Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Alapjogokért Központ: fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben
Fontos csatát nyert Magyarország Brüsszelben azzal, hogy az uniós helyreállítási alap teljes összegéhez hozzáférhet, és a kohéziós alap azon forrásaihoz is, amelyeket nem függesztettek fel - mondta az Alapjogokért Központ elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
gazdaság
A Stadler Flirt vonatot szállít Finnországba
A Stadler 20 darab Flirt motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal; az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik - közölte a Stadler kedden az MTI-vel.
gazdaság
Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak
Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Szijjártó Péter: mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből
Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.
gazdaság
Magyar Tojásszövetség: továbbra sincs hiány tojásból
Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
gazdaság
Orbán Berlinben: 2010 óta minden válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk
Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon.
gazdaság
Menczer: a munkahelyeket meg kell őrizni!
A magyar kormány politikája minden válság idején az, hogy beruházásokkal támogassa a munkahelyek megtartását és új álláshelyek teremtését - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a dán Lego nyíregyházi gyárának bővítése alkalmából tartott ünnepségen kedden a nyírségi megyeszékhelyen.
gazdaság
TIM: biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar kutatók
A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, ezért segíti az olyan innovatív, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
gazdaság
Ingatlan.com: a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek
A nyaralók piacán továbbra is a balatoni és a velencei-tavi nyaralók a legkeresettebbek az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzése szerint.
gazdaság
Mol: Magyarországra is megérkezett a kőolaj
Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás - közölte a társaság az MTI-vel.
gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Még épül, de már vonzza a fejlesztőket

Tempó
2020. június 15. 17:15

Európában is egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó autóipari tesztpálya épül – és már üzemel is – Zalaegerszegen. A létesítményről dr. Háry Andrást, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

– Milyen autóipari trendek, milyen gazdasági környezet hívta életre a pályát?

– A tesztpálya iránti igény a járműipari fejlesztők részéről jelentkezett mintegy tíz évvel ezelőtt. Magyarországon már akkor is – és ma még inkább – jelentős volt a járműipari fejlesztés szerepe. Már akkor is látszott, hogy van komoly kutató-fejlesztő kapacitás az országban, amit kívánatos lenne még tovább erősíteni, a kapacitás bővítéséhez pedig nagyban hozzá tudna járulni egy nagy volumenű, komplex járműipari tesztpálya a térségben. A legtöbb cég rendelkezik „házi” tesztpályájával, ahol a helyi fejlesztőmérnökök el tudják végezni a legfontosabb teszteket, de a zalaegerszegihez hasonló, sok tesztelési modult felvonultató komplex tesztpálya nem sok van Európában, olyan pedig, amely egyszerre alkalmas a hagyományos és az automatizált, önvezető járművek tesztelésére, ilyen méretben és komplexitással, egyáltalán nincs.

Ahogy a járműipari biztonsági és minőségi igények egyre nőnek, úgy a tesztelés iránti igény is nő. Ráadásul a vezetéstámogató asszisztensek megjelenése a járművekben újabb, és a korábbitól drasztikusan eltérő módszerű tesztigényeket generált. Mindezeket az igényeket és tendenciákat látva döntött úgy a kormány 2016-ban, hogy kormányzati beruházással létrehoz Zalaegerszeg mellett, közel 260 hektáros területen egy járműipari tesztpályát a jelenlegi piaci igényekre és a jövőben várható trendek kihívásaira is válaszolva.

– Elsősorban a magyar piacot szolgálják ki, vagy nagyobb földrajzi területet céloznak meg?

– Természetszerűleg cél a magyarországi K+F kapacitások erősítése, több olyan fejlesztőközpont is van, amely a 2016-os kormánydöntés óta, kifejezetten a tesztpálya miatt költözött Magyarországra vagy bővítette a hazai fejlesztési kapacitásait. A pályának ez a hatása már érezhető; számolható, hogy árbevételben, fejlesztő munkahelyben milyen hatást hozhat magával, és ez még inkább erősödni fog. Tavaly májusban készült el az első három tesztpálya modul, ezt követően megindult a pálya üzemeltetése is. A tavalyi év mérlege alapján a tesztelők nagy része külföldi volt, tehát egy erősen export szolgáltatásokat nyújtó objektumról beszélünk. Ez visszaigazolja, hogy a zalaegerszegi pálya európai szinten unikális, hiszen nincs még egy, a hagyományos és az önvezető járműveket egyaránt, integrált és szisztematikus rendszerben és ilyen volumenben kiszolgálni képes létesítmény.

– Milyen szolgáltatásai vannak, illetve lesznek a pályának, ha teljesen elkészül? Csak az infrastruktúrát adják bérbe, vagy nyújtanak valamilyen szolgáltatást is?

– Mindkettő. A pálya alapvetően bérleti rendszerben működik, az egyes modulok mellett műhelyek, irodák bérlésére is van lehetőség azoknak az ügyfeleknek, akik hosszabban itt tartózkodnak. Az infrastruktúra-bérlés mellett van mérnöki és technikusi támogató szolgáltatás, az itteni kapacitások a tesztek előkészítését és akár végrehajtását is tudják segíteni. Műhelyeinkben van a szerelést támogató és diagnosztikai eszközháttér, amelyek szintén igénybe vehetők, illetve most szerzünk be egy tesztelést támogató, nagyon komoly értékű, standard NCAP eszközcsomagot, amivel az automatizált tesztek előírt vizsgálatait tudjuk támogatni. Tehát pályaelemtől kezdve az infrastruktúrán át a szakmai szolgáltatáson keresztül egészen az eszköz bérlési lehetőségig sokrétű szolgáltatásokat tudunk nyújtani már jelenleg is.

– Milyen befogadóképessége van a pályának?

– A zalaegerszegi egy nyitott, semleges, azaz márkafüggetlen pálya, egyszerre több felhasználó tudja használni, minden modult annyian vehetnek igénybe, ahányan biztonságosan meg tudják ezt tenni. A tesztpályán teljes kiépítettségében akár 50-60 felhasználó tud tesztelni egy időben.

– Jelenleg milyen fokú a pálya kiépítettsége, mikorra készülhet el?

– Tavaly májusban az első három modult adtuk át, idén májusban online konferencia keretében mutattuk be a fékfelületet. Év végéig el fog készülni az autópálya szakasz, a városi tesztkörnyezet teljes kiépítettségében, illetve az országúti tesztszakasz. Ezzel az év végén már hét modult tudunk kínálni, és most van véglegesítés alatt a jövő évi kivitelezési csomag. A projekt megvalósításának körülbelül kétharmadánál tartunk, ezzel együtt a már elkészült modulokon folyik a működtetés, a tesztelők fogadása.

Win-win helyzet a Pannon Egyetemmel

A Zala ZONE Járműipari Tesztpálya nemcsak a régió gazdaságának lesz hosszú távon egy stratégiailag fontos pillére, hanem a Pannon Egyetem pozícióját is megerősítheti a hazai felsőoktatási intézmények között. Csillag Zsoltot, az egyetem kancellárját kérdeztük arról a szerencsés együttállásról, amikor is a tesztpálya elindulását követően idén nyártól a Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Kara.

„Zalaegerszeg már önmagában is a térség gazdasági és kulturális központja, amely napjainkban is dinamikusan fejlődik. A városban több nagyobb ipari szereplő is jelen van, akik jelentős K+F tevékenységet végeznek, ami nekünk is erősségünk” – kezdte a kancellár.

„A Pannon Egyetem szempontjából óriási lehetőség, hogy mi lehetünk a zalai felsőoktatás központja. A kormány döntése értelmében a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karát működtetjük tovább idén nyártól, és határozott célunk, hogy a jelenlegi képzések megtartásán és fejlesztésén túl, új szakokat indítsunk műszaki területen is” – folytatta vízióját Csillag Zsolt.

„Egy felsőoktatási intézmény sikeres működéséhez elengedhetetlen a piaci szférával való szoros és kölcsönösen hasznos együttműködés. A Pannon Egyetem új zalaegerszegi karának képzési kínálatát ennek megfelelően szeretnénk a helyi gazdasági és társadalmi igényekhez igazítani, ebben pedig a Zala Zone-nal való partnerségünknek kiemelt szerepet szánunk.

Arra törekszünk, hogy a közös munka eredményeként egy olyan win-win helyzet jöjjön létre, ahol a térségben megjelenő vállalkozások számára biztosítjuk a szakmai utánpótlást, közös K+F projekteket valósítunk meg, növekszik az egyetem hallgatói létszáma és összességében tovább fejlődik a régió gazdasága” – zárta gondolatait Csillag Zsolt.

Hajas Bálint, Schöngrundtner Tamás /Fotó: Domján Attila, Autóipari Próbapálya Zala Kft.

További képek

További cikkek

Tempó
AZ ULTRARÁBA EDZETTSÉGET KÖVETEL, DE FEJBEN DŐL EL
Könnyed családi program és életünk legnagyobb kihívása – az evezés mindkettő lehet, bár hosszú út vezet az egyiktől a másikig. A sportág megismerésében Czeglédi Zoltán segítségét kértük, aki többször is teljesítette Európa leghosszabb folyóvízi teljesítménytúráját, az UltraRábát.
Tempó
Ki hőlégballonnal száll e táj fölébe...
Magyarország első kereskedelmi hőlégballonos utasszállító cége a lehető legjobb helyen működik: Hévízről felszállva, a Balaton nyugati medencéje fölött repülve felejthetetlen látvány tárul az utasaik szeme elé.
Tempó
Szállni szabadon, mint a madarak
A koronavírus miatt sokan szorultak hosszú időre a négy fal közé – aki nem kertes házban él, az a szó legszorosabb értelmében. Semmire nem vágyunk jobban, mint hogy újra szabadok lehessünk, mint a madarak – a siklóernyőzés pedig pontosan ezt az élményt adhatja meg nekünk.
Tempó
A GAZDASÁGOT IS MAGASABB FOKOZATBA KAPCSOLNÁ A VERSENYPÁLYA
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Tempó
ÚTTALAN UTAKON
A tereprali – főleg a Dakar-közvetítések révén – az egyik olyan autósport-szakág, ami hazánkban sok laikust meg tud szólítani. Több mint száz év alatt sokat fejlődött a technika, de az úttalan utak azóta is komoly kihívások elé állítják a versenyzőket.