Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Veszprém adott otthont a Music Hungary Konferenciának

EKF-sarok
2020. december 9. 17:35

A VIII. Music Hungary Konferencia egy időre biztosan az ország utolsó nagyobb rendezvénye volt november elején. A magyar könnyűzenei világban mozgó művészeket és szakmai szereplőket tömörítő Music Hungary Szövetség a legaktuálisabb témára fűzte fel a konferenciát: a COVID-válság kezelésére és a párbeszédre.

A Konferenciát közvetlenül pont a második nagyobb lezárások előtt rendezték meg a veszprémi Hangvillában, november 9-10-én. A szervezők eredetileg májusra tervezték volna az eseményt, amelynek idén először adott otthont Veszprém, azután, hogy előtte évekig Egerben találkozott a magyar könnyűzenei élet színe-java.

A konferencia első napján érkezett a hír, miszerint két nappal később az eddigieknél is szigorúbb intézkedéseket vezet be a kormány a fertőzések megállítása érdekében. A bejelentés a Music Hungary Konferencia előadásait ugyan nem befolyásolta, ugyanakkor még aktuálisabbá tette az egyes szekciók témáit.

A megnyitón jelen volt Navracsics Tibor, a VEB2023 kormánybiztosa, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere is Weyer Balázs a Music Hungary Szövetség elnöke mellett, aki azt is hangsúlyozta: "Az élőzenei szektor, ha magához is tér jövőre, nehezen belátható, milyen sebességgel lesz képes újraépíteni magát, mennyire fognak az emberek elkezdeni koncertre járni." Nem meglepő módon a beszélgetések is javarészt e téma köré szerveződtek, de szóba kerültek a rendezvényzöldítési törekvések a Veszprém-Balaton régióban a 2020-2023-as években, mely Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódik.

A konferencia előadásainak nagy részét online is lehetett követni, valamint számos vendégelőadó a világhálón keresztül csatlakozott Veszprémhez, így jött létre élő kapcsolat Claire O’Neill-el, aki az A Greener Festival társalapító igazgatója, Neus Lópezzel, a német Initiaive Musik export-vezetőjével és Helge Hintereggerrel, a Music Austria egyik alapítójával.

A Konferencia két legnagyobb érdeklődésre számot tartó paneljének egyike Szilágyi Dávidnak, a PwC vezető elemzőjének prezentációja volt arról a hatástanulmányról, amit a Szövetség rendelt meg a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5%-ra történő csökkentéséről.

2019-ben összesen több mint 7 millió jegy kelt el különböző koncertekre és fesztiválokra, amely nettó 45 milliárd Ft árbevételt jelentett a szektor szereplői számára, melybe a vendéglátás és egyéb kapcsolt szolgáltatások bevételei nem számítanak bele. Az iparág az áfacsökkentés közvetlen hatása miatt 6,7 milliárd Ft addicionális nettó bevételhez tud jutni évente, amitől ugyan elesik az államháztartás, de a költések miatt, a PwC számítása szerint, ennek közel háromszorosa térülne meg. Szilágyi azt is elmondta, hogy a jelenlegi 18%-os és 27%-os, nemzetközi viszonylatban kiemelkedően magas áfakulcs megnehezíti a külföldi előadók “megszerzését”, mely csökkenti a versenyképességet, hazai viszonylatban pedig csökkenti a kockázatvállalási és vállalkozási kedvet is.

Az épp a konferencia ideje alatt bejelentett újabb szigorítások, bezárások és a kijárási tilalom is jele annak, hogy rendkívül nehéz bő fél év, talán egy év is állhat a zenészek és zenei szereplők előtt, pedig a kulturális szférát így is elképesztően megtépázta az elmúlt kilenc hónap, az újraindítás is nehezített pályán történik majd.

A konferencia “headliner” beszélgetésének vendége Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a magyar könnyűzene koordinálásért és társadalmasításáért felelős miniszteri biztos volt. Szóba került az, hogy miből és hogyan épül fel az az ötéves tervezet, amit még tavasszal nyújtott be Demeter a kormány felé és ami a remények szerint alapjaiban reformálja meg a hazai könnyűzenét és kitágítja a lehetőségek tárházát is szélesebb körben.

A 2012-ben elindított Music Hungary Konferencia évről évre a legfontosabb problémákat járja körül, de kétségtelen, hogy jó eséllyel idén van a legnagyobb szükség egy ilyen platformra, a zenei szakma pedig reméli, hogy megéri a következő évet, ám, ahogy ez mindenkitől elhangzott, valós, igazi állami segítség nélkül ez lehetetlen lesz. 

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila