Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Csak akkor tudsz igazi változást elérni, ha széles spektrumon gondolkozol

Coffee Latte
2020. június 15. 17:15

Szabó Tamás neve a Virgo regionális IT igazgatójaként, a Collabri tagjaként, valamint INPUT mentorként is ismert a veszprémi startup szférában. Lételeme a változatosság, és vallja, hogy igazi eredményt csak akkor lehet elérni, ha az ember minél szélesebb területen mozog és gondolkodik. A helyi startup ökoszisztémáról, motivációkról és lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.

Regionális IT igazgatóként pontosan mi a feladatod a Virgo Csoport-nál?

Mivel egy pici, 15 fős irodáról van szó, gyakorlatilag mindennel kell foglalkoznom. Erősen belefolyok a sales részbe, de people- és projektmenedzsmentet is végzek, időnként támogatom  más product ownerek munkáját is. Egy kicsit mindenes is vagyok: ha valaki szabadság miatt átmenetileg kiesik, az ő helyére is beugrom.

Mielőtt csatlakoztál a Virgo-hoz, volt már egy saját céged, a Modulsys Informatikai és Tanácsadó Kft. Gondolkodtál azon a váltáskor, hogy ezzel pozícióban egyet visszalépsz?

A Modulsys előtt sokáig dolgoztam Budapesten, főleg nagyvállalati környezetben, illetve külföldi cégeknek. Ott kvázi megszoktam, hogy nagy projektekben vehetek részt, a Modulsys-nál viszont erre nem volt lehetőség, hiszen az tipikusan egy garázscégnek is mondható hobbi cég volt. 2015-ben azért is váltottam, mert a Virgo-nak addigra már nagyon jó referenciái voltak és láttam benne a potenciált, hogy újra tudok majd nagyobb volumenű projekteken dolgozni.

Az elmúlt időszakból melyik volt az a projekt, amire a legbüszkébb vagy, és ami a gyakorlatban is igazolta, érdemes volt váltani?

Az utóbbi három évben a Telenorral foglalkoztam nagyon sokat, gyakorlatilag a szívem-lelkem beletettem a csapattal együtt. Egy korábbi, sikertelen projektet váltottunk ki: az volt a neve, hogy Főnix, mert gyakorlatilag a hamvaiból kellett feltámasztanunk. Emiatt nagy volt a bizonyítási vágy bennünk, de fél év alatt sikerült megújítanunk a telenor.hu oldalát és bizonyos részeit élesben el is indítani. Ezt követően aztán folyamatosan fejlesztettünk még rajta, lecseréltük a webshopot és a tartalomkezelést is.

A startup életben betöltött szerepedet mennyire változtatta meg a munka a Virgo-nál?

A startup életbe való bekapcsolódásomat tulajdonképpen a Virgo hozta el. Rengeteget tanultam itt a digitális termékfejlesztésről, ami egy nagyon erős lába a cégnek, illetve a Virgo Ventures révén a vállalkozások befektetési támogatásáról is. Az i-re aztán gyakorlatilag az tette fel a pontot, amikor megkerestek az INPUT Programtól és elvégeztem a startup mentori képzést. Akkor kezdtem el hivatalosan mentorálni startupokat: most épp azon dolgozunk, hogy egy inkubációs központot hozzunk létre a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán. Nagyon fontos része a tevékenységemnek a helyi partnerekkel való kapcsolattartás is: rendszeresen tartok előadásokat az egyetemen, a Veszprémi Technology Meetupban is részt veszek, illetve mióta Filep Szilvivel és Pusztai Ádámmal létrehoztuk a Collabrit, ott is szervezünk ilyen összejöveteleket. Próbálunk egy olyan környezetet kialakítani Veszprémben, mint ami Budapestet jellemzi, hogy ne kelljen folyton a fővárosba utazni a jó szakmai programokért – ezt is tűztük a zászlónkra a Collabrival.

Gondolom, ebben könnyebbséget fog jelenteni, hogy Balatonfüredről Veszprémbe teszitek át a székhelyeteket a Virgo-val. Mi ennek az oka?

A költözésnek két fő oka van. Az egyik, hogy a kollégáink nagy része veszprémi, és mivel telekocsival jártunk le Füredre, az ingázás mindig külön logisztikát igényelt. Másrészt a HR, a partnerkeresés is egyszerűbb lesz így. Sajnos Balatonfüreden nagyon nehéz embert találni, mert például egy pápai vagy zirci lakos Veszprémig még elutazik, de tovább már nem. És persze a veszprémi közösséggel is könnyebb lesz így a kapcsolattartás.

Ezen a területen egyébként törvényszerű, hogy valaki több projektbe is belefolyik? Ha csak a Collabrit nézem, ott is mindannyian több lábon álltok.

Azt gondolom, vezetőként muszáj több mindenbe belefolyni, mert ha csak egy feladatra koncentrálsz, az nagyon hamar egyhangúvá válik és megöli a kreativitást. Nagyon szeretem a változatosságot, engem az éltet, hogy minden ilyen projektben részt tudok venni. Másrészt a támogatás is nagyon fontos a startup világban: egy fecske nem csinál nyarat, csak akkor tudsz bármit is elérni, ha az ökoszisztémát változtatod meg. Ha csupán egy projektre állsz rá, azzal nem fogsz átütő sikert elérni – az igazi változáshoz szélesebb spektrumon kell gondolkodni.

A Collabri esetében ki keresett meg kit?

Ádámmal már régóta ismertük egymást, Szilvivel pedig akkor ismerkedtünk meg, amikor Veszprémbe költözött és szervezett egy freelancer meetupot. Mivel a városban akkor még nagyon kevés meetup volt, csak a Technology működött, engem pedig érdekelnek ezek az összejövetelek, kíváncsiságból elmentem rá. A találkozás után aztán egyszer csak Szilvi felhívott bennünket, hogy mi lenne, ha hárman összeállnánk, és létrehoznánk valami nagyot itt Veszprémben. Csináltunk egy nagyon jó kickoffot, kitaláltuk a nevet, a céljainkat, az értékeket, amelyek mentén dolgozni szeretnénk, és elkezdtük szervezni azokat a programokat, amelyekkel igyekszünk felpörgetni a helyi vállalkozói és tudásalapú életet. Ádám is, Szilvi is elismert, nagy tudással rendelkező személy, ők az online marketingben is nagyon jók, én inkább a szervezésben, IT vonalon: ötletelésben, módszertanokban, cégépítésben tudok jobban segíteni. Mindenesetre azt gondolom, hárman – illetve már van egy negyedik tagunk is – sokat tudunk adni azoknak az embereknek, akik e terület iránt érdeklődnek.

Hogy állunk most? Könnyebb ma sikerre vinni egy startupot a régióból? A partnerséget illetően úgy tűnik, számolnak velünk, gondoljunk csak a Servo Movement veszprémi pilot projektjére.

Sajnos Magyarországon nehezebb helyzetben vagyunk, de legalább tudjuk, hol tartunk. Amíg ugyanis nem kezdtük el a Collabrit és az INPUT Programot, azt sem tudtuk, mi van Veszprémben. Azóta megtettük az első lépéseket, jó irányba haladunk, de még nagyon sok munka van előttünk, hogy igazán pezsgő startup élet alakuljon ki. Az persze örömteli, ha egy startup pilot projektje Veszprémben zajlik. Igyekszünk is minél több mindent behozni a városba akár startup, akár fejlesztési oldalon, mert úgy vélem, a technológiai, informatikai oldal eddig annyira nem volt erős. Ez lokálpatriótaként személyes célom is.

A helyi élet felpezsdítésének fontos lépése az aktuális projektetek, a közösségi iroda megnyitása is. Személy szerint mit vársz tőle?

Egy közösségi iroda létrehozása a kezdetek óta célunk volt, ezért nagyon örülünk neki, hogy az EKF keretei között most lehetőség nyílik erre. Azt gondolom, az lesz az A hely, ahol kvázi koncentrálódik majd minden olyan rendezvény, tudás, személy, cég és startup, ami meg tudja változtatni a régiót. Digitális területen mozgok, de nagyon fontosnak tartom a személyes találkozókat, és valljuk be őszintén, kell is egy hely, ahol ennek a közösségnek a tagjai találkozni tudnak, mert erre eddig mindig csak kávézókban, könyvtárban, bisztrókban volt lehetőség. Ha tehát létrejön a közösségi iroda, az nagyon sokat fog lendíteni a startup ökoszisztémán is.

Egyértelmű, hogy imádod a hivatásod, és úgy tűnik, szabadidődben is szívesen ténykedsz a város, a régió fejlesztésén.

Így van. Szeretem hasznosan tölteni az időm, ha munkáról, ha pihenésről van szó, és mivel olyasmivel foglalkozom, amit élvezettel végzek, a szabadidő és a munka olykor összemosódik. De próbálom tudatosan tartani a work-life balance-ot. Ugyanakkor azt gondolom, egy város attól lesz jó, ha mindenki a saját területéről egy kicsit hozzáad. Ha a saját szegmensünkben jobban elmélyednénk, Veszprém még fantasztikusabb hely lehetne. Sokan így is tesznek: nemrég profi pékség nyílt, de ott van az Utcazene és a VeszprémFest is, amelyek felrajzolták Veszprémet a térképre. Mindig kerülnek elő ilyen kis gyöngyszemek, és remélem, 2023-ra még több lesz belőlük.

Ha már szóba került 2023, mit vársz tőle?

Már az EKF pályázat előkészületeiben is részt vettem, és a mai napig is jelen vagyok támogatóként a projektben, folyamatosan követem az eseményeket, mivel nagyon sok barátom dolgozik ott. Én azt szeretném, ha a célok, amiket a pályázat idején kitűztünk magunk elé, teljesülnének, és olyan fenntartható projektek valósulnának meg, amelyek 2023 után is értéket képviselnek a városban.

Egy utolsó kérdés erejéig térjünk vissza kicsit a munka világába! Ha te alapítanál startupot, mire fókuszálna?

Ezen már sokat gondolkoztam, hogy alapítsak-e startupot vagy sem, de mivel a változatosság az, ami előre visz, nem érzem úgy, hogy bele tudnék „ragadni” egy startupba és hosszú éveken keresztül vinni annak minden nyűgét is. Én inkább a másik oldalon szeretek állni támogatóként. De hogy milyen startupot tudnék elképzelni mégis? Mindenképpen technológiai alapú lenne, és mivel az ülő munka miatt sokat sportolok, valószínűleg egészségmegóvás vagy sport vonatkozású lenne.

Bertalan Melinda / Fotó: Domján Attila

További cikkek

Coffee Latte
Az izgat, ha a közösségért dolgozok
A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.
Coffee Latte
„Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban”
Gáspár Sándor, Kossuth-díjas színművész már 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, ez alatt az időszak alatt a fővárosban is játszott, de vidéken is vendégszerepelt, így például Veszprémben. A vírus óta jórészt Alsóörsön van, onnan jár be abba a városba, ahol éppen dolga van. Mi Székesfehérváron találkozunk vele, egy rádiójáték felvétele után…
Coffee Latte
Ez is orvoslás, csak nem fehér köpenyben
Folly Gyula pécsi orvos talán nem is gondolta, hogy hobbiból indult szép kertje, amelybe különleges mediterrán növényeket is ültetett, 115 év alatt egy olyan, 10 hektáros arborétummá növi ki magát, amelynek az egész ország csodájára jár. Mégis így lett. Négy generációval később a helyet ma dédunokája, Folly Réka vezeti, aki korábban arra készült, hogy hagyományos orvoslással fog gyógyítani.
Coffee Latte
Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
A Paradigma Ariadné neve már ismerősen csenghet, akár szokatlan veszprémi installációkkal vagy színes falakkal kapcsolatban. Smiló Dávidot, Csóka Attila Róbertet és Molnár Szabolcsot kérdeztük az alapításról, karrierről, építészetről és designról.
Coffee Latte
'Mindig a szabadság érdekelt'
Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.