Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Elemzők: nehéz negyedév elé néz a munkaerőpiac
A múlt év végéig még tartotta magát a munkaerőpiaci a járvány második hullámával szemben, az idei első negyedév viszont nehéznek ígérkezik. A kormányzati támogatások hosszú távon nem képesek fenntartani a normál üzletmenethez igazodó foglalkoztatotti létszámot - kommentálták a januári foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
A távmunkát kipróbálók a járvány után is folytatnák az otthoni munkavégzést
A koronavírus-járvány alatt legalább heti egy napot otthonról dolgozók 96 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot a járvány után is - közölte a Reacty Digital szerdán, év eleji kutatási eredményeit ismertetve az MTI-vel.
Varga Mihály: 20 milliárd forinttal megemelték a cégek környezetbarát beruházást támogató pályázati keretet
A Gazdaság-újraindítási Akcióterv részeként a keretösszeg 20 milliárd forintos emeléséről döntöttek a cégek környezetbarát beruházásait támogató pályázatnál - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán szerdán.
IT
Az ötven feletti informatikusok segíthetnek enyhíteni a munkaerőhiányt
Az átlagos magyar informatikus a harmincas éveiben jár, csupán az IKT-munkakört betöltők 10 százaléka idősebb 50 évesnél. Pedig az idősebb szakemberek több fontos területen is jobban teljesítenek fiatalabb kollégáiknál, az alaptalan sztereotípiák miatt azonban sok helyen nem alkalmaznak idősebb informatikusokat. Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért és az IFUA Horváth & Partners közös kutatásának eredményei rámutatnak arra, hogy miként és milyen pozíciókba érdemes az ötvenes korosztály tagjait integrálni az infokommunikációs szektorba, amely kapcsán a szövetség pilotprojektet is indít vállalati partnerek bevonásával.
vállalatok
Optimista jövőkép: a magyar vállalatok 44 százaléka létszámnövekedéssel számol 2021-ben
A magyar munkaerőpiac irányt váltott a világjárvány alatt: az elmúlt években sokszor a vállalatok versengtek a munkavállalókért, de 2020-ban több pozíció esetén ez megfordult – ismertette friss, közös tanulmányának eredményeit online konferenciáján a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG). A két cég egyedülálló elemzése átfogó képet ad a hazai munkaerőpiac változásairól, és az ennek hatására megjelenő új folyamatokról.
külföld
Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de a munkaerőpiaci helyzet stabilan javul, mivel az újabb fiskális ösztönzők és a új koronavírussal fertőzöttek számának csökkenése lehetővé teszi, hogy egyre több szolgáltatóipari vállalkozás újraindítsa a működést.
vállalatok
Fél millió eurót fektetnek be a magyarok által alapított Cursor Insight nevű cégbe
Több mint fél millió eurót fektet be a PortfoLion Capital Partners által vezetett befektetői társulás a Cursor Insight nevű, magyarok által alapított biometrikus azonosítási megoldásokat fejlesztő vállalkozásba - közölte az alapkezelő az MTI-vel csütörtökön.
vállalatok
A járvány miatt romlottak a Mol-csoport tavalyi eredményei
A járvány miatt a Mol-csoport eredményei romlottak tavaly 2019-hez képest, az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 16 százalékos csökkenéssel 630 milliárd forint (2,05 milliárd dollár) volt - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján péntek hajnalban közzétett gyorsjelentésből.
vállalatok
Szijjártó: nyolc vállalat 13 milliárd forint támogatással beruház külföldön
Nyolc vállalat 25 milliárd forint értékben hajt végre beruházást külföldön, ehhez pedig 13 milliárd forintnyi állami támogatást kapnak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az oklevél átadási ünnepségen, Budapesten.
belföld
Sok háztartás kiadásai csökkentek a lezárások miatt
Bár az emberek többségének csökkentek a megtakarításai a recesszió óta, mégis, a hazai fogyasztók egy része többet tud félretenni, mivel csökkentek a kiadásai, derült ki az Intrum felméréséből. Európában sokan számoltak be ugyanerről, a legtöbben váratlan költségek miatt tesznek félre, de meglepően sokan spórolnak utazásra is.
Munkaügyi bírság: a visszaeső cégek januártól különösen rosszul járhatnak
Rendkívül körültekintőnek kell lenniük azoknak a vállalatoknak, vállalkozásoknak, amelyeknél az elmúlt három évben munkaügyi jogsértést tártak fel. Az év elejétől ugyanis új szabályok vonatkoznak a bírság kiszabása során mérlegelendő szempontokra – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás. Azok, akik az említett időszakban már hibáztak, a korábbinál jóval tetemesebb büntetésre számíthatnak.
vállalatok
Varga Mihály: csaknem 30 milliárd forintból indulnak pályázatok vállalkozások számára
A Gazdaság-újraindítási Akcióterv részeként 4 kiíráson csaknem 30 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhanak vállalkozások - jelentette be a pénzügyminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.
sör
Sörszövetség: 7,5 százalékkal csökkent a gyártók forgalma tavaly
Tavaly az öt legnagyobb hazai sörgyártó (Borsodi, Dreher, Heineken, Carlsberg és Pécsi) teljes forgalma 7,5 százalékkal, 6,177 millió hektoliterre mérséklődött, a belföldi értékesítés pedig még ezt is meghaladó mértékben, 9 százalékkal, 5,657 millió hektoliterre esett az előző évhez képest - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója az MTI érdeklődésére.
Veszprém
Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
A város 46 milliárd forintból gazdálkodhat idén - mondta Porga Gyula polgármester pénteken.
GKI: valóságos roham indulhat az otthonfelújítási támogatásért
Az idén januárban hatályba lépett otthon-felújítási program sokak érdeklődését kiváltotta: a háztartások 7 százaléka - a teljes magyar lakosságra vetítve 290 ezer család - biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódó állami támogatást felvenni a következő két évben - derül ki a GKI és a Masterplast közös januári lakáspiaci felméréséből.
vállalatok
Újabb napelemparkot építenek Öskü mellett
20 hektáron elterülő napelempark alapkövét tették le péntek délelőtt Öskü mellett, amely 5500 családnak az éves energiaszükségletét is képes lesz fedezni a következő évtizedekben.
Önkormányzati segítségre is számíthatnak a veszprémi vendéglátóhelyek
Konzultációra hívta a polgármester a helyi vendéglátósokat, hogy közösen határozzák meg, milyen segítséget tud adni az önkormányzat ahhoz, hogy a vállalkozások átvészeljék ezt az időszakot, amikor nem tudják azt a szolgáltatást végezni, ami mellett elköteleződtek.
Ütemterv szerint halad a veszprémi elkerülő építése
Jövő év végére befejeződik a veszprémi déli elkerülő út Litéri és Füredi csomópont közti 7,5 kilométer hosszú szakaszának megújítása- közölte a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese csütörtökön.
Az építőiparban jelentősen megugrott az álláskeresések száma
Szállítás/logisztika, fizikai és segédmunka, személy- és vagyonvédelem, vendéglátás és idegenforgalom – az idei keresések alapján ezek a legkelendőbb álláskategóriák, míg a legnagyobb növekedés most egyértelműen az építőipari állásoknál látható. A kékgalléros álláshirdetésekben piacvezető Jófogás stratégiai partnerével, a munkaerő-kölcsönzésben élen járó Trenkwalderrel közösen tekinti át a legérdekesebb munkaerőpiaci aktualitásokat.

Funkcióbővítéssel tennék vonzóbbá a veszprémi Vásárcsarnokot 2022-től

Veszprém
2021. február 21. 5:25
Vehir.hu

A 2021-es év a tervezésről és a közös gondolkodásról szól –mondta Brányi Mária alpolgármester és Temesvári Balázs VKSZ Zrt.-vezérigazgató egy több témában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Veszprémben.

Brányi Mária alpolgármester és a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, Temesvári Balázs sajtótájékoztató keretében számolt be a Vásárcsarnok jelenlegi helyzetéről és a tervezett hasznosításáról csütörtök délelőtt a Városházán.

- A Vásárcsarnok épülete és annak közvetlen környezete jelenleg önkormányzati tulajdonban van, ám a terület hasznosítását 1997 óta a VKSZ Zrt.-vel partnerségben az önkormányzat végzi. Az évtizedek óta működő partnerségen a veszprémi önkormányzat nem kíván változtatni - kezdte a sajtótájékoztatót Brányi Mária alpolgármester, majd kiemelte: mivel a jelenlévő járványhelyzet mindenkit új helyzet elé állított, „és senki nem tudja meddig tart”, ezért a VKSZ Zrt. és az önkormányzat abban állapodott meg, hogy két lépcsőből álló együttműködési dokumentumot terjeszt közösen a közgyűlés elé.

A terv két részből áll: az első része a 2021-es évre fókuszál, míg a második rész az azt követő időszakról szól. Az alpolgármester szerint erre azért van szükség, mert az a kiskereskedői bázis, amely jelenleg a Vásárcsarnokban működik, a fennmaradás érdekében segítségre szorul.

Az együttműködési dokumentum első részében az áll, hogy a 2021. január 31-én lejáró együttműködési vagyonkezelői szerződéseket először egyéves futamidőre meghosszabbítják, majd ennek lejárta után egy hosszabbtervű megállapodást köt az önkormányzat a VKSZ Zrt-vel.

A VKSZ Zrt. évek óta gondolkozik arról, hogy miként lehetne a Vásárcsarnokban folyó életet korszerűsíteni és a mai igényekhez jobban igazítani. Erre már számos javaslat született, az együttműködés második része erről szól. Az alpolgármester hangsúlyozta, a tervek kidolgozásánál a térségben élők érdekeit helyezik élőtérbe, és be szeretnék őket vonni a folyamatokba. „Nagy változásokra nem kell számítani, mindent jobbá szeretnénk tenni ”-fogalmazott.

Vonzóbb, önálló attrakcióként is működő piac létrehozása a cél

Temesvári Balázs kifejtette, az együttműködés második lépéseként

szerethetőbb, és a város igényeihez jobban illeszkedő dolgokkal szeretnék a Vásárcsarnok vonzerejét és működését javítani.

Országos és nemzetközi példákat megvizsgálva jutottak arra, hogy a hely nem igazán vonzó mindenki számára, és a parkolóhelyek száma is véges.

„Kevés a kínálat az igényhez képest, ami egy ilyen méretű városban megjelenhet a vásárlók részéről, ezért fontosnak tartjuk a kínálati lehetőségek bővítését. Látszik, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi minőségi termékek iránt, ebben előrébb szeretnénk lépni”- fogalmazott.

Mint mondta, a meglévő funkciókat nem tervezik megszüntetni, de többek közt szeretnének olyan vendéglátóegységeket kialakítani, ami bevonzza a fiatalabb korosztályt is. Számos dél-európai országban tapasztalat, hogy a napot az emberek a piacokon kávézókban, vagy reggelizőkben kezdik, szerinte jó marketinggel az embereket itt is hozzá lehetne ehhez szoktatni. Budapesten rendszeres program a piacok látogatása, a kulturális vonzerő javításával Veszprémben is kialakíthatók ilyen szokások.

„Ha megfelelő és vonzó kínálatot tudunk kínálni, akkor az egész térségbe be tud kapcsolódni a Vásárcsarnok. Tapasztalat, hogy a főváros irányából érkező, Balatonra tartó nyaralótulajdonosok és turisták egyre inkább a 8-as utat használják közlekedési útvonalként, így nekik is alternatíva lehet egy modernebb piac szolgáltatásainak igénybevétele”- mondta.

Temesvári Balázs kiemelte, interakciót szeretnének kialakítani a kereskedőkkel, nem szeretnének a fejük felett dönteni.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a volt bútorgyár területének megvásárlásával a Vásárcsarnok parkolókapacitása 2023-ig ideiglenesen ott bővíthető.

A sajtótájékoztatón elhangzott, ha a terveket a közgyűlés elfogadja, az igényesebb környezet kialakítása miatt az infrastruktúra átalakításához mindenképp át kell majd alakítani az épületet. Az idei év a tervezésről szól, és csak az önkormányzattal való egyeztetések után derülhet ki, hogy mindez mennyibe kerülhet a városnak.

A beavatkozásokat 2022-ben kezdhetik el. A tervek szerint a beruházási programot követően olyan helyszínné válhat a veszprémi piac és a vásárcsarnoknak helyet adó ingatlan, hogy helyi gasztronómiai rendezvényeket és főzőversenyeket vagy egyéb találkozókat tud majd kiszolgálni, és akár önálló attrakciója is lehet a városnak.

További cikkek

Veszprém
Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
A város 46 milliárd forintból gazdálkodhat idén - mondta Porga Gyula polgármester pénteken.
Önkormányzati segítségre is számíthatnak a veszprémi vendéglátóhelyek
Konzultációra hívta a polgármester a helyi vendéglátósokat, hogy közösen határozzák meg, milyen segítséget tud adni az önkormányzat ahhoz, hogy a vállalkozások átvészeljék ezt az időszakot, amikor nem tudják azt a szolgáltatást végezni, ami mellett elköteleződtek.
Ütemterv szerint halad a veszprémi elkerülő építése
Jövő év végére befejeződik a veszprémi déli elkerülő út Litéri és Füredi csomópont közti 7,5 kilométer hosszú szakaszának megújítása- közölte a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese csütörtökön.
Veszprém
Megnyílt a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium Veszprémben
A Pannon Egyetemen nyílt laboratórium a felsőoktatási intézményrendszer egyedi eszközeivel segíti a települések önkormányzatai, gazdasági szereplői, kulturális intézményei és lakosai közötti kapcsolatok erősítését.
Veszprém
Fejlesztenék a várbörtönt és a szomszédos ingatlanokat
Háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködési megállapodás a Veszprémi várbörtön múzeum fejlesztését, a volt Ruttner-ház rekonstrukcióját, valamint a Várkert felújítását támogatja.