Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.
ITM: májusra is igényelhető az ágazati bértámogatás
A kormány ismét meghosszabbítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára biztosított ágazati bértámogatást. A támogatásra március előtt is jogosult szektorok cégei májusra is kérhetik a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítséget - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a tárca pénteki közleménye szerint.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Veszprém
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.
belföld
Új bölcsőde épül Öskün
Az új intézmény 24 gyermek befogadására lesz alkalmas.
Veszprém
4,5 milliárd forint érkezik Veszprémbe az úthálózat javítására
A kormányzati Modern Városok Program keretében a belterületi utakat és a hozzájuk kapcsolódó tereket újítják fel 2022 év végéig. Az önkormányzat 800 millió forinttal egészíti a támogatást – jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester csütörtök délelőtt Veszprémben.
Európai Bizottság: működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe
Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.
belföld
Az idén felújítani tervezett ezer kilométernyi útszakasz harmadán már dolgoznak
Egy hónapja láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak a kivitelezők, az első rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében összesen 342 kilométeren.
NAV
Izer Norbert: sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online
Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
belföld
Tudhatja-e a munkáltató, hogy be vagyunk oltva?
A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Nanotechnológia alkalmazásával fejleszt egy magyar kozmetikai cég
A Lora Beauty Kft. 190,54 millió forint összköltségvetéssel nanotechnológiát alkalmazó fejlesztést indított, a projekt 109,72 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - közölte a társaság az MTI-vel.
A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.

A tudomány csodája mindenhol jelen van

Veszprémünk
2020. december 9. 17:34

A festészetben, a csillagászatban és a mesterséges intelligencia kutatásban is. Az MTA Veszprémi Területi Bizottságának egyik küldetése, hogy a felfedezés izgalmát közelebb hozzák mindenkihez.

1825 kiemelt év a hazai tudományos kör életében, hiszen ekkor jött létre a Magyar Tudományos Akadémia. Létezik azonban egy szintén jelentős dátum: 1972. Ebben az évben az MTA Elnöksége öt területi bizottságot alapított – Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Veszprém központokkal –, azzal a céllal, hogy megszervezzék az adott régió tudományos életét.

„A küldetésünk ma is ez: az Észak-dunántúli régió tudományos életének megszervezése” – mondja Padisák Judit akadémikus, a Veszprémi Területi Bizottság (VEAB) elnöke.

„Szeretnénk keretet biztosítani ahhoz, hogy a régióban egy témában vagy rokon területen dolgozó kutatóknak legyen egy fóruma, egy helye, ahol méltó körülmények között tarthatnak tudományos vitaköröket, üléseket. Emellett fontos feladatunk a sikeres fiatal kutatók ösztönzése pályázatokkal, díjakkal, kifejezetten nekik szóló tudományos ülésekkel.”

Ez formailag jelenleg 12 szakbizottság és 59 munkabizottság munkáját jelenti, melyek folyamatosan követik a tudomány fejlődését: hogy éppen mekkora súllyal bír egy szakbizottság, azt nagyban meghatározza, milyen intenzitású tudományos- vagy felsőoktatási tevékenység zajlik az adott tudományterületen.

Legyen tudománybarát a jövő társadalma!

A tudományos élet megszervezése ugyanakkor nem csak a kutatók összehozásából áll. Ahogy dr. Freund Tamás, az MTA elnöke is megfogalmazta címlapinterjúnkban, talán soha nem volt akkora szüksége a társadalomnak a tudós közösségekre, mint ma. Ezt az álláspontot pedig Padisák Judit is osztja. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a jövő társadalmát megpróbáljuk tudománybaráttá formálni úgy, hogy a tudományos álláspontot közvetítjük a helyi közösség felé.” Ennek részét képezik az ingyenesen látogatható ismeretterjesztő előadások, beszélgetések: a Pécsi Területi Bizottsággal például 2005 óta rendszeresen megrendezik a Pannon Tudományos Napot.

Persze, hogy az edukáció mennyire lesz hatékony, kéttényezős: a közérthető információközvetítés mellett elengedhetetlen a közönség nyitottsága. Az érdeklődés felkeltésében pedig a személyesség kulcsfontosságú. A mai generációk elsősorban a közösségi médián keresztül tájékozódnak, és ezt a VEAB munkatársai is felismerték. „Igyekszünk azon a nyelven szólni a közönséghez, különösen a fiatalokhoz, amelyet ők beszélnek: újabban intenzíven használjuk a Facebookot, az Instagramot, odafigyelünk a személyes megszólításra” – mondja Padisák Judit. A koronavírus-járvány alatt online formában tették elérhetővé előadásaikat, ezt a gyakorlatot pedig a pandémia lecsengése után is megtartanák, hiszen így szélesebb közönséghez lehet eljutni.

Ami a programkínálatot illeti, gyakran tesznek eleget önkormányzatok, civil szervezetek meghívásainak, ahol lényegében az egyes témára fogékonyak kívánsága alakítja az előadásokat, de az elnök asszony elmondása szerint igyekeznek inkább elébe menni a keresletnek. A tavaly nyári intenzív balatoni vízvirágzásra reagálva például a mai napig egyedüliként szerveztek tudományos ülést, megvizsgálva, mi lehetett a jelenség oka.

A tudomány csodája körbevesz

Padisák Judit szerint fontos, hogy az emberek lássák, a VEAB nem fellegekben járó tudósok közössége. Akárcsak az, hogy a tudományhoz bárki tud kapcsolódni, noha átlagemberként hajlamosak vagyunk a szó hallatán csupán a bonyolult reál tárgyakra asszociálni. Holott a tudomány szorosan kötődik akár a művészethez, a gazdasághoz. Mindhárom a szellemi élet részét képezi, előbbi kettő pedig egyaránt szellemi, alkotó, kreatív tevékenységet takar – állítja.

Sőt. A párhuzamok néha ennél is jelentősebbek. Matematikusok és fizikusok például sokáig küzdöttek, hogyan írják le matematikailag a turbulens mozgást. Végül Andrei Kolgomorov szovjet tudósnak sikerült „megfejtenie” a rejtély egyes részeit, mexikói tudósok pedig felfedezték, hogy Van Gogh Csillagos éj festménye tökéletesen megfelel ezeknek a kritériumoknak. Vagy említhetnénk Vasarely-t: képei éppúgy hatnak ránk, mint a zebrák egyébként tökéletes céltáblaként szolgáló színe a rájuk vadászó ragadozóra, amikor csapatban látja őket: a mintázat sokasága, állandó mozgása jelentősen nehezíti a célirányos vadászatot.

Azt is mondhatnánk tehát, a világon minden tudomány. És ha ezt észrevesszük, rájövünk, milyen izgalmas felfedezésekből maradunk ki, ha nem halljuk meg a tudósok szavát.

Bertalan Melinda / Fotó: Kovács Bálint