Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
A hoteleken található csillagok jelentésére hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A koronavírus-járvány hatására felértékelődtek a hazai szállodák szolgáltatásai, azonban sokan nem tudják, hogy egy hotel csakis objektív szempontok alapján viselhet hivatalosan csillagokat. A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Hotelstars-minősített szállodák garantáltan megbízható és kiszámítható szolgáltatást nyújtanak, ezért érdemes tudatosan választani.
Ismét megugrott a kereslet a BÁV aranytömbjei iránt
Feltöltött befektetési aranykészlettel várja az év utolsó hónapjait a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt. Ennek első jelei már látszanak is, szeptemberben és októberben a vállalat kiemelkedő forgalmat regisztrált a fiókhálózatában. A vásárlási kedvet támogathatják azok a várakozások, amelyek szerint az idei után a jövő évben is további aranyár emelkedésre van kilátás.
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter a 2020. kárenyhítési évre az ország egész területére - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
Szijjártó: busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai
A kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a program támogatási okleveleket átadó ünnepségén Kecskeméten.
Megugrott az államháztartási hiány az EU-ban és az euróövezetben is
Megugrott az államháztartási hiány és az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya is a második negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben a koronavírus-járvány következményeként.
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
Csopak kikötőjéért csaknem 900 millió forintot ajánlottak
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
ITM: új, rendszeres légi járat indult Kína és Magyarország között
A Kína és Közép-Európa közötti áruforgalom gyors, hatékony és akadálytalan újraindítása érdekében közlekedtet heti három járatot Zhengzhouból Budapestre az UTA, az első repülőgép már meg is érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A járatok nemcsak az egészségügyi, a járvány elleni védekezést szolgáló beszerzéseket könnyíthetik meg, hanem a magyar termékek ázsiai piacokra való kijutását is segíthetik - jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.
A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Heinekent
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Szijjártó: a Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten
A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.
belföld
ITM: csaknem kétezer elektromos jármű megvásárlásának támogatásáról született már döntés
Összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja a kormány több mint kétezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben, mostanra már több mint 1600 pályázat rendelkezik támogatói okirattal csaknem kétezer jármű megvásárlásához - közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a tárca tájékoztatása szerint.
vállalatok
Az Indotek érdekeltségébe kerül a Waberer's
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Varga Mihály: több mint hatmilliárd forintos beruházással bővít a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon
Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.
Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére
Országos kampány indult HalPéntek néven a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Ásványolaj szövetség: 7,5 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első kilenc hónapban
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön közzétett adatai szerint 5,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,6 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott idén az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 7,5 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.
Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola
A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.
Befejeződött a Kistó utca rekonstrukciója, felkészül: Pápai út
Újabb mérföldkőhöz érkezett Veszprém város „Északi iparterület közlekedésfejlesztése” című pályázata. A Henger utca komplett megújítása és a Kelet-nyugati közlekedési főtengely megépítése után a Kistó utca burkolatrekonstrukciója is befejeződött.
Többmilliós állami segítséggel kaphatnak lendületet a lakásfelújítások
Csalók élnek vissza az ALDI nevével
Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók online nyereményjátékukhoz az ALDI logóját, a 7000 forintos ALDI ajándékkártyát ígérő hirdetéshez az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-nek nincs köze - közölte az áruházlánc csütörtökön az MTI-vel.
COVID-19 – melyik szakmában érezhetjük biztosnak az állásunkat?
A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során – mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon.

Szijjártó Péter: Európában irigyek ránk

2020. október 23. 5:25
Vehir.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter veszprémi látogatása alkalmával exkluzív interjút adott a vehir.hu-nak. A minisztertől a gazdasági trendekről és dimenzióváltásról, a Fehér Házról és a brüsszeli folyosók hangulatáról is beszélgettünk. Megtudtuk továbbá, hogy milyen személyes kapcsolata van a veszprémi futsalcsapattal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pár napja Washingtonban vett részt három közel-keleti ország között létrejött békemegállapodás aláírásán, interjúnk előtti napon pedig még Ungváron tárgyalt ukrán kollégájával, valamint átadott 50 lélegeztetőgépet a kárpátaljai kórházaknak. Ma pedig Veszprémbe látogatott, ahol részt vett a Continental új tesztpályájának átadóján, a szoros napirendje mellett pedig portálunknak is exkluzív interjút adott a miniszter.

Amikor tavaly az Országgyűlés az idei költségvetésről döntött, senki sem tudta, hogy azt a koronavírus-járvány egyik hónapról a másikra átírja majd. Az egészségügyi védekezés mellett a gazdaság védelmére is szükség volt, ezért jött létre a gazdaságvédelmi akcióterv. Mik a tapasztalatok, mennyire vált be ez a mentőcsomag?

Amikor a járvány következtében kitört a válság, abban mindenki egyet értett, hogy az államnak pénzt kell adnia. A vita ezután kezdődött, hogy kinek, hogyan és mennyit. Két megközelítés feszült egymásnak. Az egyik szerint szociális alapon kellene kiosztani a pénzt a munkanélküli segélyek növelésével és a folyósítás időszakának meghosszabbításával. A Kormány azonban egy másik utat képviselt, mely szerint nem a munkanélküliséget finanszírozzuk, hanem az az elleni harcot. Ezért úgy döntöttünk, hogy azokat a vállalatokat segítjük, akik készek arra, hogy beruházásokat hajtsanak végre annak érdekében, hogy megtartsák a munkaerejüket.

Számok nyelvén mit jelent ez?

Eddig 904 vállalat kötelezte el magát beruházások mellett, ez összesen 425 milliárd forintnyi fejlesztést jelent, aminek a felét a kormány kifizeti. Ennél is beszédesebb statisztika az, hogy ezekkel a lépésekkel 160 ezer munkahelyet tartanak meg ezek az alapvetően kis- és közepes méretű beruházások. Ugyanakkor meghirdettük ezt a lehetőséget a nagyvállalatoknak is, kifejezetten a nagyberuházásaikra. Eddig 45 nagyvállalat jelentette be, hogy élnek a lehetőséggel, ők további 170 milliárd forintból fejlesztenek, amihez a kormány 60 milliárd forinttal járul hozzá.

De hogy miért is van jelentősége ennek? A világgazdaság folyamatai jelenleg negatívak, tehát nem beruházásokról szólnak a hírek, hanem sokkal inkább a vállalati tevékenység zsugorodásáról, elbocsátásokról, csődbe jutott cégekről és gyárbezárásokról. Magyarországon az ellenkezője zajlik.

Veszprém megye és a veszprémi cégek mennyire használták ki ezeket a lehetőségeket? Hiszen a válság előtt inkább a munkaerőhiány okozott problémát a térségben.

Veszprém megyéből 29 vállalat jelentett be beruházást, összesen 13,4 milliárd forint értékben, ezeket a kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja, így összesen 5200 munkahelyet fogunk megvédeni az Önök térségében.

Azt már látjuk, hogy egy hirtelen jött válság egyik pillanatról a másikra meg tudja változtatni a gazdasági erőviszonyokat. Ön milyen irányvonalat javasol a jövőben Veszprém megyének, hogy sikeresen vegye az akadályokat?

Ahhoz, hogy pontosan lássuk a Veszprém megyei erőviszonyokat, nézzük meg, hogy honnan hova jutott el a térség. 2010-ben a munkanélküliség még 13% volt, ma pedig már csak 4,1%, a világjárvány hatásaival együtt is. Közben az ipari termelés a két és félszeresére nőtt. Szerintem nagy lehetőség rejlik a Pannon Egyetemben, ahol 6000 hallgatóból 1000-en a Mérnöki Karon tanulnak, ráadásul 200-an olyan Phd képzésen vesznek részt jelenleg is, amely a kutatás és fejlesztéshez kapcsolódik. Azt gondolom, hogy erre alapozva Veszprém város és Veszprém megye is a magyar gazdasági dimenzióváltás egyik fontos szereplője lehet.

Mit ért „magyar gazdasági dimenzióváltás” alatt?

A korábban termelésre fókuszáló gazdaságot egyre inkább a tudásalapú, K+F orientált tevékenység váltja fel. Ha megnézzük azt, hogyan néz ki ma a magyar gazdaság, azt látjuk, hogy alig hasonlít a 10 évvel ezelőttihez, és valószínűleg a 10 évvel későbbi sem fog hasonlítani a mostanira. Ugyanis a digitális, internetalapú megoldások olyan fejlesztéseket hoznak magukkal, amelyek látványosan megváltoztatják majd a gazdaság képét.

A Continental beruházása pont erről szól. Az önmagukat vezető autók teszteléséhez szükséges járműdinamikai tesztpálya itt van, ráadásul ez Közép-Európa legnagyobb ilyen létesítménye, és az ehhez szükséges K+F kapacitások is itt vannak. Pontosan ilyen beruházásokat támogatunk a megyében.

Tekintsünk ki az országhatáron túlra is. A világjárvány elleni védekezés mellett melyek most a legégetőbb feladatok a külgazdaság és külügy területén?

A koronavírus miatt a korábban megszokott protokollok megszűntek. A nagyvállalatok sok helyen leépítették, vagy bezárták a gyáraikat, embereket küldtek el és visszafogták a termelést. Azzal számolni kell, hogy nem lesz törvényszerű, hogy ez fordított irányban is megtörténik majd. A nagy nemzetközi vállalatok – ugyanúgy, ahogy az országok – nyomás alá kerültek. Hatékonynak, gyorsnak, takarékosnak kell lenni, ez pedig azt eredményezi, hogy a gazdasági kapacitások újraelosztásáért elindult egy globális verseny. Tehát mi versenyzünk azért, hogy egy nemzetközi nagyvállalat ne a külföldön bezárt gyárát nyissa majd újra, hanem ottani termelését hozza inkább Magyarországra. Ehhez nekünk meg kell teremteni azt a közeget, ahol gyorsabban, hatékonyabban, takarékosabban tudnak működni, a magyar embereknek pedig munkahelyeket teremtenek. Ebbe a versenybe minden ország benevezett, ezért komoly küzdelmek várhatóak a jövőben. Ezért is kértem a nagyköveteket arra, hogy most minden energiájukkal ezen dolgozzanak, így ez lesz a nagyköveti teljesítmény mércéje a következő időszakban.

Ha már a diplomácia szóba került, Önt nem is olyan régen, egyedüli európai uniós miniszterként meghívták a Fehér Házba, ahol részt vett a történelmi jelentőségű, Izrael, az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein között létrejött békemegállapodás aláírásán. Magyar és nemzetközi viszonylatokban mekkora ennek a jelentősége?

Maga a meghívás sem a bevett protokolláris rendszer szerint történt, ami a jelenlegi Fehér Háztól nem szokatlan, de nagyon jó, hogy így van. Az amerikai elnök rugalmas minden kérdésben, valószínűleg ez áll a rendkívül váratlan és sikeres külpolitikai eredményességük hátterében is. Arra, hogy Donald Trump kezdeményezésére Izrael két arab állammal is békét tudjon kötni, nagyon kevesen kötöttek volna fogadást az elmúlt időszakban. Sok terv és elképzelés volt már a közel-keleti békére, ezekben egy közös volt, hogy mindegyik elbukott. Magyarország egyedüli uniós országként állt ki a most révbe ért béketerv mellett, ennek köszönhető az a külpolitikai elismerés is, hogy meghívást kaptunk a szerződés aláírására.

Azt látni kell, hogy a Fehér Házban Magyarországot, a magyar kormányt és a miniszterelnököt nagyon komoly megbecsülés övezi. Ennek két oka is van. Egyrészről Donald Trump és Orbán Viktor is határozott vezetők, akiknek világos politikai vízióik vannak, amiket nem félnek kimondani. A másik ok pedig az, hogy a világpolitika legnagyobb dilemmáiról, mint például a patriotizmusról, a kereszténységről, a családról, vagy a migráció visszaszorításáról ugyanúgy gondolkodik a két ország vezetője és hasonló politikát folytatnak.

Az Amerikai Egyesült Államok mintájára Európában is felmerült egy vízió az Európai Egyesült Államok létrehozásáról. Ezt a magyar ellenzéki oldalon többen is támogatják, Önök mégis határozottan elutasítják. Mi a probléma ezzel a koncepcióval?

Az Európai Egyesült Államok egy rendkívül szélsőséges vízió, gyakorlatilag az európai országok önfeladását jelentené. Akik ezt szorgalmazzák, azok azt akarják, hogy az országok hagyják maguk mögött a történelmi, kulturális, vallási örökségüket és egy olvasztótégelyben váljanak egyformává. Ez nyilvánvalóan nem lehet az érdekünk, sőt, mindenfajta eszközzel tiltakoznunk kell ellene. Ezt egyébként alapvetően a liberális baloldali pártok szorgalmazzák, amikor minden hatalom Brüsszelbe kerülne, a nemzetállamok önállósága pedig megszűnne. Szerencsére van egy határozott ellenállás ezzel szemben, élén a közép-európai, valamint azokkal az országokkal, ahol keresztény-konzervatív kormányok vannak.

Azt ki kell emelni, hogy mi is erős Európai Uniót szeretnénk, ebben nincs vita, de azt gondoljuk, hogy az erős unióhoz erős nemzetállamokra van szükség.

Az a vád is sokszor éri a magyar kormányt, hogy politikája elszigetelődéshez vezet. Külügyminiszerként önnek mik a személyes tapasztalatai, amikor a brüsszeli folyosókon jár?

Amit az Európai Unióban tapasztalok, az egy nagyfokú irigység. Irigység a szabadságunkra. A liberális politikusok sok esetben hozzák fel a véleménynyilvánítás, az önkifejezés szabadságának kérdéskörét. Ehhez képest a nyugat-európai politikusok egy jelentős része a liberális véleményterror foglya. A nagykoalíciós kormányok, vagy a kis többséggel rendelkező törékeny kormányok képviselői egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy őszintén és kendőzetlenül véleményt nyilvánítsanak, mert rettegnek attól, hogy mit szólnak a koalíciós partnerek, mit szólnak az NGO-k és mit szól a média. Nekünk ilyen problémánk nincsen, mert egy stabil politikai rendszer van Magyarországon, ahol nem a nemzetközi liberális politika határozza meg, hogy mi történik, hanem a magyar emberek eldöntik, a kormány pedig végrehajtja azt. Ez egy olyan helyzet, ami más országban nincs jelen Európában.

Miniszteri munkája mellett van még ideje követni a magyar futsal-bajnokságot? Főleg úgy, hogy régebben igazolt játékosként is szerepelt a dunakeszi csapatban.

Követni természetesen szoktam, ráadásul a veszprémi csapattal még személyes érintettségem is van, hiszen most az a Fehér Zsolt az edző, akinek az irányítása alatt én is játszottam még a Dunakeszinél abban a pár évben, amikor aktív játékos voltam. Azt gondolom, hogy a klubvezetés nagyon jó döntést hozott, amikor leigazolta őt, hiszen az egyik legkiválóbb edző itthon, amit a Veszprém eddigi eredményei is bizonyítanak.

Tervben van egyébként, hogy egyszer eljövök személyesen is egy veszprémi futsalmeccsre és Ovádi Péter barátommal és képviselőtársammal végigszurkolom a mérkőzést.