Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre”

Eco-kult
2020. március 12. 16:21

Csemer Boggie énekesnő nevét a Parfüm című dal kapcsán jegyezte meg az ország, majd később, az Eurovíziós Dalverseny mezőnyében tűnt fel, ahol a magyar delegáció küldöttjeként utazott ki Bécsbe. Már akkor sem csak az országot, de egy fontos ügyet is képviselt, ahogy azóta is újabb és újabb – mindenkit érintő – fontos témákkal foglalkozik dalain keresztül. Hozzánk egyenesen egy rádióinterjúról érkezik, elegánsan, jókedvűen, második kisbabájával a hasában…

Biztos vagyok benne, hogy most mindenkinek ez az első kérdése hozzád, én is megkérdezem: hogy vagy?

Nagyon jól: az első trimeszterben elég aluszékony voltam, gyakorlatilag bárhol képes lettem volna elaludni. Most a második trimeszterben járok, energikus vagyok, jól érzem magam, és amíg lehet, ki is használom, hogy fit vagyok. A kislányom is fitten tart, nem tehetem meg, hogy leeresztek. Még koncertezek is, de nem bánom, így legalább muszáj egyben tartanom magam, ellustulni nem fogok.

Érdekes, ahogy mondtad: „nem tehetem meg”. Korábban is említetted, hogy a stábod miatt próbálsz minél tovább dolgozni… Nyomaszt ez a felelősség?

Nem nyomaszt, csak amikor tudod, hogy vannak feladataid, akkor azt meg kell oldanod. Nem vagyok az a típus, akinek gondot jelent, hogy úristen, el kell menni az oviba… megint felkelt éjjel a kislányom… Onnantól kezdve, hogy anyuka vagy: anyuka vagy! Ugyanez vonatkozik az énekesi létemre. Közben persze azért teszem mindezt ilyen jó kedvvel, mert szeretem, amit csinálok. Szeretem a munkámat, a családomat, nagyon jó passzban vagyok; valóbán furcsán hangzik, hogy „nem tehetem meg”, de közben egyébként tényleg nem. Vannak nehezebb és könnyebb időszakok, ritka az, amikor minden ennyire kerek. Amióta megszületett Lenke, tudatosabban figyelek a kiegyensúlyozottságra, hiszen mindent megérez. Ha egy kicsit stresszes vagyok, azt ő is átveszi, és akkor kapok egy nyűgös, kezelhetetlen kisgyereket. De, ha megőrzöm a balanszomat, akkor azt veszi át. Nem mindig könnyű megtalálni, de muszáj, hiszen tényleg megalapozza a családi békét és hangulatot.

Mennyire értesz egyet azzal, hogy egy nő életében a várandóság időszaka a legszebb?

Nem vagyok ennyire pátoszos, hiszen amióta világ a világ, a nők szülnek. Nem is várom el, hogy kitüntetett szerepben részesítsenek, bár azt észrevettem, hogy egy terhes mamával sokkal előzékenyebbek, mint egy kisbabát tologatóval. Talán a terhesnő látványánál ott van az emberek fejében, hogy benne növekszik valaki. Viszont, ha meglátnak egy síró kisbabát egy leharcolt anyukával, akkor már menekülnek. Lenke születése után az első három hónapban kifejezetten rosszul esett, ahogy néha viszonyultak hozzánk.

Úgy fogalmaztál: „leharcolt szülő”. Te hogy állsz ezzel? Úgy tudom, már augusztusra vállaltál koncertet…

Igen, de én speciálisan jó helyzetben vagyok, mert nagyon szép és erős a családi hálóm. A férjem is nagyon családcentrikus, az anyósomra is jó szívvel rábízhatom Lenkét. Azt látom a nagyvilágban, hogy a klasszikus családmodellek sajnos nem működnek olyan jól. Nagyon sok a széthullott család, az össze nem tartás, én pedig végtelenül számíthatok a háttérre. Ez hatalmas áldás, amit jórészt az anyósomnak köszönhetek. Sok segítségem van, öt nevet biztosan fel tudok sorolni, akiket gondolkodás nélkül hívhatnék. Minden tiszteletem azoké az édesanyáké, akik egyedül csinálják. Az eleje ráadásul rendkívül nehéz, sok kérdés felmerül az emberben. Miért sír? Miért nem sír? Hogy ringassam? Jó anya vagyok-e?

Szerinted milyen anya vagy?

Szeretem magam anyukaként. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de nagyon ráhangolódom Lenkére. Minden rezdülését ismerem, félszavakból is megértjük egymást. Amikor beszél hozzám, minden szaván csüngök. Nem hisztis, de ha mégis, hamar lekezelem.

Mit gondolsz, a gyerekeid az öltözőben és a backstage-ben írják majd a leckéjüket, az anyukájukra várva?

Jelenleg eseménye válogatja, hogy Lenkét magammal viszem-e. Kezdetben sok interjúra elvittem, ringatgattam, szépen elvolt. Koncertre csak akkor viszem el, ha korán van, és ha jön vele valaki. Most van egy szobakoncert-sorozatom Pesten, ami hétkor kezdődik. Azokra rendre elviszem, és normálisan végig üli, nagyon aranyos. Nem baj, ha látja, mivel foglalkozom; mára már érti, hogy minden napom más. Sok olyat olvas az ember, hogy a gyerekeknek az elején kell a stabilitás. Ugyanakkor, szerintem nem az a stabilitás, hogy reggel nyolckor reggeli, délben a harangszóra már jöhet az ebéd, és egy perccel sem előbb vagy később… Kell a rendszer, de az érzelmi stabilitás sokkal fontosabb. Az sem mindegy, hogy a külvilág hogyan reagál. Velem is előfordult már, hogy egy kávézóban összevesztem egy férfival, mert rám szólt, hogy ne ott pelenkázzam Lenkét…

Ha ilyesmi előfordul veled, van, hogy az ismertséged miatt másképpen vagy akár sehogy sem reagálsz?

Ebbe a vitába rendesen beleszálltam, higgadtan ugyan, de elmondtam neki a véleményemet. Mellette ültek a tini kislányai, akik viszont felismertek, és később írtak nekem egy levelet, hogy nagyon sajnálják a történteket. Rendkívül jól esett. De azért nem jellemző, hogy megismernek, főleg ha nincsen rajtam smink, illetve azért kicsit „szomszédlány” feelingben létezem, belesimulok a környezetbe. Nagyon civil tudok lenni, a színpad viszont más kérdés.

Ahogy a színpadon állsz, azt érzem, hogy a világ nyugalma telepszik ránk...

Örülök ennek a visszajelzésnek, hiszen csak belülről látom magamat. Amikor énekelek, tudom, hogy a lényemnek ereje van, érzem, hogy hatok az emberekre, hogy tudok katarzist okozni. Ki tudok nyílni a zenéim által, a színpadon pedig igyekszem a létező legjobbat adni magamból. A zenében nagyon fontos a lényem, meg, hogy mivel töltök meg egy dalt. Az a tapasztalatom, hogy főként olyanok válnak a rajongóimmá, akik már hallottak élőben énekelni, mert úgy talán jobban átjön. Azon is dolgozom, hogy hallgatva is szuggesztív legyen a zeném.

Körülbelül hat éve robbant be úgy igazán a neved a köztudatba. Mi a különbség az akkori és a mostani Boggie között, ha a színpadot nézzük?

A rutinnak köszönhetően sokkal kevesebb a belső vívódásom a színpadon. Kevesebb a görcs és a megfelelési kényszer. Ezt a pályát elkezdeni a legnehezebb, hiszen azzal, hogy kiállsz a színpadra, gyakorlatilag tálcán kínálod magad, és még törékeny vagy. Mára eljutottam odáig, hogy tálcán kínálom magam, de sebezhetetlen vagyok. Kezdetben minden kritikán napokig gondolkodtam, de ma szerencsére olyan érzelmi és szakmai stabilitás áll mögöttem, hogy ez sem jelent problémát.

Jóban vagy magaddal?

Most nagyon. Tudom szeretni a hibáimat is, pedig régen, ha elrontottam valamit, akár hetekig ostoroztam magam. Ma már nem vagyok ilyen, igaz, hogy nem is vétek akkora hibákat, mint a kezdetekben.

Ki a szakmai szűrőd? Esetleg saját magadnak vagy a mérce?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, hiszen belül teljesen mást érez az ember, mint amit esetleg kivetít. Van olyan, hogy elrontok valamit a koncerten, általában ilyenkor jön oda hozzám valaki sírva, hogy micsoda élményt kapott. Ezért kellenek mellém a stabil emberek, akik kívülről és belülről is látnak engem. A férjem tart nekem tükröt, egyébként nagyon reálisan lát.

Hiszel abban, hogyha saját magaddal rendben vagy, akkor mások felé is csak a jót tudod sugározni?

Minden embernek, aki eljön egy koncertre más és más dolog jár a fejében. Nem tudhatom, ki milyen lelkiállapotban érkezett éppen. De pontosan hiszek abban, hogyha magammal rendben vagyok, akkor már elérhet valami ebből a dologból.

Nem nagyon beszélsz a gyerekkorodról, noha egy interjúban említetted, hogy majd ha idősebb leszel, esetleg szóba jöhet a téma. Ez a fajta kibeszéletlenség hogyan jelenik meg a zenédben?

Amikor kicsi voltam, sokszor mondták, hogy fiatal korom ellenére milyen éretten gondolkozom. A zene nekem egy jó elrugaszkodási pont volt abból a csepeli munkásközegből, amelyből jövök, és számomra is van terápiás értéke. Emellett pedig rájöttem, hogy ezzel – a zenén keresztül – másoknak is segíthetek. Az ember könnyen beleragad a saját nyomorába, az élet senkinek sem könnyű, mindenkinek kihívás, függetlenül attól, hogy honnan jött. Mindenki cipeli a kis csomagját... Kezdetben irigykedve néztem a társaimat, hogy de jó nekik, amiért nem kell azon aggódniuk hogy… És akkor rájössz, hogy nekik nem azon kell, hanem valami máson. Kislányként nagyon nyomorultnak éreztem magam, most mégis hála van bennem, ha visszanézek. Lehet, hogy nem lenne bennem az a fajta mélység, amelyből most táplálkozom; ennek köszönhető az is, hogy egészen jól ismerem az embereket. Előfordul, hogy belenézek valakinek a szemébe, és látom az életét. Nagyon rá tudok hangolódni az emberekre, de senkinek sem egyszerű: van úgy, hogy valaki nem bírja el az élet súlyát. Egy kicsit a szüleimmel is ez volt, sajnos már elvesztettem őket. Rá kellett jönnöm, hogy nem feltétlen tudsz mindenkinek segíteni, hiszen vannak olyan harcok, amelyeket egyedül kell megvívni. Lehet segítséged, de az nem mindig elég. Nem volt könnyű feldolgozni, hogy – még ha nagyon jó gyerekük is voltam –, nem tudtam a szüleimnek segíteni. Nem neheztelek magamra: tudom, hogy csak egy bizonyos pontig tudsz segíteni.

Ebből a mélységből merítkezve értheted a közönséged működését is?

Valószínűleg igen. Könnyen rezonálok, minden egyes koncerten először körbenézek, megnézem, hogy milyen emberek vannak velem szemben, és megpróbálok azonosulni. Ettől is más minden koncert, nem jövök zavarba a kis létszámú koncerttől sem, de ha sokan vannak, attól sem száll inamba a bátorság... Talán gyerekkoromból hozom azt is, hogy mennyire együtt tudok rezdülni az emberekkel, hiszen nem burokban nőttem fel. Soha nem ítélkezem, nagyon bízom bennük, és remélem, hogy ez a zenémben is megjelenik…

Szabó Eszter / Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Eco-kult
„Nem akarom elkiabálni, de rajtam van az Isten keze”
Trokán Anna jelenleg szabadúszó színésznőként, de ami ennél is fontosabb, családanyaként éli az életét. Mint mondja, már várja, hogy a színpadra visszatérjen, de akkor lenne igazán boldog, ha a színház és a család egyensúlyát megtalálná. Rengeteget sportol; a mostani beszélgetésünk is egy futóverseny miatt jöhetett létre…
Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Eco-kult
A múzeum, ami nem fél hatásos lenni
A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb és leghatásosabb intézménye működik Várpalotán immáron 16 éve. A Trianon Múzeum nem burkolózik a nemzetgyászba, de kendőzetlenül tárja fel a békediktátum okait és hatásait. Trianon 100. évfordulóján a Zichy-kastélyban működő intézmény is jelentős fejlesztésen esik át, miközben megőrzi és erősíti eredeti küldetését.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Eco-kult
A zene inspirál és motivál
Zenésznek lenni azt jelenti: lemondások voltak, vannak és mindig is lesznek, de azután a csoda vár – vallja Kerekes Blanka veszprémi születésű, Zürichben élő fuvolaművész, aki kisgyermek kora óta keményen dolgozik álmai eléréséért – abszolút sikerrel. Már 11 évesen közreműködött egy CD-n, ma pedig a legnevesebb zenészekkel koncertezik.