Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megérkezett a Marsra a Perseverance

Büszkeségfal
2021. március 16. 18:42

A NASA marsjárójához és drónjához a Veszprémben is jelenlévő Maxon Motor is biztosított alkatrészeket.

Több mint félévnyi utazás után február közepén megérkeztek a tavaly nyáron útjára indított műszerek a Marshoz. A Föld és a vörös bolygó nagyjából kétévente kerül közel egymáshoz a pályáján, ezek az ideális alkalmak ahhoz, hogy a két bolygó között űrjárműveket indítsunk. Ráadásul ebben az évtizedben 2020 nyarán volt legközelebb egymáshoz a két égitest, így nem csoda, ha több ország űrügynökségei is kihasználták a kínálkozó alkalmat, hogy a lehető legkisebb energia (ergo pénz) befektetésével megcélozhassák űrbéli szomszédunkat.

A Kínai Űrügynökség (CNSA) a Tianwen-1 nevű űrszondáját indította útnak, az arabok pedig az Al Amal műholdat. Harmadikként a NASA Perseverance nevű marsjárója érkezett meg a “háború istenéhez”, ami február 18-án sikeresen leszállt a bolygó felszínén. A készülék elsődleges feladata a marsi élet lehetséges nyomainak felkutatása lesz: talajmintákat gyűjt egy egykori folyótorkolat üledékes talajából, amiket a tervek szerint egy későbbi misszió hoz vissza a Földre az évtized végén. A misszió azért is történelmi, mert a marsjáró az Ingenuity nevű drónt is magával vitte, így az emberiség most először fog felszállni bármiféle járművel egy idegen bolygó felszínéről, várhatóan március közepén. Ez azért lesz nagy teljesítmény, mert a Mars légkörének sűrűsége nagyjából 1%-a a földinek, vagyis sokkal nehezebb felhajtóerőt képezni.

Érdekesség, hogy a NASA által a Marsra juttatott eszközök egyes alkatrészeit a Veszprémben is jelen lévő Maxon Motor fejlesztette: az ő motorjaik mozgatják a rover robotkarjait, amelyek mintát vesznek a talajból, de szintén az ő eszközeik felelnek majd a mintákat tartalmazó tartályok lezárásáért és elhelyezéséért is, ahogy a már említett drónon is jelen vannak a Maxon-alkatrészek.

Schöngrundtner Tamás / Fotó: NASA/JPL-Caltech

További cikkek

Büszkeségfal
Nem a díjakért dolgozunk, hanem a nézőkért
Nyolcszoros Petőfi-díjas, Latinovits-díjas, magyar színház- és filmművészet kategóriában Veszprém megyei Príma díjas, októberben pedig a Magyar Arany Érdemkeresztet is átvehette Kásler Miklóstól. Ennyi elismerés bőven elég lenne, hogy bátran hátradőlhessen. Ám Kőrösi Csaba nem a díjakban hisz: csakis a közönség mosolyában.
Büszkeségfal
Fél élet munkája a Kékszalagért
Régi szólás-mondásokkal illusztrálni egy történetet meglehetősen elcsépelt, Vándor Róbert, az 52. Kékszalag Nagydíj győztes RSM2 kormányosának példája mégis azt bizonyítja, hogy a türelem, nos, ha rózsát nem is, kékszalagot terem.
Büszkeségfal
A hétköznapok kulturális hősei
Abban valószínűleg mindannyian egyetértünk, hogy a koronavírus-járvány legnagyobb hősei a frontvonalban egészségügyben, az idősellátásban, a mentőszolgálatnál vagy éppen az élelmiszer kereskedelem területén dolgozók voltak. De a hétköznapok nem kevésbé fontos hősei voltak az önkéntesek is, azok, akik maszkokkal, ételcsomagokkal vagy éppen kultúrával támogatták az embereket.
Büszkeségfal
A siker előszobája, ha nem félünk elvárásokat támasztani magunkkal szemben
Az esélytelenek nyugalmával érkezett a magyar férfi kézilabda-válogatott a kontinensbajnokságra, majd ott búcsúztatva az élvonalbeli dánokat, bravúrt bravúrra halmozott. Az ismeretlen fiatal csapatból pedig kitűnt egy veszprémi játékos, aki 24 évesen olyan megújuláson ment át, amelyet sok játékos csak karrierje B-oldalán produkál.
Büszkeségfal
A szenvedély, ami győzelmet szül
Amikor a szenvedély tehetséggel társul, akkor születnek az igazán kiemelkedő eredmények. Az idei Nemzeti Vágtán pont ennek lehettünk tanúi, amikor egy fiatal bakonyi lány fölényesen diadalmaskodott a Kishuszár Vágtán.