Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.
ITM: májusra is igényelhető az ágazati bértámogatás
A kormány ismét meghosszabbítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára biztosított ágazati bértámogatást. A támogatásra március előtt is jogosult szektorok cégei májusra is kérhetik a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítséget - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a tárca pénteki közleménye szerint.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Veszprém
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.
belföld
Új bölcsőde épül Öskün
Az új intézmény 24 gyermek befogadására lesz alkalmas.
Veszprém
4,5 milliárd forint érkezik Veszprémbe az úthálózat javítására
A kormányzati Modern Városok Program keretében a belterületi utakat és a hozzájuk kapcsolódó tereket újítják fel 2022 év végéig. Az önkormányzat 800 millió forinttal egészíti a támogatást – jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester csütörtök délelőtt Veszprémben.
Európai Bizottság: működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe
Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.
belföld
Az idén felújítani tervezett ezer kilométernyi útszakasz harmadán már dolgoznak
Egy hónapja láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak a kivitelezők, az első rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében összesen 342 kilométeren.
NAV
Izer Norbert: sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online
Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
belföld
Tudhatja-e a munkáltató, hogy be vagyunk oltva?
A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Nanotechnológia alkalmazásával fejleszt egy magyar kozmetikai cég
A Lora Beauty Kft. 190,54 millió forint összköltségvetéssel nanotechnológiát alkalmazó fejlesztést indított, a projekt 109,72 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - közölte a társaság az MTI-vel.
A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.

Reconnecting people

EKF-sarok
2020. március 12. 15:50

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa szerepre készülő Veszprémet számos szakember segíti. Egyikük Neil Peterson, aki tagja volt a 2008-as liverpooli szervezői csapatnak, és azóta több EKF-város felkészüléséhez járult hozzá tapasztalataival.

Mi a tapasztalata, milyen hatása van az EKF programnak a turizmusra? Nyilván az adott évben látványos növekedés várható, de mennyire képes hosszú távon hatni, alakítani a vendéglátást?

Az én tapasztalatom Liverpoollal és a többi Európa Kulturális Fővárosával kapcsolatban az, hogy az adott év segít növelni a turisztikai kínálat mértékét és minőségét, a láthatóság pedig – főleg, ha olyan kiváló turisztikai termékkel rendelkeznek, mint itt Veszprémben és a Balatonnál – még jobban is nő az esemény után. Liverpool esetében már bőven látjuk az utóhatásokat is: a turizmus aránya a gazdaságban az elmúlt húsz évben 2%-ról 15%-ra nőtt.

Az Európa Kulturális Fővárosa program azonban nemcsak a turisták, hanem a helyi lakosok szempontjából is fontos, és azt hiszem, ezen a téren kulcsfontosságú az emberek bevonása. Kezdjük az önkéntesekkel: hogyan tehető szorosabbá a civil szervezetek közötti kapcsolat, hatékonyabbá a közös munka?

Az Európa Kulturális Fővárosa program lehetőséget ad, hogy elgondolkodjunk rajta: mit jelent számunkra és a közösségünk számára az EKF, és egyfajta küldetést is ad számunkra, hogy másképp csináljunk dolgokat. Több lehetőség adódik az önkéntességre az események miatt, és lehetőség adódik arra is, hogy a barátokkal, családdal együtt turistaként ismerkedjünk a városunkkal – én magam a Liverpool Welcome program keretében rengeteget új dolgot tudtam meg a saját városomról. A fő kérdés, amit feltehetünk magunknak: hogyan tudnék aktívabb részt vállalni a város életében?

Ez 2023-ban különösen fontos, hiszen az elmúlt évtizedben elvesztettük a kapcsolataink nagy részét, folyton a telefonunkat bámuljuk. Most kapunk egy lehetőséget, hogy újra kapcsolatba kerüljünk a természettel, a várossal, egymással, és ez az egymásra találás fontos üzenete a Veszprém-Balaton 2023 programnak.

Mi a tapasztalata a különböző korcsoportokkal? A könyvtári, múzeumi programok főleg az idősebbeket vonzák, az ott dolgozók időnként panaszkodnak is, hogy nehéz elérni a fiatalokat.

Egész Európában talán a legnehezebben megszólítható korosztály a fiatalok, a 18-25 évesek, már ami a kulturális életet illeti. Persze tudjuk, hogy a fiatalokat lekötik a tanulmányaik, meg szeretnek utazgatni is, de hiszem, hogy helyben is lehet olyan programokat kínálni, ami meg tudja szólítani őket. Ezek többnyire zenei rendezvények – az Utcazene Fesztivál, amin több alkalommal is részt vehettem, egy fantasztikus program és az egyik legjobb Európában. Az a benyomásom, hogy a fiatalok több ilyent szeretnének látni. Ehhez aktívan konzultálni kell velük, meg kell kérdezni őket, hogy mi az, amit szeretnének.

Más: otthon, az Egyesült Királyságban hallottam azt az érvet, hogy miközben a nyugdíjasoknak számos kedvezményt biztosítanak – olcsóbban utazhatnak, kedvezményt kapnak a belépőjegyek árából – talán érdemes lenne fordítani a felálláson, és a fiataloknak is ilyen lehetőségeket adni.

Végezetül: mik voltak az első benyomásai Veszprémmel kapcsolatban?

Először 2016-ban jártam Veszprémben, most már negyedik éve járok vissza ide. Először egy csendes, szürke februári hétköznapon érkeztem a városba, és tettem egy sétát, ahogy más városokban is szoktam. Az a benyomásom, hogy itt mély gyökerei vannak a kultúrának, különleges szellemisége van a városnak, különösen a várnak; és különleges kapcsolata van a Balatonnal és a Bakonnyal – és ez remek lehetőséget kínál arra, hogy rendkívüli Európa Kulturális Fővárosa váljon belőle.

Azt hiszem, sokat tud adni az itt élőknek, és ez az egyik legjobb tapasztalatom Európa Kulturális Fővárosaival kapcsolatban: hogy az emberek újra beleszeretnek a városaikba. Ezt üzenem a veszprémieknek is: szeressenek bele újra a városba, mert megérdemli!

Schöngrundtner Tamás / Fotó: Domján Attila

További képek