Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Veszprém
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Az AutoWallis a szlovén piac jelentős szereplőjét vásárolja fel
Tovább folytatja nemzetközi terjeszkedését az AutoWallis, miután kötelező érvényű megállapodást kötött a szlovén piac jelentős autókereskedőjével az Avto Aktivval tevékenységének és ahhoz kapcsolódó ingatlanjainak felvásárlásáról - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
belföld
Turisztikai ügynökség: minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus
Minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben a belföldi turizmus Magyarországon - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a nyári szezont értékelő sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.
belföld
Bio őrölt mandulát hívtak vissza aflatoxin szennyezés miatt
A forgalmazó dm-drogerie markt Kft . 200 grammos dmBio őrölt mandulát hívott vissza a határérték feletti aflatoxin tartalom miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkezett jelzés alapján.
Veszprém
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.
Varga Mihály: állami támogatásból épült koronavírus elleni gyógyszert gyártó üzem
Az Egészségipari Támogatási Program keretében a koronavírus elleni gyógyszerek gyártására új kapacitásokat épített a Pannonpharma Kft. 1,6 milliárd forintból Pécsváradon - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán csütörtökön.
belföld
Tállai András: mintegy 57 ezer nagycsaládos anya mentesült az adófizetés alól
Tavaly mintegy 57 ezer négy- vagy többgyermekes anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem. Az Európai Unióban is egyedülálló a nagycsaládosokat segítő, magyar adómentesség, amely 2020-ban összességében 22 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Szijjártó: a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint ma
A rendszerváltás óta soha nem dolgoztak még annyian (4,7 millióan) Magyarországon, mint ma és jelenleg is 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik az országban - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Nyírbátorban.
Veszprém
20 éves születésnapját ünnepli a Maxon Motor
A svájci cég veszprémi üzeme kerek két évtizede van jelen a városban. Az évforduló alkalmából felidézték, hogy honnan hova jutott el a vállalat.
Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége az első fél évben
Az AutoWallis csoport 97,6 milliárd forint árbevételt ért el az első fél évben, 156 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3,18 milliárd forint volt, ami több mint négyszerese az előző év hasonló időszakában elért 757 millió forintnak - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
Több mint 100 millió forint értékű fejlesztések Szentgálon
A község a Belügyminisztérium és a Magyar Falu Program támogatásával fejlesztette ingatlanjait, újította fel útjait, könyvtárát, orvosi rendelőjét és óvodáját az elmúlt másfél évben.
Környezetkímélő és fenntartható üzemanyagok fejlesztését segíti a Pannon Egyetem
Egy négyéves projekt keretében olyan üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott az egyetem, melyek révén a környezetet kímélő, ugyanakkor hosszabb távon is energiatartalmú üzemanyagok kerülhetnek a járművekbe.
belföld
A lakáskiadás jövedelméből adózni kell
A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait.
belföld
Varga Mihály: rekordösszeget költ felsőoktatásra a kormányzat
Soha korábban nem költöttek még Magyarországon felsőoktatásra annyi forrást, mint a jelenlegi kormányzati ciklusban - jelentette ki Varga Mihály, az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az intézmény hétfői, Budapesten megtartott tanévnyitó ünnepségén.
Évtizedes mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban
Évtizedes mélyponton a Michigan Egyetem augusztusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe az Egyesült Államokban.
Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
Felmérés: a munkáltatók kétharmada nem bízik ellégé kollégáiban távoli munkavégzés közben
A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
albérlet
Emelkedtek az albérleti díjak
Egyre többen veszik online az iskolaszereket
Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
Veszprém
Fedett gokartpálya nyílt Veszprémben
A Házgyári úton egy raktárépületet alakítottak át gokartpályává, így jött létre a környéken egyedülállóan fedett Balatonkarting. A 360 méter hosszú aszfaltcsíkon 20 kanyart kell bevenni, mellette pedig a legmodernebb időmérő technológiával és biztonsági funkciókkal is fel vannak szerelve a gokartok.
bank
Jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál a jegybanki szakértők szerint
Tavaly óta jelentős mennyiségű készpénz maradt a lakosságnál - mondták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi online könyvbemutatójának résztvevői.
Varga Mihály: várakozáson felül nőtt a magyar GDP a második negyedévben
Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ez a valaha mért legmagasabb negyedéves növekedésnek számít - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Facebook oldalán.
Veszprém
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Az Euronics üzlethálózat árbevétele erőteljesen nőtt az első fél évben
Az Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben - a márciusi zárva tartást nem számolva - 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy a gazdaság újraindításával jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt - közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. hétfőn az MTI-vel.
belföld
Még mindig sokan dolgoznak szabadságuk alatt is
A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu állásportál kedden az MTI-vel.
belföld
10 ezer fővel ismét elstartol az ingyenes informatikusképzés
Idén augusztusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium 10 ezer fő számára ismét elindítja a 100 százalékban államilag támogatott informatikusképzést, az Újratervezés Programot, amelyre augusztus 9-ig még bárki jelentkezhet. Az Újratervezés Programot sikeresen teljesítők jövő tavasszal informatikusként válthatnak karriert, ráadásul a képzések résztvevői szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású diákhitelt is igényelhetnek megélhetési költségeik fedezésére.
belföld
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza
Elérte legmagasabb pontját a Mol épülő székháza, ebből az alkalomból bokrétát állítottak kedden a toronyház szerkezetének tetejére.
bank
Magyarnemzet.hu - Matolcsy: csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
külföld
A nem őshonos fajok sokba kerültek Európának az elmúlt hatvan évben
A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
További drágulásra számítanak az agrárium szereplői
Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben. A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg. Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért, hogy a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

A legnagyobbak közé vezetni a Pannon Egyetemet

Trend
2019. december 6. 17:30

Alig van az intézményi ranglétrának olyan foka, amit ne járt volna végig, harmincas évei végére pedig az ország legfiatalabb egyetemi kancellárja lett. A felsőoktatás folyamatosan változó világát lehetőségnek éli meg, miközben a sakktáblára már felhelyezte a bábukat. Csillag Zsolttal, a Pannon Egyetem kancellárjával beszélgettünk.

Szokott még nosztalgiázni az egyetemi évekről, amikor reggelente leparkol a kancellári parkolóban?

Tekintettel arra, hogy nincs jogosítványom, főként kerékpárral vagy gyalog járok dolgozni. Mindent egybevéve az egyetemen idestova 20 éve vagyok jelen; először hallgatóként, aztán dolgozóként. Ritkán nosztalgiázom, mert az intézménnyel kapcsolatos ügyek folyamatosan biztosítanak tennivalókat, ugyanakkor kellemes érzésekkel gondolok vissza azokra az évekre, amiket hallgatóként töltöttem a Pannonon.

Akkor úgy kérdezem, hogy mennyi minden változott azokhoz az időkhöz képest, amikor Ön volt gólya a Pannon Egyetemen?

Amikor én kezdtem az egyetemet, akkor dupla annyian jártak a Pannonra, mint ma, megközelítőleg 12 ezren voltunk, ebből 8 ezren Veszprémben. Ez látványos különbség azokhoz az időkhöz képest, hogy az ezredfordulón jóval nagyobb volt a hallgatók jelenléte a városban, ezáltal erősebb volt a közösség is köztünk. Ma nagyjából az akkori hallgatói létszám harmada tanul nappali képzésen. Szóval sok minden változott.

Ennek okaira még visszatérünk, viszont előtte nézzük meg a CV-jét! Ezer szálon kötődik a Pannon Egyetemhez.

Informatikatanár hallgatóként kerültem ide, majd nagyon hamar belecsöppentem az akkori Hallgatói Önkormányzat munkájába. Szakképviselő voltam, majd kari elnökhelyettes, aztán elnök, utána HÖK-elnökhelyettes, végül az egyetemi HÖK elnöke. Ezután a HÖOK-ban az Északnyugat Magyarországi Régió elnöke voltam két évig. Olyan gyorsan történtek ezek az események, hogy amikor a HÖOK után elkezdtem dolgozni az egyetemen, hivatalosan még mindig hallgató voltam. A diploma után főállásban folytattam. Projektasszisztens, projektmenedzser, igazgatóhelyettes és egy egyetemi cég igazgatóságának az elnöki székében is megfordultam. Igen, azt hiszem mondhatjuk, hogy több területet is volt alkalmam megismerni az Egyetemen.

Ezek közül melyik munka volt a leghasznosabb a jelenlegi kancellári megbízatás kapcsán?

Rangsort nehéz lenne felállítani. Azt gondolom, hogy a leghasznosabb az volt, hogy minden oldalról beleláttam az intézmény működésébe. Mind hallgatói oldalról, mind pedig főállású dolgozóként, majd vezetőként. Nagyon sok embert megismertem, számos olyan helyzettel, kihívással találkoztam, amikből tapasztalatot tudtam meríteni.

Mennyire volt tudatos ez a karrierív?

Jól hangzana, ha azt mondanám, hogy az eleje óta kancellárnak készültem, de ennél távolabb nem is lehetnénk az igazságtól, és nem csak azért, mert amikor kezdtem, még nem is létezett ez a tisztség. Tulajdonképpen a HÖK-be is egy véletlen folytán kerültem, de ha már ott voltam, igyekeztem a legjobban teljesíteni, és ezt a mentalitást próbáltam magammal vinni a későbbi feladataimban is. Természetesen ehhez szükség volt némi személyes ambícióra és kitartásra; ugyanakkor ezek nélkül véleményem szerint nem is lehet ilyen feladatokat vállalni. Sok embert ismerek, aki azért nem tudja befutni azt a karrierívet az életében, amire képes lenne, mert amikor komolyabb döntési helyzetbe kerül, amikor kockázatot kell vállalni, akkor nem mer kilépni a komfortzónájából.

Mennyire volt nehéz feladat a kollégákkal elfogadtatni magát? Hiszen többen hallgatói kora óta ismerhetik, most pedig felettesük lett.

A napi életben akadnak néha vicces helyzetek, ugyanakkor az egyetem eredményessége közös érdek. Ha azt látják bennem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a közös sikerekért, akkor a régi ismeretség inkább előny és megkönnyíti a közös munkát. Korábbi oktatóimmal, munkatársaimmal mindig igyekeztem jó személyes kapcsolatot kialakítani, azt gondolom, hogy az esetek többségében ez sikerült is.

A rektorral is?

Nagy előny volt, hogy régóta ismertük egymást, és jó viszonyt ápoltunk rektor úrral és az egyetem többi vezetőjével is. Hasonló az értékrendünk, és „egyfelé húzzuk a szekeret”. Ezzel rengeteg időt és energiát is megspóroltunk, hiszen átugorhattuk az ismerkedés fázisát. Úgyis mondhatnám, hogy nekem nem kellett megmutatni, hogy merre van a mellékhelyiség a folyosón.

Projektmenedzserként eddig jól körülhatárolható feladatai voltak, most viszont egy egész intézmény szerteágazó gazdálkodásáért felel. Mely területek élveznek prioritást?

Számos terület tartozik a kancellár közvetlen felügyelete alá, melyek közül mindegyik fontos, de ha ki kellene emelnem belőlük párat, akkor azt gondolom, hogy jelen helyzetben nagy figyelmet kell fordítanunk a gazdálkodásunk feszességére, az eredményes pályázati tevékenységre, és az oktatásszervezés hatékonyságára.

Ahhoz, hogy jól lássuk a helyzetünket és lehetőségeinket, visszakanyarodnék a beszélgetés elejére. Be kell látnunk, hogy a hallgatók számának csökkenésével a Pannon Egyetem is vesztett súlyából a régióban. Ez a csökkenés egyébként országos tendencia, ami kiélezett versenyhelyzetet szül. Északon Győr, délen Pécs a konkurencia, és akkor még nem beszéltem Budapest közelségéről. A legfontosabb feladat most, hogy megalkossuk a Pannon Egyetem vízióját, azt a közép- és hosszú távú stratégiai tervet, ami segít pozicionálni magunkat a magyar felsőoktatási térben. Ugyanakkor a feladat nem egyszerű: a tábla készen áll, a bábuk mozognak.

Tehát mint egy sakktáblán, amikor elfoglalják a stratégiai pontokat a bábuk?

Mondhatjuk így is: a sakktábla nekünk jelenleg a Közép-Dunántúl, a Balatontól északra, ez stratégiailag a leginkább fontos terület. Kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a Pannon Egyetem képes legyen ellátni ebben a régióban a centrum szerepét, ami az oktatást, kutatást és az innovációs tevékenységet illeti. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy minőségi partnerei tudjunk lenni az itt működő vállalkozásoknak, és meg tudjunk felelni azoknak a gazdasági és társadalmi követelményeknek, amiket az egyes települések állítanak elénk.

Konkrétumokban ez mit jelent? Melyik tudományterületekre összpontosítanak?

Mind az egyetem tudományos kapacitásaiból kiindulva, mind a piac igényei alapján, véleményem szerint jelenleg az informatikai, mérnöki/műszaki és gazdasági területek azok, amikre leginkább a hangsúlyt kell fektetnünk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem foglalkozunk az agráriummal, a bölcsészettudományokkal vagy éppen tanárképzéssel, ugyanakkor kell, hogy legyen az intézménynek egy markáns „arcéle”, amin a hosszú távú stratégia alapszik.

Elhangzottak az egyetem tudományos eredményei. Ezek nem a rektori feladatkörhöz kapcsolódnak?

Az oktatás/kutatás szakmailag a rektor felügyelete alá tartozik, ugyanakkor az egyetem egy és oszthatatlan: a kancellárnak, és a kancellári területnek is mindent meg kell tennie a hatékony és sikeres működés érdekében. Példaként említeném a szervezetileg a kancellári területhez tartozó Fejlesztési és Projektigazgatóságot, ami jelenleg is 100-110 pályázati projektet kezel, melyek támogatási értéke összesen ~19 Mrd Forint. Ezeket a főként kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatokat az intézmény a jelenlegi programozási időszakban nyert el.

Ha már a piac szóba került, milyen az egyetem kapcsolata a környező cégekkel?

Azt gondolom, hogy a Pannon Egyetem hazai viszonylatban kiemelkedően széles piaci kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Számos élő együttműködésünk van kis- és nagyvállalatokkal egyaránt mind oktatási, mind kutatás-fejlesztési területen. Az együttműködések egyik kiemelt területe a duális képzések, ahol jelenleg több mint 120 együttműködő partnerrel állunk szerződéses kapcsolatban, és a bevont hallgatóink száma is évről évre növekszik.

Kanyarodjunk vissza az egyetemhez! A legnagyobb felsőoktatási intézmények nemzetközi szinten is gondolkodnak. Hogy áll ezen a területen a Pannon Egyetem?

Ez egy nagyon fontos részét képezi a stratégiánknak. Előttünk áll a feladat, hogy újrarajzoljuk az egyetem képét egy olyan intézménnyé, amelyet nem csak a környező megyékben jegyeznek, hanem ha bárhol az országban elhangzik az, hogy „Pannon Egyetem” az emberek tudják, hogy melyik intézményről van szó és tudjanak hozzá társítani képzéseket, tudományterületeket, eredményeket. Ez a minimálisan elvárt szint, ugyanakkor a távlati cél egyértelműen a nemzetközi ismertség és elismertség elérése.

Erősíteni kívánjuk a nemzetközi jelenlétünket a tudományos együttműködések és pályázatok területén, és rendkívül fontosnak tartjuk, hogy egyre népszerűbbek legyünk a külföldi hallgatók szemében; egyre többen döntsenek úgy, hogy Magyarországon, Veszprémben szeretnék a tanulmányaikat folytatni.

A beiskolázásban mekkora mozgástere van a kancellárnak?

Erre a területre úgy tekintek, hogy a kancellár feladata megteremteni azt a környezetet és feltételrendszert, ami aztán vonzóvá teszi az egyetemet és a várost a középiskolásoknak. A cél egyértelműen az, hogy minél többen megismerjék a Pannon Egyetemet, és Veszprém gyönyörű városát.

Terveim közt szerepel az egyetem kommunikációs tevékenységének felpörgetése, egy „egyetemi brand” kialakítása, valamint a korábbinál egy sokkal hatékonyabb beiskolázási kampány felépítése, melyhez a kommunikációs piac meghatározó szereplőinek szaktudását és igénybe kívánjuk venni.

Melyek a következő időszak fontosabb fejlesztési tervei?

Többféle területen is tervezünk fejlesztéseket, melyből az egyik legfontosabb az infrastruktúra. A mostani épületeink nagy részére ráfér a modernizáció annak érdekében, hogy valóban a XXI. századnak megfelelő környezetet tudjunk biztosítani a hallgatóink számára. Terveink közt szerepel az épületek külső felújítása, szeretnénk építeni a veszprémi alsó kampuszon egy mélygarázst parkosított tetővel, új sportpályákat alakítanánk ki, az egyetem utcai épületeink előtti lebetonozott részt pedig zöldövezeti tanulóparkok, külső oktatóterek váltanák fel.

Ami a kevésbé látványos, de annál hasznosabb fejlesztéseket illeti; bevezetés alatt áll egy saját fejlesztésű informatikai folyamatmenedzsment rendszer, ami az egyetemi ügyintézést fogja leegyszerűsíteni és digitalizálni. Szeretnék eljutni arra a szintre, hogy a lehető legtöbb helyen elektronikus dokumentumokkal dolgozzunk, és kizárólag ott alkalmazunk papír alapú ügyintézést, ahol a jogszabályok ezt megkövetelik.

Vannak terveink egy startup inkubátorház létrehozására is, ahol az egyetem falain belül segítenénk elindulni a fiatal vállalkozásoknak: az ötlettől egészen a piacra lépésig támogatnánk őket képzésekkel, infrastruktúrával és pénzügyi forrásokkal egyaránt, de reményeim szerint az EKF 2023 központi irodájának is a Pannon Egyetem fog helyet biztosítani.

Ha röviden össze kellene foglalnia, mi lehet a Pannon Egyetem hosszú távú sikerességének a titka?

Ahogy Darwin is mondta: „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”

Hajas Bálint | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Trend
Legyen a magyar kultúra a közös nemzeti minimum!
A kultúra harcmezején vállalt tábornoki szerepet, a taktikáját pedig a párbeszédre építi. Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, akivel irodalomról, zenéről, évszázados kultúrvitákról és a magyar kitörési lehetőségekről is beszélgettünk.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Trend
Szakképzéssel felvértezve a negyedik ipari forradalom korában
Dübörög az Ipar 4.0, az overállos szakmunkások pedig már nem azok, akikre évekkel ezelőtt emlékszünk. Mi rejlik a fogalom mögött és milyen összefonódása van a szakképzéssel? Erről Pap Mátéval, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárjával beszélgettünk.
Trend
Hogyan legyünk műgyűjtők?
Először is: tegyünk szert tőkére. Emellett természetesen az sem árt, ha kellő művészeti látásmóddal rendelkezünk és tisztában vagyunk a kereskedelmi szabályokkal. A műgyűjtés iránti vágy világszerte egyre többekben ébred fel az utóbbi években, a trend pedig jól láthatóan hozzánk is begyűrűzött.