Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le

Életút-levél
2020. december 9. 17:35

Létezik egy hely Veszprém belvárosában, ahol látszólag megáll az idő, pedig a valóságban pont hogy egy időutazásban lehet részünk, ahol mi választhatjuk ki, hogy melyik korszakba szeretnénk eljutni, az időgép üzemanyaga pedig az irodalom és a zene. Az Utas és holdvilág Antikvárium tulajdonosa pedig hű masinisztánk ezen az utazáson. Pont annyira világi, amennyire veszprémi sajátosság az Óváros tér melletti üzlethelyiség.

Molnár Sándor látott már sok mindent az életben. Akár egy középszerű novella is kezdődhetne ezzel a közhelyes sorral, jelen esetben mégsem fikcióról beszélünk. A veszprémi Utas és holdvilág Antikvárium tulajdonosa idestova tizennyolc éve kereskedik könyvekkel, bakelitekkel, és elmondása szerint mindennel, ami bármilyen kulturális értékkel bír. Viszont mielőtt átvette és felépítette volna a veszprémi óváros kulturális pezsgésének megkerülhetetlen szalonját, a könyvespolcok rendezése helyett egy másik, hasonlóan precíz hivatást űzött. Órásként már a szocializmusban is a magánszféra pályáján lavírozott, a rendszerváltás után pedig övé volt az egyetlen órakereskedés a Dunántúlon, ahol eredeti svájci luxusmárkákat is meg lehetett találni a kínálatban. Az Omega cég képviselője egyenesen Bienből jött el Veszprémbe és akkreditálta Sándor üzletét, miszerint az eleganciájában megfelel annak a követelménynek, ami lehetővé teszi, hogy az Omega termékeit is kihelyezhesse a vitrinekbe.

Ezek után miért pártolt át mégis a könyvek világába? – Tesszük fel jogosan a kérdést, amire meglepő válasz érkezik. „Tíz évvel megelőztem a koromat. Akkor azok az idők jártak, amikor egy vállalkozó ember egy Hugo Boss öltönyhöz simán felvett egy műanyag szíjas Casio órát és neki kerek volt a világ. Nem tudták felfogni az emberek, hogy milyen presztízzsel bír egy óra. Ilyen felfogás mellett a kör bezárult, kódolva volt, hogy tönkremegyek. Tönkre is mentem. Belehaltam a szépségbe.”

Persze csak képletesen, hiszen a padlóról felállva Sándor fogta a garázsában tárolt válogatott könyveit, kibérelt egy kisebb üzletet és áruba bocsátotta őket. Egy hét alatt eladta mindet.

„2002-t írunk, a könyvnek akkor olyan ázsiója volt, hogy tömegek jöttek abba a kis kuszlikba is. Jobban kerestem a könyvekkel akkor, mint előtte a luxusórákkal.”

Három évet húzott le így, amikor megtalálta a belvárosban akkor már jól működő antikvárium tulajdonosa, Szokoly István azzal az ajánlattal, hogy vegye át tőle az Óváros tér melletti antikváriumát. Sándor nem sokat habozott, így született meg az Utas és holdvilág Antikvárium.

Különösebb marketingre nem volt szükség, akkoriban annyian tolongtak az üzletben, hogy alig győzött a polcok mellé állított létráról fel- és lemászni. Az emberek stócokban vitték a könyveket. Sok iskolai könyvtár innen pótolta a hiánycikkeit.

Az Utasban mindenki megtalálta, amit keresett, hiszen Sándor soha nem dobott ki egy könyvet sem. Elmondása szerint előbb vágná le a kezét, mint hogy ilyet tegyen. Persze a jogot fenntartja a mai napig, hogy indexre tegyen néhány könyvet, aminek semmi keresnivalója az ő polcán, de ezek is az antikvárium előtti gyűjtőben landolnak, ahonnan bárki ingyen elviheti őket.

Habár Sándor hallott olyan ügyvédről is Veszprémben, aki esküszik rá, hogy a legjobb fűtőanyag a kályhában, ha fáradt olajba mártják a könyvet és azt égetik el. De ezt a módszert inkább nem akarta bővebben kommentálni nekünk.

Bár csak tizenöt évről beszélünk, ami egy ember életében nem olyan hosszú időszak, pláne nem az irodalomtörténetben, mégis mára jelentősen átalakult a könyvpiac. A kétezres évek derekán még élt az emberekben az az érzés, hogy nem akarnak meghalni úgy, hogy ne olvassanak el nagy klasszikusokat, mint például a Háború és béke. Mára ez megváltozott, Sándor mégsem félti a könyvpiacot. Ahogy megfogalmazta: „Mindenki, aki megtanulta leírni a nevét, már könyvet akar kiadni, hogy aztán büszkén lebegtesse a kezében.” Tehát ebből a megközelítésből a könyvpiac utánpótlása biztosított, de az árat meg kell fizetni: a piac felhígult.

Ebben nagy szerepe van annak is, hogy manapság a gyengébb szerzeményeket is jó áron el lehet adni, ha megfelelő marketing van mellette. Sándor az egyik nagy könyvkiadó vezetőjével történt beszélgetését idézi fel, aki elmondta, hogy egy könyv bekerülési költsége legfeljebb 1000 forint, a polcokról mégis minimum az ötszöröséért lehet leemelni. Ez a különbség megy a marketingre. Ugyanakkor a könyvkiadók ezzel együtt egy öngólt is belőttek maguknak, hiszen 5000 forintért már sokan elgondolkodnak azon, hogy megvesznek-e egy könyvet, ami lehet, hogy elolvasás után a sarokban landol.

„A 60-as és 70-es évek tömegirodalma most csapódik le igazán. Az átkosban 25 ezer példány alatt nem adtak ki írást, akkor sem, ha ezeknek a műveknek a szerzőit tíz év elteltével már senki sem jegyezte. Az akkori kultúrpolitika ezzel akarta rászoktatni az embereket az olvasásra. Áldoztak a könyvekre, ami nem lenne baj, de túlságosan is. Ma pedig, ha valakinek az írását kiadják 500 példányban, már nagy szónak számít.”

Szerencsére sokan mindezek ellenére is látnak értéket az irodalomban és keresik a hagyományos könyveket. Amikor az Utas és holdvilág Antikvárium törzslátogatóiról érdeklődtünk, sztereotip módon az idősebb értelmiségi körökre tippeltünk volna, de Sándor hamar kijózanított minket a valósággal.

„Sokan járnak be a környező középiskolákból. Állítólag sikk lett olvasni az ő köreikben, felnéznek azokra a diákokra, akik a nagyszünetben egy nyomtatott könyvet vesznek a kezükbe”

– meséli Sándor.

Az egyetlen korosztály, aki eltűnt az antikvárium életéből, az egyetemistáké. Ez főleg meglepő annak a tükrében, hogy nyitáskor a látogatók felét ők adták. Manapság viszont ők mindent az interneten keresztül keresnek, és valljuk be, el is érnek.

Egy közösségnek viszont különösen hálás Sándor: a slammereknek. Ők azok a 15 és 18 év közötti fiatalok, akik szabad fordításban az „ütős költészetet” művelik. Verselnek, előadnak, az irodalomnak áldoznak, ehhez pedig az Utas és holdvilág antikvárium helyet biztosít számukra. Sándor megfogalmazása szerint ők a reménysugár az irodalomban, akik egészen biztosan megőrzik az olvasás szenvedélyét.

Ha tehetné, Sándor egy Amsterdamban látott antikváriumot honosítana meg itthon. Ahogy meséli, ha tehetné és ötször ekkora helye lenne, felhalmozna mindent mérlegelés nélkül. Ha pedig valaki betér és keres egy 15 évvel ezelőtti könyvet, csak leveszi a polcról.

Sándornál a beszélgetésünk közben végig lágy dzsessz szólt a háttérből. Nem is volt meglepő, hogy ezek a dallamok is az antikvárium egyik különleges kínálatából származtak. De, mint oly sok mindennek, a bakeliteknek sem volt kikövezett útja, amíg az Utas polcaira kerültek. „Amikor betörtek a piacra a CD-k, fillérekért megváltam a bakelit-lemezeim nagy részétől, a pénzből pedig vettem egy CD-lejátszót. 15 bakelitem maradt összesen, ezeket később behoztam a boltba. Egy hét alatt elvitték mindet” – meséli Sándor a bakelitőrület eredettörténetét. „Rövid ideig aztán megtorpant a lendület, de ma már megint úgy viszik őket, hogy ha behoznak egy-egy különlegességet, az egy napig sem marad a boltban. Futótűzként terjed a városban a híre.”

Korábban már említettük, hogy az Utas és holdvilág nem csupán egy antikvárium üzlet, hanem egy kultúrszalon is a városban. Ez a szerep azon kevesek közé tartozik, amit nem a véletlenek formáltak, hanem Sándor kezdeti eltökéltsége alakította ki. „Amikor átvettem az antikváriumot, tudtam, hogy egy irodalmi találkozóhelyet akarok létrehozni. Belső kényszerből jött. Fél évvel azután, hogy áttettem ide a székhelyemet, már a veszprémi irodalom két meghatározó alakja tartott felolvasóestet. Botár Attila és Széki Patka László.” Őket aztán követték sorról sorra a magyar irodalom legnagyobb nevei, úgy mint Garaczi László, Kicsku Pál, Varró Dániel, Eszterházy Péter, hogy csak néhányat említsünk a közel 300 rendezvény vendégéből.

A sor pedig a jövőben még több ilyen eseménnyel bővülhet, hiszen az Utas és holdvilág Antikvárium az Európa Kulturális Főváros hivatalos irodalmi pontja lesz. Sándortól megtudtuk, hogy személyesen Can Togay, az EKF projekt művészeti és kreatív főtanácsadója kereste meg ezzel a javaslattal.

Hogy mit is takar ez a cím? Még több feladatot és programot az antikváriumban.

Író-olvasó találkozók, felolvasóestek eddig is rendszeresen voltak a belvárosi üzlethelyiségben, némely esetben szűk körben csak, máskor még a bejárat elé is kellett szerelni hangszórókat és kivetítőt, hogy a számos érdeklődő hallhassa és láthassa a szellemi diskurzusokat. Most viszont az EKF révén még nagyobb figyelem kerülhet ezekre.

Sándor szerint egyvalaki koronázhatná meg ezt a sort, Nádas Péter, akitől szintén ígérete van egy veszprémi látogatásra. És persze Mick Jagger, hiszen a Rolling Stones frontemberéhez különös rajongás köti Sándort. Megkérdeztük, mit szólna, mit mondana, ha a következő percben belépne Jagger az ajtón. Sándor válasza egyszerű volt: Hi Mick! How are you?

Talán még egy könyvet is eladna neki abból a közel húszezer példányból, ami ki van állítva, és amelyeket Sándor fotografikus memóriájával lefotózott és egyből tudja, hogy hova kell nyúlni, ha valaki keres valamit.

Csupán egy sorozatot nem tesz ki az antikvárium polcaira, a hétkötetes Shakespeare életművet, amit otthon őriz a polcán. „Már régen megszabadultam a birtoklás vágyától, ha költöznöm kéne, egy úti kofferbe be tudnék pakolni mindent.”

Valóban, az olvasás nyújtotta élmények, valamint az Utas és holdvilág Antikváriumban megfordult emberektől kapott impulzusok olyan dolgok, amiket nem lehet berakni egy fiókba, egy bőrönd oldalsó zsebébe. Sándor pedig gazdag ember, ha ezekben mérjük az emberi javakat. Az évek alatt közösségek keltek életre, de ugyanazzal a lendülettel hagyták el az antikváriumot. Az egyik legkomolyabb közösséget egy bohém este szülte meg, amikor a város értelmiségi köréből többen összejöttek az Utasban és létrehozták az Arany Elefántyúk Társaságot.

Egy baráti közösséget, ahová azokat hívták meg, akik valami maradandót alkottak Veszprémért a kultúra égisze alatt. Kezdetben hónapról hónapra díjazták ezeket az embereket, szigorú, ám halálosan komolytalan rendszer szerint, aminek Sándor és az azóta elhunyt Tóth Loon színész voltak a vezetői. Csak egy dolog számított: az értékteremtés. Sándor beszélgetésünk során elárulta, hogy az egyik legnagyobb tüske az életében, hogy ott kellett hagynia ezt a társaságot. Nincs szó kiközösítésről, csupán nem tudott azonosulni azzal az iránnyal, ami úrrá lett közöttük. Ez pedig – mint oly sokszor – nem más, mint a politika.

A liberális diktatúra ide is begyűrözött, és az első alkalommal, amikor a társaságnál egy díjazott esetében a jobboldali politikai hovatartozás volt a döntő érv, amiért megtagadták az Arany Elefátyúk díj odaítélését, Sándor érezte, hogy elérkezett a vég kezdete.

Ahogy fájó szívvel megfogalmazta, a liberalizmust a magyarok kifacsarták, amennyire csak ki lehet egy eszmekört. Ezért, hogy megőrizze a saját becsületét, elhagyta a Társaságot, amit anno ő alapított. A 30 díjazottból olyan kiválóságok már nem élhették meg ezt, mint a már említett Tóth Loon, vagy Botár Attila, Sándor pedig: „Velük haltam, de úgy, hogy én itt maradtam az élők között.”

Hajas Bálint / Fotó: Kovács Bálint