Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.
ITM: májusra is igényelhető az ágazati bértámogatás
A kormány ismét meghosszabbítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára biztosított ágazati bértámogatást. A támogatásra március előtt is jogosult szektorok cégei májusra is kérhetik a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítséget - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a tárca pénteki közleménye szerint.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Veszprém
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.
belföld
Új bölcsőde épül Öskün
Az új intézmény 24 gyermek befogadására lesz alkalmas.
Veszprém
4,5 milliárd forint érkezik Veszprémbe az úthálózat javítására
A kormányzati Modern Városok Program keretében a belterületi utakat és a hozzájuk kapcsolódó tereket újítják fel 2022 év végéig. Az önkormányzat 800 millió forinttal egészíti a támogatást – jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester csütörtök délelőtt Veszprémben.
Európai Bizottság: működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe
Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.
belföld
Az idén felújítani tervezett ezer kilométernyi útszakasz harmadán már dolgoznak
Egy hónapja láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak a kivitelezők, az első rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében összesen 342 kilométeren.
NAV
Izer Norbert: sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online
Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
belföld
Tudhatja-e a munkáltató, hogy be vagyunk oltva?
A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Nanotechnológia alkalmazásával fejleszt egy magyar kozmetikai cég
A Lora Beauty Kft. 190,54 millió forint összköltségvetéssel nanotechnológiát alkalmazó fejlesztést indított, a projekt 109,72 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - közölte a társaság az MTI-vel.
A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.

A játékkészítő, akinek a játékait harminc év múlva is szeretni fogod

Jövőbetekintő
2020. december 9. 17:35

Mindannyiunk életében vannak tárgyak, amelyek ugyan a gyerekkorhoz tartoznak, ha a kezünkbe vesszük őket, harminc év múltán is olyan szeretettel nézünk rájuk, mint öt-hat évesen. S talán éppen ez a jó játékok titka: időtállóak és értékérzők. Akárcsak Káposznyák Viktória, a Tarkaplacc alapítójának csodás horgolt figurái.

Tavaly óta egy horgolt maci gazdája vagyok. Nem mintha Ms. Bean-nek érezném magam, de a gyerekkorom kedvenc meséjére emlékeztet és egyszer szeretném, ha a saját lurkómé lenne.

Másrészt, Viki Horgolmányaiba könnyű beleszeretni, és számos történet tanúsítja, hogy ez felnőttekkel is megtörténik. Egy-egy kedves nyuszival barátnők is szívesen megajándékozzák egymást, de készített már születésnapra Willendorfi Vénuszt ábrázoló termékenységi szobrot és retro Volswagen Transporter kisbuszt is. Kifejezetten szereti a kihívást jelentő megrendeléseket, de Viki magától is szívesen kísérletezik: horgolt már úszótalpas békát, egyszarvút, Kis Herceget és Amerika Kapitányt is.

Bár ma már a Tarkaplacc az, amiben Viki ki tud teljesedni, ez nem mindig volt így. „Főiskolán még biztos voltam benne, hogy nekem újságírással, televíziós riportok készítésével kell foglalkoznom. Miután elvégeztem az egyetemet, Debrecenben helyezkedtem el a helyi televíziónál, illetve egy ideig marketingesként dolgoztam, miközben hét évvel ezelőtt megalapítottam a Horgolmányokra építő vállalkozásomat. Nagymamám készített horgolt angyalkákat, karácsonyfadíszeket, és az ő mintájára eldöntöttem, hogy ezt én is szeretném kipróbálni.

Autodidakta módon tanultam meg mindent, elég hamar kiderítve, hogy engem inkább a játékok érdekelnek. De akkor ez még csak hobbinak indult, amiből a vállalkozás révén bevételre is szert tudtam tenni. Aztán időközben sokat változott a képem az újságírásról, én is változtam, rájöttem, hogy nyugodtabb életre vágyom. Miután Veszprémbe költöztünk a férjemmel, még közel egy évet tévéztem, de négy évvel ezelőtt már elkezdtem tudatosabban foglalkozni a vállalkozás növelésével. Végül két és fél éve jött el a pillanat, hogy előbbinek búcsút intsek, és a Tarkaplaccot tegyem meg a főállásommá” – meséli.

Mint mondja, a kitérőket sem bánta meg, hiszen a korábbi munkák megtanították, hogyan adja el magát, mire figyeljen a sales-nél vagy hogy maradjon fegyelmezett a látszólagos szabadságban is. A mellékállásban töltött évek pedig olyan alapot adtak, amire a bevétel miatti aggodalmat elengedve már lehetett építkezni – igen eredményesen. Ugyan a horgolás átmenetileg háttérbe szorult, mióta megszületett Viki kisfia, és nyárig még szülési szabadságon lesz, amíg dolgozott, folyamatosak voltak a megrendelések, a Horgolmányok rajongói pedig visszavárják őt.

A legnépszerűbbek a nyulak, a puha testű bárányok, a csörgőkkel, csipogókkal ellátott nyuszi és macifejek, de nagy keletje van a horgolt cserepes virágoknak is. Viki kedvence pedig egy zöld-kék sárkány és a rókák.

A sikere titka? A szenvedély, az odafigyelés és a személyesség. Amíg tudott, Viki napi 8-10 órát is horgolt, emellett a legjobb fonallal dolgozik, amelyik nem szöszölődik és mosáskor sem ereszti a színét, a figurákat biztonsági szemmel látja el, és mindent kétszer varr oda, hogy a pici gyerekek se tudják lerágni az egyes részeket.

Viki szerint az egyik legjobb a Horgolmányokban, hogy az alaptechnikát elsajátítva bármi el készíthető. Ő az amigurumi módszert alkalmazza: körkörösen horgol, így egy-egy gömböt kap, amit tud nyújtani, tömőanyaggal megtölteni – ezek adják a figurák testrészeit, amiket összevarrva készül el a játék.

„Darabokból bármit össze lehet rakni, az alapfigurákat pedig rengetegféleképpen lehet variálni: lehet rá cipőt, zoknit adni, csíkozni, pöttyöt hímezni, kisminkelni… végtelen a lehetőség.”

Gyakran használ mintát, de kérésre teljesen egyedi, személyre szóló figurákat is horgol. „Egy lány például egyszer azzal keresett meg, hogy a már öreg kiskutyájáról szeretne egy figurát, ami örök emléket jelentett neki, miután a kutyus az örök vadászmezőkre távozott. De volt, hogy valaki a nagypapája temetésére kért egy boros kitűzőt. Az ilyen kéréseket mindig nagyon szeretem, mert nem öncélúak, hanem emlékként szolgálnak, így nekem is lélekmelengető érzést nyújtanak.”

Ami a jövőt illeti, szívesen nyitna babadekorációk, babaforgók felé, de persze meg kell találni mindenre az időt, mert kiadni növekedés esetén sem szeretné a kezéből a figurák készítését. Hiszen a horgolásban éppen ez a legjobb: hogy azonnal kézzelfogható a munka gyümölcse. És a személyesség. Az érzés, amikor egy anyuka levelet ír, hogy a gyermeke évek múltán is imádja a játékát; amikor egy lány, bár már Vikitől inspirálódva maga is belevágott a horgolásba, még emlékbe kér egy Horgolmányt, vagy amikor egy szülő úgy dönt, ezentúl csak kézműves termékeket vesz a gyerkőcnek, mert azt sokkal jobban fogja szeretni.

Viki szerint ez az, amiért igazán megéri: mert tudja, a Horgolmányok mindig jó helyre mennek és igazi örömet okoznak. És akár olyan örökségekké válhatnak, amelyek a következő generációkra hagyományozódnak.

Bertalan Melinda | Fotó: Kovács Bálint

További cikkek

Jövőbetekintő
Örökséget adni a jövőnek is
Fazekas Fanny tevékenységeivel oldalakat lehetne megtölteni: a mindennapokban fenntartható vállalkozások online megjelenését egyengeti, de szervezett már a témában kortárs design és divatkiállítást, végigjárta az El Caminót, makramézik, nemrég pedig párjával gobleines kabátokat készítettek. Interjúnkban megpróbáljuk röviden összefoglalni, miért érdemes odafigyelni rá.
Jövőbetekintő
Boldog felnőtteket 2040-re
2015-ben indult a Budapest School nevű iskola-hálózat, amely egyik társalapítója a Preziből is jól ismert Halácsy Péter. 2019 ősze óta már Veszprémben is jelen vannak, ahol a gyerekek ugyanazt megtanulják, mint a hagyományos iskolákban tanulók, csak más az út, amit bejárnak.
Jövőbetekintő
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.
Jövőbetekintő
Az Európát jelentő deszkákon
Magyarország egyetlen gördeszka lap gyártója Kádártán alkot, ő készíti a világ egyik legjobb freestyle-os, Tűri Zoltán lapjait is. Sosem a gazdasági érdekek mozgatták, Bolvári Dániel mégis az év Veszprém megyei vállalkozója díjat vehette át 2019-ben a VOSZ-tól.
Jövőbetekintő
Minden egy helyen
Partner Medical néven komplex egészségügyi ellátást biztosító magánorvosi rendelő működik Veszprémben. Az ügyvezető-tulajdonost, Szalay Zsoltot kérdeztük, hogy alig harminc évesen miért vágott bele ebbe a vállalkozásba és mik az első év tapasztalatai?