Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
A hoteleken található csillagok jelentésére hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A koronavírus-járvány hatására felértékelődtek a hazai szállodák szolgáltatásai, azonban sokan nem tudják, hogy egy hotel csakis objektív szempontok alapján viselhet hivatalosan csillagokat. A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Hotelstars-minősített szállodák garantáltan megbízható és kiszámítható szolgáltatást nyújtanak, ezért érdemes tudatosan választani.
Ismét megugrott a kereslet a BÁV aranytömbjei iránt
Feltöltött befektetési aranykészlettel várja az év utolsó hónapjait a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt. Ennek első jelei már látszanak is, szeptemberben és októberben a vállalat kiemelkedő forgalmat regisztrált a fiókhálózatában. A vásárlási kedvet támogathatják azok a várakozások, amelyek szerint az idei után a jövő évben is további aranyár emelkedésre van kilátás.
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter a 2020. kárenyhítési évre az ország egész területére - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
Szijjártó: busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai
A kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a program támogatási okleveleket átadó ünnepségén Kecskeméten.
Megugrott az államháztartási hiány az EU-ban és az euróövezetben is
Megugrott az államháztartási hiány és az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya is a második negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben a koronavírus-járvány következményeként.
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
Csopak kikötőjéért csaknem 900 millió forintot ajánlottak
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
ITM: új, rendszeres légi járat indult Kína és Magyarország között
A Kína és Közép-Európa közötti áruforgalom gyors, hatékony és akadálytalan újraindítása érdekében közlekedtet heti három járatot Zhengzhouból Budapestre az UTA, az első repülőgép már meg is érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A járatok nemcsak az egészségügyi, a járvány elleni védekezést szolgáló beszerzéseket könnyíthetik meg, hanem a magyar termékek ázsiai piacokra való kijutását is segíthetik - jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.
A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Heinekent
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Szijjártó: a Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten
A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.
belföld
ITM: csaknem kétezer elektromos jármű megvásárlásának támogatásáról született már döntés
Összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja a kormány több mint kétezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben, mostanra már több mint 1600 pályázat rendelkezik támogatói okirattal csaknem kétezer jármű megvásárlásához - közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a tárca tájékoztatása szerint.
vállalatok
Az Indotek érdekeltségébe kerül a Waberer's
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Varga Mihály: több mint hatmilliárd forintos beruházással bővít a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon
Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.
Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére
Országos kampány indult HalPéntek néven a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Ásványolaj szövetség: 7,5 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első kilenc hónapban
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön közzétett adatai szerint 5,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,6 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott idén az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 7,5 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.
Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola
A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.
Befejeződött a Kistó utca rekonstrukciója, felkészül: Pápai út
Újabb mérföldkőhöz érkezett Veszprém város „Északi iparterület közlekedésfejlesztése” című pályázata. A Henger utca komplett megújítása és a Kelet-nyugati közlekedési főtengely megépítése után a Kistó utca burkolatrekonstrukciója is befejeződött.
Többmilliós állami segítséggel kaphatnak lendületet a lakásfelújítások
Csalók élnek vissza az ALDI nevével
Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók online nyereményjátékukhoz az ALDI logóját, a 7000 forintos ALDI ajándékkártyát ígérő hirdetéshez az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-nek nincs köze - közölte az áruházlánc csütörtökön az MTI-vel.
COVID-19 – melyik szakmában érezhetjük biztosnak az állásunkat?
A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során – mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon.

A városi komposztálás okos módja

Greenport
2020. szeptember 10. 14:50

Okoskukával és applikációval könnyítené meg a beltéri komposztálást a Compocity rendszere, melynek közösségi termékfejlesztésben zajló pilot időszaka 2020 őszén Veszprémben indul.

Egy amerikai kutatás szerint a városi lakosság 67%-a komposztálna, ha az a hagyományosabb módszernél egy fokkal kényelmesebb lenne. Az utóbbi években előtérbe kerülő környezettudatosság hatására egyre többen kezdenek otthoni komposztálásba, ám nagy kihívás, hogy nem lehet mindent beledobni a komposztba. (Megoszlanak a vélemények a citrus és hagymaféléket illetően, de húst és tejterméket például nem tehetünk bele.) Ott van még a giliszták és a föld kérdése is, amelyek beszerzése, tárolása és gondozása sem mindenkinek komfortos. Erre nyújthat alternatívát Pancsa Emese formatervező 2019-ben megálmodott Compocity nevű okoskuka ötlete, melyhez nem kell se föld, se giliszta, így azoknak is jó lehetőség, akiknek nincs kertkapcsolatuk és sosem komposztáltak.

A háromlábon álló gömb alakú okoskuka giliszták helyett mikroorganizmusokat használ, így a folyadékon kívül rengeteg féle élelmiszer maradék beledobható.

A Compocity légmentesen zár, így a fermentálásnak köszönhetően a tápanyagtartalom is magasabb, mint a levegős rendszereknél.

De mitől okos? A Compocity csapata olyan szenzorokkal szerelte fel az okoskukát, amelyek egy applikációval összekötve folyamatos visszajelzést adnak a komposzt életútjáról és minőségéről. A projekt az appon keresztül igyekszik játékosan hozzáállni az ökológiai lábnyom csökkentésének kérdésköréhez és folyamatosan motiválni, edukálni az embereket arra, hogy odafigyeljenek a környezetükre.

Közösségi termékfejlesztés indul Veszprémben

A Compocity projekt nem áll meg a háztartási felhasználásnál, nagyban, városi szinten gondolkozik a környezetszennyezés csökkentéséről és a komposzt felhasználásáról. A sorozatgyártás előtt Emeséék a városüzemeltetésért felelős VKSZ Zrt.-vel karöltve indítanak több hónapos pilot (próba) időszakot 2020 őszén Veszprémben.

„Ez egy közösségi termékfejlesztés lesz, aminek során Veszprém esetében a VKSZ Zrt. javaslatára két célcsoporttal fogjuk tesztelni a rendszert: egy veszprémi társasház lakóközösségénél és egy óvodánál.

A megtermelt komposztot a lakóközösség és az óvoda is maga használhatja fel. Mindkét célcsoport fontos lesz az applikáció és a Compocity tovább fejlesztésében, a szemléletformálásban és a visszajelzésben. A lakóközösség attitűdje másokra is átragadhat, az óvodások pedig már ennyi idősen is megtanulhatják a környezetre való odafigyelés fontosságát és a szüleiket is motiválhatják. Először megnézzük, hogy a közösségek miben érzik otthon magukat, ha megvannak a mintázatok, utána lehet továbbgondolni, hogy merre haladjunk tovább” – mondja az Ecoport magazinnak nyilatkozva Emese, majd elárulja, léteznek elképzelések arra is, hogy a megtermelt, fel nem használt komposztot Veszprém és a VKSZ Zrt. mire és hogyan használná fel a városi zöldfelületeinek gondozása során. A lényeg, hogy minél kisebb logisztikai körön, helyben használják fel a tápanyagot.

Amellett, hogy a giliszta nélküli módszerrel keletkezett komposzttal a városi növények talaja is javítható, gazdasági szempontok szerint is megéri. „Léteznek számítások arra, hogy a gazdasági megtérülése mekkora. Gondoljunk csak bele, ha egy városvezetésnek nem abba kell pénzt invesztálnia, hogy a hulladékot kezelje, a megspórolt összeget fejlesztésre tudja költeni.”

A Compocity a tervek szerint a pilot program eredményeit leszűrve készül majd elő a sorozatgyártásra, amihez három különböző piacot szeretnének megcélozni: a magyart, az angolt és az amerikait.

Gesztesi Ákos / Fotók: Patkós Dániel, Compocity