Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
A hoteleken található csillagok jelentésére hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A koronavírus-járvány hatására felértékelődtek a hazai szállodák szolgáltatásai, azonban sokan nem tudják, hogy egy hotel csakis objektív szempontok alapján viselhet hivatalosan csillagokat. A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Hotelstars-minősített szállodák garantáltan megbízható és kiszámítható szolgáltatást nyújtanak, ezért érdemes tudatosan választani.
Ismét megugrott a kereslet a BÁV aranytömbjei iránt
Feltöltött befektetési aranykészlettel várja az év utolsó hónapjait a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt. Ennek első jelei már látszanak is, szeptemberben és októberben a vállalat kiemelkedő forgalmat regisztrált a fiókhálózatában. A vásárlási kedvet támogathatják azok a várakozások, amelyek szerint az idei után a jövő évben is további aranyár emelkedésre van kilátás.
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter a 2020. kárenyhítési évre az ország egész területére - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
Szijjártó: busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai
A kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a program támogatási okleveleket átadó ünnepségén Kecskeméten.
Megugrott az államháztartási hiány az EU-ban és az euróövezetben is
Megugrott az államháztartási hiány és az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya is a második negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben a koronavírus-járvány következményeként.
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
Csopak kikötőjéért csaknem 900 millió forintot ajánlottak
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
ITM: új, rendszeres légi járat indult Kína és Magyarország között
A Kína és Közép-Európa közötti áruforgalom gyors, hatékony és akadálytalan újraindítása érdekében közlekedtet heti három járatot Zhengzhouból Budapestre az UTA, az első repülőgép már meg is érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A járatok nemcsak az egészségügyi, a járvány elleni védekezést szolgáló beszerzéseket könnyíthetik meg, hanem a magyar termékek ázsiai piacokra való kijutását is segíthetik - jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.
A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Heinekent
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Szijjártó: a Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten
A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.
belföld
ITM: csaknem kétezer elektromos jármű megvásárlásának támogatásáról született már döntés
Összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja a kormány több mint kétezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben, mostanra már több mint 1600 pályázat rendelkezik támogatói okirattal csaknem kétezer jármű megvásárlásához - közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a tárca tájékoztatása szerint.
vállalatok
Az Indotek érdekeltségébe kerül a Waberer's
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Varga Mihály: több mint hatmilliárd forintos beruházással bővít a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon
Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.
Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére
Országos kampány indult HalPéntek néven a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Ásványolaj szövetség: 7,5 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első kilenc hónapban
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön közzétett adatai szerint 5,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,6 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott idén az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 7,5 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.
Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola
A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.
Befejeződött a Kistó utca rekonstrukciója, felkészül: Pápai út
Újabb mérföldkőhöz érkezett Veszprém város „Északi iparterület közlekedésfejlesztése” című pályázata. A Henger utca komplett megújítása és a Kelet-nyugati közlekedési főtengely megépítése után a Kistó utca burkolatrekonstrukciója is befejeződött.
Többmilliós állami segítséggel kaphatnak lendületet a lakásfelújítások
Csalók élnek vissza az ALDI nevével
Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók online nyereményjátékukhoz az ALDI logóját, a 7000 forintos ALDI ajándékkártyát ígérő hirdetéshez az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-nek nincs köze - közölte az áruházlánc csütörtökön az MTI-vel.
COVID-19 – melyik szakmában érezhetjük biztosnak az állásunkat?
A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során – mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon.

Óriási a magyar ATM-ek étvágya és ez most jó hír

2020. október 23. 5:25
money.hu

A készpénzhasználat visszaszorításában ma már a legkorszerűbb ATM-ek is szerepet kapnak. A befizetésre alkalmas automaták komoly forgalomnövekedést produkáltak, évente 26-130 százalékos növekedést értek el. Az idei első félévben több mint 690 milliárd forintot fizettek a belföldi ATM-ekbe, egy befizetésre pedig közel 200 ezer forint jutott. A befizetések egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az ATM-es tortából.

Felemás szerepet tölt be a Magyarországon található 5 ezer bankautomata a készpénzállomány alakulásában. Korábban a készpénzfelvételek hozzájárultak az állomány növekedéséhez, az elmúlt években elterjedő befizetős ATM-ek viszont pont ellenkező hatást fejtenek ki. Ráadásul a készpénzbefizetős ATM-ek óriási forgalombővülést értek el – derül ki a money.hu a magyar jegybank hivatalos adatait feldolgozó összeállításából.

Látványos emelkedés

Az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege is nagyon látványos emelkedést mutat évek óta. 2015 első félévében 46 milliárd forintot tettek be a magyarországi ATM-ekbe a bankok ügyfelei. A következő években 26-130 százalékos volt az éves növekedés. Az idei év első felében pedig már több mint 690 milliárd forint “landolt” az automatákban. Vagyis a tizenötszörösére nőtt az ATM-ekbe fizetett összeg öt év alatt. A kiemelkedő bővülés annak is köszönhető, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a befizetésre alkalmas ATM-ek száma.

Az ATM-es készpénzbefizetések népszerűségét mutatja az is, hogy a készpénzfelvételekkel összehasonlítva nőtt az arányuk. Míg a készpénzbefizetések összege 2015 első felében a készpénzfelvételek teljes összegének mindössze 1,6 százalékát adta, az idén már 19 százalékát teszi ki, azaz a befizetések már sokkal nagyobb részt kapnak az “ATM-tortából”.

Egy készpénzbefizetésre egyébként öt évvel ezelőtt átlagosan 157 ezer forint jutott, ebben az évben pedig már közel 200 ezer forint volt ugyanez az összeg. A készpénzfelvételek összege is emelkedett az utóbbi években, 2015 első felében 2908 milliárd forintot adtak ki a belföldi ATM-ek. Majd a múlt év első feléig 2-7 százalékos volt az éves emelkedés. Egészen az idei első félévig, amikor 2 százalékkal 3562 milliárd forintra csökkent az összeg részben a koronavírus-járvány miatt, a készpénz ugyanis a pandémia alatt visszaszorult.

A koronavírus-járvány első hullámában a jegybanki adatok szerint a márciusi felvásárlási láz napjaiban jelentősen nőttek az ATM-es készpénzfelvételek, ám összességében márciusban nem voltak kiugróak az adatok. Az áprilisi kijárási korlátozások, boltbezárások során viszont csökkenés volt az automatás készpénzfelvételeknél. Az első félévben egyébként az egy ATM-es készpénzfelvetélre jutó összeg megközelítette a 82 ezer forintot.

Éjjel-nappal elérhető

A készpénzbefizetős automaták utóbbi években látott sikere kézenfekvő, mert a hét minden napján éjjel-nappal elérhetőek, ellentétben a bankfiókokkal. Egyelőre nem mindegyik banknak van befizetős ATM-je, de több lakossági banknál több száz ilyen automata van. 

„Mind a készpénzfelvételek, mind a befizetések díját érdemes megnézni, hogy mennyit kér azokért az adott bank. Ezek ugyanis jelentős költséget jelenthetnek éves szinten azoknál, akik gyakran végeznek ilyen tranzakciókat” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Hozzátette: a jövőben a bankok megjelenhetnek az úgynevezett csomagalapú bankszámlákkal, amelyek egy adott összegért lényegében korlátlan banki tranzakciót biztosítanak, ezek átláthatóbbá, sok esetben olcsóbbá tehetik a mindennapi bankolást.

Érdemes figyelemmel követni a bankszámlaköltségeket

A mindennapi bankolásra fordított kiadások tehát eltérőek lehetnek. Akár bankon belül is előfordulhat, hogy a saját banknál is van olcsóbb számlacsomag. Vagy más banknál. Éppen ezért a bankszámlaköltségeket érdemes rendszeresen figyelni és alaposan felmérni a bankok ajánlatait.

ATM