Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Kecskék, óriásnyulak, kutyák és fürjek a Baglyas-Tenyészetből

Greenport
2020. március 12. 15:57

A várpalotai Görbicz Gábor és családja Inota városrészben foglalkozik állattenyésztéssel, valamint népszerűsíti a háztáji állattartást. Legújabb projektjük a fürjtojás.

Gábor életébe az állattartás iránti szeretetet nagyszülei plántálták, nejével, Beával 2013-ban döntött úgy, hogy saját tenyészetet alapít Baglyas-hegyi Komondor Kennel néven. Akkor még csak szeretett és tenyésztett kutyáik, valamint házi nyulaik voltak, majd 2014-ben megérkezett az első két kecske: Rézi és Rugó.

Két évvel később tagjai lettek a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületének, ahol sikerült megismerniük a fajtatiszta magyar óriásnyulat, hazánk egyetlen védett, őshonos nyúlfajtáját, melyet az Országgyűlés Nemzeti kinccsé nyilvánított. Görbiczék óriásnyulaikkal több kiállítást is megnyertek, egyebek mellett legszebb növendéknyúl, legszebb anyanyúl és baknyúl kategóriában, valamint az Év Tenyésztője 2018 díjat nyertek mindketten! A gazdaság mindennapi életében Gábor neje mellett anyósa és apósa is tevékenyen részt vesz.

Gábor az Ecoport magazinnak elmondta, több mezőgazdasági kiállításon tapasztalták, hogy a látogatók döntő többsége az élőállat bemutatóknál gyorsan körbe szalad, esélyt sem hagyva a tenyésztőknek arra, hogy megismerjék a leendő állattartókat vagy a lehetséges ügyfeleket.

A kutyák, kecskék és nyulak tartása után ezért 2017 nyarán úgy döntöttek: elindítják a Baglyas-hegyi Tenyészet Kreatív Játszóház nevű projektet, hogy felkeltsék az érdeklődést és maradásra bírják a látogatókat, továbbá a gyermekes családoknak pluszt élményt adjanak a háztáji állatok tartásának szépségeiről. Úgy vélik, ezt a gyermekkorban kell megalapozni. „Azt a pozitív életérzést adjuk át egy-egy rendezvényen, amit itthon kapunk a jószágoktól” – meséli.

A játszóházban arra törekednek, hogy minden korosztály megtalálja a saját érdeklődési körének legmegfelelőbb elfoglaltságot: színezők, origami, fajátékok, kisállat simogató, valamint mesék, népi gyerekdalok és körjátékok várják a gyerekeket, miközben a szülők elmélyedhetnek az állattartás szépségeinek témájában. Gábor egy korábbi interjúban hangsúlyozta: bár lemondásokkal is jár az állattartás, rengeteg örömteli pillanattal teszi boldogabbá az életet, nem utolsósorban pedig ezáltal maguknak tudják előállítani az egészséges, minőségi élelmiszert, és kevésbé vannak kitéve egy esetleges áremelésnek.

Az egyszerre több lábon álló vállalkozás fókuszában a közelgő kiállítások, rendezvények miatt e játszóház áll, de a gazda elmondta, idén tavasztól megkezdik a kecsketejből készült sajtok, valamint a vágott nyúl értékesítését is.

A fürjtartás új, kiegészítő projektje a Baglyas-hegyi Tenyészetnek. 2019-ben váltották ki a kistermelői engedélyt, és Gábor elmondása szerint máris nagy sikerrel robbantak be a piacra annak ellenére, hogy többen foglalkoznak a szárnyasokkal. Gazdaságukban ma nagyjából 200 fürj található, de a cél, hogy legalább 300 madaruk legyen.

De miért pont fürjtojás? Egyrészt szalmonella-mentes, egészségesebb mint a tyúktojás és laktatóbb is annál – mondja. Termékpalettájukon étkezési fürjtojáson kívül főtt-füstölt fürjtojás konzerv is található, melyek négy ízben, és háromféle olajjal készülnek.

Gesztesi Ákos / Fotó: Baglyas-hegyi Tenyészet

További képek