Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Életre kelti a képzőművészet „világsztárjait” az új digitális élményközpont

EKF-sarok
2021. március 16. 18:41

Az Európa Kulturális Főváros 2023 zászlóshajója lesz az az élményközpont, ami a legmodernebb digitális megoldásokon keresztül vonultatja fel a képzőművészet legnagyobbjait. A látogatóknak izgalmas vizuális élményt kínál, míg a helyi kreatív iparnak lökést adhat az új fejlesztés.

Képzeljük el, hogy belépünk egy múzeumba, ahol például egy Van Gogh kiállítást szeretnénk megtekinteni. A bejáratnál szembetalálkozunk a holland festő életrajzával és jellegzetes képével, a Párizsi éjszakával. Már önmagában életre szóló élmény látni a festőlegenda alkotásait, viszont a Veszprémbe tervezett digitális élményközpont nem áll meg itt.

Képzeljük el ugyanezt a szituációt, de amikor szembenézünk Van Gogh említett alkotásával, a 12 alak hirtelen elkezd mozogni a képen, az égbolt hullámzik, mintha a festő éppen akkor húzná az ecsetvonásokat a vásznon.

Valahogy így lehet elképzelni azt az élményt, amit a veszprémi Európa Kulturális Főváros 2023 projekt keretében megálmodtak az új digitális élményközpont révén.

A grandiózus beruházásnak a megyeszékhely belvárosa ad majd otthont, a helyiek által csak régi szikvíz-parkolóként emlegetett murvás területen.

De, hogy pontosan hogyan definiálhatnánk a digitális élményközpontot, arra álljon itt a hivatalos megnevezés: új típusú, alapvetően képzőművészeti és digitális látványkiállítások gyűjteménye. Elsősorban a képzőművészet „világsztárjait” mutatja be Van Gogh-tól Klimt-en át az impresszionistákig. Emellett digitális, virtuális utazásokban és élményekben részesíti nézőit világszerte. A formátum hatalmas közönségsiker egyrészt, másrészt üzleti siker is szerte a világon.

Hogy ezek az állítások mennyire valósak, arra jó példa a párizsi, vagy éppen a tokiói hasonló élményközpont, ahol kígyózó sorokban szoktak várakozni a látogatók, hogy bejussanak a digitális kiállítótérbe.

Az élményközpont vizuális formanyelve a videó mapping, videó imaging, ahol képzőművészeti alkotások fotóiból készülnek a videó animáció segítségével életre keltett alkotások, ehhez zenei aláfestés társul, így a néző megelevenedett festői élményvilág belső részévé válik.

És itt jön képbe az a kreatív ipar, amit már többször hangsúlyoztak a városvezetők és gazdasági szereplők Veszprémmel kapcsolatban, mint a XXI. század kitörési lehetőségét.

Veszprém adottságai megvannak ahhoz, hogy a digitális élményközponttal, mint felülettel, valamint a Pannon Egyetem informatikai karával, mint tudásbázissal egymást kiegészítve egy élményszerűségre alapozott, és a turizmus által éltetett, gazdaságilag is fenntartható modellt építsenek fel.

A veszprémi központ neve CODE, ez az angol Center of Digital Experiences rövidítése, sugallva a projekt nemzetközi jelentőségét. A projekt kapcsán a város idén januárban már megvásárolta az élményközpontnak otthont adó területet, azóta pedig a munkagépek is felvonultak már.

Idén év elején nem csak a digitális élményközpont beruházását jelentették be az EKF kapcsán. Január közepén a város elfogadott egy komplett ingatlanportfóliót, amely két terület megvételét foglalja magában, valamint egy ingatlan értékesítését is. Megvásárolták az egykori Balaton Bútorgyár területét, illetve a már említett szikvíz-parkolót, ezen kívül a város eladta az egyház részére a Várban található régi piarista gimnázium épületét. (Az itt megvalósuló fejlesztésekről pár oldallal korábban, Udvardy György érsekkel készült interjúban írtunk.) A döntéshozók itt is kihangsúlyozták, hogy Veszprémben olyan ötleteket fogadtak el, amelyek egyrészről illeszkednek a város arculatához, természeti és épített adottságaihoz, másfelől pedig támaszkodnak az itteni tudásbázisra és kapcsolódnak az európai gazdasági trendekhez.

Hajas Bálint / Fotó: internet