Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.
gazdaság
Ingatlan.com: jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt
Jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.
gazdaság
Lezajlott a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó informatikai átállás
Lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás, az MKB Bank szolgáltatásai zavartalanul működnek, és a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket - közölte a Magyar Bankholding az MTI-vel szerdán.
gazdaság
Mesterséges intelligencia munkacsoport alakult a NAV-nál
A NAV újonnan megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS) az adóhivatal egyedülálló adatvagyonára épülő kutatásokat végez a jövőben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Növelte villanyautókból álló flottáját a GreenGo
Növelte a kizárólag villanyautókból álló flottáját a GreenGo, áprilistól már több mint 400 jármű várja a felhasználókat - közölte a közösségi autómegosztó szolgáltató hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Az Auchan megszünteti üzleteiben a műanyagzacskót
Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.
gazdaság
Ma egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank
A terveknek megfelelően halad a Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítése: március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább; és az április 2-3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszert ütemezetten leállítják - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka, az értékesítés várhatóan az idén a harmadik negyedévben indul - közölte az importőri feladatokat ellátó Duna Motors Disztribúció Kft. az MTI-vel kedden.
gazdaság
KSH-elnökhelyettes: a vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói
A vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói: a GDP 7,1 százalékkal bővült, a GDP-arányos államadósság nagyot csökkent, így a GDP 77 százaléka alá várható és a költségvetési hiány is várhatóan kisebb lesz az előre jelzettnél, 7 százalék alatti érték lehet a végleges szám - nyilatkozta Windisch László a KSH elnökhelyettese az MTI-nek kedden.
Hiába érkeznek tömegével, az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket
Irányadó becslések szerint jelenleg 50.000 és 70.000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén. „Hazánkban eddig is szívesen alkalmaztak kárpátaljai magyar, vagy akár ukrán anyanyelvű dolgozókat, ez az igény tehát nem most alakult ki. A cégeket nem a magyar munkavállalók lecserélése motiválja, hanem az együtt foglalkoztatás jellemző, és ez az újonnan érkezők magas számával sem fog megváltozni.” – mondta Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
Rekord mértékű működési eredményt ért el a német Audi tavaly
Kevesebb kocsit értékesített az Audi tavaly, mint egy évvel korábban, működési eredménye viszont rekordnagyságot ért el.
ITM: újabb rekordot hozhatnak a tavasszal meginduló útfelújítások
Tavaly évtizedes csúcsot ért, hogy mintegy 1250 kilométeren kezdődtek a szolgáltatási színvonalat emelő beavatkozások az utakon. A kivitelezők az időjárás kedvezőbbre fordulásával ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a munkálatokhoz. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint másfélezer kilométeren újulhatnak meg útszakaszok - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft.
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft., hogy felhívja a vásárlók figyelmét a megbízhatóan magyar eredetű termékekre, és ezzel erősítse a tudatos vásárlási szokásokat; a szigorúan ellenőrzött, megbízható termékek védjegyének használatára már több mint 210 cég terméke jogosult - közölte a Kft. az MTI-vel szerdán.
NAV: május 20-áig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról
Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni; a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
gazdaság
Jófogás: a munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet
A munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet, és minden második dolgozó gondolkozik munkahelyváltáson - közölte a Jófogás hirdetési portál csütörtökön az MTI-vel.
belföld
Továbbra is népszerű a távmunka, a cégek azonban alábecsülik a digitalizációval járó adatbiztonsági kockázatokat
Folyamatosan növekszik a nyugat-magyarországi vállalkozások digitális fejlettségi szintje, a cégvezetők nagy részében azonban fel sem merül, hogy cégük kiberbiztonsági támadás áldozatává válhat, a saját adatbiztonsági felkészültségükkel pedig meglepően elégedettek — derült ki az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Pencloud által végzett felmérésből.

Izgalmasabbnak tűnt itt egy filmes közösséget összekovácsolni

Cafe Latte
2020. szeptember 10. 14:50

Ír, rendez, producerként tevékenykedik, miközben sokat tesz azért is, hogy Veszprémben és környékén pezsgő kulturális élet és filmes közösség alakuljon ki. A Magyar Filmszemle-díjas Buvári Tamással beszélgettünk lokálpatrióta művészetről, alternatív utakról és a mozi jövőjéről.

Sok művész életét írta át a pandémia, a Magdolna esetében nektek is újra kellett tervezni. Hogy élted meg ezt?

Volt egy szép tervünk, hogy március 23-án, Magdi halálának 75. évfordulóján mutatjuk be a filmet. Már az utómunkálatoknál tartottunk, addigra voltaképpen el is készültünk volna, amikor bejelentették a mozik bezárását. Úgy döntöttünk, kihasználjuk a plusz időt: finomítottunk a hangon, a zeneszerzésen, a fényelésen is. Biztos vagyok benne, hogy ettől szebb és jobb lett a végeredmény. Más kérdés a forgalmazás, mert ki tudja, lesz-e megint zárás, lehet-e moziba menni, vezetnek-e be létszámstopot. Most úgy tervezünk, hogy a szeptember 4-ei veszprémi filmpiknikes díszbemutató és a szeptember 10-ei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon tartott nyilvános premier után szeptember közepén-végén kezdjük meg a film mozis forgalmazását. Bízom benne, hogy ez működhet, mert úgy vélem, nagyvásznon a helye.

Van B terv, ha nem jön össze?

Akkor online forgalmazzuk, ahogy Hajdu Szabolcs a Békeidőt a pandémia idején. Látok lehetőséget az online-ban, de okosan kell gondolkodni, mert nekünk nincs akkora marketing keretünk, mint egy több 100 milliós produkciónak.

Aggaszt a filmgyártás, a mozi jövője?

Ami a személyes helyzetemet illeti, a következő filmtervem egyelőre nem befolyásolja a vírus, mivel még a forgatókönyvírói, alkotói, pályázói szakaszban tartok és jó ideig ez a munkaszakasz fog zajlani. Általánosságban már vannak aggasztó jelek. A pandémia gazdaságra gyakorolt negatív hatása valószínűleg a kultúrát is érinteni fogja, és kisebbek lesznek az arra fordítható támogatások. Szerencsére ezt Magyarországon még nem érezzük a filmkészítés- és támogatás kapcsán: a Nemzeti Filmintézetnek továbbra is megvan a kerete, lehet pályázni, sőt, a helyzetre való tekintettel plusz támogatást írtak ki, illetve egy, a Netflixhez hasonló online forgalmazói felületet is fognak indítani. Ugyanakkor, ha a második hullámot el is kerüljük, a következő egy-két évben az emberek várhatóan kevésbé mernek majd moziba menni. De a mozi, a filmművészet már régóta krízisben van, hiszen az online terjesztés, a Netflix, a sorozatok mind szorítják vissza a klasszikus mozi- és filmélményt. Leginkább a fiatalabb korosztály jár még moziba, viszont ez kicsit meg is határozza a filmek milyenségét: főleg az amerikai akciófilmek teljesítenek jól, a szerzői filmek nehezen érik el a közönséget.

Az eddigi utad alapján mindenesetre nem esel kétségbe a nehézségek láttán: akkor is feltaláltad magad, amikor átmenetileg felfüggesztetted a filmezést, később pedig pályázati forrás híján közösségi finanszírozással valósítottad meg a filmjeid.

Muszáj rugalmasnak lenni, több tervvel rendelkezni, átgondolni, melyiket hogyan lehetne megvalósítani. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy mit szeretnének látni az emberek – ezt kell összehangolni a belülről jövő, személyes inspirációval, azokkal az érzésekkel, amiket csak filmen tudok elmesélni.

Most is két – szerintem nagyon szép – filmtervem van. Az A verzió a regényem (Nekem ti voltatok, Nekem te vagy – a szerk.) története, ami nagyon régi szívügyem. Tulajdonképpen egy okos sci-firől van szó: ez nem egy hatalmas látványvilágú, számtalan trükkel operáló, űrben játszódó vagy alienes film; egyszerűen adott egy furcsa helyzet, amihez igazodni kell. Ha egészség lesz, ezt mindenképpen meg fogom valósítani, akár központi finanszírozással, akár közösségivel. Látok esélyt előbbire is, ráadásul pont 2023-ra futna ki a megvalósítása, így a helyi stúdiónkkal egy olyan európai alkotást tehetnénk le az asztalra, amivel az Európa Kulturális Fővárosa címhez is kapcsolódnánk. Jó lenne, ha a forgatókönyv minősége mellett ez is egy szempont lehetne a pályázat elbírálásánál.

A másik ötlet a Pajtás tragédiájának feldolgozása, ami szerintem kifejezetten alkalmas lenne közösségi finanszírozásra, mert témájából kifolyólag valószínűleg sok támogatót – Balaton körüli civileket, közösségeket, üzletembereket – lehetne találni rá.

De történelmi film révén központi támogatásra is lenne esélye ennek is, ugyanakkor a közösségi finanszírozásnak vannak nagyon szép mellékszálai, amit az előző két filmemnél már megtapasztaltam.

Hosszú távon lehet ez egy üzleti modell?

A társadalmi része működik, a lelkesedés megvan, szívesen vesznek részt az emberek ilyen módon egy film létrejöttében. Az anyagi része már nehezebben összerakható: Magyarországon még alacsony a művészet mecenatúrája. Bizonyos filmek megvalósíthatók így: egyrészt amelyek témájukban jobban passzolnak hozzá – hiszen ez sem mindegy, kell valamilyen oknak lenni –, másfelől amelyek nem hatalmas költségvetésűek. Arra ott vannak a pályázatok, az állami finanszírozás. Erre szükség is van, mert a magyar nézőszám nem tud piaci alapon eltartani egy filmet. Azt mondanám tehát, alternatív megoldásnak jó. Előfordul, hogy a pályázatokat elbíráló zsűrinek nem tetszik egy terv, de ha vannak olyan erők, amelyek szerint mégis megvalósulhat a film, akkor miért ne élnénk a lehetőséggel?

Az előbb említetted, hogy bizonyos érzéseket csak filmen tudsz elmesélni. Tulajdonképpen emiatt vágtál bele a szakmába?

Nagyon izgalmas kihívásnak érzem, hogy a film tulajdonképpen összművészeti alkotás, és nagyfokú érdeklődéssel kell lenni a többi művészeti ág felé is: a képzőművészet, a vizualitás, a zene, a dráma, a színjátszás, az irodalom felé. Számomra ezek mindig nagyon fontosak voltak. Nagyon szeretek foglalkozni a díszlettel, a jelmezzel, a forgatókönyvírással is, és az tényleg egy varázslatos dolog, amikor a világ, amit fejben megteremtesz, megelevenedik a vásznon. Az már csak plusz szerencse, hogy a film olyan műfaj, ami megmarad az utókornak. Mert a színház, a koncert is nagy művészet, ami a pillanatban hat, de egy filmet bármikor elő tudsz venni és megnézni.

A lokálpatrióta rendező képe direkt irány volt?

Miután 2005-ben Bándra költöztünk, még jó pár évig Budapestre jártam dolgozni, lévén, mint oly sok minden, a filmes szcéna is fővárosi centralizáltságú. Nem volt ezzel különösebben gond, de középkorúan az ember már elkezdi figyelni a társadalmat, próbálja összetettségében nézni a dolgokat. Nyilván nem én találtam fel a spanyolviaszt, de rájöttem, hogy szeretném, ha nem lenne olyan vízfejű ez az ország, hanem a vidéken is lehetne színes kulturális élet. Ehhez a helyhez kötődöm, és izgalmasabbnak tűnt itt egy filmes közösséget összekovácsolni és működtetni, mint ugyanoda tartozni, ahova eddig is tartoztam. Így a helyi, filmezés iránt érdeklődő fiataloknak is

lehetőséget tudunk adni, hogy csatlakozzanak egy stúdióhoz, színészekkel, filmes szakemberekkel találkozzanak, mielőtt továbbmennének Pestre – mert úgyis odamennek aztán.

Van még hova fejlődnünk, de történtek már nagyon jó dolgok. Ebben partnerünk a VEB2023 is, akikkel együtt dolgozunk ezen a filmes edukáción, a fiatalok bevonásán a stúdióba.

Másrészt az ember abból a kultúrából próbál ismereteket szerezni, ahol él. Ugyan a nagyszüleim Bándon éltek és gyerekkoromban sokat jártam hozzájuk, édesanyám és a testvérei is itt érettségiztek, csak felnőtt fejjel kerültem igazán tisztába a helyi hagyományokkal, amiből aztán az alkotások, ötletek születtek, legyen szó akár a Bódi Magdi filmről, a Pajtásról vagy a TMK Alkalmi Társulással közös produkcióról, a Gizella/Gizellákról. De még nagyon sok témát fel lehetne dolgozni Veszprémhez, a Balatonhoz kötődően.

Alkatilag is közelebb áll hozzád ez a csendesebb alkotói tér?

Azt hiszem, igen. Amikor Budapesten filmeztem, akkor is egy visszavonultabb, megfigyelőbb állapotot éreztem magamhoz közelebb – nem voltam az a partiarc, aki mindig pörög. Persze voltak helyek, filmfesztiválok, ahova elmentem. De amikor bejött a képbe a regényírás, végképp látszott, hogy inkább ez az állapot passzol hozzám.

És az emlékezet, a történelem iránti érdeklődésed honnan ered?

Szerintem gyerekkorban nagyon sok minden eldől. Nagyon fontos a gyerekek érzelmi alapú fejlődése, és hogy milyen a kapcsolata azokkal, akik körülveszik. Nekem mindkét nagyszülőm hosszú életű volt és nagyon boldog, szeretetteli kapcsolat fűzött hozzájuk: mindig rengeteget meséltek az életükről. Meggyőződésem, hogy ez irányított el afelé, hogy felnőve szerettem volna az ő történeteiken kívül is mindent megtudni a múltról. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a jelenről mondani bármit csak úgy lehet, ha az ember ismeri a múltat, és alkotóművészként is akkor tudsz egy viszonylag sajátos, rád jellemző filmvilágot alkotni, ha ismered a klasszikusokat is. Persze vannak ellenpéldák, mert a mai fiatalok egy része azt se tudja, ki Jancsó, mégis remek filmeket készítenek.

A beszélgetésünk során többször szóba került a regényírás. Hogy tekintesz erre a tevékenységedre?

Talán megint csak a történetmeséléssel kapcsolatos elszántságra vezethető vissza ez is, mert akkor döntöttem úgy, hogy belevágok a regényírásba, amikor 2010 körül úgy tűnt, nem tudom megvalósítani egy tervemet filmen. Helyette megírtam regényben, mert ahhoz nem kell több 100 millió. Részben ez adta az inspirációt, részben pedig az, hogy megtaláltuk a nagyapám részletes önéletrajzát, amit titokban írt 80 éves kora fölött. Már az olvasása pillanatában tudtam, hogy szeretnék valamit kezdeni vele. Egy nagy ívű családregény gondolata fogalmazódott meg bennem négy generációról: az elbeszélőről, az apjáról, a nagyapjáról és a fiáról, ami egy jövőben játszódó filmtervet is tartalmazott. Akkoriban másfajta életet éltünk, a gyerekek kicsik voltak, szerényebbek voltak a körülményeink, szinte önellátásra rendezkedtünk be, de nagyon szép évek voltak és én nagyon élveztem a regényírást, amellett, hogy nagy tanulás is volt, mert mindenre apránként kellett rájönnöm, és többször újra kellett kezdenem.

Lesz folytatás?

Van két téma, amit még nagyon szívesen megírnék. Meglátjuk, hogy alakul a sors.