Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
A hoteleken található csillagok jelentésére hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A koronavírus-járvány hatására felértékelődtek a hazai szállodák szolgáltatásai, azonban sokan nem tudják, hogy egy hotel csakis objektív szempontok alapján viselhet hivatalosan csillagokat. A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Hotelstars-minősített szállodák garantáltan megbízható és kiszámítható szolgáltatást nyújtanak, ezért érdemes tudatosan választani.
Ismét megugrott a kereslet a BÁV aranytömbjei iránt
Feltöltött befektetési aranykészlettel várja az év utolsó hónapjait a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt. Ennek első jelei már látszanak is, szeptemberben és októberben a vállalat kiemelkedő forgalmat regisztrált a fiókhálózatában. A vásárlási kedvet támogathatják azok a várakozások, amelyek szerint az idei után a jövő évben is további aranyár emelkedésre van kilátás.
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter a 2020. kárenyhítési évre az ország egész területére - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
Szijjártó: busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai
A kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a program támogatási okleveleket átadó ünnepségén Kecskeméten.
Megugrott az államháztartási hiány az EU-ban és az euróövezetben is
Megugrott az államháztartási hiány és az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya is a második negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben a koronavírus-járvány következményeként.
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
Csopak kikötőjéért csaknem 900 millió forintot ajánlottak
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
ITM: új, rendszeres légi járat indult Kína és Magyarország között
A Kína és Közép-Európa közötti áruforgalom gyors, hatékony és akadálytalan újraindítása érdekében közlekedtet heti három járatot Zhengzhouból Budapestre az UTA, az első repülőgép már meg is érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A járatok nemcsak az egészségügyi, a járvány elleni védekezést szolgáló beszerzéseket könnyíthetik meg, hanem a magyar termékek ázsiai piacokra való kijutását is segíthetik - jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.
A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Heinekent
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Szijjártó: a Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten
A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.
belföld
ITM: csaknem kétezer elektromos jármű megvásárlásának támogatásáról született már döntés
Összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja a kormány több mint kétezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben, mostanra már több mint 1600 pályázat rendelkezik támogatói okirattal csaknem kétezer jármű megvásárlásához - közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a tárca tájékoztatása szerint.
vállalatok
Az Indotek érdekeltségébe kerül a Waberer's
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Varga Mihály: több mint hatmilliárd forintos beruházással bővít a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon
Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.
Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére
Országos kampány indult HalPéntek néven a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Ásványolaj szövetség: 7,5 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első kilenc hónapban
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön közzétett adatai szerint 5,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,6 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott idén az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 7,5 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.
Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola
A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.
Befejeződött a Kistó utca rekonstrukciója, felkészül: Pápai út
Újabb mérföldkőhöz érkezett Veszprém város „Északi iparterület közlekedésfejlesztése” című pályázata. A Henger utca komplett megújítása és a Kelet-nyugati közlekedési főtengely megépítése után a Kistó utca burkolatrekonstrukciója is befejeződött.
Többmilliós állami segítséggel kaphatnak lendületet a lakásfelújítások
Csalók élnek vissza az ALDI nevével
Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók online nyereményjátékukhoz az ALDI logóját, a 7000 forintos ALDI ajándékkártyát ígérő hirdetéshez az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-nek nincs köze - közölte az áruházlánc csütörtökön az MTI-vel.
COVID-19 – melyik szakmában érezhetjük biztosnak az állásunkat?
A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során – mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon.

Árral együtt úsztak az önkormányzatiságba

Sztori
2020. szeptember 10. 14:50

Nem küzdöttek az elkerülhetetlen ellen, helyette konszenzusos döntésekkel próbálták 30 évvel ezelőtt megszilárdítani Veszprémet. A rendszerváltás utáni első szabad önkormányzat megalakulásához vezető út legalább annyira kiszámíthatatlan volt, mint az azt követő időszak, Veszprém mégis jól egyensúlyozott.

Lehetett volna sokkal viharosabb is az átmenet. Hiszen, amikor egy politikai rendszer felbomlik és ezzel együtt egy új államforma gyökeret ver, akkor történelmi példákból is tudjuk, hogy a zavarosban a konfliktusok kiéleződnek, életre kelnek revíziós törekvések, miközben az sem figyelmen kívül hagyható igény, hogy a politikai vezetők mederben tartsák a falvak, városok, megyék, egyszóval az ország működését.

Kereken három évtizeddel ezelőtt Magyarország pont egy ilyen folyamaton ment keresztül, amikor a rendszerváltás hozadékaként a településeken a tanácsrendszert felváltották az önkormányzatok, az egypártrendszer után pedig több politikai párt alternatívája szakadt rá az emberekre.

A Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltása történelmi pillanat volt 1989-ben, viszont nem túlzás kijelenteni, hogy ekkor még azok a politikai vezetők sem láttak tovább pár hónapnál, esetleg egy évnél, akik levezényelték ezt az átmenetet. Sem a parlamentben, sem a tanácsokat váltó önkormányzatokban.

Akkor mégis mi lehet az oka, hogy Magyarországon jelentősebb konfliktusok nélkül sikerült megszilárdítani ezt az új rendszert minden egyes településen?

A válasz, mint oly sokszor, itt is a részletekben rejlik. Pontosabban azokban a háttérben megbúvó folyamatokban, amelyek már korábban elkezdődtek, mint az első szabad önkormányzat megalakulása. Legalábbis Veszprémben egészen biztosan.

Tekerjük vissza az idő kerekét bő 30 évvel, ez már-már történelmi táv, mégis nem annyira hosszú idő, hogy ne éljenek és ne ismerjük közvetlenül azoknak az embereknek a beszámolóit, akik akkoriban aktív résztvevői és szervezői voltak az átmenetnek.

Veszprémben az utolsó tanácselnököt Maróti Rezsőnek hívták, aki majdnem 10 éven át irányította a várost 1980-1990 között. Az ő visszaemlékezéseiből ismerhetjük, hogy a rendszerváltás előszelét már 1988-ban érezték, ’89-ben pedig már csak az volt a kérdés, hogy mikor és milyen módon adják át a stafétát az új városvezetésnek.

Persze az új köztársaság jogrendszere megengedte volna, hogy az előző politikai rendszer városvezetői immáron valamelyik új politikai párt színeiben megmérettessék magukat egy demokratikus önkormányzati választáson, de Maróti saját bevallása szerint már ’89-ben eldöntötte, hogy az új rendszer, új szisztémájában nem kíván szerepet vállalni, ez már az újak feladata lesz.

Az „újak” pedig felsorakoztak a rajtvonalhoz, az MDF, az SZDSZ és a Fidesz csoportja is már 1990 előtt megalakult Veszprémben, sőt informális jelleggel részt vettek a tanács utolsó döntéseinek előkészítésében is. Pontosabban inkább az előkészítésben, hiszen ekkoriban a tanács és a végrehajtó bizottsága már nem hozott hosszú távú döntéseket, egyfajta önmérsékletet hajtott végre, hogy az asztalra lerakott alternatívák közül már az utódok hozzák meg a végleges döntést.

1990-ben megalakult az első veszprémi városi önkormányzat, amelyben hat politikai párt és függetlenek is képviseltették magukat, polgármesternek pedig Dióssy Lászlót a szabaddemokraták színeiben választották meg, aki 33 évesen lett a város első embere, és ezután négy cikluson keresztül vezette is a várost.

Az új lehetőségekkel együtt új nehézségek is megjelentek, az állami vállalatok leépülésével drasztikusan megnőtt a munkanélküliség, volt, hogy meghaladta a 20%-ot is, ezért az új önkormányzat első megoldandó feladatai közt prioritást élvezett az, hogy új befektetőket csábítson ide, a Dunántúl szívébe. Főleg a német vonalnak köszönhetően ez végül sikerült, ma pedig országosan az egyik legalacsonyabb a munkanélküliek száma Veszprémben.

De térjünk vissza egy rövid ideig még a rendszerváltás kori Veszprém önkormányzatához. A békés és előkészített átmenet csak az alapok lerakásában segített, az új piacgazdaság útvesztőjében már a különböző pártszínekben politizáló képviselők együttműködésére is szükség volt. Veszprémben akkoriban alapelv volt, hogy a legfontosabb kérdéseket lehetőség szerint kétharmados többséggel támogassa a közgyűlés, ehhez pedig olyan gesztusokra is szükség volt, mint a szabaddemokrata városvezetés tagjai közé megválasztani egy MDF és kereszténydemokrata képviselőt alpolgármesternek.

Többek közt ez a konszenzusos megoldás segített abban, hogy a Királynék városa túljusson a rendszerváltás nehézségein, ma pedig 30 évvel az első önkormányzat megalakulása után már olyan ambíciókban lehessen közös nevezőre jutni, mint az Európa Kulturális Fővárosa cím megpályázása. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, sikeresen.

Hajas Bálint / Fotó: internet