Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Ez is orvoslás, csak nem fehér köpenyben

Coffee Latte
2020. március 12. 15:41

Folly Gyula pécsi orvos talán nem is gondolta, hogy hobbiból indult szép kertje, amelybe különleges mediterrán növényeket is ültetett, 115 év alatt egy olyan, 10 hektáros arborétummá növi ki magát, amelynek az egész ország csodájára jár. Mégis így lett. Négy generációval később a helyet ma dédunokája, Folly Réka vezeti, aki korábban arra készült, hogy hagyományos orvoslással fog gyógyítani.

De a családi örökséget vétek lett volna veszni hagyni. A Badacsonyörsön található, több mint 300 növényfajjal rendelkező Folly Arborétum és Borászat első, ma már százéves ciprusait és cédrusait még a dédnagyapa (Folly Gyula, 1867-1915) szerezte be, és telepítette a világ minden tájáról az 1900-as évek elején, mediterrán ízt csempészve a balatoni tájba. Később a 20. század viharai a gyűjteményes kertet is elérték – előbb a két világháború akasztotta meg a fejlődést, majd jött az államosítás –, az utódok felelősségtudatának köszönhetően mégis fennmaradt és gyarapodott.

Az öt nyelven beszélő, bankban dolgozó közgazdász az ugyancsak Folly Gyula (1911-1979) névre hallgató nagypapa annak ellenére folytatta az egzóták telepítését, hogy apja hobbiját a család egyfajta „bolondériának” tartotta, és a hely gondozása kényszer volt számára, banki karrierjét azonban a kommunizmus derékba törte, így a kertre több ideje maradt. A 70-es években agrármérnök fia, Folly Gyula (1943-2011) vitte tovább az örökséget: új növényeket telepített, az egyre növekvő költségek fedezésére díszfaiskolát alapított és visszavásárolta az elkobzott területeket.

Folly Réka 2010 óta vezeti az arborétumot, miután édesapja úgy érezte, elfogyott a lendülete és segítséget kért gyermekeitől. Igaz, akkor még ő sem sejtette, hogy az végül Budapesten orvos-fogorvosként praktizáló lányától fog érkezni.

– Négyen vagyunk testvérek, a bátyám kertészmérnök, mindenki azt gondolta, ő fogja átvenni az arborétum gondozását. Nem így lett. Akkor édesapám tőlünk is megkérdezte, lenne-e kedvünk segíteni, és férjemmel mi voltunk abban a helyzetben, hogy igent mondjunk. Így 2010-ben három gyermekünkkel együtt leköltöztünk ide. Ez nem kis vállalás, és bevallom, nem volt egyszerű elengedni az orvosi pályát. Nagyon fiatal korom óta arra készültem, két egyetemet is végigharcoltam érte: összesen 11 évet tanultam – hat évig Szegeden, majd a gyerekek születése idején elvégeztem a fogorvosi kart. Évekig még itt is praktizáltam fogorvosként félállásban az arborétum menedzselése mellett. De rá kellett jönnöm, a kettő nem megy együtt: úgy éreztem, ahhoz, hogy igazán ragyoghasson a kert, 110 év után végre megérdemelne egy olyan embert, aki teljesen erre szánja a kapacitásait.

Édesapjától akkor már egy komplett vállalkozást vett át?

A kertben mindig is folyamatos volt a generációk jelenléte, de az elődök idején az arborétum még inkább hobbi volt. Ahhoz, hogy professzionálissá váljon, gazdaságilag fel kellett építeni. Így alapítottunk egy kft-t, amiben még édesapám is részt vett az elején. Ő úgy látta, jó irányba haladunk.

Azóta sokat fejlődtek: tanösvények, játszótér, kilátó épült, borászatot és éttermet nyitottak. Egyből tudta, milyen irányba szeretné fejleszteni az arborétumot?

Nem. Az első időszak gyakorlatilag csak a tanulásról szólt. Egy évem volt édesapám mellett, hogy a növényekkel kapcsolatos információkat – mi micsoda, melyik hónapban milyen feladatokat kell elvégezni – begyűjtsem. Mindent az alapoktól kellett megtanulnom, ráadásul nagyon összetett az arborétum és a borászat menedzselése. De talán éppen az a szerencsém, hogy volt bennem egy nagy adag kíváncsiság és nyitottság, nagyon akartam, hogy jól csináljam, így folyamatosan figyeltem a munkatársaimmal együtt, milyen szolgáltatásokra lenne igénye a látogatóknak. Azt hiszem, ez az állandó jelenlét és gondolkodás volt az, ami végül kialakította az irányt.

Tulajdonképpen azt is meg kellett tapasztalnia, hogy hiába a gyönyörű természeti örökség, a fennmaradáshoz attrakciók is kellenek?

Így van. Ha a turizmusban szeretnénk érvényesülni, szükség van egyéb ingerekre is. Az nem elég, hogy azt mondom: van egy nagyon szép kertünk, gyertek, nézzétek meg. Nyugat-Európában megvan ennek a vonzereje, de Magyarországon ez sajnos kevés. Persze a növényeket is be lehet mutatni úgy, hogy azok izgalmas látnivalóként szolgáljanak, de kell mellé az infrastruktúra és egyéb szolgáltatások. Most már azt hiszem, büszkék lehetünk magunkra: széles a kínálati paletta, vendégcentrikusak vagyunk, sokan tudnak jönni, és jóval hosszabb időt tudnak itt eltölteni, mintha „csak” a növények lennének.

A látogatóknak van kedvence?

Azt gondolom, a fejlesztéseink komplex egészet alkotnak. Általában több korosztály utazik együtt, így mindenkinek tudunk valamit nyújtani – célcsoportunk is a család. Míg a gyerekek a szabad levegőn, a játszótéren játszanak, a szülők beülhetnek az étterembe, ahol saját készítésű borok, szörpök, helyi, szezonális alapanyagokból egyszerűen, de ízesen elkészített ételek fogyaszthatók elérhető áron. Aztán együtt végigsétálhatnak a különböző tematikus útvonalakon: van, ahol a földtől elemelkedve, faburkolatú út vezet a növények között – melyekről rövid érdekességek is olvashatók –, máshol a lombkorona között lehet haladni, és a végén egy csúszdán lecsúszni.

Ha már szezonalitás: egész évben nyitva tartanak. Élnek is ezzel a lehetőséggel a látogatók?

Egyelőre csak a hétvégén érezzük a hatását, olyankor sokan jönnek, a hétfőtől csütörtökig tartó időszak viszont nagyon csöndes, főleg január-februárban. Ennek az is oka, hogy a helyiek sajnos nem igen mozdulnak meg, de akinek van itt telke, hétvégi háza, szívesen elindul.

Hogyan kell elképzelni az arborétum gondozását?

Tíz év alatt rájöttem, nem lehet mindenhol ott lenni. Kell, hogy legyen egy-egy külön szakember, aki felügyeli a kerti munkákat, a szőlőt, az éttermet. Nekem az a dolgom, hogy napi szinten egyeztessük velük, összefogjam a szálakat és irányítsam őket. Közgazdász férjem nagy segítség ebben. A részfeladatok mellett a turisztikai vonalra is oda kell figyelni: nagyon fontos, hogy elérjünk a szolgáltató társakhoz, szállásadókkal, más látványosságok működtetőivel összedolgozva olyan csomagajánlatokat tudjunk kialakítani, amelyek vonzók lehetnek a vendégek számára. Egyértelműen látszik, hogy a turisták azt szeretik, ha egy adott áron több szolgáltatáshoz is hozzájutnak.

Miért olyan fontos az Ön számára az arborétum gondozása, védelme, bemutatása?

A teremtett környezetünk, a minket körülvevő természeti szépség hatalmas érték. Ezt nem szabad veszni hagyni, és érdemes a hagyományainkhoz ragaszkodni. Az arborétummal is erre szeretnénk felhívni a figyelmet: attól, mert valami régi, még lehet értékes. Sőt. Ez az igazi érték.

Gyerekkori álmát adta fel a családi örökség ápolásáért. Mit kap cserébe ettől az élettértől?

Nagyon jó itt lenni és látni a látogatók arcán, ahogy feltölti őket a hely. Egyfajta gyógyítás ez is: sokszor elcsigázottan és stresszesen érkeznek ide a vendégek, de amikor távoznak, egészen le vannak nyűgözve. Gyakran azt is megfogalmazzák: nem hitték, hogy ilyen különleges helyek vannak Magyarországon. Pedig vannak, és nagyon jó érzés, amikor fel tudom hívni erre a figyelmüket. És ilyenkor persze a családomra is roppant büszke vagyok.

Bár gondolom, kevés ideje van pihenni, ha mégis akad, azt is a természetben szereti tölteni?

Igen. Tudatosan utazunk, igyekszünk olyankor is minél több kertet megnézni és közben pihenni. A férjem nagy szerelme a vitorlázás, van, hogy a kettőt összekötjük, és bejárjuk a mediterrán vidékek kertjeit. De gyönyörű, ősrégi kertek vannak az angoloknál és a hollandoknál is.

A jövőre vonatkozóan milyen elképzelései vannak?

Most először a történelemben úgy érezzük, megbecsülik és támogatják a munkánkat, így szerencsére van lehetőségünk még fejleszteni. Jelenleg is zajlik egy speciális bemutatótér kialakítása az étterem alatt található régi pincészetben, ahol a birtokról, a családról, a történetünkről kaphatnának több információt a látogatók érdekes formában. Hiszen ennek a helynek épp ez az egyik értéke: hogy a kertet ma is az alapító család alakítja saját gondolatai alapján.

Bertalan Melinda / Fotók: Folly Arborétum és Borászat

További képek

További cikkek

Coffee Latte
Az izgat, ha a közösségért dolgozok
A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.
Coffee Latte
„Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban”
Gáspár Sándor, Kossuth-díjas színművész már 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, ez alatt az időszak alatt a fővárosban is játszott, de vidéken is vendégszerepelt, így például Veszprémben. A vírus óta jórészt Alsóörsön van, onnan jár be abba a városba, ahol éppen dolga van. Mi Székesfehérváron találkozunk vele, egy rádiójáték felvétele után…
Coffee Latte
Csak akkor tudsz igazi változást elérni, ha széles spektrumon gondolkozol
Szabó Tamás neve a Virgo regionális IT igazgatójaként, a Collabri tagjaként, valamint INPUT mentorként is ismert a veszprémi startup szférában. Lételeme a változatosság, és vallja, hogy igazi eredményt csak akkor lehet elérni, ha az ember minél szélesebb területen mozog és gondolkodik. A helyi startup ökoszisztémáról, motivációkról és lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
Coffee Latte
Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
A Paradigma Ariadné neve már ismerősen csenghet, akár szokatlan veszprémi installációkkal vagy színes falakkal kapcsolatban. Smiló Dávidot, Csóka Attila Róbertet és Molnár Szabolcsot kérdeztük az alapításról, karrierről, építészetről és designról.
Coffee Latte
'Mindig a szabadság érdekelt'
Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.