a fotók láttán, mennyi gyönyörűség van a közelükben. Mert a fenti pillanat mind balatoni: a köd mögül a Badacsony kukucskál ki és a nap Csobánc várán süt át.

A táj bűvölete

Igazán megkapó pillanatok, így nem csoda, ha Péter is a szerelmesük lett. A hely szülötteként ez szinte természetes, bár bevallja, időbe telt ráeszmélnie az őt körülvevő szépségre. „Nekem is el kellett mennem, hogy igazán értékelni tudjam a tájat” – mondja, miközben egyik kedves kilátópontja, a kettőnk lakhelye, Veszprém és Badacsonyörs között félúton, Balatonfüreden található Tamás-hegyi kereszt felé tartunk. Közben kiigazítja magát, mert talán mégis hatott rá a környezet már gyerekként. „El se tudom képzelni, milyen lett volna városban felnőni. Éltem ott is, tudom szeretni, de csak turistaként. A városi léttel sokszor együtt jár a közömbösség, az állandó körforgásban levés, amivel csak haladsz, de nem tudsz elmélyülni. Jobb szeretem azt, amit ezzel szemben a vidék ad.”

A kirándulásokat, a céltalan bóklászással járó felfedezést, amelyekből a fotózás is kinőtt. Az első gyalogtúrájára általános iskolai testnevelő tanára vitte el, aminek az ízére gyorsan rákapott – azóta közel húsz káli túrát végigcsinált –, majd kerékpárral kezdte el járni a környéket, egyre nagyobb köröket róva, egyhuzamban, akár Veszprémig tekerve. És közben belevágott a fotózásba. „Kézenfekvő volt: jó lett volna másoknak is megmutatni, amit láttam.” Az első digitális gépét még a gimnázium elején vette, aminek olyan kezdetleges volt a technikája, hogy lemerült, ha elvillant a vaku, de ez nem csüggesztette. 2008-ban váltott tükörreflexesre – mint mondja, onnan datálja, hogy tudatosabban kezdett fotózni és nem csak nyomkodta az exponáló gombot –, és folyamatosan képezte magát. Első képeit internetes fórumokon osztotta meg még a kétezres évek közepén, és bevallása szerint az itt kapott visszajelzésekből tanulta a legtöbbet ahhoz, hogy kialakuljon a saját látásmódja, de pár éve egy iskolát is elvégzett, ahol a korábbi haditudósító Siményi Gergely volt rá nagy hatással: „nagyon megkapó személyisége volt, és leginkább emberileg tanultam tőle, például arról, hogyan álljunk az ügyfélhez” – meséli.

A tanulást a mai napig sem hagyta abba. Azt vallja, jó fotók és festmények nézésével rengeteget lehet fejlődni.

„Számomra sosem demotiváló, ha valaki többet tud nálam. Éppen ellenkezőleg: arra inspirál, hogy jobb legyek.”

Elcsendesedni a pillanatban

Ma már persze sokan Péter fotóiból inspirálódnak. Bár a fórumokon is kapott biztatást arra, hogy jó az, amit csinál, széles körben akkor ismerték meg a nevét, amikor 2014-ben elindította Facebook-oldalát és pályázatokra nevezett munkáival. „Amikor egy évben négy-öt pályázaton is indultam és nyertem, kezdtem én is elhinni, hogy van értelme annak, amit csinálok” – emlékezik vissza az első sikerekre. Azóta a munkái reklámkampányokban, könyvborítókon, magazinokban tűnnek fel – például a National Geographicban vagy az egyik legnagyobb példányszámban eladott angol fotós lapban, a Photo Plusban –, 2018-ban pedig a Lenergy Magyarország által szervezett „Az év természetfotósa” pályázaton, „Kezünkben a föld” kategóriában 2. helyezést ért el. Leginkább mégis a Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarország 365 pályázatán elnyert 3. helyre (2019), illetve különdíjra (2020) büszke, ahol közel 18 és 28 ezer képből válogatott a zsűri. Nos, jól rácáfolt az élet arra a kijelentésre, amivel annak idején riogatták, miszerint „tájképekkel úgysem fogsz pénzt keresni”, hiszen az esküvő-, rendezvény vagy épp ingatlanfotózások mellett – amelyekbe igyekszik szintén a saját látásmódját belevinni, természetesen megörökíteni a dolgokat –, a megrendelések fele előbbire érkezik.

Meg is kérdezem, mi lehet a sikere titka, mire szerényen válaszol:

„azon túl, hogy tegyük fel, tényleg jók a képek, olyat fotózok, amit a legtöbben szeretnek. A tájkép eleve populáris műfaj, a Balaton-felvidék pedig főleg népszerű a magyarok körében”

– magyarázza, majd hozzáteszi: épp emiatt igyekszik időnként elszakadni a témától. „Mindig kirándulok valahova országon belül vagy külföldre, próbálok más tájakon is bizonyítani, olyat megörökíteni, amit még nem fotóztak, vagy csak kevesen.”

Populáris téma ide vagy oda, az önmagában nem ad ki egy jó fotót. A szenvedély, a felkészülés és az elmélyülés annál inkább. Noha előfordul, hogy random pillanatot kap el, Péter úgy véli, egy jó fényképnek a tervezés a kulcsa. „Nagyon sok múlik azon, ismersz-e egy tájat vagy csak belecsöppentél, ezért utazás előtt is szeretek minél több képet megnézni az adott helyről, hogy tudjam, hova érdemes menni” – meséli. Az egyedi pillanatokat keresi és azokat a szögeket, ahonnan másoknak nem jutna eszébe fotózni. „Sokszor órákig kutatom Google Mapsen és applikációk segítségével az alkalmas helyeket, majd autóval felkeresem őket, vagy ha nem megközelíthetők, fel- és lemászok hozzájuk és várom a megfelelő pillanatot. Néha aztán túlgondolom az egészet és nem jön össze”. De ez sem baj, mert már a felfedezés öröméért megérte az energia befektetés. „Vannak helyek, amelyeket nem tudsz úgy visszaadni fényképen, hogy benne legyen a hűha faktor, a hely atmoszférája mégis megfog.” Csak ott lenni, vagy autóval keresztülvezetni kicsi, ismeretlen falvakon és rácsodálkozni a környezetre épp olyan jó, mint elkattintani a tökéletes fotót.

Ráadásul a belefeledkezés, hogy az ember hagyja magát elcsendesedni a tájjal, a végeredménynek is jót tesz. „Észrevettem, hogy egészen más kép születik, ha rögtön kidolgozom a fotót, mintha csak később állok neki. Akkor már nem vagyok benne úgy a pillanatban, kisebb a lelkesedésem” – teszi hozzá.

De a megfelelő időzítés sem árt. „Potyó Imre szokta mondani, hogy ő akkor érkezik egy helyszínre, amikor más megy el. Ez rám is igaz. Minden nyaralás arról szól, hogy hajnalban kelünk, hogy napfelkelte idején láthassuk az egyes helyeket, amikor még nagyon kevesen vannak. És míg este más már jön le a hegyről a naplemente vége előtt, hogy ne sötétben kelljen lebotorkálnia, én még maradok.”

Vagy éppen visszamegy, merthogy azért a bizonyos hűha faktorért olykor a rizikót is vállalja. Mondja is, a párja mindig félti, amikor például kimászik a bazaltorgonák tetejére, de azért szerinte még ésszerű keretek között mozog. Igaz, egyszer Spanyolországban volt egy félelmetesebb helyzet, amikor éjjel, dagály idején lemászott egy sziklás tengerpartra a hullámokat fotózni. „Nem tudtam, csak a spanyolok mesélték később, hogy sík terepen minden órában van egy radikális hullám, ami két méterrel is nagyobb lehet a többinél, és ami ha elkapott volna, nem lett volna hova menekülnöm, mert mögöttem a sziklafal volt. Szerencsére azon kívül, hogy térdig eláztam, nem lett baj.”

Szeretem megtámasztani a szemem a tanúhegyeken

Mit lehet tenni, a hegyek, sziklák meg az izgalmas kompozíciók elvarázsolják, és inkább vállalja a kihívást, mint hogy egyszerűen mondjuk drónra bízza a dolgokat. Arra is beruházott, és mint meséli, igazán inspiráló az új perspektíva, az igazi élmény még mindig az, ha helyben tudja magába szívni az atmoszférát. „Persze a legjobb az lenne, ha repülőgépből fotózhatnék – egyszer volt is rá példa, hogy kisrepülővel vittek a Balaton felett, és már ezért szerencsésnek érzem magam” – idézi fel. Egyszer a hőlégballont is szívesen kipróbálná, hisz ott még a plexi sem zavar be, egyébiránt a bakancslistájáról már a legtöbb balatoni pillanatot kipipálta. Igaz, a déli partról még lehetne fejleszteni a portfóliót, az Almádi, Kenese öbölből fotózni, csak onnan meg már nem látszanak a tanúhegyek, pedig azok fontosak. „Ádám Gábor borász mondta, hogy azért szereti a tanúhegyeket, mert megtámaszthatja rajtuk a szemét. Én is szeretem megtámasztani a hegyeken a szemem.”

Abban azért biztos vagyok, ő jó pár ember bakancslistáját gazdagította a fotóival, ami nagyszerű visszajelzés, de felelősség is, hiszen számos olyan sztorit hallottunk, amikor a turisták egy jó képért lerohanták a természetet. „Ez örök dilemma: hogy lehet megtalálni az egyensúlyt, hogy mutassak, de közben ne vonzzak nagy tömeget ide? Nem is nagyon szoktam feltüntetni, hol készülnek a fotók,  a felfedezés örömét meghagyom az erre fogékony embereknek.”

Ennek kapcsán felidéz egy történetet, amikor hasonlóan bukkant rá egy eldugott pontra spanyolországi útjukon. „Láttam egy szép képet egy sziklára épült kápolnáról egy folyókanyarulat felett, de csak annyi információ állt mellette, hogy Barcelonától néhány óra autóútra van. Mutattam a házigazdánknak, tudja-e, hol található, de nem tudta. Három napig keresgéltem Google Mapsen, mire megtaláltam. Tíz kilométeres hegyi út vezetett fel hozzá, és azt gondoltam, senki nem lesz ott, mégis akadt rajtunk kívül két turista.”

S hogy végül is saját látásmódjának átadása mellett mi Péter hosszú távú célja a fotókkal? Nem a meggazdagodás, mert az a profit alapú szemlélet nem tenné boldoggá. A képekkel való nevelés sokkal inkább. „Azzal, hogy megmutatom a fiatalabbaknak is, nem kell elmenni Toszkánáig egy menő fotóért, mert kellőképpen szép és egyedi a körülöttünk lévő táj, talán ők is megtanulják értékelni és vigyáznak rá.”

Bertalan Melinda / Fotók: Orbán Péter

Képek

További cikkek

gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
Kultúra
„Magányosan dolgozom, de az eredmény nem marad rejtve”
Sümegi Elemér hangszerkészítő neve nem csupán a zenészek körében ismert, de a sportolói világba is beírta magát sikereivel. A legtöbben hegedűkészítőnek titulálják, noha elmondása szerint már több csellót készített, mint hegedűt. Sajátos módszereiről, egyedi és különleges életútjáról, életformájáról beszélgettünk.
Kultúra
„Az alkotás része érdekel igazán, amikor a semmiből valami lesz”
Lévai Balázs azon besorolhatatlan művészemberek közé tartozik, aki számos területen otthonosan mozog, méghozzá sikeresen, éppen ezért nehéz kifejezetten csak egy műfaj mellé illeszteni a nevét. Volt már tanár, újságíró, műsorvezető, szerkesztő, rendező, producer. A műfajok közötti átjárhatóságról, kezdeti sikerekről, aktuális nagyjátékfilmekről, a filmes szakma rejtelmeiről kérdeztük. Budapesti irodájában fogadott bennünket.
Kultúra
„Vakon bolyongunk a világban, ha nincsenek értékeink, elveink”
András Ferenc nevét Veszprém térségében nem nagyon kell bemutatni, hiszen a Pannon Egyetem Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, a kommunikáció- és médiatudomány szakvezetője, az egyetem oktatója. Ezzel persze nem ér véget a sor, a Dunaföldvár Tv alapító-vezetője, de amit a legtöbben tudnak róla, hogy filozófus. Távoli galaxisnak tűnő szakma, miközben András Ferenc szerint egy nagyon is megközelíthető, sőt, mindenki számára megkerülhetetlen terület…
Kultúra
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.