Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár

Iránytű
2020. december 9. 17:35

Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.

Már csak azért is, mert a karácsonyi vásárok katalizátora nem más volt, mint az egyház – pontosabban Luther Márton, aki a 16. században javaslatot tett arra, hogy Szent Miklós napja helyett karácsonykor kapjanak ajándékot a gyerekek, ez pedig új arculatot adott a decemberi vásároknak. Ilyen vásárokat már korábban is tartottak – legelőször Bécsben 1296-ban –, ezek azonban jobbára csak egy-két naposak voltak és arra szolgáltak, hogy az emberek feltöltsék raktáraikat a hideg és hosszú tél előtt.

Az első, tényleges karácsonyi vásárnak Drezda adott otthont 1434-ben, Luther javaslata után pedig hatalmas lendületet vett a népszerűségük. Olyannyira, hogy az egyháznak lassan versengenie kellett a hívőkért – akiket azzal akartak becsalogatni a templomokba, hogy mellettük tartották meg a vásárokat: a nürnbergi Szent Sebaldus templom plébánosa 1646 Szentestéjén arra panaszkodott, hogy ki kellett hagynia a délutáni és esti prédikációt, mert az ajándékvásárlás miatt senki sem jött el.

A karácsonyi vásároknak azóta is külön helye van a szívünkben, a European Best Destinations pedig évről évre megszavaztatja olvasóival a legszebbeket. Nem meglepő módon Bécs rendre a dobogón szerepel, míg 2020-ban a lista élén a budapesti Advent a Bazilikánál végzett. Ugyan idén a pandémia a vásárokat is eltörölte, ahogy mondják, a karácsonyra sosem lehet elég korán felkészülni, így szubjektív TOP7-es listánkkal már lehet ihletődni.

Zágráb, Horvátország
Meghitt, barátságos közeg, hatalmas karácsonyfa és világító szökőkút a Főtéren, helyi tradicionális specialitások és kézműves ajándékok a Jelasic téren, korcsolyapálya, rengeteg rendezvény és pénztárcabarát árak. Nem csoda, hogy Zágráb karácsonyi vására háromszor elnyerte az Európa legjobbja címet 2016-2018 között. Véletlenül se hagyjuk ki a helyi mézeskalácsot (medenjaci) és a közel 2 millió lámpával kivilágított Salaj fényparkot.

Tallin, Észtország
A legenda szerint 1441-ben Tallin főterén állítottak először közösségi karácsonyfát, s a vásárban  ma is a régi karácsonyok hangulata köszön vissza. A gyerekeket körhinta és Mikulás várja, aki a legszebben szavalt versekért cukorkát ad, hétvégéken mintegy háromezer észt és külföldi, illetve vasárnapon közös gyertyagyújtás emeli az ünnep fényét, a tallini skanzenben pedig karácsonyi faluban sétálhatunk.

Strasbourg, Franciaország
Európa egyik legrégebbi vásárát, a Christkindelsmärik-ot 1570-ben rendezték meg először a Place Broglie-n: a Notre Dame ezeréves katedrálisa előtt ma 300 fakunyhó várja a látogatókat, ahol főleg elzászi ételeket, forralt bort és dekorációkat lehet vásárolni. A vásár érdekessége, hogy minden évben meghívnak egy országot vendégül. Ha ez nem lenne elég, a városban még további kilenc vásárt tartanak, és akkor az ékesen feldíszített, tipikus mézeskalács házakról nem is beszéltünk.

Erfurt, Németország
Mi mást is formálhatnának a lebkuchenek ősi hazájában a vásár házai, mint egy mézeskalácsot? Erfurt karácsonyi piacának nemcsak a formája, a tartalma is tetszetős: a hamisítatlan ünnepi atmoszféráról egy hatalmas, gyertyafényes karácsonyfa, 12 méter magas piramis, kézzel faragott, életnagyságú betlehemi figurák és egy kivilágított óriáskerék gondoskodik. A puncs és a pirított mandula már csak hab a tortán, mézeskalácson.

Gdansk, Lengyelország
Kétségtelenül a kontinens legromantikusabb karácsonyi vására a gdanski: a pároknak külön zugot alakítottak ki, hogy csókot adhassanak egymásnak a fagyöngy alatt. Meseország lakóinak feltűnése, az emberhangon beszélő mesebeli lények, a rénszarvas húzta szánok és a gdanski angyalok jelenléte már-már giccsesnek tűnhet, ám a helyszínen a legnagyobb Grincs is elvarázsolódik.

Ljubljana, Szlovénia
Szlovénia fővárosának báját épp az adja, hogy nem lepik meg tömegek. Pedig látnivaló itt is bőven akad. A Presemov tér mellett a Ljubljanica folyó partjának fűzfái is fényárban úsznak, a művészet pedig az árusok portékáin is visszaköszön. Miután körbesétáltuk a vásárt és elmajszoltunk egy szelet šarkeljt, hajózzunk végig a modern színekbe öltöztetett hidak alatt.

Tivoli, Koppenhága
Európa második legrégebbi vidámparkja november közepétől igazi karácsonyi fellegvárrá változik: a játékokat és az ajándékot kínáló pavilonokat 500 ezer égő borítja fényárba, műhó borít mindent, a hagyományos dán nyalánkságokat többek közt egy régi gőzös mellett fogyaszthatjuk el, a park közepén található park mellett elsétálva pedig úgy érezhetjük, mintha Kevin fejedelmi karácsonyát élnénk át.

Bertalan Melinda / Fotók: Getty Images

További cikkek

Iránytű
Járt utat a járatlanért
„Takarodjatok haza, turisták!” Bár ez az a mondat, ami valószínűleg sokáig nem fog újra elhangzani egyetlen korábban turisztikailag túlterhelt célpont lakóinak szájából sem, a turizmus fenntarthatóvá tételének felelőssége nem hárult el. Sőt. Most van itt az idő, hogy új, etikusabb utakat jelöljünk ki jövőbeli kalandozásainkhoz.
Iránytű
Ahol menny és föld összeér
Nem kell feltétlenül mélyen vallásosnak lennünk ahhoz, hogy érdekeljen bennünket egyházi örökségünk. A Sixtus-kápolnát sem csak a hívők tekintik meg, hanem azok is, akiket Michelangelo teljesítménye nyűgöz le. Ugyanez igaz a Bakony és a Balaton-felvidék kincseire, amelyeket egy természetjáró, hobbi régész vagy művészetszerető is tud értékelni. Öt ilyen helyet mutatunk.
Iránytű
Visszatérés Nagy-Magyarországra
Bár az időutazás nem bizonyított, bizonyos keretek között már-már hasonló illúzióban lehet részünk: például ha olyan helyre utazunk, ahol az elődeink éltek, és ennek még ma is felfedezhetők nyomai. A trianoni békeszerződés értelmében elcsatolt területek felfedezése épp ilyen élmény, és ez mikor máskor lenne aktuálisabb, ha nem a centenárium évében? Hét izgalmas helyet ajánlunk az egykori Magyar Királyságból.
Iránytű
Közép-Európa El Caminója
A Mária-út, Közép-Európa legnagyobb zarándokútvonala talán még nem szerepel annyi bakancslistán, mint a csak Camino-ként emlegetett Szent Jakab-út, a cél egyértelműen az, hogy felzárkózzon nagytestvéréhez, mind látogatószámban, mind infrastruktúrában. A Szűz Mária búcsújáróhelyeket összekövető útvonal ugyanakkor „hiányosságai” ellenére egyvalamivel már most biztosan többet tud adni: ezt járva a gyökereinkhez is közelebb kerülhetünk.
Iránytű
Adrenalin-függő aszkéták
Néhány éve egy magyar földrajztanár egyedül végiggyalogolta a világ egyik leghosszabb és legnehezebb túraútvonalának tartott Pasific Crest Trailt. Ha azt gondolnánk, ő az egyetlen, aki ilyesfajta embert próbáló kalandra adja a fejét, tévedünk.