Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.
ITM: májusra is igényelhető az ágazati bértámogatás
A kormány ismét meghosszabbítja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára biztosított ágazati bértámogatást. A támogatásra március előtt is jogosult szektorok cégei májusra is kérhetik a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítséget - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a tárca pénteki közleménye szerint.
109 vállalkozásnak nyújtott anyagi támogatást az önkormányzat
A polgármester még feburárban jelentette be azt a 30 millió forintos csomagot, mellyel a város a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat segíti.
Veszprém
Együttműködik a képzésben a thyssenkrupp és a Pannon Egyetem
A thyssenkrupp budapesti E/E (elektromos és elektronikus) kompetenciaközpontja részeként idén Veszprémben év elején telephelyet nyitott, ahol várhatóan mintegy nyolcvanan fognak dolgozni. A veszprémi mérnöki szolgáltató-központ a német nagyvállalat speciális, világszerte egyedülálló magyarországi autóipari K+F tevékenységét támogatja.
belföld
Új bölcsőde épül Öskün
Az új intézmény 24 gyermek befogadására lesz alkalmas.
Veszprém
4,5 milliárd forint érkezik Veszprémbe az úthálózat javítására
A kormányzati Modern Városok Program keretében a belterületi utakat és a hozzájuk kapcsolódó tereket újítják fel 2022 év végéig. Az önkormányzat 800 millió forinttal egészíti a támogatást – jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester csütörtök délelőtt Veszprémben.
Európai Bizottság: működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe
Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.
belföld
Az idén felújítani tervezett ezer kilométernyi útszakasz harmadán már dolgoznak
Egy hónapja láthattak neki a nagyobb léptékű útfelújítási munkáknak a kivitelezők, az első rendbe tett szakaszokat hamarosan újra birtokba vehetik az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondozásában országszerte közel 150 munkaterületen 55 milliárd forint értékű beruházás zajlik a közlekedők kényelme és biztonsága érdekében összesen 342 kilométeren.
NAV
Izer Norbert: sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online
Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
belföld
Tudhatja-e a munkáltató, hogy be vagyunk oltva?
A járványhelyzet szükségessé teheti a cégek számára, hogy tisztában legyenek azzal, védettek-e már kollégáik a koronavírussal szemben. Az ehhez kapcsolódó személyes adatokat különös körültekintéssel kell kezelni, mert a jogellenes eljárás több millió forint bírsággal is járhat – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Nanotechnológia alkalmazásával fejleszt egy magyar kozmetikai cég
A Lora Beauty Kft. 190,54 millió forint összköltségvetéssel nanotechnológiát alkalmazó fejlesztést indított, a projekt 109,72 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - közölte a társaság az MTI-vel.
A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.

A legnagyobbak közé vezetni a Pannon Egyetemet

Trend
2019. december 6. 17:30

Alig van az intézményi ranglétrának olyan foka, amit ne járt volna végig, harmincas évei végére pedig az ország legfiatalabb egyetemi kancellárja lett. A felsőoktatás folyamatosan változó világát lehetőségnek éli meg, miközben a sakktáblára már felhelyezte a bábukat. Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával beszélgettünk.

Szokott még nosztalgiázni az egyetemi évekről, amikor reggelente leparkol a kancellári parkolóban?

Tekintettel arra, hogy nincs jogosítványom, főként kerékpárral vagy gyalog járok dolgozni. Mindent egybevéve az egyetemen idestova 20 éve vagyok jelen; először hallgatóként, aztán dolgozóként. Ritkán nosztalgiázom, mert az intézménnyel kapcsolatos ügyek folyamatosan biztosítanak tennivalókat, ugyanakkor kellemes érzésekkel gondolok vissza azokra az évekre, amiket hallgatóként töltöttem a Pannonon.

Akkor úgy kérdezem, hogy mennyi minden változott azokhoz az időkhöz képest, amikor Ön volt gólya a Pannon Egyetemen?

Amikor én kezdtem az egyetemet, akkor dupla annyian jártak a Pannonra, mint ma, megközelítőleg 12 ezren voltunk, ebből 8 ezren Veszprémben. Ez látványos különbség azokhoz az időkhöz képest, hogy az ezredfordulón jóval nagyobb volt a hallgatók jelenléte a városban, ezáltal erősebb volt a közösség is köztünk. Ma nagyjából az akkori hallgatói létszám harmada tanul nappali képzésen. Szóval sok minden változott.

Ennek okaira még visszatérünk, viszont előtte nézzük meg a CV-jét! Ezer szálon kötődik a Pannon Egyetemhez.

Informatikatanár hallgatóként kerültem ide, majd nagyon hamar belecsöppentem az akkori Hallgatói Önkormányzat munkájába. Szakképviselő voltam, majd kari elnökhelyettes, aztán elnök, utána HÖK-elnökhelyettes, végül az egyetemi HÖK elnöke. Ezután a HÖOK-ban az Északnyugat Magyarországi Régió elnöke voltam két évig. Olyan gyorsan történtek ezek az események, hogy amikor a HÖOK után elkezdtem dolgozni az egyetemen, hivatalosan még mindig hallgató voltam. A diploma után főállásban folytattam. Projektasszisztens, projektmenedzser, igazgatóhelyettes és egy egyetemi cég igazgatóságának az elnöki székében is megfordultam. Igen, azt hiszem mondhatjuk, hogy több területet is volt alkalmam megismerni az Egyetemen.

Ezek közül melyik munka volt a leghasznosabb a jelenlegi kancellári megbízatás kapcsán?

Rangsort nehéz lenne felállítani. Azt gondolom, hogy a leghasznosabb az volt, hogy minden oldalról beleláttam az intézmény működésébe. Mind hallgatói oldalról, mind pedig főállású dolgozóként, majd vezetőként. Nagyon sok embert megismertem, számos olyan helyzettel, kihívással találkoztam, amikből tapasztalatot tudtam meríteni.

Mennyire volt tudatos ez a karrierív?

Jól hangzana, ha azt mondanám, hogy az eleje óta kancellárnak készültem, de ennél távolabb nem is lehetnénk az igazságtól, és nem csak azért, mert amikor kezdtem, még nem is létezett ez a tisztség. Tulajdonképpen a HÖK-be is egy véletlen folytán kerültem, de ha már ott voltam, igyekeztem a legjobban teljesíteni, és ezt a mentalitást próbáltam magammal vinni a későbbi feladataimban is. Természetesen ehhez szükség volt némi személyes ambícióra és kitartásra; ugyanakkor ezek nélkül véleményem szerint nem is lehet ilyen feladatokat vállalni. Sok embert ismerek, aki azért nem tudja befutni azt a karrierívet az életében, amire képes lenne, mert amikor komolyabb döntési helyzetbe kerül, amikor kockázatot kell vállalni, akkor nem mer kilépni a komfortzónájából.

Mennyire volt nehéz feladat a kollégákkal elfogadtatni magát? Hiszen többen hallgatói kora óta ismerhetik, most pedig felettesük lett.

A napi életben akadnak néha vicces helyzetek, ugyanakkor az egyetem eredményessége közös érdek. Ha azt látják bennem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a közös sikerekért, akkor a régi ismeretség inkább előny és megkönnyíti a közös munkát. Korábbi oktatóimmal, munkatársaimmal mindig igyekeztem jó személyes kapcsolatot kialakítani, azt gondolom, hogy az esetek többségében ez sikerült is.

A rektorral is?

Nagy előny volt, hogy régóta ismertük egymást, és jó viszonyt ápoltunk rektor úrral és az egyetem többi vezetőjével is. Hasonló az értékrendünk, és „egyfelé húzzuk a szekeret”. Ezzel rengeteg időt és energiát is megspóroltunk, hiszen átugorhattuk az ismerkedés fázisát. Úgyis mondhatnám, hogy nekem nem kellett megmutatni, hogy merre van a mellékhelyiség a folyosón.

Projektmenedzserként eddig jól körülhatárolható feladatai voltak, most viszont egy egész intézmény szerteágazó gazdálkodásáért felel. Mely területek élveznek prioritást?

Számos terület tartozik a kancellár közvetlen felügyelete alá, melyek közül mindegyik fontos, de ha ki kellene emelnem belőlük párat, akkor azt gondolom, hogy jelen helyzetben nagy figyelmet kell fordítanunk a gazdálkodásunk feszességére, az eredményes pályázati tevékenységre, és az oktatásszervezés hatékonyságára.

Ahhoz, hogy jól lássuk a helyzetünket és lehetőségeinket, visszakanyarodnék a beszélgetés elejére. Be kell látnunk, hogy a hallgatók számának csökkenésével a Pannon Egyetem is vesztett súlyából a régióban. Ez a csökkenés egyébként országos tendencia, ami kiélezett versenyhelyzetet szül. Északon Győr, délen Pécs a konkurencia, és akkor még nem beszéltem Budapest közelségéről. A legfontosabb feladat most, hogy megalkossuk a Pannon Egyetem vízióját, azt a közép- és hosszú távú stratégiai tervet, ami segít pozicionálni magunkat a magyar felsőoktatási térben. Ugyanakkor a feladat nem egyszerű: a tábla készen áll, a bábuk mozognak.

Tehát mint egy sakktáblán, amikor elfoglalják a stratégiai pontokat a bábuk?

Mondhatjuk így is: a sakktábla nekünk jelenleg a Közép-Dunántúl, a Balatontól északra, ez stratégiailag a leginkább fontos terület. Kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a Pannon Egyetem képes legyen ellátni ebben a régióban a centrum szerepét, ami az oktatást, kutatást és az innovációs tevékenységet illeti. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy minőségi partnerei tudjunk lenni az itt működő vállalkozásoknak, és meg tudjunk felelni azoknak a gazdasági és társadalmi követelményeknek, amiket az egyes települések állítanak elénk.

Konkrétumokban ez mit jelent? Melyik tudományterületekre összpontosítanak?

Mind az egyetem tudományos kapacitásaiból kiindulva, mind a piac igényei alapján, véleményem szerint jelenleg az informatikai, mérnöki/műszaki és gazdasági területek azok, amikre leginkább a hangsúlyt kell fektetnünk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem foglalkozunk az agráriummal, a bölcsészettudományokkal vagy éppen tanárképzéssel, ugyanakkor kell, hogy legyen az intézménynek egy markáns „arcéle”, amin a hosszú távú stratégia alapszik.

Elhangzottak az egyetem tudományos eredményei. Ezek nem a rektori feladatkörhöz kapcsolódnak?

Az oktatás/kutatás szakmailag a rektor felügyelete alá tartozik, ugyanakkor az egyetem egy és oszthatatlan: a kancellárnak, és a kancellári területnek is mindent meg kell tennie a hatékony és sikeres működés érdekében. Példaként említeném a szervezetileg a kancellári területhez tartozó Fejlesztési és Projektigazgatóságot, ami jelenleg is 100-110 pályázati projektet kezel, melyek támogatási értéke összesen ~19 Mrd Forint. Ezeket a főként kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatokat az intézmény a jelenlegi programozási időszakban nyert el.

Ha már a piac szóba került, milyen az egyetem kapcsolata a környező cégekkel?

Azt gondolom, hogy a Pannon Egyetem hazai viszonylatban kiemelkedően széles piaci kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Számos élő együttműködésünk van kis- és nagyvállalatokkal egyaránt mind oktatási, mind kutatás-fejlesztési területen. Az együttműködések egyik kiemelt területe a duális képzések, ahol jelenleg több mint 120 együttműködő partnerrel állunk szerződéses kapcsolatban, és a bevont hallgatóink száma is évről évre növekszik.

Kanyarodjunk vissza az egyetemhez! A legnagyobb felsőoktatási intézmények nemzetközi szinten is gondolkodnak. Hogy áll ezen a területen a Pannon Egyetem?

Ez egy nagyon fontos részét képezi a stratégiánknak. Előttünk áll a feladat, hogy újrarajzoljuk az egyetem képét egy olyan intézménnyé, amelyet nem csak a környező megyékben jegyeznek, hanem ha bárhol az országban elhangzik az, hogy „Pannon Egyetem” az emberek tudják, hogy melyik intézményről van szó és tudjanak hozzá társítani képzéseket, tudományterületeket, eredményeket. Ez a minimálisan elvárt szint, ugyanakkor a távlati cél egyértelműen a nemzetközi ismertség és elismertség elérése.

Erősíteni kívánjuk a nemzetközi jelenlétünket a tudományos együttműködések és pályázatok területén, és rendkívül fontosnak tartjuk, hogy egyre népszerűbbek legyünk a külföldi hallgatók szemében; egyre többen döntsenek úgy, hogy Magyarországon, Veszprémben szeretnék a tanulmányaikat folytatni.

A beiskolázásban mekkora mozgástere van a kancellárnak?

Erre a területre úgy tekintek, hogy a kancellár feladata megteremteni azt a környezetet és feltételrendszert, ami aztán vonzóvá teszi az egyetemet és a várost a középiskolásoknak. A cél egyértelműen az, hogy minél többen megismerjék a Pannon Egyetemet, és Veszprém gyönyörű városát.

Terveim közt szerepel az egyetem kommunikációs tevékenységének felpörgetése, egy „egyetemi brand” kialakítása, valamint a korábbinál egy sokkal hatékonyabb beiskolázási kampány felépítése, melyhez a kommunikációs piac meghatározó szereplőinek szaktudását és igénybe kívánjuk venni.

Melyek a következő időszak fontosabb fejlesztési tervei?

Többféle területen is tervezünk fejlesztéseket, melyből az egyik legfontosabb az infrastruktúra. A mostani épületeink nagy részére ráfér a modernizáció annak érdekében, hogy valóban a XXI. századnak megfelelő környezetet tudjunk biztosítani a hallgatóink számára. Terveink közt szerepel az épületek külső felújítása, szeretnénk építeni a veszprémi alsó kampuszon egy mélygarázst parkosított tetővel, új sportpályákat alakítanánk ki, az egyetem utcai épületeink előtti lebetonozott részt pedig zöldövezeti tanulóparkok, külső oktatóterek váltanák fel.

Ami a kevésbé látványos, de annál hasznosabb fejlesztéseket illeti; bevezetés alatt áll egy saját fejlesztésű informatikai folyamatmenedzsment rendszer, ami az egyetemi ügyintézést fogja leegyszerűsíteni és digitalizálni. Szeretnék eljutni arra a szintre, hogy a lehető legtöbb helyen elektronikus dokumentumokkal dolgozzunk, és kizárólag ott alkalmazunk papír alapú ügyintézést, ahol a jogszabályok ezt megkövetelik.

Vannak terveink egy startup inkubátorház létrehozására is, ahol az egyetem falain belül segítenénk elindulni a fiatal vállalkozásoknak: az ötlettől egészen a piacra lépésig támogatnánk őket képzésekkel, infrastruktúrával és pénzügyi forrásokkal egyaránt, de reményeim szerint az EKF 2023 központi irodájának is a Pannon Egyetem fog helyet biztosítani.

Ha röviden össze kellene foglalnia, mi lehet a Pannon Egyetem hosszú távú sikerességének a titka?

Ahogy Darwin is mondta: „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”

Hajas Bálint | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Trend
Legyen a magyar kultúra a közös nemzeti minimum!
A kultúra harcmezején vállalt tábornoki szerepet, a taktikáját pedig a párbeszédre építi. Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, akivel irodalomról, zenéről, évszázados kultúrvitákról és a magyar kitörési lehetőségekről is beszélgettünk.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Trend
Szakképzéssel felvértezve a negyedik ipari forradalom korában
Dübörög az Ipar 4.0, az overállos szakmunkások pedig már nem azok, akikre évekkel ezelőtt emlékszünk. Mi rejlik a fogalom mögött és milyen összefonódása van a szakképzéssel? Erről Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával beszélgettünk.
Trend
Hogyan legyünk műgyűjtők?
Először is: tegyünk szert tőkére. Emellett természetesen az sem árt, ha kellő művészeti látásmóddal rendelkezünk és tisztában vagyunk a kereskedelmi szabályokkal. A műgyűjtés iránti vágy világszerte egyre többekben ébred fel az utóbbi években, a trend pedig jól láthatóan hozzánk is begyűrűzött.