Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
25%-os átlagár-növekedés a használtautó-piacon
Tízévnyi növekedés után a koronavírus a magyar autópiacot is megtörte, az autók iránti érdeklődés azonban alig csökkent. A hazai tulajdonosváltásoknál a tavalyi évhez képest csupán 3,5%-os a visszaesés, míg a Használtautó.hu decemberben rekordszámú keresést regisztrált. Mindez pedig az átlagárakat is jelentősen felverte. A piacvezető hirdetési oldal megmutatja, hogy a hazai vásárlók leginkább milyen modellekre és márkákra keresnek, és átlagosan mennyit költenek használt autóra.
Magyar vállalatok is profitálhatnak az EU és Kína megállapodásából
Az EU és Kína által megkötött Befektetési Egyezmény életbe lépését követően az uniós, köztük a magyar cégek számára számos szektorban már nem lesz kötelező vegyesvállalat alapítása és a technológiáik átadása ahhoz, hogy a távol-keleti országban működjenek. A hazai vállalkozások közvetetten is profitálhatnak a megállapodásból, mivel a velük együttműködő nyugat-európai társaságok terjeszkedési lehetőségei szintén könnyebbé válnak – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.
Megtévesztő reklámok miatt közel 6 milliárd forint bírságot szabott ki az elmúlt két évben a GVH
Az év eleji időszakban számos cégnél döntenek reklámozási és marketing kérdésekben, ezzel pedig igen érzékeny területre lépnek. Az elmúlt két évben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ilyen ügyekben csaknem 6 milliárd forint bírságot szabott ki. Aki biztos akar lenni a dolgában, annak napi szinten követnie kell a jogszabályi háttér változásait – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Öt év alatt megduplázódott itthon az informatikusok iránti kereslet
Kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk a munkaerőpiac realitásaival, azaz az évről évre növekvő szakemberhiánnyal – derül ki egy most elkészült kutatásból. Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából készült átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy önmagában a felsőoktatás sem mennyiségi értelemben, sem strukturálisan, sem pedig minőségi szempontból nem tudja követni a munkaerőpiac növekvő digitális szakemberigényét, ezért összefüggő, a köznevelésre, a szak-, és felnőttképzésre, illetve a motivációs tényezőkre is kiterjedő stratégiára van szükség.
Globális kihívások és nemzeti sajátosságok formálják át a munkaerőpiacot
A koronavírus, a digitalizáció és az automatizációs folyamatok eredményeként a munkaerőpiac olyan útelágazáshoz ért, amelynél a most hozott intézkedések a következő generáció életét is meghatározhatják. Az Adecco Csoport Kelet-Európára fókuszáló Inovantage 2020 tanulmánya alapján ebben a folyamatban a globális kihívások mellett a nemzeti sajátosságok is legalább olyan meghatározók.
Veszprém
Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban
A kormányzati Modern Városok Programnak köszönhetően több mint 2,5 milliárd forintból építik ujjá a tanműhelyt, építenek új iskolai szárnyat, és szereznek be eszközöket a veszprémi középiskolában.
vállalatok
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
belföld
A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.
belföld
Tovább csökkentek az albérletárak - Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti átlagos bérleti díjak
Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest - áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában, amely a legújabb - december végére, január elejére jellemző - kínálati adatokat is ismerteti.
Fitch: jelentősen gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja
Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben a hetedik egymást követő hónapja tartó növekedést követően, részben annak köszönhetően, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, a járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben.
Szijjártó Péter: a világjárvány alatt 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra
Tavaly a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt, amelyre soha korábban nem volt még példa, ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra és mindez a világjárvány alatt történt - mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
ITM: már hatodik hónapja nő az építőipar teljesítménye
Június óta az építőipar teljesítménye minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben az előző havi értékekhez képest újabb 12,1 százalékkal nőtt, így már hatodik hónapja látszik az építőipar kilábalása a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.
vállalatok
Szijjártó: 3,3 milliárd forintból fejleszti központjait Magyarországon a GE
A GE 3,3 milliárd forintos beruházással bővíti a budapesti és szegedi digitális egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó központjait, a kormány ehhez 675 millió forint támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
belföld
Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.
Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.
kkv
A járványhelyzet ellenére is bizakodóan tekintenek a kkv-k az új évre
Nem befolyásolta jelentősen a kkv szektor várakozásait novemberig a járvány második hulláma. A hazai kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó kilátásait előrejelző K&H kkv bizalmi index negyedik negyedéves eredménye alapján ugyanis a cégek optimizmussal tekintenek a 2021-es évre, amit az index jelenlegi, 9 pontos értéke igazol. Az előző időszakhoz képest mért, 2 pontos növekedés hátterében az állhat, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az európai uniós forrásokra vonatkozó kilátások.
Volánbusz: gyors ütemben halad a járműbeszerzés
Két új közbeszerzési eljárást írt ki a Volánbusz járműflottáját biztosító Volán Buszpark Kft. 503 új autóbusz beszerzésére, mindkét pályázatra 2021. február 8-áig várják az ajánlatokat - közölte a közlekedési társaság hétfőn az MTI-vel.
Vodafone: újabb rekordot döntött az mobilinternetezés 2020-ban
Újabb rekordot döntött a mobilinternetezés 2020-ban, a Vodafone ügyfeleinek adathasználata 54 százalékkal nőtt 2019-hez képest, a legtöbbet december második hetében interneteztek - közölte a szolgáltató az MTI érdeklődésére pénteken.
belföld
ITM: ezer kilométernyi útszakasz újulhat meg 2021-ben
A közutak megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára, a tervek szerint idén több mint 350 projektben, mintegy 1000 kilométernyi szakaszt újítanak fel 190 milliárd forint értékben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
belföld
Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le Tihanyban
Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le pénteken Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.
FAO
Kitart az élelmiszerárak emelkedése nemzetközi szinten
Hat hónap drágulást követően tovább nőttek az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon decemberben, főként a tejtermékek és a növényi olajok miatt – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
belföld
Miniszterelnökség: már 2000 milliárd forintot fordított a kormány a vidéki nagyvárosok fejlesztésére
Megfelelő ütemben haladnak a Modern városok programnak köszönhető fejlesztések a megyei jogú városokban - tudatta a Miniszterelnökség az MTI-vel kedden közleményben.
bank
Az öt legfontosabb változás a bankolásban 2021-től
A koronavírus-járvány még 2021-ben is hatással lesz a pénzügyekre, a pandémiás helyzet várható javulásával azonban a bankok is több erőforrást tudnak az egyéb fejlesztésekre fordítani, új szolgáltatások, személyre szabható online megoldások jöhetnek. Januártól már nem lesz szükségünk készpénzre, amikor vásárolni megyünk, az internetes bankkártyás vásárlások pedig még biztonságosabbak lesznek. A fogyasztási hiteleknél megszűnik a THM-plafon, a személyi kölcsönöknél azonban jönnek a fogyasztóbarát hitelek.
Panellakás milliós négyzetméteráron, rekord az albérleteknél, ház 300 ezerért - lakáspiaci legek, érdekességek 2020-ból
Bár a 2020 a hullámvasutazás éve volt, akadtak érdekes rekordok a lakáspiacon. Tavaly a legolcsóbb ház 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig a Balaton partján kelt el 74 millió forintért - derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Akadtak, akik kevesebb mint egy napon belül túladtak az ingatlanukon, a meghirdetett kiadó lakások száma pedig rekordszintre nőtt: 115 ezer albérlethirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, amire még nem volt példa az ingatlan.com történetében.
Az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállása jöhet hazánkban
A jegybank elnöke, Matolcsy György szerint minden esély megvan, hogy Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érje el. Meghatározó lesz azonban, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét.
vállalatok
Szijjártó: soha nem volt még ilyen sikeres év a beruházások szempontjából
A nagyszabású beruházás-ösztönzési programoknak köszönhetően elmondható: "soha nem zártunk még ilyen sikeres évet a beruházások szempontjából" - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.

'Barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam'

Kultúra
2019. december 6. 16:17

Tóth Eduárd, vagy, ahogy a legtöbben ismerik: Edu, egyetemi éveit Veszprémben kezdte, mára pedig már ismert stand upos, tíz éve a Dumaszínház tagja. A stand up mellett egy másik szál is erősen áthatja mindennapjait, ez pedig az írás. Két könyve is megjelent; amikor éppen nem a színpadon áll, vagy a kisfiával van, akkor a harmadik könyvén dolgozik. Egy rendkívül szellemes, jókedélyű, életvidám emberrel találkoztunk a Dumaszínház melletti bisztróban.

Neked ez már egyfajta törzshely?

Igen, itt szoktunk összeülni a többi humoristával, hiszen ebből a bisztróból nyílik a Dumaszínház kamaraterme, a Kompót Dumaklub.

Mennyire vált hagyománnyá, hogy – akár a színészek –, fellépés után közösen „levezettek”?

Amikor még nem „kellett” hazasietnem a családomhoz, akkor nagyobb hagyománya volt, de most már szinte mindenki családapa, én is számolom a perceket, amit a kisfiammal tölthetek. De előfordul, hogy a nézők megvárnak, akkor beülünk valahova, ezeket a kis összejöveteleket kifejezetten kedvelem. Ha egy fellépő esten négyen adunk elő, és mondjuk én kezdek, akkor még hazaérhetek a fürdetésre, a mesélésre. Mikor emberi időben végzek, rohanok, még a végén a fiam jó éjt puszijáról is lemaradok.

Mennyire jellemző, hogy másoktól „veszel át” történetet, hogy azt humorosan előadhasd?

Ez egy gyengeségem: a közös ötleteléseknél, gegeléseknél általában üres kézzel távozom, mert a nem megélt sztorikat, nem saját poénokat még mindig képtelen vagyok a műsoraimba beépíteni. Hiába mesél nekem valaki egy olyan erőset, ami még izgalmas is, egyszerűen nem tudom úgy előadni, mintha velem történt volna. Nálam egyből kihullik, ami nem saját. Ezt a nem befogadós, túlzottan önazonos területet sürgősen fejlesztenem kell, mert előbb-utóbb elfogyok. Van erre a „csak saját poénnal dolgozom”-ra egy gyors példám: Kapok egy kerékbilincset. Azért, hogy lekerüljön a bilincs, elbattyogok az automatához, amit épp lepisil egy bácsi. Mindez az Országos Rendőrfőkapitányság központi épületével szemben, harminc rendőrautótól tíz méterre történik úgy, hogy a kerékbilincset azért kaptam, mert a Teve utcai okmányirodában volt dolgom, és rossz helyre parkoltam. Az okmányirodában egy olyan dokumentumért álltam három és fél órát sorba, amit másnap kipostáztak, pedig én pont azért mentem oda az okmányirodába, mert másnap volt a határidő, és még mindig nem érkezett meg. Majd a kerékbilincs leszedésére kiérkezett közterületisek felismernek, és miközben kapják le a béklyót, hatalmasakat röhögünk, közben meg majdnem elcsap egy rendőrautó, ami azért rántja félre a kormányt, mert egy okmányirodából kilépő elégedetlen ügyfél kezében egy papírt lobogtatva rohan felénk, a közterületisekhez és hozzám magyarázni. Namármost ez velem mind megtörtént. Szó szerint így volt. De ha ezt valaki elmeséli nekem, képtelen lennék a stand up fellépéseimen használni, mert a közönség azonnal érezné, hogy ez nem is velem történt, vagy hogy ezt az egészet csak úgy kitaláltam.

Egy laikus épp azt gondolná, hogy a távolítás miatt, mások sztorijaival könnyebb lehet haknizni…

Próbáltam, nem sikerült. Azért az nagy szerencsém, hogy engem mindig megcsap a mágikus realizmus szele, velem tényleg mindig történik valami. Erre is van néhány példám… Igen! Mondok egyet gyorsan: 2003-ban Londonba költöztem. 2004 elején lejárt diákvízummal utaztam haza. Ekkortájt már az összes honfitársam hazaugrott meg visszajött mindenféle papírok nélkül, hisz majd május elsején úgyis belépünk az EU-ba…, de én megszívtam. Engem nyolc héttel a csatlakozás előtt a Stansted reptéren elkapott, majd kitoloncolt egy stréber bevándorlási hivatalnok. A csatlakozás hajnalán ott ültem az első repülőgépen, ami szállította a frissen csatlakozókat. A reptéren ismét kiszúrtak, de már nem a határőrök, hanem az angol újságírók. Én voltam a kelet-európai migráns, aki elveszi a britek munkáját. Egy órával később már a Sky News-nak adtam interjút. Több mint kétszázan szálltunk le a gépről, de pont én voltam az, akit a zsurnaliszták megrohantak.

Ez már egy tematika lehet egy estére?

Igen! De most például a kisfiam kérdéseiből is táplálkozom; ma megkérdezte tőlem, hogy a nagylányoknak milyen szaguk van, ha alszanak. Meg, hogy ki építette fel a házakat akkor, amikor még nem voltak emberek? Vagy, hogy a faleveleket ki ragasztja az utcákra? Nemrég beszélgettem a játszótéren egy anyukával, és egyre inkább azt érzem, hogy sokan azt próbálják demonstrálni, hogy ők minden problémát mindig milyen tökéletesen megoldanak: Nincs cumi, a házasságunk olyan, mint amit a nagykönyvben megírtak. Ilyenkor adódik a kérdés, hogy mi a nagy könyv? A Kámaszútra? Nem valószínű… inkább a Fogság, vagy a Bűn és bűnhődés.

Mi van, ha egy poén nem működik?

Régen ilyenkor megroppantam, ma már inkább furcsállom. Ez olyan, mint a favágás: az est alatt vágom, vágom, de nem biztos, hogy egyből kidől. Ilyenkor valahogy vissza kell hozni a közönséget, például sorrendet változtatok a poénokban. Vagy más poénokat, történeteket veszek elő a tarsolyomból. Tehát a cél, hogy kidőljön a fa, csak néha stihlfűrésszel, néha pedig húsklopfolóval verem az ezeréves tölgyet.

Egy hétköznapi beszélgetésen is neked kell lenni a vicces embernek, aki megmenti a bulit?

Inkább arra kell vigyáznom, hogy ne csak én dumáljak. Tulajdonképpen állandóan jár a szám, szeretek hülyéskedni, dumálni, van egy elég komoly közlésigényem, szereplésvágyam. Körülbelül hét éves lehettem, amikor bevágtam az Öreg néne őzikéje című mesét egy nap alatt, csak azért, hogy szerepelhessek. Ez egy tipikus figyelj rám betegség.

Betegség?

Van, amikor kóros.

Úgy tudom, az első fellépésed nem sikerült a legjobban, de Bödőcs Tibor végig támogatott téged…

Igen, nem volt egyszerű a kezdés. Túlizgultam, elhadartam, nem szólt a mikrofonom… Tibor pedig már akkor is kiemelkedett, így az én részem elhanyagolhatónak bizonyult. De már akkor ott, elsőre megfogott, hogy ez egy fejleszthető műfaj, így a második próbálkozásom már nagyságrendekkel jobban sikerült, tehát nem elvette, hanem meghozta a kedvemet. Volt egy fél év, amit stand up nélkül töltöttem, mert kint éltem Barcelonában.

Hogyan gondolsz rá vissza?

A harmadik könyvem éppen erről az időszakról fog szólni. Egy párkapcsolati válság miatt mentem ki, mert egy hatéves kapcsolatom hajótörést szenvedett. Ki akartam lépni a megszokott közegből. Itt is érdekesen alakultak a narratíváim, majd egyszer ezt is elmesélem. Aztán hazajöttem, mert megjelent a könyvem: például elvittük Kaposvárra bemutatni, gyakorlatilag eljött négy ember, nekik odaadtam ingyen, berúgtunk, aztán hazavonatoztam. Visszamentem Barcelonába, ahol egy elit telesales csapatba csöppentem: magyar topcégek vezetőit kellett elhívnom olyan eseményekre, mint például a BL-döntő. Hazánk felső tízezerének krémjét ostromoltam napi nyolc órában.

Imádsz előadni, beszélni, és emellett az írás a másik szenvedélyed. Mennyire segíti egyik a másikat?

Nagyon! Amióta kijött a második könyvem, azóta a színpadon is magabiztosabb vagyok, az írásban pedig segít az, hogy folyton történeteken agyalok. Kiegészítik egymást. Az új könyvemben előtérben lenne az elszúrtad érzés, miközben egyébként nagyon jó emberekkel voltam körülvéve, és a munka is jól ment. Egyszer, egy magányos-iszogatós estén elbóbiskoltam egy padon, és arra ébredtem, hogy egy jó erőben lévő férfi a táskámban matat. Kérdeztem tőle, hogy most el fogod venni a táskámat? Mondta, hogy hát most el. Benne volt egy notesz, amelyben a leggazdagabb magyarok mobilszámai szerepeltek. Persze megvolt máshol is, inkább csak büszkeségből másolgattam át a noteszbe. De azért érdekes volt ez a kettősség: barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam.

Ha az írás és a stand up kettőség anyagi oldalát nézzük, akkor mennyire szükségeltetik a kettő?

Ha csak a könyv lenne, az megélhetési szempontból bajos lenne. Biztos, hogy valamilyen irodai munkát is vállalnom kellene mellé. Így viszont nappal írok, este stand up-olok. Ha csak a Dumaszínház lenne, az már más kérdés: nem igaz, hogy biztos megélhetés lenne, de például, amikor meghívnak egy céges csapatépítőre, hogy harminc percet előadjak, az financiálisan egyenértékű azzal, mint amikor a boltokban megveszik négyszáz könyvemet. Érzékelhető a különbség. De kezdettől fogva a stand up nekem arról szólt, hogy olvasókat toborozzak a könyveimhez. Ezt egy percig sem titkoltam.

Hogyan „kell” hozzáállnod Bödőcs Tiborhoz, aki jelentősen kiemelkedik a stand up műfajában?

Az ő segítségének és támogatásának köszönhetem a stand upos, és most már az írói karrierem beindulását is. Én ezt az egyik állandó előzenekaraként azzal igyekszem meghálálni, hogy minden egyes alkalommal, amikor kilép a színpadra, be legyen gyújtva rendesen a kemence.

Hogy látod magad húsz év múlva?

Körülbelül ezt csinálnám, amit most, de örülnék addig 4-5 könyvnek. Továbbra is fellépnék, továbbra is az előttem lévő célokra koncentrálnék, hogy adott Showder klubra összegereblyézzem a poénokat. Úgy néz ki más változás is lesz: márciusban jön a második kisfiam…

Szabó Eszter | Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Kultúra
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Kultúra
„Komolyan kell venni a közeget, amihez szólsz” – interjú Winkler Nórával
Ha azt mondom: „Winkler Nóra”, talán nem túlzás azt állítani, a név hallatán mindenkinek több dolog is az eszébe jut: televíziózás, újságírás, rádiózás, árverések levezetése, múzeumi tárlatvezetések, könyvírás… és egy dolog, ami mindezt összeköti: a kultúra. A felsoroltak alapján nem is kérdés, hogy miért lehet Nóra a Veszprém 2023 egyik munkacsoportjának tagja, hiszen ha kulturális főváros, akkor a kultúra valódi képviselője segíthet: Winkler Nóra mesélt.
Kultúra
Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Vannak azok az utazó blogok, amelyeken minden praktikus információt megtalálsz arról, ha külföldre vetne az élet és meg szeretnél nézni pár látványosságot. Aztán vannak azok is, amelyeken egyetlen tippet sem találsz, ellenben rengeteg inspirációt ahhoz, hogyan kezdj el végre úgy igazán, a félelmeket és gátlásokat sutba vágva élni.
Kultúra
Csak el kell indulnod, és a világ kinyílik
2018 végén nagy hírnévre tett szert egy izlandi hotelben hivatásos egérvadászként dolgozó, magyar gazdikkal rendelkező macska. Bár Puskás Dániellel nem emiatt ültünk le beszélgetni, a veszprémi születésű, Izlandon élő hobbifotós története legalább olyan érdekfeszítőnek bizonyult, mint a személyzeti igazolvánnyal rendelkező négylábúé.