Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A helyi identitással együtt fejlődni

EKF
2020. június 15. 17:15

Sok évnyi városfejlesztési tapasztalattal felvértezve, a pandémiás időszak kezdetén csatlakozott az Európa Kulturális Főváros 2023 projekthez Markovits Alíz, mint a programsorozat megvalósításáért felelős Zrt. vezérigazgatója. Tapasztalatokról, célokról és a veszprémi csapatról is beszélgettünk.

Mire gondolt először, amikor felkérték vezérigazgatónak a veszprémi EKF élére? Mennyire ismerte korábban a projektet?

Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy felkértek erre a pozícióra és különösen jól esik, hogy a Kőszegen szerzett város- és régiófejlesztési tapasztalataimat itt tovább kamatoztathatom. Anno a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete főigazgatóját Miszlivetz Ferencet kérte fel Veszprém városa szakértőnek a pályázatírói csapatba. Az ő munkáján keresztül kerültem egyre közelebb az EKF programhoz.

Ezelőtt, szintén az intézetnél végzett munkám kapcsán lehetőségem volt a Pannon Egyetem Kőszegi Kampuszának fejlesztésén is dolgozni egy pályázati projektben, de az első találkozásom a várossal nekem is egy osztálykiránduláson volt, mint oly sokaknak.

Önnel lett teljes a stáb, amelyben korábban már egy komplett csapat dolgozott az EKF-en. Mennyire volt egyszerű a beilleszkedés, a ritmus felvétele?

A pandémiás időszakban csatlakoztam a csapathoz, akikkel javarészt júniusig csak online platformokon találkozhattam. Az online térben való munka hozott egyfajta lassulást az életünkbe, ami megkönnyítette a helyzetemet, így volt időm megismerni a közben kiépült szervezetemet. A távértekezletek és az online csapat bemutatkozások kezdetben szokatlanok voltak, de azóta úgy érzem, sikerült összecsiszolódnunk. Nagyon jó egyéni teljesítményeket látok a csapaton belül, és külön kiemelném a sokszínűséget. Akár egy kis munkacsoporton belül is nagyon sokféle képzettségű és személyiségű ember dolgozik, ami nagyon pozitív, és ami biztosítja a fejlesztések interdiszciplináris megközelítését.

Korábbi munkatapasztalatait hogyan tudja ebben a projektben kamatoztatni?

A Felsőbbfokú Tanulmányok intézeténél a KRAFT program volt a legfőbb tevekénységi területem, ami egy város és régiófejlesztési modell. Ennek a programnak a központi motívuma az, hogy egy város fejlesztését és jövőképet csak a körülötte lévő régióval összhangban vizsgálhatjuk, hiszen ezer szálon kapcsolódnak, gazdasági, környezeti, társadalmi és kulturális értelemben is. Ez a szemléletmód terelte az EKF programot is abba az irányba, hogy Veszprém a Bakony-Balaton régióval pályázzon a címre. A zsűri értékelése pedig nagyon pozitív visszacsatolás volt nekem is, hiszen ezt az elemet külön kiemelték a nyertes pályázatunkban.

A főbb kulturális elemeket javában már ismerjük, viszont azt kevésbé, hogy milyen munka folyik a háttérben. Mely tényezőkre kell különösen figyelnie a vezérigazgatónak?

Jelenleg a kapacitás fejlesztésre és a humánedukációra koncentrálunk a leginkább. A csapat 2019 őszén kezdte el fejleszteni ezeket az elemeket, amik elengedhetetlenül fontosak a későbbi sikerhez. Elkezdődött a közös munka a veszprémi kulturális intézményekkel, a civil szervezetekkel, elindul az önkéntes programunk is. Ezekre a folyamatokra csatlakoztam rá 2020 elején.

A legfontosabbnak viszont azt tartom, hogy újra azonosítottuk a pályázati szakaszban már feltárt problémákat, és ezekhez igazodva folytatjuk a munkát. Vezérigazgatóként ezt tartom a legfontosabb feladatomnak, hogy folyamatosan kézben tartsam a futó fejlesztéseket, szem előtt tartva a közösen meghatározott céljainkat.

- Utazzunk előre az időben 2023 decemberéig! Ön személyesen mikor értékelné sikeresnek az EKF projektet?

Azt gondolom, hogy 2023 decemberében még nagyon korai lesz végső következtetéseket levonni. Addigra biztosan túl leszünk már több sikeres programon, amin sokan vettek részt és az eredményük is kiváló volt, de felelősségteljesen 2024-ben, vagy még inkább 2025-ben nyilatkozhatunk csak. Az EKF típusú fejlesztéseket csak akkor gondolom hosszútávon is életképesnek, ha azok összhangban vannak az ott élők elképzeléseivel. A programnak össze kell fonódnia a helyiek identitásával és együtt kell, hogy fejlődjenek. 2023 után majd az itt élőknek kell továbbvinni a közösen elért eredményeket. Ezért is tartom fontosnak, hogy fenntartható programokat kell alkotnunk, amik hosszútávon is gazdaságosak.

Hajas Bálint I Fotó: EKF

EKF