Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.
ITM: májusra is igényelhető az ágazati bértámogatás
A kormány ismét meghosszabbítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára biztosított ágazati bértámogatást. A támogatásra március előtt is jogosult szektorok cégei májusra is kérhetik a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítséget - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a tárca pénteki közleménye szerint.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Veszprém
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.
belföld
Új bölcsőde épül Öskün
Az új intézmény 24 gyermek befogadására lesz alkalmas.
Veszprém
4,5 milliárd forint érkezik Veszprémbe az úthálózat javítására
A kormányzati Modern Városok Program keretében a belterületi utakat és a hozzájuk kapcsolódó tereket újítják fel 2022 év végéig. Az önkormányzat 800 millió forinttal egészíti a támogatást – jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester csütörtök délelőtt Veszprémben.
Európai Bizottság: működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe
Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.
belföld
Az idén felújítani tervezett ezer kilométernyi útszakasz harmadán már dolgoznak
Egy hónapja láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak a kivitelezők, az első rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében összesen 342 kilométeren.
NAV
Izer Norbert: sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online
Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
belföld
Tudhatja-e a munkáltató, hogy be vagyunk oltva?
A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Nanotechnológia alkalmazásával fejleszt egy magyar kozmetikai cég
A Lora Beauty Kft. 190,54 millió forint összköltségvetéssel nanotechnológiát alkalmazó fejlesztést indított, a projekt 109,72 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - közölte a társaság az MTI-vel.
A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.

Projekthírek Veszprémből

2020. szeptember 10. 14:50

Jégre teszik a veszprémi sporttelepet, 90 milliárd forintból fejleszthet Veszprém az EKF évre, gazdaságfejlesztésért fog felelni Navracsics Tibor.

Jégre teszik a veszprémi sporttelepet

Mintegy egymilliárd forintos TAO támogatásból épül meg az a leendő jégcsarnok a Tüzér utcai régi sportpálya területén, ami a veszprémi jégkorong utánpótlás, a későbbiekben pedig remélhetőleg egy felnőtt csapat bázisa lesz, várhatóan már idén októbertől. A kétezer m² alapterületű komplexumot két ütemben valósítja meg a Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány. Elsőként magát a pályát hozzák tető alá, amit a legmodernebb hűtési technikával tartanak hidegen az év kilenc hónapjában, míg a csarnok a fennmaradó időben más jellegű rendezvények befogadását teszi lehetővé. Emellett a szabad órákban más jeges sportágakat – például jégtáncot – is szívesen befogadnak. Ezt követően egy kétemeletes épületet és egy házat húznak fel a létesítmény mellett, ahol az öltözők és a kiszolgáló egységek kapnak helyet. A csarnok létrejötte régi űrt tölt be a megyei jégkorongsport területén, amivel remélhetőleg minél több fiatalt sikerül megnyerni a sportágnak.

90 milliárd forintból fejleszthet Veszprém az EKF évre

Bár Veszprém nem szeretne azon EKF városok csapdájába esni, akik túlságosan az infrastruktúra fejlesztésére fókuszáltak, a megyeszékhelyen és a térségben is akadnak olyan épületek, amelyek érdemesek arra, hogy az EKF keretében megújuljanak és új funkciókat kapjanak. Erre ad lehetőséget az az 50 milliárd forintos támogatás, amelyet a kormány ítélt meg Veszprém javára az EKF céljainak megvalósítására. A kormányhatározatban is rögzített támogatásból olyan épületek újulhatnak meg, mint a régi gyermekkórház vagy a vasúti pályaudvar. Porga Gyula polgármester szerint a támogatás az egyik legfontosabb lépcsőfoka lehet annak a víziónak, miszerint Veszprém ne csak az ország, hanem Közép-Kelet-Európa legélhetőbb városává nője ki magát. Mindehhez további segítséget is kap a város. Udvardy György érsek és a kormány egyeztetésének eredményeképpen ezen felül 40 milliárd forint érkezik a Vár épületeinek teljes rekonstrukciójára és azok új, interaktív tartalommal való megtöltéséhez.

Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem

Augusztus 1-jével a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem irányítása alá került a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő gazdasági kara a felsőoktatási törvény módosítása következtében. A kar eddig főleg három területen volt sikeres a felvételizők körében – a gazdálkodás és menedzsment, a gazdaság informatikus és a pénzügy-számvitel szakokon –, a törvénymódosítás értelmében azonban új perspektívák nyílhatnak meg az intézmény előtt. A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ kialakításával egy önállóan, karként gazdálkodó kampuszt alakít ki a városban, amelyen belül az eddig is a zalai megyeszékhelyen működő informatikai, mérnöki, mechatronikai képzéseit integrálná a közgazdasági képzéssel együtt. Dr. Gelencsér András rektor szerint ezzel nemcsak az eddigi tanulmányi portfólió lesz gazdagabb, de a helyi gazdasági potenciált és fejlesztéseket is jobban ki tudják szolgálni.

Gazdaságfejlesztésért fog felelni Navracsics Tibor

Új feladatkört kapott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 kormánybiztosa: a magyar kormány nemrégiben összesen négy gazdaságfejlesztési zónára osztotta az országot, melyek élére kormánybiztosokat nevezett ki. Északkelet-Magyarországért Palkovics László, Északnyugat-Magyarországért Navracsics Tibor, a Dél-Alföldért Nemesi Pál, a Dél-Dunántúlért pedig Mikes Éva felel. A biztosok feladata a fejlesztési koncepciókkal kapcsolatos tervek előkészítése és végrehajtása, tájékozódás a gazdasági szereplők által megvalósítani tervezett beruházásokról és fejlesztési igényeikről, javaslat tétel fejlesztések megvalósítására, a Gazdaságfejlesztési Zónát érintő fejlesztési tervek véleményezése, valamint a kormányzati egyeztetéseken való részvétel. Emellett a biztosok együttműködnek a fejlesztésekhez csatlakozó régiók állami, önkormányzati és gazdasági szereplőivel, valamennyi, a fejlesztésekkel érintett állami, önkormányzati és civil szervezettel, valamint tervek és koncepciók véleményezése körében a gazdaságfejlesztési zónák egyetemeivel is.

Ecoport / Fotók: Domján Attila, Kovács Bálint

További cikkek