Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Az égbolt is egyfajta térképnek tűnt, ott is hamar megtanultam tájékozódni”

Életútlevél
2020. március 12. 15:52

Ha van egy családi fészek, ahol a gyerekek esténként nem feltétlenül mesét, sokkal inkább csillagokat néznek, az csakis Ladányi Tamás otthona lehet. Ladányi Tamás asztrofotográfust már egészen kiskorában foglalkoztatta az égbolt végtelen világa. Első megfigyelése még iskolás éveire datálódik: 1985-ben sikerült a Halley-üstököst észlelnie. Munkái – többek között – a National Geographic magazinjában is megjelennek, fotói mellé pedig – jó írói vénájának köszönhetően – maga írja a szövegeket. Ladányi Tamás az az asztrofotográfus, aki szó szerint hazaviszi a munkát, hiszen nem titok, hogy kertjében saját maga építette meg csillagvizsgálóját…

Mesélne arról, hogyan és miként találkozott először – úgy igazán – a csillagokkal?

Már egészen kicsiként érdekeltek a természettudományok, pontosabban a földrajz és a térképek. Hatévesen azzal szórakoztam, hogy térképeket rajzolgattam. Ma már – az internet különleges funkciói miatt – ez a fajta földrajzi gondolkodás kiveszőben van. Az első nagy találkozásom a csillagokkal az volt, amikor általános iskolában elvittek bennünket egy csillagászati bemutatóra, ahová én már vittem a magam kis csillagtérképét. Iszonyatosan megtetszett, hogy amit láttam magamnál lerajzolva, azt megnézhettem a valóságban is. Az égbolt is egyfajta térképnek tűnt, ott is hamar megtanultam tájékozódni. Amikor 1985-ben erre járt a Halley-üstökös, akkor már Balatonfűzfőn egy távcsővel figyeltem, noha csak egy halvány foltot láttam, mégis magával ragadott. Tetszett az elmélet és a valós tapasztalásnak ez a fajta összekapcsolása. Megnézhettük a Jupitert is, és a Cassiopeiát. Aztán amikor hetedikes lettem, megnyertem egy országos versenyt, ahol a csillagképek rajzolása jelentős pontszámmal hozzájárult a sikeremhez.

Honnan jött az ötlet, hogy amit az égbolton lát, azt fénykép formájában nekünk is „lehozza”?

Egy barátommal közösen kezdtünk előhívni fekete-fehér képeket, hiszen itt még analóg fotótechnikáról beszélünk. 1987-ben volt egy teljes holdfogyatkozás, az akkori kor technikájának színvonalán sikerült is rögzíteni a jelenséget. Akkoriban még máshogy működtek a dolgok: csak otthon, az előhívás pillanatában derült ki, hogy sikerült-e a kép, vagy sem. Még ma is az akkor gyűjtött tapasztalatokból táplálkozom. Nem lehetett hibázni, hiszen adott esetben csak egy tekercs filmünk volt.

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy sok tévhittel ellentétben, a mai technika csak egy százalékot ad hozzá egy ilyen típusú munkához. Ön szerint mit takar a kilencvenkilenc százalék?

Az tény, hogy ma már egy telefon is kiváló minőségű fotókat képes készíteni, ugyanakkor azt a harmincöt év tapasztalatot és időt nem lehet kiváltani semmivel. Nem csupán természetfotókat készítek, hiszen minden képemben ott van a csillagászati reláció is. Minden képemet előre megtervezem, a kitartás tehát rendkívül fontos: hiába sikerül elméletben kitalálni egy ötletet, ha gyakorlatban közbeszólnak olyan dolgok, mint az időjárás, vagy egy plusz zavaró fényforrás. Pannonhalmára például négyszer utaztam le, mire sikerült a fotó.

Hogy néz ki a megtervezés folyamata?

Előre kiszámolom a szöget, ahová állnom kell ahhoz, hogy az adott nevezetesség és az égbolt is benne legyen. Régebben ez úgy történt, hogy fogtam egy turistatérképet, majd szögmérővel számolgattam. Ma már sok netes alkalmazás van erre. Amit tudok, megcsinálom tehát elméletben, aztán a terep majd úgyis hozza a váratlan meglepetéseket, amelyekkel nem feltétlen tudok mit kezdeni.

Érte olyan kudarc, ami kis időre eltántorította volna?

Az a helyzet, hogy nem elég az eredményt nézni, hiszen nekem fontos az élmény is. Ha az ember azt figyeli, hogy milyen csodálatos dolog kint állni az ég alatt, akkor már nincs vesztenivaló. Természetesen hab a tortán, hogyha az égbolt világát sikerül szép képi formába önteni.

Milyen volt először megérezni azt, hogy amit Ön a csillagos égen lát, azt mások is szívesen látják az Ön formába öntött képeiben?

Az ember fiatalon szeret mindent felhalmozni, mindent megtapasztalni. De ahogy elér a negyvenes éveihez, úgy felértékelődik a továbbadás élménye; hogy megosztanám másokkal is. Szerencsés voltam, már a középiskolában egy csillagászati újság rovatvezetője lettem, ráadásul a fotóim mellé én írok szöveget is, így könnyebb volt kommunikálni. Valahogy úgy éreztem, hogy csillagászati fotózásra születtem. A munkáim egyedinek bizonyultak, az ismeretátadás ösztöne pedig valahogy mindig is bennem volt.

Mennyire mondható magányos műfajnak az asztrofotózás?

Magányos, meditatív műfaj, de el kell fogadni, hogy ez egy ilyen tevékenység. Persze sokan bejelentkeznek hozzám lelkesen, hogy elkísérjenek, de amikor eljön az idő, akkor már hideg és késő van… Egyébként társasági ember vagyok, de ez ilyen. Amikor a családdal elutazunk valahova, igyekszem előre megnézni, hogy majd hová mehetek ki, amíg a család alszik. Nemrég például Londonban voltunk: napközben megnéztük, amit érdekesnek tartottunk, aztán éjjel visszametróztam a városba, és megörökítettem a holdnyugtát a Temze fölött. De említhetném a Kanári-szigeteket, azon belül is La Palma szigetét, ahol a feleségemmel egy teljes hetet töltöttünk. Csillagászati szempontból egy kultikus helyről beszélünk, így napközben az óceánparton voltunk, éjszaka pedig felautóztam a 2400 méteren lévő csillagvizsgálóba, amelyhez egy szerpentin vezet.

Mennyire veszélyes ez a munka?

Amikor az említett szigeten a vulkán kalderájáról fotóztam, ott azért volt veszély, hiszen csak egy lépés választott el a szakadéktól. Észnél kell lenni; ráadásul lefelé jövet kicsit el is tévedtem, a GPS is megzavarodott. Persze az emberben ilyenkor benne van, hogy a család felé már igenis felelősséggel tartozik, így tehát óvatos vagyok.

Öt kontinens csillagairól már jelent meg könyve. Kijelenthetjük, hogy szerencsés helyen van a Balaton-felvidéken?

Egészen különleges helyre születtem, a külföldi társaim nem érthetik, hogy mit jelent egy magyar embernek egy badacsonyi éjszaka, vagy a veszprémi tornyok felett egy bolygóegyüttállás.

Van olyan táj, ami fölött a közeljövőben szívesen megörökítené a csillagokat?

Az a helyzet, hogy ha úgy alakulna az életem, hogy soha többet nem mehetnék ki Veszprém megyéből, akkor is feltalálnám magam. Mindig van egy új perspektíva, egy új jelenség, új ötlet. A tárház végtelen, ráadásul ki lehet találni változatos dolgokat. Rengeteg helyre eljutottam már, de azért a sarki fények megörökítése Norvégiából vagy Izlandról, az nagyon vonz. Emellett pedig rendkívül érdekes a déli félteke is, ahonnan a Tejútnak egy teljesen új területe látszik. Olyan csillagképek tűnnek fel, amelyeket mi nem láthatunk. Amikor meghívtak egy kiállításra Ausztráliába, azért belekóstolhattam a déli félteke csillagaiba. A déli Tejút gazdagsága és az északi fény tehát szerepel a tervek között. Remélem, megadja majd a sors.

Szabó Eszter / Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Életútlevél
Szenvedéllyel fűszerezve
Szerelemgyermekként jött létre, de az ötletgazda maximalizmusa nem hagyta, hogy megmaradjon egyszerű gasztroblog szinten. Az Emlékek íze megőriz, átad és elmesél recepteket, élményeket és történeteket egy olyan világjáró tollából, aki a nyugalmat egy eldugott bakonyi faluban találta meg. Neubauer Judit, az Emlékek íze megálmodója kalauzolt bennünket országhatárokon és receptúrákon át.
Életútlevél
Az utolsó meccs után
Nagy László neve összeforrt a magyar kézilabdával, ha nem az egész globális sportággal. Hihetetlen karrierje mondhatni a sporttörténelem részévé vált, miközben ő maga sok ezer szurkoló példaképe lett. A világ legjobb kézise 22 év után idén viszont befejezte aktív sportolói pályafutását. Lehetne szomorú is a búcsú, ám ő néhány hónappal a bejelentés után remekül érzi magát, tettre készen, hogy mostantól a Telekom Veszprém sportigazgatójaként, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai alelnökeként tegyen a sportág jövőjéért.