Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Merek hallgatni a megérzéseimre”

Élet-útlevél
2021. március 16. 18:41

Tóth Vera – a tapolcai születésű – énekesnő a 2003/2004-es Megasztár győzteseként vált ismertté, azóta szólólemezeket adott ki, számos díjjal jutalmazták már munkáját, tehetségét, de nem csupán a zenéhez kötjük nevét, hiszen kiáll fontos ügyek, adott esetben emberek mellett. Mint mondja, most „parkolópályán” az éneklés, de tisztában kell lennie azzal, hogy kicsoda, és mi a feladata…

Március elején ünnepled a születésnapodat. Köztudott, hogy sokat foglalkozol a belső énnel, de ilyenkor másfajta befelé figyelés, akár visszatekintés lép érvénybe?

Nem hiszem, hogy más, nálam állandó a lelki fejlődésre való hajlam, tehát ez egy folyamat. Fontos a személyiségfejlesztés, figyelni kell a jelekre, az nem vezet sehová, ha elmismásoljuk azokat. Persze az sem normális, ha az ember folyamatosan önmagával foglalkozik, ebben is meg kell találni az arany középutat.

Nehéz megtalálni az egyensúlyt?

Néha nehéz, de ez a körülményektől is függ. Most a covid alatt vannak magasságok és mélységek, fontos ilyenkor – is – az énidőt megtalálni. Nekem a sport ilyen, ami egyébként mentális higiénéről is szól, hiszen olyan kémiai reakciókat indít, amelyek rendkívül jótékony hatással vannak a szervezetre. Persze az sem jó, ha túlhajtjuk magunkat, muszáj pihenni is, nem csinálhatsz magadból versenylovat. Meg kell tanulni, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha néha ara vágyunk, hogy könyvvel a kézben feküdjünk a kanapén. Különbséget kell tenni a lustaság és a pihenés között. Illetve szerintem fontos, hogy amennyi jót kiveszel a jelképes kosárból, annyit tegyél is vissza. Én nagyon figyelem a belső jeleket, hogy mitől érzem jól magam, és közben nyitott vagyok a számomra új dolgokra is, mint a jóga, a gyógynövények…

Ez azt jelenti, hogy egy olyan időszakban beszélgetek veled, amikor kiegyensúlyozott vagy?

Alakulok. Az ember akkor is kibillenhet, ha egyensúlyban van, hiszen számos olyan dolog történhet, ami traumatizál. Erre is tökéletes példa a covid, ahol most mindenki megtudhatja, hogyan kezeli a krízishelyzeteket. Szépen beállt egy rendszer, tudtam, hogy mikor van olyan időszak, amikor több a munkám, és mikor kell kicsit meghúzni a nadrágszíjat. Ez most felborult. Nekem is meg kell tanulnom kezelni ezt a helyzetet, például feldolgozni magamban a feleslegessé válás érzését, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy a művészeti ágak kapnak majd utoljára engedélyt a nyitásra. Az emberek nyolcvan százaléka rosszul van, így néha ki kell tekinteni, és meglátni azt, hogy nem vagyunk egyedül. Sok minden hiányzik, magánemberként is elmondhatom, hogy nagyon vágyom már egy jó beszélgetésre egy étteremben, egy kávézóban, de ha az éneklést nézem: azokat a hormonokat, amelyeket a színpadon éneklés közben termel a testem, most elfelejthetem. De meg kell tanulni kezelni a dolgokat, hiszen mást úgysem tehetünk.

A korábbi sikerekből tud az ember ilyenkor töltekezni?

Persze. Tisztában kell lenni azzal, hogy ki vagy, be kell vallani magadnak, hogy egy tehetséges énekesnő vagy, aki most parkolópályára került, de önhibáján kívül. Ettől még én ugyanaz vagyok, és az embereknek ugyanolyan boldogságot fog okozni a visszatérésem. A mostani nihillel nehéz mit kezdeni, ilyenkor a közönség szeretetére gondolok, a tapsra, és arra, hogy sajnos igenis vannak olyan időszakok, amikor ezek nem adatnak meg. Ilyenkor méltósággal kell végezni a kétkezi munkát is: a manuális dolgoknak terápiás jellegük van, ráadásul lenyomat is marad. Sokszor eszembe jut, hogy amikor két évre – igazságtalanul – lecsukták Darvas Ivánt, azt mondta, jótékonyan hatott rá az az időszak. Egy kicsit talán most mind börtönben vagyunk, de meg kell találni a hitet.

Azt mondod, nem érezhetjük magunkat egyedül. Te egyébként is teszel ezért, hiszen sokszor segítesz másokon, kiállsz fontos ügyek mellett. Ezt a fajta „jelenlétet” szinte kötelességednek érzed, mint közismert művész?

Nem érzem kötelességnek, nem azért teszem, mert muszáj. Valami olyasmi érzés ez, mintha én magam csak egy eszköz lennék, és mintha egy felsőbb erő vinné erre vagy arra az utamat. Sok levelet kapok, hogy miben kellene segítenem, mindenható nem vagyok, de nemrég – amire most te is utalsz – egy fotózást szerveztem egy beteg kislánynak. Tisztában voltam azzal, hogy ezt meg tudom csinálni, és még örömet is szerzek vele. Sokszor csak egy-egy bejegyzésben próbálok a saját tapasztalásaim leírásával valami hatást elérni az emberekben, hátha segít nekik. Ezeket lélekmorzsának hívom, és azt látom, hogy sokan sokszor szomjaznak ilyesmire.

Egy interjúban egyszer azt mondtad, létezik egy hármas jelszó, amiben egyszerre hiszel: a játék, a fegyelem és a szeretet. Ahol ez nincs meg, onnan tovább is állsz?

Igen, gondolkodás és anyagi megfontolás nélkül. Ha tudom, hogy például sokat keresnék vele, az sem érdekel. Könnyen mondok nemet, de ezt is meg kellett tanulni, talán ez is az önfejlesztés része.

Ha tisztában vagy magaddal, az igényeiddel, lehet, hogy jön olyan dolog, ami jónak tűnik, de ha idővel kiderül, hogy mégsem az, akkor el kell engedni.

Lehet ez egy ismerős által kreált helyzet, amikor a közös ismeretség alapját és az ebből fakadó bizalmat használják ki. Ezekre nagyon mérges tudok lenni, és rendkívüli közönyt vált ki belőlem.

Sokan egy-egy tehetségkutató után eltűnnek… Szerinted min múlik, hogy egy művész ott tud-e maradni az élvonalban?

Ezt nem tudom megmondani, az biztos, hogy én merek hallgatni a megérzéseimre. Ahol egy kicsit is kényelmetlenül érzem magam, onnan eljövök, de ezzel nem azt mondom, hogy minden helyzetből el kell menekülni, hiszen van, hogy egy krízishelyzet megoldása után minden jobb lesz, de ahol egy kolléga minden megnyilvánulása abúzus, az tarthatatlan. Nem vagyok hajlandó megmaradni ott, ahol bántanak. Előfordult már, hogy olyan stílust engedtek meg maguknak emberek, ami nekem nem fér bele. Bántalmazó helyen pedig nem szeretnék lenni.

Hogy érzed, most jó közegben vagy a kollégáiddal?

Igen, abszolút! Ezt ki kell alakítani magadnak, és vigyázni rá. Borzalom, ha az ember körül dráma van: magamtól kreált dráma még nem volt az életemben.

Kívánhatok neked valamit az elkövetkezendő időszakra?

Igen, tudod, mit? Nyugodt felnőtté válást kívánj. Az ember mindig lépcsőfokokat jár be az életében, én most egy olyan helyzetben vagyok, amikor el kell fogadnom azt, hogy ezekben az években válok igazán felnőtté. Ezt nem mindig élem meg jól, ezért minél nyugodtabb, szorongásmentes napokat kívánj!

Szabó Eszter / Fotó: Tóth Vera hivatalos oldala, Instagram