Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ez a balatoni krokodil nem harap

Gasztro
2021. március 16. 18:41

Létezik a Balaton-felvidéken egy hüllő, amelyet csak akkor látni, ha egy bizonyos dombról nézzük. Csali János borászt 2010-ben annyira megihlette az „állat” látványa, hogy pincészetét is róla nevezte el. 2020-ban borászatából, a Csali Szőlőbirtokról került ki Veszprém megye bora.

A Balaton-felvidék mesebeli tájairól ódákat lehetne zengeni. A dombok, a tó látványa és különleges hangulata sok mindenkit megihletett már az évszázadok folyamán. Festők, költők és írók vetették papírra vagy vászonra benyomásaikat a tájról. A környék a mai napig sok mindenkit magával ragad. Az épphogy még Veszprém megyéhez tartozó Tapolcai-medence nyugati szélén, Nemesvitán létezik egy különleges hegyoldal, ahonnan Szigliget felé tekintve a dombokból egy krokodil alakja rajzolódik ki. Ez az oka annak, hogy az itt borászkodó Csali János bortanácsadó a megszokottaktól eltérően a némiképp tájidegen hüllőről nevezte el borait és vendégházát, ami esküvőknek, csapaépítő tréningeknek ad otthont.

A családi birtokon 10 szőlőfajtával foglalkoznak: Olaszrizling, Rajnai rizling, Sauvignon Blanc, Nektár, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kékfrankos, Kéknyelű és Rózsakő.

A 2010-ben alapított Krokodil pince minden évben megméretteti magát nemcsak a hazai, hanem a külföldi bormustrákon, versenyeken is – rendszerint kitűnő eredményeket bezsebelve. A birtok Magyarország egyetlen nemzetközi borversenyén, a Vinagorán 2014 évben mérette meg első alkalommal borát, aranyérmet kapott majd több évben is indult és nyert Champion, Arany, Ezüst érmeket. Cabernet Sauvignon tétellel, 2020-ban szintén aranyérmes lett a 2018-as jégboruk, amely a család személyes büszkesége is egyben. Ez nem csoda, hisz a jégborral Magyarország mellett Horvátországból az Alpok-Adria Régió Champion díját kapta, s Németországból és Franciaországból is hoztak már el díjat.

Veszprém megye vörösborának, a 2020-as év borának "Rókalikak" 2018 Cabernet Sauvignon Top selection tételüket választotta a Veszprém megyei önkormányzat.

„A “Rókalikak” vörösborunkat világfajtából készítjük, a "Rókalikak" dűlőben szüreteljük. A terület dombtetőn található, sarka északba dűlő, a nap hosszan süti, jó cukorgyűjtő képességét megmutatva későn szüretelhetjük. Erjedés után fahordóban érleljük. Nagy testű, ám mégis gyümölcsös aromájú bor. Tanninnal bőven megáldott, illatában és ízében szegfűszeg, fahéj, cherry, fekete ribizlire, étcsokoládéra emlékeztető jegyek tűnnek fel. Vastag, mint a pokróc. Fogyasztása 18°C-on ajánlott” – mondják a borról.

Az egyedi, Veszprém Megye Bora 2020 címkével ellátott palackokat reprezentációs programokon, protokolláris rendezvényeken használta fel és használja a kormányhivatal és a megyei önkormányzat.

Gesztesi Ákos / Fotók: Csali szőlőbirtok

További cikkek