Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

'Barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam'

Kultúra
2019. december 6. 17:17

Tóth Eduárd, vagy, ahogy a legtöbben ismerik: Edu, egyetemi éveit Veszprémben kezdte, mára pedig már ismert stand upos, tíz éve a Dumaszínház tagja. A stand up mellett egy másik szál is erősen áthatja mindennapjait, ez pedig az írás. Két könyve is megjelent; amikor éppen nem a színpadon áll, vagy a kisfiával van, akkor a harmadik könyvén dolgozik. Egy rendkívül szellemes, jókedélyű, életvidám emberrel találkoztunk a Dumaszínház melletti bisztróban.

Neked ez már egyfajta törzshely?

Igen, itt szoktunk összeülni a többi humoristával, hiszen ebből a bisztróból nyílik a Dumaszínház kamaraterme, a Kompót Dumaklub.

Mennyire vált hagyománnyá, hogy – akár a színészek –, fellépés után közösen „levezettek”?

Amikor még nem „kellett” hazasietnem a családomhoz, akkor nagyobb hagyománya volt, de most már szinte mindenki családapa, én is számolom a perceket, amit a kisfiammal tölthetek. De előfordul, hogy a nézők megvárnak, akkor beülünk valahova, ezeket a kis összejöveteleket kifejezetten kedvelem. Ha egy fellépő esten négyen adunk elő, és mondjuk én kezdek, akkor még hazaérhetek a fürdetésre, a mesélésre. Mikor emberi időben végzek, rohanok, még a végén a fiam jó éjt puszijáról is lemaradok.

Mennyire jellemző, hogy másoktól „veszel át” történetet, hogy azt humorosan előadhasd?

Ez egy gyengeségem: a közös ötleteléseknél, gegeléseknél általában üres kézzel távozom, mert a nem megélt sztorikat, nem saját poénokat még mindig képtelen vagyok a műsoraimba beépíteni. Hiába mesél nekem valaki egy olyan erőset, ami még izgalmas is, egyszerűen nem tudom úgy előadni, mintha velem történt volna. Nálam egyből kihullik, ami nem saját. Ezt a nem befogadós, túlzottan önazonos területet sürgősen fejlesztenem kell, mert előbb-utóbb elfogyok. Van erre a „csak saját poénnal dolgozom”-ra egy gyors példám: Kapok egy kerékbilincset. Azért, hogy lekerüljön a bilincs, elbattyogok az automatához, amit épp lepisil egy bácsi. Mindez az Országos Rendőrfőkapitányság központi épületével szemben, harminc rendőrautótól tíz méterre történik úgy, hogy a kerékbilincset azért kaptam, mert a Teve utcai okmányirodában volt dolgom, és rossz helyre parkoltam. Az okmányirodában egy olyan dokumentumért álltam három és fél órát sorba, amit másnap kipostáztak, pedig én pont azért mentem oda az okmányirodába, mert másnap volt a határidő, és még mindig nem érkezett meg. Majd a kerékbilincs leszedésére kiérkezett közterületisek felismernek, és miközben kapják le a béklyót, hatalmasakat röhögünk, közben meg majdnem elcsap egy rendőrautó, ami azért rántja félre a kormányt, mert egy okmányirodából kilépő elégedetlen ügyfél kezében egy papírt lobogtatva rohan felénk, a közterületisekhez és hozzám magyarázni. Namármost ez velem mind megtörtént. Szó szerint így volt. De ha ezt valaki elmeséli nekem, képtelen lennék a stand up fellépéseimen használni, mert a közönség azonnal érezné, hogy ez nem is velem történt, vagy hogy ezt az egészet csak úgy kitaláltam.

Egy laikus épp azt gondolná, hogy a távolítás miatt, mások sztorijaival könnyebb lehet haknizni…

Próbáltam, nem sikerült. Azért az nagy szerencsém, hogy engem mindig megcsap a mágikus realizmus szele, velem tényleg mindig történik valami. Erre is van néhány példám… Igen! Mondok egyet gyorsan: 2003-ban Londonba költöztem. 2004 elején lejárt diákvízummal utaztam haza. Ekkortájt már az összes honfitársam hazaugrott meg visszajött mindenféle papírok nélkül, hisz majd május elsején úgyis belépünk az EU-ba…, de én megszívtam. Engem nyolc héttel a csatlakozás előtt a Stansted reptéren elkapott, majd kitoloncolt egy stréber bevándorlási hivatalnok. A csatlakozás hajnalán ott ültem az első repülőgépen, ami szállította a frissen csatlakozókat. A reptéren ismét kiszúrtak, de már nem a határőrök, hanem az angol újságírók. Én voltam a kelet-európai migráns, aki elveszi a britek munkáját. Egy órával később már a Sky News-nak adtam interjút. Több mint kétszázan szálltunk le a gépről, de pont én voltam az, akit a zsurnaliszták megrohantak.

Ez már egy tematika lehet egy estére?

Igen! De most például a kisfiam kérdéseiből is táplálkozom; ma megkérdezte tőlem, hogy a nagylányoknak milyen szaguk van, ha alszanak. Meg, hogy ki építette fel a házakat akkor, amikor még nem voltak emberek? Vagy, hogy a faleveleket ki ragasztja az utcákra? Nemrég beszélgettem a játszótéren egy anyukával, és egyre inkább azt érzem, hogy sokan azt próbálják demonstrálni, hogy ők minden problémát mindig milyen tökéletesen megoldanak: Nincs cumi, a házasságunk olyan, mint amit a nagykönyvben megírtak. Ilyenkor adódik a kérdés, hogy mi a nagy könyv? A Kámaszútra? Nem valószínű… inkább a Fogság, vagy a Bűn és bűnhődés.

Mi van, ha egy poén nem működik?

Régen ilyenkor megroppantam, ma már inkább furcsállom. Ez olyan, mint a favágás: az est alatt vágom, vágom, de nem biztos, hogy egyből kidől. Ilyenkor valahogy vissza kell hozni a közönséget, például sorrendet változtatok a poénokban. Vagy más poénokat, történeteket veszek elő a tarsolyomból. Tehát a cél, hogy kidőljön a fa, csak néha stihlfűrésszel, néha pedig húsklopfolóval verem az ezeréves tölgyet.

Egy hétköznapi beszélgetésen is neked kell lenni a vicces embernek, aki megmenti a bulit?

Inkább arra kell vigyáznom, hogy ne csak én dumáljak. Tulajdonképpen állandóan jár a szám, szeretek hülyéskedni, dumálni, van egy elég komoly közlésigényem, szereplésvágyam. Körülbelül hét éves lehettem, amikor bevágtam az Öreg néne őzikéje című mesét egy nap alatt, csak azért, hogy szerepelhessek. Ez egy tipikus figyelj rám betegség.

Betegség?

Van, amikor kóros.

Úgy tudom, az első fellépésed nem sikerült a legjobban, de Bödőcs Tibor végig támogatott téged…

Igen, nem volt egyszerű a kezdés. Túlizgultam, elhadartam, nem szólt a mikrofonom… Tibor pedig már akkor is kiemelkedett, így az én részem elhanyagolhatónak bizonyult. De már akkor ott, elsőre megfogott, hogy ez egy fejleszthető műfaj, így a második próbálkozásom már nagyságrendekkel jobban sikerült, tehát nem elvette, hanem meghozta a kedvemet. Volt egy fél év, amit stand up nélkül töltöttem, mert kint éltem Barcelonában.

Hogyan gondolsz rá vissza?

A harmadik könyvem éppen erről az időszakról fog szólni. Egy párkapcsolati válság miatt mentem ki, mert egy hatéves kapcsolatom hajótörést szenvedett. Ki akartam lépni a megszokott közegből. Itt is érdekesen alakultak a narratíváim, majd egyszer ezt is elmesélem. Aztán hazajöttem, mert megjelent a könyvem: például elvittük Kaposvárra bemutatni, gyakorlatilag eljött négy ember, nekik odaadtam ingyen, berúgtunk, aztán hazavonatoztam. Visszamentem Barcelonába, ahol egy elit telesales csapatba csöppentem: magyar topcégek vezetőit kellett elhívnom olyan eseményekre, mint például a BL-döntő. Hazánk felső tízezerének krémjét ostromoltam napi nyolc órában.

Imádsz előadni, beszélni, és emellett az írás a másik szenvedélyed. Mennyire segíti egyik a másikat?

Nagyon! Amióta kijött a második könyvem, azóta a színpadon is magabiztosabb vagyok, az írásban pedig segít az, hogy folyton történeteken agyalok. Kiegészítik egymást. Az új könyvemben előtérben lenne az elszúrtad érzés, miközben egyébként nagyon jó emberekkel voltam körülvéve, és a munka is jól ment. Egyszer, egy magányos-iszogatós estén elbóbiskoltam egy padon, és arra ébredtem, hogy egy jó erőben lévő férfi a táskámban matat. Kérdeztem tőle, hogy most el fogod venni a táskámat? Mondta, hogy hát most el. Benne volt egy notesz, amelyben a leggazdagabb magyarok mobilszámai szerepeltek. Persze megvolt máshol is, inkább csak büszkeségből másolgattam át a noteszbe. De azért érdekes volt ez a kettősség: barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam.

Ha az írás és a stand up kettőség anyagi oldalát nézzük, akkor mennyire szükségeltetik a kettő?

Ha csak a könyv lenne, az megélhetési szempontból bajos lenne. Biztos, hogy valamilyen irodai munkát is vállalnom kellene mellé. Így viszont nappal írok, este stand up-olok. Ha csak a Dumaszínház lenne, az már más kérdés: nem igaz, hogy biztos megélhetés lenne, de például, amikor meghívnak egy céges csapatépítőre, hogy harminc percet előadjak, az financiálisan egyenértékű azzal, mint amikor a boltokban megveszik négyszáz könyvemet. Érzékelhető a különbség. De kezdettől fogva a stand up nekem arról szólt, hogy olvasókat toborozzak a könyveimhez. Ezt egy percig sem titkoltam.

Hogyan „kell” hozzáállnod Bödőcs Tiborhoz, aki jelentősen kiemelkedik a stand up műfajában?

Az ő segítségének és támogatásának köszönhetem a stand upos, és most már az írói karrierem beindulását is. Én ezt az egyik állandó előzenekaraként azzal igyekszem meghálálni, hogy minden egyes alkalommal, amikor kilép a színpadra, be legyen gyújtva rendesen a kemence.

Hogy látod magad húsz év múlva?

Körülbelül ezt csinálnám, amit most, de örülnék addig 4-5 könyvnek. Továbbra is fellépnék, továbbra is az előttem lévő célokra koncentrálnék, hogy adott Showder klubra összegereblyézzem a poénokat. Úgy néz ki más változás is lesz: márciusban jön a második kisfiam…

Szabó Eszter | Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Kultúra
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Kultúra
„Komolyan kell venni a közeget, amihez szólsz” – interjú Winkler Nórával
Ha azt mondom: „Winkler Nóra”, talán nem túlzás azt állítani, a név hallatán mindenkinek több dolog is az eszébe jut: televíziózás, újságírás, rádiózás, árverések levezetése, múzeumi tárlatvezetések, könyvírás… és egy dolog, ami mindezt összeköti: a kultúra. A felsoroltak alapján nem is kérdés, hogy miért lehet Nóra a Veszprém 2023 egyik munkacsoportjának tagja, hiszen ha kulturális főváros, akkor a kultúra valódi képviselője segíthet: Winkler Nóra mesélt.
Kultúra
Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Vannak azok az utazó blogok, amelyeken minden praktikus információt megtalálsz arról, ha külföldre vetne az élet és meg szeretnél nézni pár látványosságot. Aztán vannak azok is, amelyeken egyetlen tippet sem találsz, ellenben rengeteg inspirációt ahhoz, hogyan kezdj el végre úgy igazán, a félelmeket és gátlásokat sutba vágva élni.