Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

A városi komposztálás okos módja

Greenport
2020. szeptember 10. 13:50

Okoskukával és applikációval könnyítené meg a beltéri komposztálást a Compocity rendszere, melynek közösségi termékfejlesztésben zajló pilot időszaka 2020 őszén Veszprémben indul.

Egy amerikai kutatás szerint a városi lakosság 67%-a komposztálna, ha az a hagyományosabb módszernél egy fokkal kényelmesebb lenne. Az utóbbi években előtérbe kerülő környezettudatosság hatására egyre többen kezdenek otthoni komposztálásba, ám nagy kihívás, hogy nem lehet mindent beledobni a komposztba. (Megoszlanak a vélemények a citrus és hagymaféléket illetően, de húst és tejterméket például nem tehetünk bele.) Ott van még a giliszták és a föld kérdése is, amelyek beszerzése, tárolása és gondozása sem mindenkinek komfortos. Erre nyújthat alternatívát Pancsa Emese formatervező 2019-ben megálmodott Compocity nevű okoskuka ötlete, melyhez nem kell se föld, se giliszta, így azoknak is jó lehetőség, akiknek nincs kertkapcsolatuk és sosem komposztáltak.

A háromlábon álló gömb alakú okoskuka giliszták helyett mikroorganizmusokat használ, így a folyadékon kívül rengeteg féle élelmiszer maradék beledobható.

A Compocity légmentesen zár, így a fermentálásnak köszönhetően a tápanyagtartalom is magasabb, mint a levegős rendszereknél.

De mitől okos? A Compocity csapata olyan szenzorokkal szerelte fel az okoskukát, amelyek egy applikációval összekötve folyamatos visszajelzést adnak a komposzt életútjáról és minőségéről. A projekt az appon keresztül igyekszik játékosan hozzáállni az ökológiai lábnyom csökkentésének kérdésköréhez és folyamatosan motiválni, edukálni az embereket arra, hogy odafigyeljenek a környezetükre.

Közösségi termékfejlesztés indul Veszprémben

A Compocity projekt nem áll meg a háztartási felhasználásnál, nagyban, városi szinten gondolkozik a környezetszennyezés csökkentéséről és a komposzt felhasználásáról. A sorozatgyártás előtt Emeséék a városüzemeltetésért felelős VKSZ Zrt.-vel karöltve indítanak több hónapos pilot (próba) időszakot 2020 őszén Veszprémben.

„Ez egy közösségi termékfejlesztés lesz, aminek során Veszprém esetében a VKSZ Zrt. javaslatára két célcsoporttal fogjuk tesztelni a rendszert: egy veszprémi társasház lakóközösségénél és egy óvodánál.

A megtermelt komposztot a lakóközösség és az óvoda is maga használhatja fel. Mindkét célcsoport fontos lesz az applikáció és a Compocity tovább fejlesztésében, a szemléletformálásban és a visszajelzésben. A lakóközösség attitűdje másokra is átragadhat, az óvodások pedig már ennyi idősen is megtanulhatják a környezetre való odafigyelés fontosságát és a szüleiket is motiválhatják. Először megnézzük, hogy a közösségek miben érzik otthon magukat, ha megvannak a mintázatok, utána lehet továbbgondolni, hogy merre haladjunk tovább” – mondja az Ecoport magazinnak nyilatkozva Emese, majd elárulja, léteznek elképzelések arra is, hogy a megtermelt, fel nem használt komposztot Veszprém és a VKSZ Zrt. mire és hogyan használná fel a városi zöldfelületeinek gondozása során. A lényeg, hogy minél kisebb logisztikai körön, helyben használják fel a tápanyagot.

Amellett, hogy a giliszta nélküli módszerrel keletkezett komposzttal a városi növények talaja is javítható, gazdasági szempontok szerint is megéri. „Léteznek számítások arra, hogy a gazdasági megtérülése mekkora. Gondoljunk csak bele, ha egy városvezetésnek nem abba kell pénzt invesztálnia, hogy a hulladékot kezelje, a megspórolt összeget fejlesztésre tudja költeni.”

A Compocity a tervek szerint a pilot program eredményeit leszűrve készül majd elő a sorozatgyártásra, amihez három különböző piacot szeretnének megcélozni: a magyart, az angolt és az amerikait.

Gesztesi Ákos / Fotók: Patkós Dániel, Compocity

További cikkek

Őstermelő
Gyöngyök bűvöletében
Minden kezdet nehéz, ám vannak, akikre a hirtelen jött változás inspiratívan hat. Ilyen Sáriné Kovács Györgyi is, aki közel húsz évet dolgozott vendéglátásban, de munkahelyének bezárása egy egészen más jellegű, szintén kreativitást igénylő útra terelte.
Hulladékként múlt el, műtárgyként született újjá
A művészetnek se eleje, se vége. Persze visszamehetnénk az időben az őskori barlangrajzokig és talán fel is fedezhetnénk köztük az első emberi műalkotást, de a másik oldalról megközelítve, azaz a művészetek végpontját keresni gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás elé néznénk. Kiváltképp annak tükrében, hogy egy fiatal művészekből álló csapat nemrég olyan felfogással fordult a képzőművészet témájához, ahogy eddig nem sokan. A HybridCycle csapata ugyanis a fenntarthatóság eszméiből meríti szellemiségét, miközben olyan anyagokból készítenek művészeti értékkel bíró alkotásokat, amiket mások egyszerűen csak a szemétbe hajítanak. Így született meg a „Tiszta Balaton, tiszta művészet” program.
A márka a régi, de a termék új a lovasi szőlőhegyen
Egy régi márkanév éledt újjá a lovasi hegyoldalban egy kis családi manufaktúrának köszönhetően. A szőlőültetvények mellett most kecskék legelnek, akik az ízletes és nem utolsó sorban egészséges tejükkel biztosítják, hogy a „jó Kis lovasi” kecskesajt-műhelyben igazi kuriózumok készülhessenek.
Zöld fecskék a veszprémi közösségi közlekedésben
Bár színvilágukat tekintve továbbra is lilák a veszprémi helyi járatos buszok, a flotta néhány járművében már tisztán zöld technológiára épülő energiarendszer van. A veszprémi közösségi közlekedés újításairól beszélgettünk a V-Busz Kft. ügyvezetőjével, Polgári Istvánnal.
Greenport
Egy kosárnyi egészség minden héten
Májustól decemberig, dobozrendszerben szolgálja ki a kertközösséghez tartozó családokat a Barnagi Napfonat Kert. A vegyszermentes kert lelke, Barcsik Tamás budapesti építészből lett vidéki őstermelő.