Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Varga Mihály: 20 milliárd forinttal megemelték a cégek környezetbarát beruházást támogató pályázati keretet
A Gazdaság-újraindítási Akcióterv részeként a keretösszeg 20 milliárd forintos emeléséről döntöttek a cégek környezetbarát beruházásait támogató pályázatnál - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán szerdán.
IT
Az ötven feletti informatikusok segíthetnek enyhíteni a munkaerőhiányt
Az átlagos magyar informatikus a harmincas éveiben jár, csupán az IKT-munkakört betöltők 10 százaléka idősebb 50 évesnél. Pedig az idősebb szakemberek több fontos területen is jobban teljesítenek fiatalabb kollégáiknál, az alaptalan sztereotípiák miatt azonban sok helyen nem alkalmaznak idősebb informatikusokat. Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért és az IFUA Horváth & Partners közös kutatásának eredményei rámutatnak arra, hogy miként és milyen pozíciókba érdemes az ötvenes korosztály tagjait integrálni az infokommunikációs szektorba, amely kapcsán a szövetség pilotprojektet is indít vállalati partnerek bevonásával.
vállalatok
Optimista jövőkép: a magyar vállalatok 44 százaléka létszámnövekedéssel számol 2021-ben
A magyar munkaerőpiac irányt váltott a világjárvány alatt: az elmúlt években sokszor a vállalatok versengtek a munkavállalókért, de 2020-ban több pozíció esetén ez megfordult – ismertette friss, közös tanulmányának eredményeit online konferenciáján a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG). A két cég egyedülálló elemzése átfogó képet ad a hazai munkaerőpiac változásairól, és az ennek hatására megjelenő új folyamatokról.
külföld
Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban
Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de a munkaerőpiaci helyzet stabilan javul, mivel az újabb fiskális ösztönzők és a új koronavírussal fertőzöttek számának csökkenése lehetővé teszi, hogy egyre több szolgáltatóipari vállalkozás újraindítsa a működést.
vállalatok
Fél millió eurót fektetnek be a magyarok által alapított Cursor Insight nevű cégbe
Több mint fél millió eurót fektet be a PortfoLion Capital Partners által vezetett befektetői társulás a Cursor Insight nevű, magyarok által alapított biometrikus azonosítási megoldásokat fejlesztő vállalkozásba - közölte az alapkezelő az MTI-vel csütörtökön.
vállalatok
A járvány miatt romlottak a Mol-csoport tavalyi eredményei
A járvány miatt a Mol-csoport eredményei romlottak tavaly 2019-hez képest, az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 16 százalékos csökkenéssel 630 milliárd forint (2,05 milliárd dollár) volt - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján péntek hajnalban közzétett gyorsjelentésből.
vállalatok
Szijjártó: nyolc vállalat 13 milliárd forint támogatással beruház külföldön
Nyolc vállalat 25 milliárd forint értékben hajt végre beruházást külföldön, ehhez pedig 13 milliárd forintnyi állami támogatást kapnak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az oklevél átadási ünnepségen, Budapesten.
belföld
Sok háztartás kiadásai csökkentek a lezárások miatt
Bár az emberek többségének csökkentek a megtakarításai a recesszió óta, mégis, a hazai fogyasztók egy része többet tud félretenni, mivel csökkentek a kiadásai, derült ki az Intrum felméréséből. Európában sokan számoltak be ugyanerről, a legtöbben váratlan költségek miatt tesznek félre, de meglepően sokan spórolnak utazásra is.
Munkaügyi bírság: a visszaeső cégek januártól különösen rosszul járhatnak
Rendkívül körültekintőnek kell lenniük azoknak a vállalatoknak, vállalkozásoknak, amelyeknél az elmúlt három évben munkaügyi jogsértést tártak fel. Az év elejétől ugyanis új szabályok vonatkoznak a bírság kiszabása során mérlegelendő szempontokra – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás. Azok, akik az említett időszakban már hibáztak, a korábbinál jóval tetemesebb büntetésre számíthatnak.
vállalatok
Varga Mihály: csaknem 30 milliárd forintból indulnak pályázatok vállalkozások számára
A Gazdaság-újraindítási Akcióterv részeként 4 kiíráson csaknem 30 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhanak vállalkozások - jelentette be a pénzügyminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban.
sör
Sörszövetség: 7,5 százalékkal csökkent a gyártók forgalma tavaly
Tavaly az öt legnagyobb hazai sörgyártó (Borsodi, Dreher, Heineken, Carlsberg és Pécsi) teljes forgalma 7,5 százalékkal, 6,177 millió hektoliterre mérséklődött, a belföldi értékesítés pedig még ezt is meghaladó mértékben, 9 százalékkal, 5,657 millió hektoliterre esett az előző évhez képest - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója az MTI érdeklődésére.
Veszprém
Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
A város 46 milliárd forintból gazdálkodhat idén - mondta Porga Gyula polgármester pénteken.
GKI: valóságos roham indulhat az otthonfelújítási támogatásért
Az idén januárban hatályba lépett otthon-felújítási program sokak érdeklődését kiváltotta: a háztartások 7 százaléka - a teljes magyar lakosságra vetítve 290 ezer család - biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódó állami támogatást felvenni a következő két évben - derül ki a GKI és a Masterplast közös januári lakáspiaci felméréséből.
vállalatok
Újabb napelemparkot építenek Öskü mellett
20 hektáron elterülő napelempark alapkövét tették le péntek délelőtt Öskü mellett, amely 5500 családnak az éves energiaszükségletét is képes lesz fedezni a következő évtizedekben.
Önkormányzati segítségre is számíthatnak a veszprémi vendéglátóhelyek
Konzultációra hívta a polgármester a helyi vendéglátósokat, hogy közösen határozzák meg, milyen segítséget tud adni az önkormányzat ahhoz, hogy a vállalkozások átvészeljék ezt az időszakot, amikor nem tudják azt a szolgáltatást végezni, ami mellett elköteleződtek.
Ütemterv szerint halad a veszprémi elkerülő építése
Jövő év végére befejeződik a veszprémi déli elkerülő út Litéri és Füredi csomópont közti 7,5 kilométer hosszú szakaszának megújítása- közölte a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese csütörtökön.
Az építőiparban jelentősen megugrott az álláskeresések száma
Szállítás/logisztika, fizikai és segédmunka, személy- és vagyonvédelem, vendéglátás és idegenforgalom – az idei keresések alapján ezek a legkelendőbb álláskategóriák, míg a legnagyobb növekedés most egyértelműen az építőipari állásoknál látható. A kékgalléros álláshirdetésekben piacvezető Jófogás stratégiai partnerével, a munkaerő-kölcsönzésben élen járó Trenkwalderrel közösen tekinti át a legérdekesebb munkaerőpiaci aktualitásokat.

A helyi identitással együtt fejlődni

EKF
2020. június 15. 16:15

Sok évnyi városfejlesztési tapasztalattal felvértezve, a pandémiás időszak kezdetén csatlakozott az Európa Kulturális Főváros 2023 projekthez Markovits Alíz, mint a programsorozat megvalósításáért felelős Zrt. vezérigazgatója. Tapasztalatokról, célokról és a veszprémi csapatról is beszélgettünk.

Mire gondolt először, amikor felkérték vezérigazgatónak a veszprémi EKF élére? Mennyire ismerte korábban a projektet?

Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy felkértek erre a pozícióra és különösen jól esik, hogy a Kőszegen szerzett város- és régiófejlesztési tapasztalataimat itt tovább kamatoztathatom. Anno a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete főigazgatóját Miszlivetz Ferencet kérte fel Veszprém városa szakértőnek a pályázatírói csapatba. Az ő munkáján keresztül kerültem egyre közelebb az EKF programhoz.

Ezelőtt, szintén az intézetnél végzett munkám kapcsán lehetőségem volt a Pannon Egyetem Kőszegi Kampuszának fejlesztésén is dolgozni egy pályázati projektben, de az első találkozásom a várossal nekem is egy osztálykiránduláson volt, mint oly sokaknak.

Önnel lett teljes a stáb, amelyben korábban már egy komplett csapat dolgozott az EKF-en. Mennyire volt egyszerű a beilleszkedés, a ritmus felvétele?

A pandémiás időszakban csatlakoztam a csapathoz, akikkel javarészt júniusig csak online platformokon találkozhattam. Az online térben való munka hozott egyfajta lassulást az életünkbe, ami megkönnyítette a helyzetemet, így volt időm megismerni a közben kiépült szervezetemet. A távértekezletek és az online csapat bemutatkozások kezdetben szokatlanok voltak, de azóta úgy érzem, sikerült összecsiszolódnunk. Nagyon jó egyéni teljesítményeket látok a csapaton belül, és külön kiemelném a sokszínűséget. Akár egy kis munkacsoporton belül is nagyon sokféle képzettségű és személyiségű ember dolgozik, ami nagyon pozitív, és ami biztosítja a fejlesztések interdiszciplináris megközelítését.

Korábbi munkatapasztalatait hogyan tudja ebben a projektben kamatoztatni?

A Felsőbbfokú Tanulmányok intézeténél a KRAFT program volt a legfőbb tevekénységi területem, ami egy város és régiófejlesztési modell. Ennek a programnak a központi motívuma az, hogy egy város fejlesztését és jövőképet csak a körülötte lévő régióval összhangban vizsgálhatjuk, hiszen ezer szálon kapcsolódnak, gazdasági, környezeti, társadalmi és kulturális értelemben is. Ez a szemléletmód terelte az EKF programot is abba az irányba, hogy Veszprém a Bakony-Balaton régióval pályázzon a címre. A zsűri értékelése pedig nagyon pozitív visszacsatolás volt nekem is, hiszen ezt az elemet külön kiemelték a nyertes pályázatunkban.

A főbb kulturális elemeket javában már ismerjük, viszont azt kevésbé, hogy milyen munka folyik a háttérben. Mely tényezőkre kell különösen figyelnie a vezérigazgatónak?

Jelenleg a kapacitás fejlesztésre és a humánedukációra koncentrálunk a leginkább. A csapat 2019 őszén kezdte el fejleszteni ezeket az elemeket, amik elengedhetetlenül fontosak a későbbi sikerhez. Elkezdődött a közös munka a veszprémi kulturális intézményekkel, a civil szervezetekkel, elindul az önkéntes programunk is. Ezekre a folyamatokra csatlakoztam rá 2020 elején.

A legfontosabbnak viszont azt tartom, hogy újra azonosítottuk a pályázati szakaszban már feltárt problémákat, és ezekhez igazodva folytatjuk a munkát. Vezérigazgatóként ezt tartom a legfontosabb feladatomnak, hogy folyamatosan kézben tartsam a futó fejlesztéseket, szem előtt tartva a közösen meghatározott céljainkat.

- Utazzunk előre az időben 2023 decemberéig! Ön személyesen mikor értékelné sikeresnek az EKF projektet?

Azt gondolom, hogy 2023 decemberében még nagyon korai lesz végső következtetéseket levonni. Addigra biztosan túl leszünk már több sikeres programon, amin sokan vettek részt és az eredményük is kiváló volt, de felelősségteljesen 2024-ben, vagy még inkább 2025-ben nyilatkozhatunk csak. Az EKF típusú fejlesztéseket csak akkor gondolom hosszútávon is életképesnek, ha azok összhangban vannak az ott élők elképzeléseivel. A programnak össze kell fonódnia a helyiek identitásával és együtt kell, hogy fejlődjenek. 2023 után majd az itt élőknek kell továbbvinni a közösen elért eredményeket. Ezért is tartom fontosnak, hogy fenntartható programokat kell alkotnunk, amik hosszútávon is gazdaságosak.

Hajas Bálint I Fotó: EKF

EKF