Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

„Merek hallgatni a megérzéseimre”

Élet-útlevél
2021. március 16. 18:41

Tóth Vera – a tapolcai születésű – énekesnő a 2003/2004-es Megasztár győzteseként vált ismertté, azóta szólólemezeket adott ki, számos díjjal jutalmazták már munkáját, tehetségét, de nem csupán a zenéhez kötjük nevét, hiszen kiáll fontos ügyek, adott esetben emberek mellett. Mint mondja, most „parkolópályán” az éneklés, de tisztában kell lennie azzal, hogy kicsoda, és mi a feladata…

Március elején ünnepled a születésnapodat. Köztudott, hogy sokat foglalkozol a belső énnel, de ilyenkor másfajta befelé figyelés, akár visszatekintés lép érvénybe?

Nem hiszem, hogy más, nálam állandó a lelki fejlődésre való hajlam, tehát ez egy folyamat. Fontos a személyiségfejlesztés, figyelni kell a jelekre, az nem vezet sehová, ha elmismásoljuk azokat. Persze az sem normális, ha az ember folyamatosan önmagával foglalkozik, ebben is meg kell találni az arany középutat.

Nehéz megtalálni az egyensúlyt?

Néha nehéz, de ez a körülményektől is függ. Most a covid alatt vannak magasságok és mélységek, fontos ilyenkor – is – az énidőt megtalálni. Nekem a sport ilyen, ami egyébként mentális higiénéről is szól, hiszen olyan kémiai reakciókat indít, amelyek rendkívül jótékony hatással vannak a szervezetre. Persze az sem jó, ha túlhajtjuk magunkat, muszáj pihenni is, nem csinálhatsz magadból versenylovat. Meg kell tanulni, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha néha ara vágyunk, hogy könyvvel a kézben feküdjünk a kanapén. Különbséget kell tenni a lustaság és a pihenés között. Illetve szerintem fontos, hogy amennyi jót kiveszel a jelképes kosárból, annyit tegyél is vissza. Én nagyon figyelem a belső jeleket, hogy mitől érzem jól magam, és közben nyitott vagyok a számomra új dolgokra is, mint a jóga, a gyógynövények…

Ez azt jelenti, hogy egy olyan időszakban beszélgetek veled, amikor kiegyensúlyozott vagy?

Alakulok. Az ember akkor is kibillenhet, ha egyensúlyban van, hiszen számos olyan dolog történhet, ami traumatizál. Erre is tökéletes példa a covid, ahol most mindenki megtudhatja, hogyan kezeli a krízishelyzeteket. Szépen beállt egy rendszer, tudtam, hogy mikor van olyan időszak, amikor több a munkám, és mikor kell kicsit meghúzni a nadrágszíjat. Ez most felborult. Nekem is meg kell tanulnom kezelni ezt a helyzetet, például feldolgozni magamban a feleslegessé válás érzését, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy a művészeti ágak kapnak majd utoljára engedélyt a nyitásra. Az emberek nyolcvan százaléka rosszul van, így néha ki kell tekinteni, és meglátni azt, hogy nem vagyunk egyedül. Sok minden hiányzik, magánemberként is elmondhatom, hogy nagyon vágyom már egy jó beszélgetésre egy étteremben, egy kávézóban, de ha az éneklést nézem: azokat a hormonokat, amelyeket a színpadon éneklés közben termel a testem, most elfelejthetem. De meg kell tanulni kezelni a dolgokat, hiszen mást úgysem tehetünk.

A korábbi sikerekből tud az ember ilyenkor töltekezni?

Persze. Tisztában kell lenni azzal, hogy ki vagy, be kell vallani magadnak, hogy egy tehetséges énekesnő vagy, aki most parkolópályára került, de önhibáján kívül. Ettől még én ugyanaz vagyok, és az embereknek ugyanolyan boldogságot fog okozni a visszatérésem. A mostani nihillel nehéz mit kezdeni, ilyenkor a közönség szeretetére gondolok, a tapsra, és arra, hogy sajnos igenis vannak olyan időszakok, amikor ezek nem adatnak meg. Ilyenkor méltósággal kell végezni a kétkezi munkát is: a manuális dolgoknak terápiás jellegük van, ráadásul lenyomat is marad. Sokszor eszembe jut, hogy amikor két évre – igazságtalanul – lecsukták Darvas Ivánt, azt mondta, jótékonyan hatott rá az az időszak. Egy kicsit talán most mind börtönben vagyunk, de meg kell találni a hitet.

Azt mondod, nem érezhetjük magunkat egyedül. Te egyébként is teszel ezért, hiszen sokszor segítesz másokon, kiállsz fontos ügyek mellett. Ezt a fajta „jelenlétet” szinte kötelességednek érzed, mint közismert művész?

Nem érzem kötelességnek, nem azért teszem, mert muszáj. Valami olyasmi érzés ez, mintha én magam csak egy eszköz lennék, és mintha egy felsőbb erő vinné erre vagy arra az utamat. Sok levelet kapok, hogy miben kellene segítenem, mindenható nem vagyok, de nemrég – amire most te is utalsz – egy fotózást szerveztem egy beteg kislánynak. Tisztában voltam azzal, hogy ezt meg tudom csinálni, és még örömet is szerzek vele. Sokszor csak egy-egy bejegyzésben próbálok a saját tapasztalásaim leírásával valami hatást elérni az emberekben, hátha segít nekik. Ezeket lélekmorzsának hívom, és azt látom, hogy sokan sokszor szomjaznak ilyesmire.

Egy interjúban egyszer azt mondtad, létezik egy hármas jelszó, amiben egyszerre hiszel: a játék, a fegyelem és a szeretet. Ahol ez nincs meg, onnan tovább is állsz?

Igen, gondolkodás és anyagi megfontolás nélkül. Ha tudom, hogy például sokat keresnék vele, az sem érdekel. Könnyen mondok nemet, de ezt is meg kellett tanulni, talán ez is az önfejlesztés része.

Ha tisztában vagy magaddal, az igényeiddel, lehet, hogy jön olyan dolog, ami jónak tűnik, de ha idővel kiderül, hogy mégsem az, akkor el kell engedni.

Lehet ez egy ismerős által kreált helyzet, amikor a közös ismeretség alapját és az ebből fakadó bizalmat használják ki. Ezekre nagyon mérges tudok lenni, és rendkívüli közönyt vált ki belőlem.

Sokan egy-egy tehetségkutató után eltűnnek… Szerinted min múlik, hogy egy művész ott tud-e maradni az élvonalban?

Ezt nem tudom megmondani, az biztos, hogy én merek hallgatni a megérzéseimre. Ahol egy kicsit is kényelmetlenül érzem magam, onnan eljövök, de ezzel nem azt mondom, hogy minden helyzetből el kell menekülni, hiszen van, hogy egy krízishelyzet megoldása után minden jobb lesz, de ahol egy kolléga minden megnyilvánulása abúzus, az tarthatatlan. Nem vagyok hajlandó megmaradni ott, ahol bántanak. Előfordult már, hogy olyan stílust engedtek meg maguknak emberek, ami nekem nem fér bele. Bántalmazó helyen pedig nem szeretnék lenni.

Hogy érzed, most jó közegben vagy a kollégáiddal?

Igen, abszolút! Ezt ki kell alakítani magadnak, és vigyázni rá. Borzalom, ha az ember körül dráma van: magamtól kreált dráma még nem volt az életemben.

Kívánhatok neked valamit az elkövetkezendő időszakra?

Igen, tudod, mit? Nyugodt felnőtté válást kívánj. Az ember mindig lépcsőfokokat jár be az életében, én most egy olyan helyzetben vagyok, amikor el kell fogadnom azt, hogy ezekben az években válok igazán felnőtté. Ezt nem mindig élem meg jól, ezért minél nyugodtabb, szorongásmentes napokat kívánj!

Szabó Eszter / Fotó: Tóth Vera hivatalos oldala, Instagram