Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

MNB: maradhat a 15 ezer forintos értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél
A jegybank azt javasolja, hogy maradjon meg a 15 ezer forintos értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában.
A veszélyhelyzet után is maradnak az élelmiszerbeszállítók számára kedvező szabályok
A veszélyhelyzet után is érvényben maradnak az ártárgyalások során alkalmazandó, a beszállítók érdekeit védő élelmiszerforgalmazási szabályok – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda. Egyes esetekben a kereskedőnek kell igazolni, hogy nem tisztességtelen, fenyegető befolyásolással érte el a beszerzési ár csökkentését.
Velünk maradhat az aggodalom - Kínában már látszik, hogyan változnak a fogyasztói szokások
Az egészségügyi veszélyhelyzet világszerte óvatossá tette a vásárlókat. Az elsőként nyitó kínai piac tapasztalatai azt mutatják, hogy a fogyasztók szorongása a korlátozások feloldása után is megmarad – derül ki az EY nemzetközi kutatásából. A több mint 12 ezer fős felmérés rámutat, kik vesztették el a vevők bizalmát, és miként segíthetnek rajtuk a digitális megoldások.
Visszatérő toborzási kedv: egyre több álláshirdetést adnak fel a cégek
2020 második negyedéve a koronavírus-járvány következtében kialakult válságról, és az azt követő újranyitás kezdetéről szólt – a hazai munkaerőpiacon is. Míg a járványhelyzet mélypontján az álláshirdetések száma drasztikusan csökkent az előző év azonos időszakához képest, később ez a tendencia gyorsan megváltozott. Amint elkezdett hozzászokni a társadalom az új helyzethez, a cégek újra működésbe léptek a toborzás területén is – ez látszik a Profession.hu második negyedéves jelentésének adataiból.
Felépül a koronavírusból a belföldi turizmus és a vendéglátás
Egyre többet költünk utazásra és szórakozásra, az éttermekben, kávézókban és bárokban pedig júniusban már csaknem annyit fizettünk bankkártyával, mint a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések előtt – derül ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból. A belföldi idegenforgalom is magára talál, míg a határon túl a többség egyelőre inkább csak a szomszédos országokig merészkedik.
A magyar cégek közel fele nem számít idén recesszióra
Az európai átlagnál optimistábbak a magyar vállalatok, mintegy felük szerint, idén még nem lesz recesszió – derült ki az Intrum vállalati felméréséből. Sok cég a veszélyhelyzet alatt elszenvedett veszteségeit rövidebb fizetési határidőkkel kompenzálná, ám a csökkenő lakossági fizetőképesség miatt ez nem biztos, hogy jó stratégia.
A vírusjárvány felerősíti a foglalkoztatási trendeket
A humántőke fejlesztése soha nem volt olyan időszerű, mint most, hiszen a vírusjárvány katalizátorként hat a XXI. század leginkább meghatározó foglalkoztatási folyamataira. Az Adecco Csoport Inovantage kiadványában a kelet-európai régióra fókuszálva vizsgálta azokat a területeket, amelyek fejlesztését most leginkább érdemes erősíteni.
KATA: Elejét vennék a bújtatott munkaviszonynak a tervezett változások
A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) 2013-as bevezetése óta töretlen népszerűségnek örvend. Évről-évre egyre többen választják a kedvező pénzügyi feltételek és az egyszerű adminisztráció miatt. Az eredetileg megcélzott adózói kör, a mikrovállalkozások mellett azonban sokan a munkaviszony alternatíváját látják benne. Várható volt tehát, hogy a Pénzügyminisztérium idővel szigorítani fog a szabályokon.
Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet
Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György. A Malagrow ügyvezető igazgatója szerint végső soron a jobb költséghatékonyság és az egységes minőségű, piacképesebb termék fog dönteni, ez pedig modernizálás nélkül egyre kevésbé érhető el.
Felmérés: Vidéken a járvány alatt sem csökkent a plázalátogatási kedv
A soproniak és a szegediek a járvány alatt is a plázákban vásároltak – derült ki egy 23 ezer fős, országos felmérésből, ahol 13 vidéki és négy fővárosi pláza látogatóit kérdezték meg a vásárlási szokásaikról. A kutatás eredményeiből látszik, hogy akik egész évben látogatják a bevásárlóközpontokat, azok többsége a járvány alatt is a plázákban szerezte be a legszükségesebb termékeket. A fővárosban, Miskolcon és Pécsett pártolják a legtöbben az online vásárlást, Nagykanizsán és Debrecenben viszont a személyes vásárlás a népszerűbb. A fertőtlenítésre viszont minden plázában egyformán fokozottan ügyeltek.
Szijjártó: új program indul a magyar vállalatok támogatásáért
Új program indul azoknak a magyar vállalatoknak a támogatásáért, amelyek hajlandóak legalább 560 millió forint beruházást végrehajtani a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megvédéséért - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Milliók kerültek az államkassza helyett a padlásra
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) négylábú munkatársai megcáfolták a régi mondást, miszerint a pénznek nincs szaga. A nyomozók egy nemrég lekapcsolt bűnszervezethez köthető ingatlanban tartottak házkutatást, amikor Cappy és Thor, a NAV bankjegykereső kutyái 168 millió forint, bűncselekményből származó készpénzt szagoltak ki a padláson. Az elrejtett pénz mellett egy ötvenmilliós luxusautót is sikerült lefoglalni a bűnbandától.
762 MILLIÓ FORINT JOGDÍJAT KAPTAK A MAGYAR DALSZERZŐK
Rekordszámú, összesen 23 475 könnyű- és komolyzenei rendezvényt tartottak országszerte az Artisjus statisztikái szerint a tavalyi évben. A legtöbbet élőben játszott dalok listáját a Hungária együttes 40 éves Csókkirály című slágere vezeti, ám az élmezőnybe az örökzöldek mellé bekerült a Magna Cum Laude Pálinka dal című szerzeménye is. A tavalyi koncertekért 762 millió forint jogdíjat fizetett ki 9654 magyar szerzőnek a jogkezelő.
Felélénkültek a nemzetközi élelmiszerárak júniusban
A FAO rekord nagyságú gabonatermést és -tartalékot vár 2020–2021-re, de ezzel együtt nőni fog az élelmiszersegély iránti igény is.
Elindul egy más világba az albérletpiac?
Akár három év is lehet a kötelező jótállás 2021-től
Jövő évtől meghosszabbodik a jótállási idő a 100 000 forint feletti termékekre, ami jelentős többletfeladatokat jelent az érintett vállalkozások számára – hívja fel a figyelmet az EY. A 2021. január elsejétől esedékes változások megfelelő jogi és szervezeti átalakításokkal ugyanakkor nem csak megnövekedett terheléshez, hanem új vásárlókhoz is vezethetik a cégeket.

Mire fontos odafigyelni, ha most kezdesz el jógázni?

Hullám
2020. június 15. 17:15

A kezdő jógázó magához képest, állapotának megfelelően oldja meg pózokat – hibákról ezért ebben az értelemben kevésbé beszélhetünk, hiszen az oktató lépésről lépésre vezeti őt az úton és építi fel a gyakorlást. Vannak azonban javaslatok, amelyekre érdemes odafigyelni.

1. Ha először lépsz be egy jógaórára, engedd el az előítéleteid, a sztereotípiákat, mindent, amit hallottál vagy képzelsz a jógáról. Sokszor tévhitekkel állunk neki a gyakorlásnak. Ne tedd!

Biztosan hallottad már: „a jóga nőknek való” (Tudtad, hogy a jóga eredetileg kizárólag férfiaknak szólt?), „nem vagyok elég hajlékony a jógához”, „Szeretnék jógázni, de túl kötött vagyok – ez nem nekem való” (Semmilyennek nem kell lenned, hogy jógázhass!) Az igazság az, hogy a jógázásnak nincs sem nemi, sem korosztálybeli, sem fizikai előfeltétele. A jóga mindenkinek jót tesz, az előnyei tagadhatatlanok, csak légy nyitott. A jóga egy életre szóló tanulási folyamat önmagadról, de ezt csak akkor tudod megérezni, akkor fogod megérteni, ha rálépsz az útra. „A jóga unalmas” (A jógának több irányzata van, amit kipróbálhatsz, adj esélyt arra, hogy kipróbálj több stílust és válassz ki egy olyat, ami hozzád közel áll.) A fizikai gyakorlás csak egy része a jóga rendszerének.

2. Nem vagy biztos magadban az órán.

Fontos tudnod, hogy egy jógaórán senki nem fog ítélkezni feletted, senki nem fog bírálni, mert mindenki magára figyel, mindenki saját magának gyakorol. A jóga nem verseny, itt nem számít, hogy a másiknak hogyan sikerül egy ászana. Soha ne hasonlítsd magad másokhoz, ennek semmi értelme nincs! Mindenkinek egyéni útja van. Az a fontos, hogy magadra figyelj, tudd, hol vannak a határaid, tudj figyelni a tested jelzéseire és magadhoz képest, a TE állapotodhoz, a testedhez igazítva, a testalkatodra jellemzően végezd a gyakorlatokat. Az óra nem arról szól, hogy kitekert nehéz pózokba csavargasd magad, (ha ezt a kihívást keresed, természetesen lesz alkalmad kipróbálni, megteheted, de ez önmagad számára kihívás, az út szempontjából szinte lényegtelen). A jóga gyakorlása arról szól, hogy a tested összeköttetésbe kerüljön a lelkeddel a lélegzetvételeiden keresztül és megismerd ezt az állapotot. Nem vagyunk egyformák, a saját korlátainkkal küzdünk a szőnyegen, amit soha nem lehet összehasonlítani a másikéval. Te tudod, honnan indulsz, te járod végig az utat, és az út, amit a jógaszőnyegen megteszel önmagad felé, a Te saját utad. Ezt egy igazi jógázó pontosan tudja és tiszteletben tartja minden lépésed, amit önmagad felé teszel. Az oktató segít, vezet, javít, támogat, biztonságot nyújt neked ebben.

3. Gyakori, hogy túl hamar szeretnél olyan pózokat elvégezni, amire nem állsz készen. Tegyük fel, hogy egész nap egy irodában dolgozol, ahol napi 8 órát töltesz az íróasztalod fölé görnyedve, majd ezután elmész egy jógaórára.

A funkció meghatározza a struktúrát! Ha a nap nagy részét ülve töltöd, viszonylag nehéz lesz természetes testtartásba helyezned magad és nagy a valószínűsége annak, hogy a napi rutinodhoz igazodik az izomzat, és a mozgástartományaid. Ha rossz tartással próbálod az ászanákat felvenni, vagy beleerőltetni magad egy pózba, csupán az történik, hogy ráerősítesz a rossz mintára. Ezért fontos, hogy légy türelmes magaddal és ne akarj rögtön a legnehezebb ászanával kezdeni. Hagyj magadnak időt, tanuld meg a jó mozgásmintát. Tudd, mivel kell dolgoznod, hogy visszaállítsd a természetes testtartást, hogy a gyakorlásod a jó mozgásmintára épüljön. Ez elengedhetetlen a jóga gyakorlásában, de valójában minden mozgásformának az alapfeltétele.

Fontos tehát, hogy ha elindulsz a jóga gyakorlásának az útján, légy türelmes, légy nyitott, elvárások nélkül, a saját korlátaidat figyelembe véve gyakorolj és mindenképp hagyj magadnak időt!

Csáti-Ersók Marietta jógaoktató I Fotó: Pexels