Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Örökséget adni a jövőnek is

Jövőbetekintő
2021. március 16. 18:41

Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.

Ha külső szemlélőként kellene jellemezni Fannyt, azt mondanám, olyan ember, akinek leginkább a nyitottsága, kreativitása és a tettrekészsége inspiráló. Vegyük például ennek az interjúnak az elsődleges apropóját!

2017-ben Fanny Fenntartható design, a fejlődés nyomában címmel rendezett kiállítást a Budapest Design Hét keretében, ahol első alkalommal került egy térbe 28 magyar fenntartható divat- és formatervező. A kiállítás úttörőnek számított, hiszen akkoriban a fenntartható divat, egyáltalán a környezettudatos gondolkodás még gyerekcipőben járt itthon.

Fanny viszont már régóta elköteleződött a téma iránt. A dizájn, a divat, a tárgykultúra iránti érdeklődése családi örökség:

„gyerekként sok időt töltöttem együtt goblein művész nagymamámmal, aki nagyon sok mindenre megtanított, így az alkotás korán az életem része lett. Anyukám szintén gobleinezett és rengeteget kötött, mondhatni a művészet szeretete genetikailag ivódott belém”

– meséli. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy elkezdte foglalkoztatni a fenntarthatóság, amely szerinte szorosan kapcsolódik a klasszikus értékek megőrzéséhez. „Amikor saját magadnak készítesz el egy tárgyat, vagy neked készítik személyre szabottan, egyfajta érzelmi kötődés alakul ki. Az életedben idő távúvá válnak a dolgok, és szeretnéd megőrizni őket.”

Az environmental art, azaz a művészetben megjelenő környezeti nevelés még művészettörténet szakos hallgatóként kezdte el érdekelni, majd amikor váltott a MOME művészet és dizájn menedzsment szakára és fél évet Helsinkiben töltött, a gyakorlatban is megtanulta, hogyan építhető be a fenntartható szemlélet a tervezési folyamatokba. Később szakdolgozatában azt vizsgálta, miként jelenik meg ez a gondolat az egyetem fiatal tervezőinek munkásságában, ami aztán szépen kinőtte magát. A szakdolgozat leadásával ugyanis Fanny nem hagyta abba a kutatást: összegyűjtött további fenntarthatóságban jártas kortárs alkotókat – például zero waste bútortervezőket, különböző anyagkísérleteket folytató vagy szociális műhelyekkel együtt dolgozó tervezőket –, és közben megszületett a fejében a gondolat, milyen jó lenne őket nemcsak írásban, hanem egy kiállítás során élőben is bemutatni, amire a design hét tökéletes alkalmat nyújtott.

Csakhogy nem egy kiállítás lett, hanem idővel egy nemzetközi sorozat. „A kiállító Balassi Intézet, amelynek számos országgal van kapcsolata, nagyon pozitívan fogadta az ötletemet, közben pedig, 2018–19 körül a fenntarthatóság mint issue is berobbant a köztudatba, és hirtelen felmerült az igény, hogy minél több edukatív jellegű előadás, kiállítás szülessen. Ráadásul akkor még hihetetlen nagy volt a piaci rés, hiszen alig akadt ezzel foglalkozó szakember” – meséli. Így kialakult egy csomag, egy utazó kiállítás, ami mindig az aktuális design hét profiljához alakítható: 2018-ban először Helsinkibe kaptak meghívást, ahol 22 alkotó mutatkozott be, illetve Fanny a tervezőkkel együtt egy nívós finn design vásáron is szerepelt. 2019-ben hét magyar divattervező munkáiból nyílt tárlat Tallinban, tavaly Brüsszelbe érkezett el a kiállítás nyolc alkotóval, illetve volt egy kisebb konferencia, majd ha a járványhelyzet engedi, a következő állomás Szlovénia lesz, de tervben vannak további helyszínek is.

Szép portfólió, Fanny ugyanakkor nem kurátorként tekint magára, „hiszen más szakot végeztem, nem rendelkezem az ahhoz szükséges teoretikus háttérrel. Ez csak kiegészíti az életemet, másrészt engem inkább azoknak a típusú közösségépítő programoknak a szervezése érdekel, amelyeken élmény alapúan adható át a fenntartható szemlélet” – mondja.

Ezen a téren most nehezített terepen kell mozognia, ám mivel korábban a rendezvényszervezés mellett az online marketing világába is belekóstolt (például a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársaként), párjával, Kondor Bence fotóssal Earth'N'More néven létrehozták közös projektjüket, amellyel olyan veszprémi és környékbeli vállalkozások online megjelenését segítik, akik elköteleződtek a fenntarthatóság iránt és a környezettudatos gondolkodást szem előtt tartva hoznak létre szolgáltatást vagy terméket. „Bence készíti a kreatív tartalmakat, én pedig a szövegírásért felelek, de volt olyan divattervező ügyfelünk is, akinek külső tanácsadóként segítettük a brandje felépítését” – magyarázza Fanny.

Kreatív és a környezetért valóban tenni akaró fiatalokként azonban nemcsak elszántan kutatják a profilba illeszkedő ügyfeleket, de maguk is rendszeresen alkotnak: rovarhotelt telepítenek, videóban mutatják be a környék természeti értékeit vagy éppen gobleines vintage kabátot készítenek.

„Utóbbi projekt teljesen véletlen volt – idézi fel Fanny.  – Éppen a piacon jártunk, amikor rábukkantunk jó néhány gobleinre. Változik a tárgykultúránk, ma már nem divat egy-egy ilyen képet kiakasztani a falra, holott hihetetlen értéket képviselnek, hiszen egy gobleint kivarrni rengeteg idő, energia, figyelem. Sajnáltuk volna otthagyni őket, és mivel Bencét kifejezetten érdeklik a vintage ruhák, a divat, az ő ötlete volt, hogy farmerkabátokon élesszük őket újra. Én éppen a járvány elején vettem egy varrógépet, barátoktól gyűjtöttünk még gobleineket és second hand boltokból vettünk kabátokat, így minden adott volt, hogy nekilássunk.”

A kollekcióról fotós anyag is készült a Szentkirályszabadja melletti szellemvárosban, amelyhez az ihletet David Attenborough Egy élet a bolygónkon c. filmje adta: akárcsak a katasztrófa sújtotta Csernobilt, úgy az egykori szovjet laktanyát is kezdi visszavenni magának a természet. Az üzenet így még szebben átjön: kizsákmányolás helyett törekedjünk harmóniára és óvjuk az értékeinket.

A kollekciónak egyébként úgy néz ki, lesz folytatása, ezúttal makramékkal. Merthogy Fanny azzal is foglalkozik. Amíg Mallorcán élt, rendszeresen tartott workshopokat, egy ideje pedig itthon is megnőtt iránta az érdeklődés, így Instagramján péntek esténként élőben tanítja az alap technikákat. „Amikor ennyire izoláltan élünk, jó érzés, hogy ezeken az alkalmakon mégis kialakul egy kis közösség és egyre többen érdeklődnek a kézművesség iránt” – mondja.

Nos, nem unatkozik, pedig akkor még nem is említettük, hogy szívesen utazik is: korábban végigjárta az El Caminót, egy ízben pedig hátizsákkal, egyedül stoppolt Jordániában. A beszélgetésünk végén meg is kérdezem, mi az a vezérfonal, ami mentén, a fenntarthatóság mellett, éli az életét. „Minden ilyen élmény rengeteg tudással, értékkel gazdagít – válaszolja – Talán az az életem célja, hogy ebből minél többet vissza tudjak adni az embereknek.”

Bertalan Melinda / Fotók: Kondor Bence, Earth'N'More

 

Képek

További cikkek

Jövőbetekintő
A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod
Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.
Jövőbetekintő
Boldog felnőtteket 2040-re
2015-ben indult a Budapest School nevű iskola-hálózat, amely egyik társalapítója a Preziből is jól ismert Halácsy Péter. 2019 ősze óta már Veszprémben is jelen vannak, ahol a gyerekek ugyanazt megtanulják, mint a hagyományos iskolákban tanulók, csak más az út, amit bejárnak.
Jövőbetekintő
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.
Jövőbetekintő
Az Európát jelentő deszkákon
Magyarország egyetlen gördeszka lap gyártója Kádártán alkot, ő készíti a világ egyik legjobb freestyle-os, Tűri Zoltán lapjait is. Sosem a gazdasági érdekek mozgatták, Bolvári Dániel mégis az év Veszprém megyei vállalkozója díjat vehette át 2019-ben a VOSZ-tól.
Jövőbetekintő
Minden egy helyen
Partner Medical néven komplex egészségügyi ellátást biztosító magánorvosi rendelő működik Veszprémben. Az ügyvezető-tulajdonost, Szalay Zsoltot kérdeztük, hogy alig harminc évesen miért vágott bele ebbe a vállalkozásba és mik az első év tapasztalatai?