Talán meglepő, de itthon legtöbbször külföldi importlencsét fogyasztunk. Ha mégis magyar lencse jut az asztalra, az szinte biztosan a nemesvámosi Pásztor Miklóstól származik.
A hüvelyeseknek, azon belül is a lencsének télen van szezonja, hisz a hideg időben jobban kívánjuk a tartalmasabb ételeket. Ez a megszokás jellemzően január végéig ki is tart, aztán elfelejtjük egy évre, hogy szilveszter közeledtével újra elővegyük.
Azt mindenki tudja, hogy újévkor lencsét kell enni. A babona szerint minden egyes lencseszem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb és gazdagabb lesz a következő esztendőben. Azt azonban már valószínűleg kevesebben tudják, hogy az újévi szerencséhez legtöbbször a kontinensen túlról, Kanadából és Kínából érkezik az alapanyag. Az okokat nem ez a cikk fogja taglalni, ám azt érdemes megjegyezni, hogy Nemesvámos több száz éve lencsetermesztő vidék. A növény népszerűségét jelzi, hogy ma már lencse és hurkafesztivált is tartanak a településen.
Pásztor Miklós őstermelő édesapja ösztönzésére 27 éve foglalkozik lencsetermesztéssel Nemesvámoson, ma már szinte egyedüliként Magyarországon. (A szortimentben egyébként emellett egyéb növények is voltak, vagy vannak, például mustármag, édeskömény, lenmag, máriatövis, szója). Nem egyszerű munka ez, ahogy fogalmaz, tudni kell a csínját-bínját. „A lencse gyommentes, jó talajt igényel, magját csak olyan földre lehet vetni, amely előző évben kevés, vagy lehetőleg semmilyen műtrágyát nem kapott. A növény kimondottan szereti a gyenge földeket, ami Nemesvámosra egyébként is jellemző” – meséli. A hüvelyesek rendjébe tartozó növény egyik előnyös tulajdonsága, hogy nem romlik meg, évekig fogyasztható és számos leves, főzelék saláta kiváló alapanyaga. Nem véletlen, hogy szinte az egész világon fogyasztják, ám felhasználása az ázsiai és az észak-afrikai konyhára jellemző.
Ha már Nemesvámos és lencse, nem mehetünk el amellett, hogy Pásztor Miklós a megalkotója és szellemi tulajdonosa egy különleges fajtának is, a Vámosi Lencsének, mely egy tíz éves szelekciós nemesítés eredménye. Hogy mi a különlegessége? Ahogy mondja, a Vámosi egy középszemcse nagyságú lencse, amely főzés közben képes akár két és félszereresére duzzadni, élvezeti értékét pedig az adja, hogy 20-25 perc alatt egyenletesen puhára fő, miközben nem dobja le a héját. Elmondása szerint ezért keresett és szeretik az emberek. Annyira, hogy a piacokon még nyáron is eladható. Úgy látja, amolyan csúcslencse ez már, tovább fejleszteni nem igazán lehet.
Akárhogy is, érdemes többször gondolni a lencsére, mint élelmiszer alapanyag, hisz amellett, hogy teli van tápanyagokkal (B-vitamin, magnézium, cink, folát, niacin, réz, foszfor, mangán és kálium), 25% fehérjét tartalmaz, kiváló vas- és rostforrás, és a vegetáriánus étrend egyik kiemelkedő alapanyaga.
A Greendex az első online magazin, amely dedikáltan a fenntarthatósággal, és annak minden aspektusával foglalkozik. A hétköznapi élet apró zöld megoldásaitól a kutatóintézetek tudományos munkájáig széles merítést igyekszünk az olvasók elé tárni. Ezt a rovatot a Greendex támogatja
Gesztesi Ákos / Fotó: Vámosi Lencse, Kovács Bálint