Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.
ITM: májusra is igényelhető az ágazati bértámogatás
A kormány ismét meghosszabbítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára biztosított ágazati bértámogatást. A támogatásra március előtt is jogosult szektorok cégei májusra is kérhetik a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítséget - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a tárca pénteki közleménye szerint.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Veszprém
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.
belföld
Új bölcsőde épül Öskün
Az új intézmény 24 gyermek befogadására lesz alkalmas.
Veszprém
4,5 milliárd forint érkezik Veszprémbe az úthálózat javítására
A kormányzati Modern Városok Program keretében a belterületi utakat és a hozzájuk kapcsolódó tereket újítják fel 2022 év végéig. Az önkormányzat 800 millió forinttal egészíti a támogatást – jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester csütörtök délelőtt Veszprémben.
Európai Bizottság: működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe
Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.
belföld
Az idén felújítani tervezett ezer kilométernyi útszakasz harmadán már dolgoznak
Egy hónapja láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak a kivitelezők, az első rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében összesen 342 kilométeren.
NAV
Izer Norbert: sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online
Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
belföld
Tudhatja-e a munkáltató, hogy be vagyunk oltva?
A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Nanotechnológia alkalmazásával fejleszt egy magyar kozmetikai cég
A Lora Beauty Kft. 190,54 millió forint összköltségvetéssel nanotechnológiát alkalmazó fejlesztést indított, a projekt 109,72 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - közölte a társaság az MTI-vel.
A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.

Visszatérés Nagy-Magyarországra

Iránytű
2020. szeptember 10. 14:50

Bár az időutazás nem bizonyított, bizonyos keretek között már-már hasonló illúzióban lehet részünk: például ha olyan helyre utazunk, ahol az elődeink éltek, és ennek még ma is felfedezhetők nyomai. A trianoni békeszerződés értelmében elcsatolt területek felfedezése épp ilyen élmény, és ez mikor máskor lenne aktuálisabb, ha nem a centenárium évében? Hét izgalmas helyet ajánlunk az egykori Magyar Királyságból.

Üdvözöljük az Ezer éves határon!

Erdély és Moldva határán, közel 1000 méter magas dombok között helyezkedik el a három településből – Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk – álló, szépségében Tirollal és Svájccal vetekedő Gyimesek. Tulajdonképpen egyetlen végtelen utca ez a völgy, mely az Ezer éves határig fut: 1920-ig itt húzódott a Magyar Királyság határa, melynek határkövei közül néhány ma is látható. Gyimesbükkön azonban nemcsak a határköveket és az egykori Rákóczi-vár romjait fedezhetjük fel, de az Antalné Tankó Mária néprajzkutató által létrehozott csángó tájházban a helyi népszokásokba is bepillanthatunk.

Desszertbor a Titanic borlapjáról

Karlóca neve ismerős lehet a történelemkönyvekből: 1699-ben itt kötötték meg a Habsburg császár és a török Porta közötti békét. Ennek állít emléket a Béke kápolnája, de érdemes felkeresni az ország legrégibb, Molnár Gyula magyar építész tervei alapján készült, pompás enteriőrű gimnáziumát is, ahol ma norvég, kínai és japán nyelvi fakultációt is lehet választani. Lazításként próbáljuk ki a 27 féle gyógyfűvel, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesített desszertbort, a Bermetet: az ital a Titanic borlapján is szerepelt!

Az egykori legnagyobb magyar kikötő

2020 nem bánt kegyesen Fiuméval (horvát nevén Rijeka), pedig a város nagyon készült az Európa Kulturális Fővárosa címre. Már csak ezért is látogassuk meg – és azért is, mert amellett, hogy egykoron Magyarország legnagyobb tengeri kikötőjének számított, itt született a híres flow-pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály. A város ma is magán hordozza a békebeli idők és a Monarchia báját, miközben arculatát erősen alakították a szocialista évek is, de talán éppen ezért óriási flash a Riván ücsörögni és beszívni a tenger illatát.

Szőlőtőkék, ameddig a szem ellát

Lendva a mai napig a szlovéniai magyarok központja, az első világháború végéig azonban Zala vármegyéhez tartozott. Legfőbb nevezetessége, a vár már a 12. században állt a település feletti hegyoldalon, ahol 1476-ban Mátyás király menyasszonya, Beatrix is megszállt Budára menet. Legújabb látnivalóját 2015-ben adták át: a Vinarium toronyból elképesztő panoráma tárul elénk. Tiszta időben az Alpokig is ellátni, de ha ebből az élményből kimaradnánk, a völgyben örvényszerűen összefutó szőlőtőkék már-már tolkieni mesevilágot idéző látványa kárpótol bennünket.

Drakula második otthona?

Lehet valami sorsszerű abban, hogy a vérszívó grófhoz, Drakulához két magyar vonatkozást is tudunk kötni: Lugosi Béla mellett a máig az Eszterházy család tulajdonában álló, bevehetetlen Fraknó várát, ahol egy egészalakos festmény őrzi Vlad Tepes emlékét az Ősök galériájában. A havasalföldi fejedelem csak Eszterházy Pál, a vár egykori urának fejében, egy kitalált családfán volt Eszterházy-ős, de helyi idegenvezetők továbbra is tartanak Drakula-túrákat. Az ezt kihagyó földhözragadottabbak az itt található fegyvergyűjteményben, a magyar koronázási zászlóban és Európa legnagyobb ezüst bútor gyűjteményében gyönyörködhetnek.

Ahol Bánk bán először színre lépett

Noha a legtöbben az 1848-as forradalomhoz kötik Katona József Bánk bánját, ősbemutatóját 1833-ban, a Kassai Nemzeti Színházban tartották. Az impozáns felvidéki városnak nem ez az egyetlen magyar kötődése: az óváros közepén található, építészetileg is lenyűgöző, gyönyörű kilátást nyújtó Szent Erzsébet-dómban helyezték el II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait, míg a Mészáros utcába a Márai Emlékház miatt érdemes elzarándokolni. De Kassa a történelmi emlékeken túl is vonzó: gótikus templomaival, színes szökőkútjával, macskaköves utcáival maga a kelet-közép-európai báj.

Az elsiratott szerelem tava

Bár Kárpátalja leghíresebb magyar vonatkozású pontja Vereckei-hágó, ezúttal vegyük az irányt dél-keletebbre, a Szinevéri tóhoz. Az évszázadokig Magyarország közigazgatási területéhez tartozó Ökörmezői járás 989 méter magasan található, fenyvesekkel körülölelt tava szinte földöntúli szépségű, amihez egy monda is társul Színye grófkisasszony és Vér pásztorfiú tragikus szerelméről. Eszerint a gróf gonosz módon megölette a fiút, hogy lányát ne kelljen rangul alul férjhez adnia, mire a lány végtelen bánatában sírva fakadt, könnyei pedig tóvá növekedtek.

Bertalan Melinda / Fotó: internet

További cikkek

Iránytű
Ahol menny és föld összeér
Nem kell feltétlenül mélyen vallásosnak lennünk ahhoz, hogy érdekeljen bennünket egyházi örökségünk. A Sixtus-kápolnát sem csak a hívők tekintik meg, hanem azok is, akiket Michelangelo teljesítménye nyűgöz le. Ugyanez igaz a Bakony és a Balaton-felvidék kincseire, amelyeket egy természetjáró, hobbi régész vagy művészetszerető is tud értékelni. Öt ilyen helyet mutatunk.
Iránytű
Luther legnépszerűbb ötlete, avagy volt egyszer egy karácsonyi vásár
Ha létezik az utazósznoboknak tiltólistája, a karácsonyi vásárok valószínűleg szerepelnek rajtuk. Mert túl turistásak, túl drágák, túlságosan a kirakatról szólnak. Ez hatalmas tévedés. A karácsonyi vásárok legalább annyira az európai kultúra részei, mint Firenze szobrai vagy a görög Meteorák, így felkeresésük egyben kultúrtörténeti utazás.
Iránytű
Közép-Európa El Caminója
A Mária-út, Közép-Európa legnagyobb zarándokútvonala talán még nem szerepel annyi bakancslistán, mint a csak Camino-ként emlegetett Szent Jakab-út, a cél egyértelműen az, hogy felzárkózzon nagytestvéréhez, mind látogatószámban, mind infrastruktúrában. A Szűz Mária búcsújáróhelyeket összekövető útvonal ugyanakkor „hiányosságai” ellenére egyvalamivel már most biztosan többet tud adni: ezt járva a gyökereinkhez is közelebb kerülhetünk.
Iránytű
Adrenalin-függő aszkéták
Néhány éve egy magyar földrajztanár egyedül végiggyalogolta a világ egyik leghosszabb és legnehezebb túraútvonalának tartott Pasific Crest Trailt. Ha azt gondolnánk, ő az egyetlen, aki ilyesfajta embert próbáló kalandra adja a fejét, tévedünk.
Iránytű
Az út, aminek turistaként vágsz neki, de zarándokként érsz a végére
El Camino. Sokáig csak kevesen tudták, mit jelöl a kifejezés: egy különleges, embert próbáló zarándokút, ahol állítólag csodák történnek. Aztán jött a tömegturizmus és a new age spiritualizmus, és a Szent Jakab-utat hirtelen nem nagyon kellett bemutatni senkinek. De a Camino csodáját még mindig csak az értheti igazán, aki végigjárta.