Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
A hoteleken található csillagok jelentésére hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A koronavírus-járvány hatására felértékelődtek a hazai szállodák szolgáltatásai, azonban sokan nem tudják, hogy egy hotel csakis objektív szempontok alapján viselhet hivatalosan csillagokat. A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Hotelstars-minősített szállodák garantáltan megbízható és kiszámítható szolgáltatást nyújtanak, ezért érdemes tudatosan választani.
Ismét megugrott a kereslet a BÁV aranytömbjei iránt
Feltöltött befektetési aranykészlettel várja az év utolsó hónapjait a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt. Ennek első jelei már látszanak is, szeptemberben és októberben a vállalat kiemelkedő forgalmat regisztrált a fiókhálózatában. A vásárlási kedvet támogathatják azok a várakozások, amelyek szerint az idei után a jövő évben is további aranyár emelkedésre van kilátás.
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter a 2020. kárenyhítési évre az ország egész területére - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
Szijjártó: busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai
A kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a program támogatási okleveleket átadó ünnepségén Kecskeméten.
Megugrott az államháztartási hiány az EU-ban és az euróövezetben is
Megugrott az államháztartási hiány és az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya is a második negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben a koronavírus-járvány következményeként.
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
Csopak kikötőjéért csaknem 900 millió forintot ajánlottak
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
ITM: új, rendszeres légi járat indult Kína és Magyarország között
A Kína és Közép-Európa közötti áruforgalom gyors, hatékony és akadálytalan újraindítása érdekében közlekedtet heti három járatot Zhengzhouból Budapestre az UTA, az első repülőgép már meg is érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A járatok nemcsak az egészségügyi, a járvány elleni védekezést szolgáló beszerzéseket könnyíthetik meg, hanem a magyar termékek ázsiai piacokra való kijutását is segíthetik - jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.
A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Heinekent
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Szijjártó: a Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten
A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.
belföld
ITM: csaknem kétezer elektromos jármű megvásárlásának támogatásáról született már döntés
Összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja a kormány több mint kétezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben, mostanra már több mint 1600 pályázat rendelkezik támogatói okirattal csaknem kétezer jármű megvásárlásához - közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a tárca tájékoztatása szerint.
vállalatok
Az Indotek érdekeltségébe kerül a Waberer's
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Varga Mihály: több mint hatmilliárd forintos beruházással bővít a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon
Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.
Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére
Országos kampány indult HalPéntek néven a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Ásványolaj szövetség: 7,5 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első kilenc hónapban
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön közzétett adatai szerint 5,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,6 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott idén az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 7,5 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.
Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola
A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.
Befejeződött a Kistó utca rekonstrukciója, felkészül: Pápai út
Újabb mérföldkőhöz érkezett Veszprém város „Északi iparterület közlekedésfejlesztése” című pályázata. A Henger utca komplett megújítása és a Kelet-nyugati közlekedési főtengely megépítése után a Kistó utca burkolatrekonstrukciója is befejeződött.
Többmilliós állami segítséggel kaphatnak lendületet a lakásfelújítások
Csalók élnek vissza az ALDI nevével
Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók online nyereményjátékukhoz az ALDI logóját, a 7000 forintos ALDI ajándékkártyát ígérő hirdetéshez az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-nek nincs köze - közölte az áruházlánc csütörtökön az MTI-vel.
COVID-19 – melyik szakmában érezhetjük biztosnak az állásunkat?
A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során – mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon.

A minőség a mennyiség előtt

Uniport
2020. szeptember 10. 14:50

Ahhoz, hogy sikeres legyen egy felsőoktatási intézmény, szakítani kell a régi berögződésekkel, korunk igényeire pedig gyors és ütős válaszokat kell adnunk – vallja Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, aki másodszor tölti be a Magyar Rektori Konferencia alelnöki tisztségét a plénum júniusi döntése alapján.

Összesen 74 felsőoktatási intézmény vezetője alkotja a Magyar Rektori Konferenciát, közülük választották meg a szervezet elnökségébe alelnöknek immáron második alkalommal. Mivel sikerült kivívnia ezt a bizalmat?

Szerintem a rektori konferencia elnökségében végzett munkát nem lehet csupán egy ember teljesítménye alapján lemérni, azt kell megnézni, hogy a mögöttünk hagyott két évben sikerült-e megfelelően képviselni a szakmai fórumokon és a döntéshozatalban az intézmények érdekeit, hiszen ez az elsődleges célja a konferenciának. Ugyanakkor tény, hogy egy meglehetősen heterogén közösségről beszélünk, ahol számítanak a személyes benyomások is. Ebből a szempontból a kompromisszumkészség egy nagyon fontos erény, valamint az, hogy az ember integratív személyiség legyen, aki kellő empátiával áll hozzá a problémák megoldásához.

Ön ilyen személyiségként jellemezné magát?

Igyekszem a felmerülő problémákat több oldalról körbejárni és megismerni minden szereplő álláspontját, alapvetően a kiegyensúlyozottságra és a stabilitásra törekszem. Ha konkrétumot kell említeni, azt emelném ki, hogy több egyetemen a két felsővezető, a rektor és a kancellár kapcsolata nem mindig zökkenőmentes. Nálunk ilyen probléma nincs, és ennek az alapvetően támogató vezetői modellnek a híre elért több egyetemre is az országban.

Hogyan működik a mindennapokban a Magyar Rektori Konferencia? Milyen gyakran üléseznek?

A rektori konferenciát úgy lehetne röviden jellemezni, hogy ez a szervezet a magyar felsőoktatási intézmények vezetőinek az érdekképviseleti és egyeztető fóruma. Általában évente két alkalommal ül össze a tagság egy plenáris ülésen, a köztes időszakban pedig az elnökség végzi a munkát. Főleg a felsőoktatásban felmerülő ügyek mentén dolgozunk, így delegálunk tagokat szakmai fórumokra, valamint döntés előkészítő ülésekre is.

Itt minden esetben egy közös álláspontot képviselnek. Hogyan alakítják ki ezt, hiszen az intézmények eltérő jellegéből adódóan eltérő igények is megfogalmazódhatnak?

Létezik egy belső működési elv, miszerint a szavazásnál az intézmények méretétől függően a nagyobbaknak nagyobb szavazati súlya van, mint egy kisebb egyetemnek, de fontos kiemelni, hogy a legfontosabb kérdésekben szinte mindig egyetértés van. Hiszen mindenkire ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, ugyanabban az oktatási és gazdasági helyzetben kell boldogulnunk, tehát a nehézségeink is hasonlóak. Röviden összefoglalva: több az, ami összeköt minket, mint ami elválaszt.

Melyek most a legaktuálisabb ügyek, amiben a Magyar Rektori Konferenciának állást kell foglalnia?

Egy felsőoktatási modellváltás közepén vagyunk, miközben országos tendencia, hogy csökken a hallgatók létszáma. Az utóbbi évek legnagyobb strukturális átalakítása zajlik éppen, ennek az eredménye, hogy a Pannon Egyetemtől elkerült a keszthelyi kar, ugyanakkor megkaptuk a zalaegerszegi képzési helyet. Ez egy olyan folyamat, amelynek minden mozzanatára nagyon kell figyelni.

Érzékelhetően a fővárosi intézmények előnyben vannak a hallgatói létszám alapján.

Ez egy rossz berögzülés, hogy az egyes intézményeket kizárólag a hallgatók létszáma alapján ítélik meg. Budapest vonzerejével a vidéki egyetemek ugyan valóban nem tudják felvenni a versenyt, hiszen a fiatalok körében egy fővárosi élet vonzóbb, mint vidékre jönni tanulni, ugyanakkor más megközelítésből egyáltalán nem olyan éles a különbség. Mind a szakmai teljesítményben, mind a tudományos eredmények tükrében egyértelműen látszik, hogy a vidéki egyetemek is bőven azt a szintet hozzák, mint a fővárosi társaik. A saját példánk is ezt mutatja, hiszen csak tudományos eredményekben a Pannon Egyetem a hetedik legjobb az országban, de van olyan lista is, ahol a harmadikak vagyunk.

Mindezek tükrében hol látja a Pannon Egyetemet 5-10 év múlva?

Ezt inkább úgy közelíteném meg, hogy mi az egyetem stratégiája a következő években. Szerintem az egyetemeknek a saját régiójukban kell a kutatás és fejlesztés, egyszóval az innovációs munka központjainak lenniük. A falakon belül folyó tudományos munkát a közélet és a gazdaság színterén kell kamatoztatniuk. Tehát a kutató egyetemekben látom a jövőt, Veszprémben pedig már 10 éve képviseljük ezt az irányvonalat és a jövőben is ezt szeretnénk folytatni. Napjainkban a képzésekkel kapcsolatban a leglényegesebbnek azt látom, hogy a minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség.

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila