Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Még épül, de már vonzza a fejlesztőket

Tempó
2020. június 15. 17:15

Európában is egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó autóipari tesztpálya épül – és már üzemel is – Zalaegerszegen. A létesítményről dr. Háry Andrást, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

– Milyen autóipari trendek, milyen gazdasági környezet hívta életre a pályát?

– A tesztpálya iránti igény a járműipari fejlesztők részéről jelentkezett mintegy tíz évvel ezelőtt. Magyarországon már akkor is – és ma még inkább – jelentős volt a járműipari fejlesztés szerepe. Már akkor is látszott, hogy van komoly kutató-fejlesztő kapacitás az országban, amit kívánatos lenne még tovább erősíteni, a kapacitás bővítéséhez pedig nagyban hozzá tudna járulni egy nagy volumenű, komplex járműipari tesztpálya a térségben. A legtöbb cég rendelkezik „házi” tesztpályájával, ahol a helyi fejlesztőmérnökök el tudják végezni a legfontosabb teszteket, de a zalaegerszegihez hasonló, sok tesztelési modult felvonultató komplex tesztpálya nem sok van Európában, olyan pedig, amely egyszerre alkalmas a hagyományos és az automatizált, önvezető járművek tesztelésére, ilyen méretben és komplexitással, egyáltalán nincs.

Ahogy a járműipari biztonsági és minőségi igények egyre nőnek, úgy a tesztelés iránti igény is nő. Ráadásul a vezetéstámogató asszisztensek megjelenése a járművekben újabb, és a korábbitól drasztikusan eltérő módszerű tesztigényeket generált. Mindezeket az igényeket és tendenciákat látva döntött úgy a kormány 2016-ban, hogy kormányzati beruházással létrehoz Zalaegerszeg mellett, közel 260 hektáros területen egy járműipari tesztpályát a jelenlegi piaci igényekre és a jövőben várható trendek kihívásaira is válaszolva.

– Elsősorban a magyar piacot szolgálják ki, vagy nagyobb földrajzi területet céloznak meg?

– Természetszerűleg cél a magyarországi K+F kapacitások erősítése, több olyan fejlesztőközpont is van, amely a 2016-os kormánydöntés óta, kifejezetten a tesztpálya miatt költözött Magyarországra vagy bővítette a hazai fejlesztési kapacitásait. A pályának ez a hatása már érezhető; számolható, hogy árbevételben, fejlesztő munkahelyben milyen hatást hozhat magával, és ez még inkább erősödni fog. Tavaly májusban készült el az első három tesztpálya modul, ezt követően megindult a pálya üzemeltetése is. A tavalyi év mérlege alapján a tesztelők nagy része külföldi volt, tehát egy erősen export szolgáltatásokat nyújtó objektumról beszélünk. Ez visszaigazolja, hogy a zalaegerszegi pálya európai szinten unikális, hiszen nincs még egy, a hagyományos és az önvezető járműveket egyaránt, integrált és szisztematikus rendszerben és ilyen volumenben kiszolgálni képes létesítmény.

– Milyen szolgáltatásai vannak, illetve lesznek a pályának, ha teljesen elkészül? Csak az infrastruktúrát adják bérbe, vagy nyújtanak valamilyen szolgáltatást is?

– Mindkettő. A pálya alapvetően bérleti rendszerben működik, az egyes modulok mellett műhelyek, irodák bérlésére is van lehetőség azoknak az ügyfeleknek, akik hosszabban itt tartózkodnak. Az infrastruktúra-bérlés mellett van mérnöki és technikusi támogató szolgáltatás, az itteni kapacitások a tesztek előkészítését és akár végrehajtását is tudják segíteni. Műhelyeinkben van a szerelést támogató és diagnosztikai eszközháttér, amelyek szintén igénybe vehetők, illetve most szerzünk be egy tesztelést támogató, nagyon komoly értékű, standard NCAP eszközcsomagot, amivel az automatizált tesztek előírt vizsgálatait tudjuk támogatni. Tehát pályaelemtől kezdve az infrastruktúrán át a szakmai szolgáltatáson keresztül egészen az eszköz bérlési lehetőségig sokrétű szolgáltatásokat tudunk nyújtani már jelenleg is.

– Milyen befogadóképessége van a pályának?

– A zalaegerszegi egy nyitott, semleges, azaz márkafüggetlen pálya, egyszerre több felhasználó tudja használni, minden modult annyian vehetnek igénybe, ahányan biztonságosan meg tudják ezt tenni. A tesztpályán teljes kiépítettségében akár 50-60 felhasználó tud tesztelni egy időben.

– Jelenleg milyen fokú a pálya kiépítettsége, mikorra készülhet el?

– Tavaly májusban az első három modult adtuk át, idén májusban online konferencia keretében mutattuk be a fékfelületet. Év végéig el fog készülni az autópálya szakasz, a városi tesztkörnyezet teljes kiépítettségében, illetve az országúti tesztszakasz. Ezzel az év végén már hét modult tudunk kínálni, és most van véglegesítés alatt a jövő évi kivitelezési csomag. A projekt megvalósításának körülbelül kétharmadánál tartunk, ezzel együtt a már elkészült modulokon folyik a működtetés, a tesztelők fogadása.

Win-win helyzet a Pannon Egyetemmel

A Zala ZONE Járműipari Tesztpálya nemcsak a régió gazdaságának lesz hosszú távon egy stratégiailag fontos pillére, hanem a Pannon Egyetem pozícióját is megerősítheti a hazai felsőoktatási intézmények között. Csillag Zsoltot, az egyetem kancellárját kérdeztük arról a szerencsés együttállásról, amikor is a tesztpálya elindulását követően idén nyártól a Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Kara.

„Zalaegerszeg már önmagában is a térség gazdasági és kulturális központja, amely napjainkban is dinamikusan fejlődik. A városban több nagyobb ipari szereplő is jelen van, akik jelentős K+F tevékenységet végeznek, ami nekünk is erősségünk” – kezdte a kancellár.

„A Pannon Egyetem szempontjából óriási lehetőség, hogy mi lehetünk a zalai felsőoktatás központja. A kormány döntése értelmében a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karát működtetjük tovább idén nyártól, és határozott célunk, hogy a jelenlegi képzések megtartásán és fejlesztésén túl, új szakokat indítsunk műszaki területen is” – folytatta vízióját Csillag Zsolt.

„Egy felsőoktatási intézmény sikeres működéséhez elengedhetetlen a piaci szférával való szoros és kölcsönösen hasznos együttműködés. A Pannon Egyetem új zalaegerszegi karának képzési kínálatát ennek megfelelően szeretnénk a helyi gazdasági és társadalmi igényekhez igazítani, ebben pedig a Zala Zone-nal való partnerségünknek kiemelt szerepet szánunk.

Arra törekszünk, hogy a közös munka eredményeként egy olyan win-win helyzet jöjjön létre, ahol a térségben megjelenő vállalkozások számára biztosítjuk a szakmai utánpótlást, közös K+F projekteket valósítunk meg, növekszik az egyetem hallgatói létszáma és összességében tovább fejlődik a régió gazdasága” – zárta gondolatait Csillag Zsolt.

Hajas Bálint, Schöngrundtner Tamás /Fotó: Domján Attila, Autóipari Próbapálya Zala Kft.

További képek

További cikkek