Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Fekete gyémánt a Bakonyból

Greendex
2021. március 16. 18:41

Talán kevesen tudják, de az olyan termelő nagyhatalomnak számító országok mellett, mint Spanyolország, Franciaország vagy Olaszország, a szarvasgomba Magyarországon is igen elterjedt. Mi több, a specialisták és kutyáik napi szinten ássák ki őket a közeli erdők földjeiből. A vöröstói Erdőkerülő csapatával beszélgettünk.

A mai napig egyfajta misztikum övezi a szarvasgombát, mely leginkább abból fakad, hogy az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy a szarvasgomba tulajdonképpen fűszer. A gombát drágának is tartják a kilónkénti minimum 100 ezer forintos ára miatt, pedig ha megnézzük, hogy egy-egy étel ízesítésekor nem kell hozzá több, mint néhány gramm, máris más megvilágításba kerül az elképzelés. Tény, a különlegességnek számító szarvasgomba eladási árai között óriási különbségek vannak: az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) kilóját például egymillió forint feletti összegért is lehet értékesíteni. A szarvasgomba név valójában több száz, a föld alatt növő gomba gyűjtőneve, melyből 10-15 fajt lehet itthon gyűjteni.

De miért is ilyen drága? Elsősorban azért, mert minőségi, ritka eledelről van szó. Egykor afrodiziákumként is tekintettek rá, ám vágykeltő hatása egyértelműen nem bizonyított. (Giacomo Casanova határozottan kiállt mellette). Magas B-, D- és K-vitamin tartalommal rendelkezik, íze és illata pedig annyira karakteres, hogy többnyire csak fűszerként használható, más markáns ízvilágú ételt nehezen tűr meg maga mellett. Méretük általában a pár centiméternyitől ökölnyiig terjed. Értékét és presztízsét növeli, hogy igencsak körülményes hozzájutni. A gasztronómiában épp ezért igazi különlegességnek számít.

Magyarországon mintegy 600-800 közötti gyűjtési naplót adnak le egy évben, ám ennek jó részét „hobbista” szarvasgomba-gyűjtők jegyzik. Itthon kevesebb, mint 100 fő foglalkozik hivatásszerűen szarvasgomba-vadászattal, akik mintegy 25-30 tonnát ásnak elő egy évben. Ezzel Magyarország igazi termelő ország, bár az itt szedett gomba 80%-a külföldre kerül.

Érdekesség, hogy a homoki szarvasgomba (Mattirolimyces terfeziodes) nagy mennyiségben szinte csak a Duna melletti területeken terem, a világ más pontjain csak elvétve, az akácosok talajából lehet kiásni. Az intenzív-édes ízű fajta igazi magyar különlegesség, a gasztronómiával csak mostanában kezdik el megismertetni.

Bár az itthon gyakori nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) fő termőterületeinek leginkább az Alföld, a Jászság, Baranya és a Bükk számít, elszórtan a bakonyi térség sziklás-köves terepein is megjelenik. Veszprémtől egy kőhajításnyira egy pár hivatásszerűen gyűjti ezeket – sőt, saját ínyencségeket is előállítanak.

Gréczi Vivien és Tompa Miklós Vöröstón él, ez a bázis, másfél éve innen indulnak a környék erdeibe gombászni. A környezetgazdász és agrármérnöki diplomával rendelkező Vivien hat éve foglalkozik gombaszakellenőrként gombákkal, Miklós pedig gyermekkora óta a kutyák rajongója és képzője. Mindkettejük tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen a sikeres „fekete gyémánt” begyűjtéséhez.

Kutyás sport, kilométerhiány nélkül

Mivel a gomba sötétszürke vagy barna színű, alakja gumós burgonyához hasonlít és a föld alatt, vagy a föld és a levélréteg között él, az emberi szemnek és szaglásnak szinte lehetetlen megtalálni. A kereséshez ezért elengedhetetlen a képzett gombász kutya használata. Magyarországon, de többnyire más országokban is csak vizsgázott kutyával lehet gombát keresni. A malacos gyűjtésnek van ugyan valóságalapja, de ma már csak egyes francia termőhelyeken, „showelemként” alkalmaznak sertéseket. Használatuk nem is annyira praktikus, hisz nagyobb területeket túrnak fel, mint a kutya, és sokszor saját gyomrukra is dolgoznak.

Ahogy Vivien fogalmaz, „ez egy kutyás sport, ők az elsők, minden más utánuk következik. Ha ők jók, mi is jók vagyunk. Nagyon fontos megbízni a kutyákban, hisz rajtuk múlik minden” – mondja.

Az Erdőkerülő csapatában az emberek mellett összesen hét négylábú dolgozik: két magyar vizsla és két mudi, valamint három olasz, kifejezetten szarvasgombász fajta, a lagotto romagnolo.

„Nem kimondottan fajtaspecifikus, inkább az egyed fontos. Erős képzést kell kapjanak, ami hosszútávú folyamat. Az alapokat meg lehet tanítani hetek vagy hónapok alatt, de tapasztalataink szerint 2-3 szezonra van szükség ahhoz, hogy megbízhatóvá váljanak” – meséli Vivien, majd hozzáteszi: mindegyik kutyájukat maguk képzik. „Preferenciákat tudunk tanítani nekik. A 120 fajta föld alatti gombából a magyar vizsla például jellegzetesen a nyári szarvasgombát keresi, és abból is a nagyobb darabokat” – egészíti ki Miklós.

A gyűjtési szezon tavasszal kezdődik és késő őszig tart. A kutyás csapat általában kora reggel indul útnak, hogy a délelőttöket végigdolgozza. Pár óra erdei keresésnél nem is lehet többet robotolni, hisz a kutyákra másnap is szükség van – a nagy meleg amúgy sem tesz jót az állatoknak. Bár a gombászokat sokan irigylik, hogy egész nap a friss levegőn vannak, és „csak az erdőben sétálgatnak”, intenzív munkáról van szó, a nap végére egyáltalán nincs kilométerhiányuk – mesélik. A gyűjtést a feldolgozás és értékesítés követi, na meg a papírmunka, hisz engedélyköteles tevékenységről van szó. A szarvasgombászoknak szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Sejtette volna például, hogy az erdőket bérelniük kell?

Ha már az említett szabad levegő: ha valaki kíváncsi, hogyan dolgoznak a kutyák és milyen egy igazi szarvasgomba-vadászat, az Erdőkerülő csapatánál van lehetőség jelentkezni egy néhány órás, piknikkel záruló, szervezett túrára, amelynek során testközelből nézhetjük végig, hogyan zajlik a ritka gombák gyűjtése a valóságban.

Erdőt is telepítenének

Az Erdőkerülő csapata elsősorban éttermeknek és boltoknak gyűjt szarvasgombát, ám ha találkozott már a nevükkel például a káptalantóti Liliomkert Piacon vagy a webshopokon, az nem lehet véletlen: saját termékeket is előállítanak, melyek közül az egyik legnépszerűbb a szarvasgombás camembert és a vaj. Kóstoltuk mindkettőt, semmi máshoz nem hasonlíthatók! Készítettek már szarvasgombás csokoládét is, de fehércsokis-homoki szarvasgombás macaron is szerepelt a repertoárban. Olajat, sót, szárított szeleteket is árulnak az ínyencségre vágyó fogyasztóknak.

Miklós azt mondja, sokkal több potenciál rejlik a gombászásban, mint amit most ki tudnak aknázni, de idővel fejlődni szeretnének. Többek közt saját erdőt telepítenének, és olyan termékeket is előállítanának, amelyekre jelenleg még nincs kapacitásuk.

Gesztesi Ákos / Fotó: Szuromi Judit