Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Örökséget adni a jövőnek is

Jövőbetekintő
2021. március 16. 18:41

Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.

Ha külső szemlélőként kellene jellemezni Fannyt, azt mondanám, olyan ember, akinek leginkább a nyitottsága, kreativitása és a tettrekészsége inspiráló. Vegyük például ennek az interjúnak az elsődleges apropóját!

2017-ben Fanny Fenntartható design, a fejlődés nyomában címmel rendezett kiállítást a Budapest Design Hét keretében, ahol első alkalommal került egy térbe 28 magyar fenntartható divat- és formatervező. A kiállítás úttörőnek számított, hiszen akkoriban a fenntartható divat, egyáltalán a környezettudatos gondolkodás még gyerekcipőben járt itthon.

Fanny viszont már régóta elköteleződött a téma iránt. A dizájn, a divat, a tárgykultúra iránti érdeklődése családi örökség:

„gyerekként sok időt töltöttem együtt goblein művész nagymamámmal, aki nagyon sok mindenre megtanított, így az alkotás korán az életem része lett. Anyukám szintén gobleinezett és rengeteget kötött, mondhatni a művészet szeretete genetikailag ivódott belém”

– meséli. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy elkezdte foglalkoztatni a fenntarthatóság, amely szerinte szorosan kapcsolódik a klasszikus értékek megőrzéséhez. „Amikor saját magadnak készítesz el egy tárgyat, vagy neked készítik személyre szabottan, egyfajta érzelmi kötődés alakul ki. Az életedben idő távúvá válnak a dolgok, és szeretnéd megőrizni őket.”

Az environmental art, azaz a művészetben megjelenő környezeti nevelés még művészettörténet szakos hallgatóként kezdte el érdekelni, majd amikor váltott a MOME művészet és dizájn menedzsment szakára és fél évet Helsinkiben töltött, a gyakorlatban is megtanulta, hogyan építhető be a fenntartható szemlélet a tervezési folyamatokba. Később szakdolgozatában azt vizsgálta, miként jelenik meg ez a gondolat az egyetem fiatal tervezőinek munkásságában, ami aztán szépen kinőtte magát. A szakdolgozat leadásával ugyanis Fanny nem hagyta abba a kutatást: összegyűjtött további fenntarthatóságban jártas kortárs alkotókat – például zero waste bútortervezőket, különböző anyagkísérleteket folytató vagy szociális műhelyekkel együtt dolgozó tervezőket –, és közben megszületett a fejében a gondolat, milyen jó lenne őket nemcsak írásban, hanem egy kiállítás során élőben is bemutatni, amire a design hét tökéletes alkalmat nyújtott.

Csakhogy nem egy kiállítás lett, hanem idővel egy nemzetközi sorozat. „A kiállító Balassi Intézet, amelynek számos országgal van kapcsolata, nagyon pozitívan fogadta az ötletemet, közben pedig, 2018–19 körül a fenntarthatóság mint issue is berobbant a köztudatba, és hirtelen felmerült az igény, hogy minél több edukatív jellegű előadás, kiállítás szülessen. Ráadásul akkor még hihetetlen nagy volt a piaci rés, hiszen alig akadt ezzel foglalkozó szakember” – meséli. Így kialakult egy csomag, egy utazó kiállítás, ami mindig az aktuális design hét profiljához alakítható: 2018-ban először Helsinkibe kaptak meghívást, ahol 22 alkotó mutatkozott be, illetve Fanny a tervezőkkel együtt egy nívós finn design vásáron is szerepelt. 2019-ben hét magyar divattervező munkáiból nyílt tárlat Tallinban, tavaly Brüsszelbe érkezett el a kiállítás nyolc alkotóval, illetve volt egy kisebb konferencia, majd ha a járványhelyzet engedi, a következő állomás Szlovénia lesz, de tervben vannak további helyszínek is.

Szép portfólió, Fanny ugyanakkor nem kurátorként tekint magára, „hiszen más szakot végeztem, nem rendelkezem az ahhoz szükséges teoretikus háttérrel. Ez csak kiegészíti az életemet, másrészt engem inkább azoknak a típusú közösségépítő programoknak a szervezése érdekel, amelyeken élmény alapúan adható át a fenntartható szemlélet” – mondja.

Ezen a téren most nehezített terepen kell mozognia, ám mivel korábban a rendezvényszervezés mellett az online marketing világába is belekóstolt (például a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársaként), párjával, Kondor Bence fotóssal Earth'N'More néven létrehozták közös projektjüket, amellyel olyan veszprémi és környékbeli vállalkozások online megjelenését segítik, akik elköteleződtek a fenntarthatóság iránt és a környezettudatos gondolkodást szem előtt tartva hoznak létre szolgáltatást vagy terméket. „Bence készíti a kreatív tartalmakat, én pedig a szövegírásért felelek, de volt olyan divattervező ügyfelünk is, akinek külső tanácsadóként segítettük a brandje felépítését” – magyarázza Fanny.

Kreatív és a környezetért valóban tenni akaró fiatalokként azonban nemcsak elszántan kutatják a profilba illeszkedő ügyfeleket, de maguk is rendszeresen alkotnak: rovarhotelt telepítenek, videóban mutatják be a környék természeti értékeit vagy éppen gobleines vintage kabátot készítenek.

„Utóbbi projekt teljesen véletlen volt – idézi fel Fanny.  – Éppen a piacon jártunk, amikor rábukkantunk jó néhány gobleinre. Változik a tárgykultúránk, ma már nem divat egy-egy ilyen képet kiakasztani a falra, holott hihetetlen értéket képviselnek, hiszen egy gobleint kivarrni rengeteg idő, energia, figyelem. Sajnáltuk volna otthagyni őket, és mivel Bencét kifejezetten érdeklik a vintage ruhák, a divat, az ő ötlete volt, hogy farmerkabátokon élesszük őket újra. Én éppen a járvány elején vettem egy varrógépet, barátoktól gyűjtöttünk még gobleineket és second hand boltokból vettünk kabátokat, így minden adott volt, hogy nekilássunk.”

A kollekcióról fotós anyag is készült a Szentkirályszabadja melletti szellemvárosban, amelyhez az ihletet David Attenborough Egy élet a bolygónkon c. filmje adta: akárcsak a katasztrófa sújtotta Csernobilt, úgy az egykori szovjet laktanyát is kezdi visszavenni magának a természet. Az üzenet így még szebben átjön: kizsákmányolás helyett törekedjünk harmóniára és óvjuk az értékeinket.

A kollekciónak egyébként úgy néz ki, lesz folytatása, ezúttal makramékkal. Merthogy Fanny azzal is foglalkozik. Amíg Mallorcán élt, rendszeresen tartott workshopokat, egy ideje pedig itthon is megnőtt iránta az érdeklődés, így Instagramján péntek esténként élőben tanítja az alap technikákat. „Amikor ennyire izoláltan élünk, jó érzés, hogy ezeken az alkalmakon mégis kialakul egy kis közösség és egyre többen érdeklődnek a kézművesség iránt” – mondja.

Nos, nem unatkozik, pedig akkor még nem is említettük, hogy szívesen utazik is: korábban végigjárta az El Caminót, egy ízben pedig hátizsákkal, egyedül stoppolt Jordániában. A beszélgetésünk végén meg is kérdezem, mi az a vezérfonal, ami mentén, a fenntarthatóság mellett, éli az életét. „Minden ilyen élmény rengeteg tudással, értékkel gazdagít – válaszolja – Talán az az életem célja, hogy ebből minél többet vissza tudjak adni az embereknek.”

Bertalan Melinda / Fotók: Kondor Bence, Earth'N'More

 

Képek

További cikkek

Jövőbetekintő
Szeretem, ha egy tárgy kiállja az idő próbáját
Jámbor Péter saját megfogalmazása szerint az alkotás megszállottja: úgy érzi, akkor járja át igazán a flow, ha a kezével hozhat létre valamit – mostanság épp bőrből. Rajong a régmúlt időkből ránk maradt, egyszerűségükben szép, praktikus tárgyakért, amelyek évtizedek múlva is képesek kielégíteni az igényeket, így aztán nem véletlen, hogy vállalkozását is olyan mesterségre építette, amely egyszerre ősi mégis mai.
Jövőbetekintő
A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod
Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.
Jövőbetekintő
Boldog felnőtteket 2040-re
2015-ben indult a Budapest School nevű iskola-hálózat, amely egyik társalapítója a Preziből is jól ismert Halácsy Péter. 2019 ősze óta már Veszprémben is jelen vannak, ahol a gyerekek ugyanazt megtanulják, mint a hagyományos iskolákban tanulók, csak más az út, amit bejárnak.
Jövőbetekintő
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.
Jövőbetekintő
Az Európát jelentő deszkákon
Magyarország egyetlen gördeszka lap gyártója Kádártán alkot, ő készíti a világ egyik legjobb freestyle-os, Tűri Zoltán lapjait is. Sosem a gazdasági érdekek mozgatták, Bolvári Dániel mégis az év Veszprém megyei vállalkozója díjat vehette át 2019-ben a VOSZ-tól.