Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
A hoteleken található csillagok jelentésére hívja fel a figyelmet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A koronavírus-járvány hatására felértékelődtek a hazai szállodák szolgáltatásai, azonban sokan nem tudják, hogy egy hotel csakis objektív szempontok alapján viselhet hivatalosan csillagokat. A szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Hotelstars-minősített szállodák garantáltan megbízható és kiszámítható szolgáltatást nyújtanak, ezért érdemes tudatosan választani.
Ismét megugrott a kereslet a BÁV aranytömbjei iránt
Feltöltött befektetési aranykészlettel várja az év utolsó hónapjait a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt. Ennek első jelei már látszanak is, szeptemberben és októberben a vállalat kiemelkedő forgalmat regisztrált a fiókhálózatában. A vásárlási kedvet támogathatják azok a várakozások, amelyek szerint az idei után a jövő évben is további aranyár emelkedésre van kilátás.
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter
Aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter a 2020. kárenyhítési évre az ország egész területére - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
Szijjártó: busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi program támogatásai
A kedvezményezett cégek külpiaci pozícióinak erősödésével busásan meg fognak térülni a nemzeti exportvédelmi programban nyújtott kormányzati támogatások - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a program támogatási okleveleket átadó ünnepségén Kecskeméten.
Megugrott az államháztartási hiány az EU-ban és az euróövezetben is
Megugrott az államháztartási hiány és az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya is a második negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben a koronavírus-járvány következményeként.
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
Csopak kikötőjéért csaknem 900 millió forintot ajánlottak
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
ITM: új, rendszeres légi járat indult Kína és Magyarország között
A Kína és Közép-Európa közötti áruforgalom gyors, hatékony és akadálytalan újraindítása érdekében közlekedtet heti három járatot Zhengzhouból Budapestre az UTA, az első repülőgép már meg is érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A járatok nemcsak az egészségügyi, a járvány elleni védekezést szolgáló beszerzéseket könnyíthetik meg, hanem a magyar termékek ázsiai piacokra való kijutását is segíthetik - jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.
A Gazdasági Versenyhivatal megbírságolta a Heinekent
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Szijjártó: a Huawei új kutatás-fejlesztési központot épít Budapesten
A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat jubileumi rendezvényén kedden Budapesten.
belföld
ITM: csaknem kétezer elektromos jármű megvásárlásának támogatásáról született már döntés
Összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja a kormány több mint kétezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben, mostanra már több mint 1600 pályázat rendelkezik támogatói okirattal csaknem kétezer jármű megvásárlásához - közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden a tárca tájékoztatása szerint.
vállalatok
Az Indotek érdekeltségébe kerül a Waberer's
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Varga Mihály: több mint hatmilliárd forintos beruházással bővít a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon
Több mint hatmilliárd forintos beruházással bővíti tevékenységét a Béres Gyógyszergyár Zrt. Szolnokon - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön a Tisza-parti városban, a vállalat új gyártórészlegének alapkőletételén.
Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére
Országos kampány indult HalPéntek néven a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére.
Összhangban az iparral, ismét komolyabb fejlesztés történt a szakképzésben
Közel 30 millió forintból fejlesztette az eszközparkot a Veszprémi Szakképzési Centrum a balatonfűzfői Öveges József Technikum és Kollégium tagiskolájában. A centrum és az iskola vezetői céljuknak a XXI. századi oktatás megteremtését és megerősítését fogalmazták meg.
Ásványolaj szövetség: 7,5 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első kilenc hónapban
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön közzétett adatai szerint 5,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,6 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott idén az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 7,5 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.
Még rom, de jövőre belülről is teljesen megújul a Csermák Antal Zeneiskola
A 2015-ös külső felújítást követően jövőre nagyobb alapterülettel nyithat meg a városi zenede. A kormány 1,65 milliárd forinttal támogatja a felújítási projektet.
Befejeződött a Kistó utca rekonstrukciója, felkészül: Pápai út
Újabb mérföldkőhöz érkezett Veszprém város „Északi iparterület közlekedésfejlesztése” című pályázata. A Henger utca komplett megújítása és a Kelet-nyugati közlekedési főtengely megépítése után a Kistó utca burkolatrekonstrukciója is befejeződött.
Többmilliós állami segítséggel kaphatnak lendületet a lakásfelújítások
Csalók élnek vissza az ALDI nevével
Jogtalanul és megtévesztő módon használják ismeretlen csalók online nyereményjátékukhoz az ALDI logóját, a 7000 forintos ALDI ajándékkártyát ígérő hirdetéshez az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-nek nincs köze - közölte az áruházlánc csütörtökön az MTI-vel.
COVID-19 – melyik szakmában érezhetjük biztosnak az állásunkat?
A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során – mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon.

A visszajelzés a jó fagyi titka

Gasztro
2020. szeptember 10. 14:50

Veszprém az éttermeivel ellentétben sosem volt híres a fagylaltjairól. 2020-ban viszont a Völgy Fagyizó különdíjat nyert a Balaton Fagyija versenyen, így a város is felkerült a fagyitérképre. Meglátogattuk a vár alatt üzemelő műhelyt.

Veszprémi vár, Kolostorok és Kertek sétaút, Séd patak, Benedek-hegy. Kívánni sem lehetne szebb környezetet egy vendéglátósnak. 2011-ben szinte ezek keresztezésében, a vár lépcsőjénél nyitotta meg fagyizóját Póta Anett és férje, Póta László. Velük beszélgetettünk annak kapcsán, hogy idén a „Tök jó fagyi” nevű, sós-tökmagos-vaníliás kreációjukkal különdíjat nyertek a Balaton Fagyija megmérettetésen. Azt is megkérdeztük: mi a jó fagyi titka?

Stílszerűen egy forró nyári napon tértünk be a ma már mediterrán hangulatra hajazó Völgy Fagyizóba. A terméskőből kirakott, itt-ott olaszos elemeket felvonultató egység nem mindig árasztotta magából ezt a hangulatot. Korábban itt egy omladozó, romos épület állt, ám a házaspár látott benne fantáziát: több mint egy évtizede lehetőségük adódott felújítani, ami majd három évig tartott, mivel a jelenleg is főállásban porcelánfestőként dolgozó férj, Póta László többnyire saját kétkezi munkájával készítette - ahogy azokat a fagylaltokat is, melyek helyben, saját recept szerint készülnek.

Eredetileg beülős, kávézós, fagyikelyhet is kínáló egységként működtek, ám változtattak a koncepción, ma már kimondottan csak a fagylaltra koncentrálnak, aminek részben meg is lett az eredménye, hisz ha ma azt mondjuk, hogy Veszprém és jó fagyizó, a legtöbben a Völgyre asszociálnak. László a nyitás előtt fagyis szakembereknél pallérozódott, ahogy ő mondja, megtanulta a szakma csínját-bínját.

“Szerencsére az elejétől az egyik legjobb minőségű olasz cég alapanyagaival indultunk, ehhez "már csak" az összetevők pontos arányát kellett precízen betartani, és szezonban, hétfő reggeltől vasárnap estig megállás nélkül dolgozni, hogy ennyi év után is létezni tudjunk. Ma szinte ugyanazt az elejétől bevált receptet használjuk”

- mondja, de részleteket nem árul el. Épp csak annyira avat be minket, amennyire szükséges: kezdettől fogva drága alapanyagokkal és valódi gyümölcsökkel dolgoznak. A tejes fagyiban sok tejszín, az eperfagyiban eper, a mangósban mangó van és nem gyümölcsíz.

Elmondása szerint az elején az is megfordult a fejükben, hogy a minőségből lejjebb adjanak, vagy bezárják a boltot, hisz a prémium minőségű alapanyagok magas ára miatt alig volt haszon egy-egy gombócon, ezért csak úgy tudták fenntartani a fagyizót, hogy mindketten évekig főállás mellett dolgoztak. De kitartottak amellett, hogy jó fagyit adjanak a veszprémieknek. „Belerakjuk, ami kell bele, nem spórolunk ki semmit”- mondja. Ma látjuk, ízleljük is az eredményt, hisz az idei díj mellett számos oklevéllel és elismeréssel büszkélkedhetnek.

Mint oly sok minden, nem lehetne díjnyertes és népszerű a Völgy-fagyi, ha nem folyna olajozott csapatmunka a háttérben. Az új ízeket általában a ráérősebb, szezonon kívüli időszakban közösen találják ki és kísérleteznek az ízekkel. Volt itt már spenótos-banán, szárított paradicsomos, rebarbarás és kapros-túrós ízű is. A feleség azt mondja, hallgatnak a visszajelzésekre és kritikákra. Ha valami beválik, megtartják, ha nem, leszedik a tábláról. „Ha azt mondják, hogy valamelyik ízen módosítsunk, szívesen változtatunk”- árulja el. A recepten kívül ez a jó fagyi titka.

Elmondásuk szerint a kilenc év alatt már vagy 200-féle ízt alkottak meg, de egyszerre csak 16, forgalmasabb hétvégéken 32-t tartanak a pultban a környékbeliek és a turisták örömére. És hogy mit hoz a jövő? A házaspár elárulta: több verseny és oklevél után nem szeretnének többet, csak tanulni, és a minőséget folyamatosan tartani. És talán gyermekeik közül is lát valamelyik benne fantáziát - a nagyobbik fiú, Dániel idén már a pultban vállalt nyári munkát.

Gesztesi Ákos / Fotó: Domján Attila