Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban”

Coffee Latte
2021. március 16. 18:42

Gáspár Sándor, Kossuth-díjas színművész már 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, ez alatt az időszak alatt a fővárosban is játszott, de vidéken is vendégszerepelt, így például Veszprémben. A vírus óta jórészt Alsóörsön van, onnan jár be abba a városba, ahol éppen dolga van. Mi Székesfehérváron találkozunk vele, egy rádiójáték felvétele után…

Milyen munkafolyamat után vagy most pontosan?

A színház vezetői – Hargitai Ivánék – kitalálták, hogy a pandémia alatt megpróbálnak nekünk többféle elfoglaltságot biztosítani, így felmerült a rádiójáték is. A harmincas évek kabaréiból csináltunk egy több estére szóló összeállítást, ennek volt ma a felvétele.

Egy ilyen kaotikus időszakban az esetleges feladatok felértékelődnek?

Olyan ez, mint egy tavaszi ablaknyitás: bejön a friss levegő. Ismét találkozhattam személyesen is a kollégákkal, még ha csak néhány óra erejéig. Hektikus egy helyzet, hiszen az egyik pillanatban beindul valami, majd hirtelen megint újra kell tervezni. Nagyon várom már a végét; engem mindenféle kényszerhelyzet megtalált az elmúlt időkben.

Miféle kényszerhelyzetek?

Például ötletszerűen megyek az autómmal az országúton, meglátok egy bekötő utat az erdőbe vagy a hegyre, és - mint valami terepimádó - nekimegyek. Nem kerülöm el a nehéz, adott esetben kritikus helyzeteket sem, tehát képes vagyok belehajtani egy vaddisznó tocsogóba, csak azért, hogy aztán kirángassam magam a helyzetből. Ez persze nem tesz jót a kuplungnak, tudom én… Vagy például nekiláttam egy magaságyás készítésének, megcsináltam - akár egy ács -, aztán leszigeteltem, befestettem, földet tettem bele, elültettem benne a paradicsompalántákat, nőttek-nőttek. Aztán jöttek a gusztustalan bogarak - a poloskák, amik a pandémia után szerintem a legellenszenvesebb kórokozók -, és ellepték a gyönyörű paradicsomjaimat.

És mi történt ezután?

Megkérdeztem Bán János barátomat – aki negyven méterre lakik tőlem és egyébként nagy kertész -, hogy mit kell ilyenkor csinálni. Azt mondta, nagyon egyszerű, csak keverjek össze egy kis ecetet vízzel, majd szépen egyesével hajigáljam bele a bogarakat a pohárba. Kérdeztem tőle, hogy ezzel aztán végleg le van a gond? Mire ő azt felelte, ezt mindennap kell. Akkor abbahagytam a kertészkedést is, és onnantól kezdve elég gyakran – tüntetőleg - dudálva húztam el Jani háza előtt, suppal a kocsim tetején, gondoltam én inkább csak nyaralni fogok és hedonista leszek. Akkor meg az volt a túlzás, hogy este tízig képes voltam a vak sötét Balatonon sup-olni. Ugyanakkor szerencsére számos olyan megkeresést kaptam és kapok, amelyek kifejezetten a szakmámhoz vágnak. Például versmondás, ráadásul magamnak kellett rögzítenem, tehát a technikai képzettségem egyértelműen javult.

A technikai kihívások kicsit sem estek nehezedre?

Nem, inkább jó, hogy jöttek. Megtanultam online rendezni a dolgaimat, így a vásárlást is például. Nem pörögtünk annyit, amennyit általában, de mégis, a pörgés hiánya nem valami vontatott lassúságot hozott, hanem épp a fordítottját. Ellentmondásos, zavaros képnek tűnhet, ahogy ez az időszak is zavaros, és benne talán az emberek is, én is. De kellemes kötelezettségeim is vannak, hiszen szeretném elolvasni egyrészt Földi László – volt osztálytársam - Eleven Hold című könyvét, valamint Koltai Róbert legújabb könyvét, a Végszót adok-veszeket, amiben állítólag egy fejezet rólam szól. Sok filmet is nézek, vannak lemaradásaim. Azt is várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban.

Úgy tudom, egészen nagy lélegzetvételű munkád is volt, hiszen forgattál.

Így van, egy lokális történet kerül a vászonra: 2018-ban mutattuk be a Perelj, uram! című darabot, melyet Szikora János rendezett, ahogy a – szóban forgó - filmet is. Sobor Antal kisregényének színpadi adaptációját Román Károly készítette, és az 1848-49-es szabadságharc történetét dolgozza fel, de van áthallás 56’-ra. A filmet a történet valós helyszínén, Csákberényben forgattuk, és ha minden jól megy, március tizenötödikén le is adják a tévében.

Néztél online előadásokat az elmúlt időszakban?

Még nem, bár terveim vannak, és kaptam bónuszt is az e-színházba.  De úgy érzem, nem vagyok lemaradva semmiről, hiszen nincs sok esély arra, hogy hirtelen elkap bennünket a gépszíj, és éjjel-nappal előadások lesznek…

Mi alapján választasz majd darabot?

Elsősorban személy alapján, mert a színész érdekel, illetve a rendező. Harmadrangú kérdés, hogy mi az irodalmi alapanyag, ha pedig egy olyan előadásról van szó, amit korábban én is játszottam, akkor kifejezetten az összevetés miatt nézem, hiszen érdekelnek a megoldások. Ha felkérést kapok, akkor is a személyt nézem, hiszen a rendező képességei határozzák meg az ízlést. Nekem itt Fehérváron olyan szerződésem van, hogy amit rám osztanak, azt el kell vállalnom. De bízom ebben a csapatban, bízom a szakmaiságukban.

Amennyire én látom, téged elkerültek a színészi skatulyák…

Ha visszanézek akár az itteni munkáimra, némi túlzással épp annyiszor haltam meg a színpadon, mint amennyi bohózatot játszottam, tehát az arányok jól alakultak. A nagy kedvencem Páger volt, szerintem nem lehetett besorolni őt komikus vagy tragikus színésznek. De mondhatnám a nagyszerű Törőcsik Marit, Tóth Ildikót.

A filmes alakításokkal is ez a helyzet, vagy ott maradtak rajtad nevek?

Azért legyünk reálisak: azokra a filmdrámákra, amelyekre sok szakmai elismerést kaptam, sokkal kevesebben váltottak jegyet, mint a Csapd le csacsira, vagy az Üvegtigrisekre. De, ha már a végletekről beszéltünk, itt egy érdekes átmenetet is említhetek, például ha a Koltai Róbert filmeket nézem: így a Világszámot vagy a Csocsót. Ezek a filmek feltételezik a humort, ugyanakkor jelen vannak a szívszorító emberi történetek.

Úgy tudom, amikor Jászai Mari-díjas lettél, az első, aki levélben gratulált neked, Páger Antal volt. Ma van olyan kollégád, akinek a szava annyit jelenthet, mint akkor Páger Antal gratulációja?

Nehéz erre válaszolni, mert Téni bácsi jóval idősebb volt nálam, illetve bármennyire is közvetlen volt, azért egy kis távolságtartás volt köztünk a tisztelet miatt. Nehéz behelyettesíteni, de tudod mit?

Akkor mondok: Cserhalmi Györgyöt gyerekkorom óta tisztelem és a világ egyik legnagyobb filmszínészének tartom. Ez nem kérdés.

Előfordult már a pályád során, hogy valaki olyan feladatot látott beléd, amit te túl nagy falatnak ítéltél meg?

Remélem, nem hangzik nagyképűen, de nem. Azért nem, mert ha valaki belém álmodja az adott szerepet, akkor onnantól kezdve nem az én felelősségem, hanem a rendezőé. Tehát éppen az ellenkezője történik: bátor leszek a bizalmától.

Mindig így gondolkodtál erről?

Azt hiszem, mázlista vagyok, de valahogy mindig az ország legjobb rendezőivel, társulataival dolgozhattam. Ha a pályámat nézem, nem tudok nagy törésekről beszámolni. A szerencse mindig a tenyerén hordozott. Persze más kérdés, hogy bizonyos élethelyzetek hogyan hatottak rám, de az élet az élet.

Ez talán nem csupán szerencse kérdése.

Igen, azért kellenek az ambíciók is. Sokat beszélgetek a testvéremmel Tiborral, és nagyon jól tudjuk erősíteni egymást, hiszen azon túl, hogy egy korosztály vagyunk, a szakmai beszélgetéseink nagyon inspirálóak. Gyakran tudatosítjuk magunkban, hogy az ambíciókat nem szabad elveszíteni, mert abban a pillanatban kívülállóvá válik az ember, elkeseredik, sőt, esetleg cinikus lesz, vagy még rosszabb esetben az alkoholban keresi a feloldást. Ha nem lenne a testvérem, sokkal nehezebb lenne ezt önmagamban megvívni…

Szabó Eszter / Fotó: Kovács Bálint

 

Képek

 

További képek

További cikkek

Coffee Latte
Az izgat, ha a közösségért dolgozok
A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.
Coffee Latte
Csak akkor tudsz igazi változást elérni, ha széles spektrumon gondolkozol
Szabó Tamás neve a Virgo regionális IT igazgatójaként, a Collabri tagjaként, valamint INPUT mentorként is ismert a veszprémi startup szférában. Lételeme a változatosság, és vallja, hogy igazi eredményt csak akkor lehet elérni, ha az ember minél szélesebb területen mozog és gondolkodik. A helyi startup ökoszisztémáról, motivációkról és lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
Coffee Latte
Ez is orvoslás, csak nem fehér köpenyben
Folly Gyula pécsi orvos talán nem is gondolta, hogy hobbiból indult szép kertje, amelybe különleges mediterrán növényeket is ültetett, 115 év alatt egy olyan, 10 hektáros arborétummá növi ki magát, amelynek az egész ország csodájára jár. Mégis így lett. Négy generációval később a helyet ma dédunokája, Folly Réka vezeti, aki korábban arra készült, hogy hagyományos orvoslással fog gyógyítani.
Coffee Latte
Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
A Paradigma Ariadné neve már ismerősen csenghet, akár szokatlan veszprémi installációkkal vagy színes falakkal kapcsolatban. Smiló Dávidot, Csóka Attila Róbertet és Molnár Szabolcsot kérdeztük az alapításról, karrierről, építészetről és designról.
Coffee Latte
'Mindig a szabadság érdekelt'
Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.