Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.
gazdaság
Ingatlan.com: jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt
Jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt, ami elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható az ingatlan.com legújabb elemzése szerint.
gazdaság
Lezajlott a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó informatikai átállás
Lezajlott a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléséhez kapcsolódó technikai és informatikai átállás, az MKB Bank szolgáltatásai zavartalanul működnek, és a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket - közölte a Magyar Bankholding az MTI-vel szerdán.
gazdaság
Mesterséges intelligencia munkacsoport alakult a NAV-nál
A NAV újonnan megalakult Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS) az adóhivatal egyedülálló adatvagyonára épülő kutatásokat végez a jövőben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Növelte villanyautókból álló flottáját a GreenGo
Növelte a kizárólag villanyautókból álló flottáját a GreenGo, áprilistól már több mint 400 jármű várja a felhasználókat - közölte a közösségi autómegosztó szolgáltató hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Az Auchan megszünteti üzleteiben a műanyagzacskót
Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.
gazdaság
Ma egyesül a Budapest Bank és az MKB Bank
A terveknek megfelelően halad a Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítése: március 31-én éjfélkor megvalósul a Magyar Bankholding két tagbankja, a Budapest Bank és az MKB Bank jogi egyesülése. Az egyesült pénzintézet átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven működik tovább; és az április 2-3-i hétvégén az azonnali fizetési rendszert ütemezetten leállítják - közölte a pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka
Megjelenik Magyarországon az MG autómárka, az értékesítés várhatóan az idén a harmadik negyedévben indul - közölte az importőri feladatokat ellátó Duna Motors Disztribúció Kft. az MTI-vel kedden.
gazdaság
KSH-elnökhelyettes: a vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói
A vártnál kedvezőbben alakultak Magyarország 2021-es főbb fiskális, gazdasági mutatói: a GDP 7,1 százalékkal bővült, a GDP-arányos államadósság nagyot csökkent, így a GDP 77 százaléka alá várható és a költségvetési hiány is várhatóan kisebb lesz az előre jelzettnél, 7 százalék alatti érték lehet a végleges szám - nyilatkozta Windisch László a KSH elnökhelyettese az MTI-nek kedden.
Hiába érkeznek tömegével, az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket
Irányadó becslések szerint jelenleg 50.000 és 70.000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén. „Hazánkban eddig is szívesen alkalmaztak kárpátaljai magyar, vagy akár ukrán anyanyelvű dolgozókat, ez az igény tehát nem most alakult ki. A cégeket nem a magyar munkavállalók lecserélése motiválja, hanem az együtt foglalkoztatás jellemző, és ez az újonnan érkezők magas számával sem fog megváltozni.” – mondta Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
Rekord mértékű működési eredményt ért el a német Audi tavaly
Kevesebb kocsit értékesített az Audi tavaly, mint egy évvel korábban, működési eredménye viszont rekordnagyságot ért el.
ITM: újabb rekordot hozhatnak a tavasszal meginduló útfelújítások
Tavaly évtizedes csúcsot ért, hogy mintegy 1250 kilométeren kezdődtek a szolgáltatási színvonalat emelő beavatkozások az utakon. A kivitelezők az időjárás kedvezőbbre fordulásával ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a munkálatokhoz. A tervek szerint 2022-ben összesen több mint másfélezer kilométeren újulhatnak meg útszakaszok - tájékoztatott szerdai közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft.
"A hazai az igazi" szlogennel indította idei kampánysorozatát a Magyar Termék Nonprofit Kft., hogy felhívja a vásárlók figyelmét a megbízhatóan magyar eredetű termékekre, és ezzel erősítse a tudatos vásárlási szokásokat; a szigorúan ellenőrzött, megbízható termékek védjegyének használatára már több mint 210 cég terméke jogosult - közölte a Kft. az MTI-vel szerdán.
NAV: május 20-áig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról
Az szja 1+1 százalékáról idén is egészen május 20-áig lehet rendelkezni; a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
gazdaság
Jófogás: a munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet
A munkavállalók 25 százaléka évente vált munkahelyet, és minden második dolgozó gondolkozik munkahelyváltáson - közölte a Jófogás hirdetési portál csütörtökön az MTI-vel.
belföld
Továbbra is népszerű a távmunka, a cégek azonban alábecsülik a digitalizációval járó adatbiztonsági kockázatokat
Folyamatosan növekszik a nyugat-magyarországi vállalkozások digitális fejlettségi szintje, a cégvezetők nagy részében azonban fel sem merül, hogy cégük kiberbiztonsági támadás áldozatává válhat, a saját adatbiztonsági felkészültségükkel pedig meglepően elégedettek — derült ki az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Pencloud által végzett felmérésből.

'Barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam'

Kultúra
2019. december 6. 17:17

Tóth Eduárd, vagy, ahogy a legtöbben ismerik: Edu, egyetemi éveit Veszprémben kezdte, mára pedig már ismert stand upos, tíz éve a Dumaszínház tagja. A stand up mellett egy másik szál is erősen áthatja mindennapjait, ez pedig az írás. Két könyve is megjelent; amikor éppen nem a színpadon áll, vagy a kisfiával van, akkor a harmadik könyvén dolgozik. Egy rendkívül szellemes, jókedélyű, életvidám emberrel találkoztunk a Dumaszínház melletti bisztróban.

Neked ez már egyfajta törzshely?

Igen, itt szoktunk összeülni a többi humoristával, hiszen ebből a bisztróból nyílik a Dumaszínház kamaraterme, a Kompót Dumaklub.

Mennyire vált hagyománnyá, hogy – akár a színészek –, fellépés után közösen „levezettek”?

Amikor még nem „kellett” hazasietnem a családomhoz, akkor nagyobb hagyománya volt, de most már szinte mindenki családapa, én is számolom a perceket, amit a kisfiammal tölthetek. De előfordul, hogy a nézők megvárnak, akkor beülünk valahova, ezeket a kis összejöveteleket kifejezetten kedvelem. Ha egy fellépő esten négyen adunk elő, és mondjuk én kezdek, akkor még hazaérhetek a fürdetésre, a mesélésre. Mikor emberi időben végzek, rohanok, még a végén a fiam jó éjt puszijáról is lemaradok.

Mennyire jellemző, hogy másoktól „veszel át” történetet, hogy azt humorosan előadhasd?

Ez egy gyengeségem: a közös ötleteléseknél, gegeléseknél általában üres kézzel távozom, mert a nem megélt sztorikat, nem saját poénokat még mindig képtelen vagyok a műsoraimba beépíteni. Hiába mesél nekem valaki egy olyan erőset, ami még izgalmas is, egyszerűen nem tudom úgy előadni, mintha velem történt volna. Nálam egyből kihullik, ami nem saját. Ezt a nem befogadós, túlzottan önazonos területet sürgősen fejlesztenem kell, mert előbb-utóbb elfogyok. Van erre a „csak saját poénnal dolgozom”-ra egy gyors példám: Kapok egy kerékbilincset. Azért, hogy lekerüljön a bilincs, elbattyogok az automatához, amit épp lepisil egy bácsi. Mindez az Országos Rendőrfőkapitányság központi épületével szemben, harminc rendőrautótól tíz méterre történik úgy, hogy a kerékbilincset azért kaptam, mert a Teve utcai okmányirodában volt dolgom, és rossz helyre parkoltam. Az okmányirodában egy olyan dokumentumért álltam három és fél órát sorba, amit másnap kipostáztak, pedig én pont azért mentem oda az okmányirodába, mert másnap volt a határidő, és még mindig nem érkezett meg. Majd a kerékbilincs leszedésére kiérkezett közterületisek felismernek, és miközben kapják le a béklyót, hatalmasakat röhögünk, közben meg majdnem elcsap egy rendőrautó, ami azért rántja félre a kormányt, mert egy okmányirodából kilépő elégedetlen ügyfél kezében egy papírt lobogtatva rohan felénk, a közterületisekhez és hozzám magyarázni. Namármost ez velem mind megtörtént. Szó szerint így volt. De ha ezt valaki elmeséli nekem, képtelen lennék a stand up fellépéseimen használni, mert a közönség azonnal érezné, hogy ez nem is velem történt, vagy hogy ezt az egészet csak úgy kitaláltam.

Egy laikus épp azt gondolná, hogy a távolítás miatt, mások sztorijaival könnyebb lehet haknizni…

Próbáltam, nem sikerült. Azért az nagy szerencsém, hogy engem mindig megcsap a mágikus realizmus szele, velem tényleg mindig történik valami. Erre is van néhány példám… Igen! Mondok egyet gyorsan: 2003-ban Londonba költöztem. 2004 elején lejárt diákvízummal utaztam haza. Ekkortájt már az összes honfitársam hazaugrott meg visszajött mindenféle papírok nélkül, hisz majd május elsején úgyis belépünk az EU-ba…, de én megszívtam. Engem nyolc héttel a csatlakozás előtt a Stansted reptéren elkapott, majd kitoloncolt egy stréber bevándorlási hivatalnok. A csatlakozás hajnalán ott ültem az első repülőgépen, ami szállította a frissen csatlakozókat. A reptéren ismét kiszúrtak, de már nem a határőrök, hanem az angol újságírók. Én voltam a kelet-európai migráns, aki elveszi a britek munkáját. Egy órával később már a Sky News-nak adtam interjút. Több mint kétszázan szálltunk le a gépről, de pont én voltam az, akit a zsurnaliszták megrohantak.

Ez már egy tematika lehet egy estére?

Igen! De most például a kisfiam kérdéseiből is táplálkozom; ma megkérdezte tőlem, hogy a nagylányoknak milyen szaguk van, ha alszanak. Meg, hogy ki építette fel a házakat akkor, amikor még nem voltak emberek? Vagy, hogy a faleveleket ki ragasztja az utcákra? Nemrég beszélgettem a játszótéren egy anyukával, és egyre inkább azt érzem, hogy sokan azt próbálják demonstrálni, hogy ők minden problémát mindig milyen tökéletesen megoldanak: Nincs cumi, a házasságunk olyan, mint amit a nagykönyvben megírtak. Ilyenkor adódik a kérdés, hogy mi a nagy könyv? A Kámaszútra? Nem valószínű… inkább a Fogság, vagy a Bűn és bűnhődés.

Mi van, ha egy poén nem működik?

Régen ilyenkor megroppantam, ma már inkább furcsállom. Ez olyan, mint a favágás: az est alatt vágom, vágom, de nem biztos, hogy egyből kidől. Ilyenkor valahogy vissza kell hozni a közönséget, például sorrendet változtatok a poénokban. Vagy más poénokat, történeteket veszek elő a tarsolyomból. Tehát a cél, hogy kidőljön a fa, csak néha stihlfűrésszel, néha pedig húsklopfolóval verem az ezeréves tölgyet.

Egy hétköznapi beszélgetésen is neked kell lenni a vicces embernek, aki megmenti a bulit?

Inkább arra kell vigyáznom, hogy ne csak én dumáljak. Tulajdonképpen állandóan jár a szám, szeretek hülyéskedni, dumálni, van egy elég komoly közlésigényem, szereplésvágyam. Körülbelül hét éves lehettem, amikor bevágtam az Öreg néne őzikéje című mesét egy nap alatt, csak azért, hogy szerepelhessek. Ez egy tipikus figyelj rám betegség.

Betegség?

Van, amikor kóros.

Úgy tudom, az első fellépésed nem sikerült a legjobban, de Bödőcs Tibor végig támogatott téged…

Igen, nem volt egyszerű a kezdés. Túlizgultam, elhadartam, nem szólt a mikrofonom… Tibor pedig már akkor is kiemelkedett, így az én részem elhanyagolhatónak bizonyult. De már akkor ott, elsőre megfogott, hogy ez egy fejleszthető műfaj, így a második próbálkozásom már nagyságrendekkel jobban sikerült, tehát nem elvette, hanem meghozta a kedvemet. Volt egy fél év, amit stand up nélkül töltöttem, mert kint éltem Barcelonában.

Hogyan gondolsz rá vissza?

A harmadik könyvem éppen erről az időszakról fog szólni. Egy párkapcsolati válság miatt mentem ki, mert egy hatéves kapcsolatom hajótörést szenvedett. Ki akartam lépni a megszokott közegből. Itt is érdekesen alakultak a narratíváim, majd egyszer ezt is elmesélem. Aztán hazajöttem, mert megjelent a könyvem: például elvittük Kaposvárra bemutatni, gyakorlatilag eljött négy ember, nekik odaadtam ingyen, berúgtunk, aztán hazavonatoztam. Visszamentem Barcelonába, ahol egy elit telesales csapatba csöppentem: magyar topcégek vezetőit kellett elhívnom olyan eseményekre, mint például a BL-döntő. Hazánk felső tízezerének krémjét ostromoltam napi nyolc órában.

Imádsz előadni, beszélni, és emellett az írás a másik szenvedélyed. Mennyire segíti egyik a másikat?

Nagyon! Amióta kijött a második könyvem, azóta a színpadon is magabiztosabb vagyok, az írásban pedig segít az, hogy folyton történeteken agyalok. Kiegészítik egymást. Az új könyvemben előtérben lenne az elszúrtad érzés, miközben egyébként nagyon jó emberekkel voltam körülvéve, és a munka is jól ment. Egyszer, egy magányos-iszogatós estén elbóbiskoltam egy padon, és arra ébredtem, hogy egy jó erőben lévő férfi a táskámban matat. Kérdeztem tőle, hogy most el fogod venni a táskámat? Mondta, hogy hát most el. Benne volt egy notesz, amelyben a leggazdagabb magyarok mobilszámai szerepeltek. Persze megvolt máshol is, inkább csak büszkeségből másolgattam át a noteszbe. De azért érdekes volt ez a kettősség: barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam.

Ha az írás és a stand up kettőség anyagi oldalát nézzük, akkor mennyire szükségeltetik a kettő?

Ha csak a könyv lenne, az megélhetési szempontból bajos lenne. Biztos, hogy valamilyen irodai munkát is vállalnom kellene mellé. Így viszont nappal írok, este stand up-olok. Ha csak a Dumaszínház lenne, az már más kérdés: nem igaz, hogy biztos megélhetés lenne, de például, amikor meghívnak egy céges csapatépítőre, hogy harminc percet előadjak, az financiálisan egyenértékű azzal, mint amikor a boltokban megveszik négyszáz könyvemet. Érzékelhető a különbség. De kezdettől fogva a stand up nekem arról szólt, hogy olvasókat toborozzak a könyveimhez. Ezt egy percig sem titkoltam.

Hogyan „kell” hozzáállnod Bödőcs Tiborhoz, aki jelentősen kiemelkedik a stand up műfajában?

Az ő segítségének és támogatásának köszönhetem a stand upos, és most már az írói karrierem beindulását is. Én ezt az egyik állandó előzenekaraként azzal igyekszem meghálálni, hogy minden egyes alkalommal, amikor kilép a színpadra, be legyen gyújtva rendesen a kemence.

Hogy látod magad húsz év múlva?

Körülbelül ezt csinálnám, amit most, de örülnék addig 4-5 könyvnek. Továbbra is fellépnék, továbbra is az előttem lévő célokra koncentrálnék, hogy adott Showder klubra összegereblyézzem a poénokat. Úgy néz ki más változás is lesz: márciusban jön a második kisfiam…

Szabó Eszter | Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
Kultúra
„Magányosan dolgozom, de az eredmény nem marad rejtve”
Sümegi Elemér hangszerkészítő neve nem csupán a zenészek körében ismert, de a sportolói világba is beírta magát sikereivel. A legtöbben hegedűkészítőnek titulálják, noha elmondása szerint már több csellót készített, mint hegedűt. Sajátos módszereiről, egyedi és különleges életútjáról, életformájáról beszélgettünk.
Kultúra
„Az alkotás része érdekel igazán, amikor a semmiből valami lesz”
Lévai Balázs azon besorolhatatlan művészemberek közé tartozik, aki számos területen otthonosan mozog, méghozzá sikeresen, éppen ezért nehéz kifejezetten csak egy műfaj mellé illeszteni a nevét. Volt már tanár, újságíró, műsorvezető, szerkesztő, rendező, producer. A műfajok közötti átjárhatóságról, kezdeti sikerekről, aktuális nagyjátékfilmekről, a filmes szakma rejtelmeiről kérdeztük. Budapesti irodájában fogadott bennünket.
Kultúra
„Vakon bolyongunk a világban, ha nincsenek értékeink, elveink”
András Ferenc nevét Veszprém térségében nem nagyon kell bemutatni, hiszen a Pannon Egyetem Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, a kommunikáció- és médiatudomány szakvezetője, az egyetem oktatója. Ezzel persze nem ér véget a sor, a Dunaföldvár Tv alapító-vezetője, de amit a legtöbben tudnak róla, hogy filozófus. Távoli galaxisnak tűnő szakma, miközben András Ferenc szerint egy nagyon is megközelíthető, sőt, mindenki számára megkerülhetetlen terület…
Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.