Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Projekthíradó

Projekt
2020. március 16. 8:40

Egyre többen választják a falusi életstílust

Az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések felzárkóztatása érdekében jött létre a Magyar Falu Program, amelyben tavaly összesen 150 milliárd forintot különítettek el, idén pedig további 7,5 milliárd fordítható útfejlesztésekre, 5 milliárd forintos keretösszeggel pedig elindult a falusi civil alap is.

A Veszprémhez közeli 24 kistelepülés között nem volt olyan 2019-ben, amely ne részesült volna a Kormány ezen támogatásából. A térségben összesen 850 millió forintból újultak meg többek közt óvodák, bölcsődék, járdák és orvosi rendelők.

A Magyar Falu Programnak is köszönhetően a kistelepülések lakosságszám-görbéje az évtizedes csökkenés után már fejlődő pályára állt, ezt a KSH adatai is alátámasztják. Ahogy Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár megfogalmazta veszprémi sajtótájékoztatóján: a cél az, hogy ne életminőség, hanem életstílus kérdése legyen falun élni.

Brüsszelben is lobbizik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Az állattartó gazdaságokra 2020-ban az egyik legnagyobb veszélyt a sertéspestis jelenti. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara éppen ezért már 2018-ban elindította azt a monitoring rendszerét, amely a gazdák folyamatos tájékoztatása mellett igyekszik megóvni a hazai gazdaságokat.

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke az idei tervek között a veszélyhelyzet elhárítása mellett számos újító gondolatot is megfogalmazott. A kamarai tagság már önmagában előnyt jelent a gazdáknak, hiszen a folyamatos képzések, programok mellett az érdekérvényesítő képességük is erősebb a tagoknak.

A hazai döntéshozás mellett Brüsszelben is jelen van a NAK, a jelenlegi legfontosabb feladata pedig elérni azt, hogy a következő hétéves uniós programozási ciklusban minél nagyobb támogatás jusson a magyar gazdálkodóknak.

Területi Innovációs Platform jött létre a Pannon Egyetemen

11 budapesti és 4 vidéki egyetem csatlakozása után a Pannon Egyetemen is megalapult a Területi Innovációs Platform, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közös, a kutatás-fejlesztést, a vállalati gondolkodást, a piaci igényeket és az egyetemek innovációs képességét összekötő projektje. A platform célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek lehetőséget biztosítanak az innovációs szakpolitikai irányok megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői között pedig olyan együttműködések alakuljanak ki, amelyek hosszú távon elősegítik az ország versenyképességét. A Pannon Egyetem évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol a gazdasági szereplőkkel és erős kutatási potenciállal rendelkezik, a platform azonban egészen új szintre emeli K+F+I tevékenységét, melyhez már országosan találhat vállalati partnereket.

Huszonegy naperőművet épített az MVM az Észak-Dunántúlon

Országosan összesen 110, az Észak-Dunántúlon pedig 21 új naperőművet épített meg az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft., mellyel a cég Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett. Ebből hét erőmű ráadásul a közvetlen közelünkben fekszik: egy Nagyvázsonyon, kettő-kettő pedig Öskün, Várpalotán és Veszprémben. Az újonnan létrejött építményekkel nemcsak a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátása csökkenthető jelentősen, eleget téve az uniós előírásoknak is, de Veszprém klímastratégiájának megvalósításáról is jól bizonyítható, hogy nem csak papíron működik. Az észak-dunántúli projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke évente 47 688,51 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi 12 923, 59 tonnával csökken.

Bertalan Melinda, Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila, Kovács Bálint

További képek