Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.
ITM: májusra is igényelhető az ágazati bértámogatás
A kormány ismét meghosszabbítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára biztosított ágazati bértámogatást. A támogatásra március előtt is jogosult szektorok cégei májusra is kérhetik a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítséget - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a tárca pénteki közleménye szerint.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Veszprém
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.
belföld
Új bölcsőde épül Öskün
Az új intézmény 24 gyermek befogadására lesz alkalmas.
Veszprém
4,5 milliárd forint érkezik Veszprémbe az úthálózat javítására
A kormányzati Modern Városok Program keretében a belterületi utakat és a hozzájuk kapcsolódó tereket újítják fel 2022 év végéig. Az önkormányzat 800 millió forinttal egészíti a támogatást – jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester csütörtök délelőtt Veszprémben.
Európai Bizottság: működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe
Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.
belföld
Az idén felújítani tervezett ezer kilométernyi útszakasz harmadán már dolgoznak
Egy hónapja láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak a kivitelezők, az első rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében összesen 342 kilométeren.
NAV
Izer Norbert: sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online
Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
belföld
Tudhatja-e a munkáltató, hogy be vagyunk oltva?
A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Nanotechnológia alkalmazásával fejleszt egy magyar kozmetikai cég
A Lora Beauty Kft. 190,54 millió forint összköltségvetéssel nanotechnológiát alkalmazó fejlesztést indított, a projekt 109,72 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - közölte a társaság az MTI-vel.
A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.

A városi komposztálás okos módja

Greenport
2020. szeptember 10. 14:50

Okoskukával és applikációval könnyítené meg a beltéri komposztálást a Compocity rendszere, melynek közösségi termékfejlesztésben zajló pilot időszaka 2020 őszén Veszprémben indul.

Egy amerikai kutatás szerint a városi lakosság 67%-a komposztálna, ha az a hagyományosabb módszernél egy fokkal kényelmesebb lenne. Az utóbbi években előtérbe kerülő környezettudatosság hatására egyre többen kezdenek otthoni komposztálásba, ám nagy kihívás, hogy nem lehet mindent beledobni a komposztba. (Megoszlanak a vélemények a citrus és hagymaféléket illetően, de húst és tejterméket például nem tehetünk bele.) Ott van még a giliszták és a föld kérdése is, amelyek beszerzése, tárolása és gondozása sem mindenkinek komfortos. Erre nyújthat alternatívát Pancsa Emese formatervező 2019-ben megálmodott Compocity nevű okoskuka ötlete, melyhez nem kell se föld, se giliszta, így azoknak is jó lehetőség, akiknek nincs kertkapcsolatuk és sosem komposztáltak.

A háromlábon álló gömb alakú okoskuka giliszták helyett mikroorganizmusokat használ, így a folyadékon kívül rengeteg féle élelmiszer maradék beledobható.

A Compocity légmentesen zár, így a fermentálásnak köszönhetően a tápanyagtartalom is magasabb, mint a levegős rendszereknél.

De mitől okos? A Compocity csapata olyan szenzorokkal szerelte fel az okoskukát, amelyek egy applikációval összekötve folyamatos visszajelzést adnak a komposzt életútjáról és minőségéről. A projekt az appon keresztül igyekszik játékosan hozzáállni az ökológiai lábnyom csökkentésének kérdésköréhez és folyamatosan motiválni, edukálni az embereket arra, hogy odafigyeljenek a környezetükre.

Közösségi termékfejlesztés indul Veszprémben

A Compocity projekt nem áll meg a háztartási felhasználásnál, nagyban, városi szinten gondolkozik a környezetszennyezés csökkentéséről és a komposzt felhasználásáról. A sorozatgyártás előtt Emeséék a városüzemeltetésért felelős VKSZ Zrt.-vel karöltve indítanak több hónapos pilot (próba) időszakot 2020 őszén Veszprémben.

„Ez egy közösségi termékfejlesztés lesz, aminek során Veszprém esetében a VKSZ Zrt. javaslatára két célcsoporttal fogjuk tesztelni a rendszert: egy veszprémi társasház lakóközösségénél és egy óvodánál.

A megtermelt komposztot a lakóközösség és az óvoda is maga használhatja fel. Mindkét célcsoport fontos lesz az applikáció és a Compocity tovább fejlesztésében, a szemléletformálásban és a visszajelzésben. A lakóközösség attitűdje másokra is átragadhat, az óvodások pedig már ennyi idősen is megtanulhatják a környezetre való odafigyelés fontosságát és a szüleiket is motiválhatják. Először megnézzük, hogy a közösségek miben érzik otthon magukat, ha megvannak a mintázatok, utána lehet továbbgondolni, hogy merre haladjunk tovább” – mondja az Ecoport magazinnak nyilatkozva Emese, majd elárulja, léteznek elképzelések arra is, hogy a megtermelt, fel nem használt komposztot Veszprém és a VKSZ Zrt. mire és hogyan használná fel a városi zöldfelületeinek gondozása során. A lényeg, hogy minél kisebb logisztikai körön, helyben használják fel a tápanyagot.

Amellett, hogy a giliszta nélküli módszerrel keletkezett komposzttal a városi növények talaja is javítható, gazdasági szempontok szerint is megéri. „Léteznek számítások arra, hogy a gazdasági megtérülése mekkora. Gondoljunk csak bele, ha egy városvezetésnek nem abba kell pénzt invesztálnia, hogy a hulladékot kezelje, a megspórolt összeget fejlesztésre tudja költeni.”

A Compocity a tervek szerint a pilot program eredményeit leszűrve készül majd elő a sorozatgyártásra, amihez három különböző piacot szeretnének megcélozni: a magyart, az angolt és az amerikait.

Gesztesi Ákos / Fotók: Patkós Dániel, Compocity