Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Szenvedéllyel fűszerezve

Életútlevél
2019. december 6. 16:53

Szerelemgyermekként jött létre, de az ötletgazda maximalizmusa nem hagyta, hogy megmaradjon egyszerű gasztroblog szinten. Az Emlékek íze megőriz, átad és elmesél recepteket, élményeket és történeteket egy olyan világjáró tollából, aki a nyugalmat egy eldugott bakonyi faluban találta meg. Neubauer Judit, az Emlékek íze megálmodója kalauzolt bennünket országhatárokon és receptúrákon át.

Utoljára talán az Igazából szerelem c. klasszikusban hallhattuk, hogy ha valódi szenvedély vezérel minket, akkor nincs, ami megállítson célunk elérésében. És, hogy egy karácsonyi ponyva mekkora igazságokat is tartalmazhat, ahhoz nem kell Hollywoodig menni, elég megismerni a szűkebb környezetünkben olyan embereket, akiknek döntéseit nem minden esetben a racionalitás, sokkal inkább a szenvedély és kreativitás jellemezte. Azt, hogy mindezt a sors mennyire honorálja, arra Neubauer Juditnak, az Emlékek íze blog megálmodójának története tökéletes példa lehet.

GAZDASÁGI MUTATÓKTÓL A SÓ ÉS LISZT MEGFELELŐ ARÁNYÁIG

Manapság, amikor egyre inkább teret hódítanak a médiában a feltűrt ingujjú tetovált séfek, üde színfolt egy olyan online felület, ahol a főzés a maga egyszerűségében, de végtelen precizitás mellett, minőségi köntösben jelenik meg, mind képi, mind a menüsorhoz kapcsolódó személyes történetek megfogalmazásában. Ehhez hasonló érzése lehet annak, aki először találkozik Judit szerelemgyerekével, az Emlékek íze gasztrobloggal. Egy emberöltő alatt felhalmozott receptek és a hozzájuk kapcsolódó személyes élmények, benyomások, történetek Avignontól New Yorkon és Andalúzián át, egészen egy kis bakonyi falucskáig, ahol a szerző ma él és alkot. Úgy a konyhában, ahogy a billentyűzet előtt. Pedig sokáig nem volt egyértelmű, hogy a gasztronómia és az írás világában fog Judit kiteljesedni. Már végzett közgazdász volt, amikor először kezdett el ismerkedni a főzés apróbb csínjaival.

„Először csak magamnak főztem, aztán egyre inkább azt éreztem, hogy ez nem elég és még többet, jobbat akarok kihozni magamból. A végső lökést Christine barátnőm adta meg, aki Franciaországban végleg megfertőzött a főzés szenvedélyével” – mesél Judit a kezdetekről.

HÁROM SZENVEDÉLY, EGY SZERELEM

A főzés önmagában viszont kevésnek bizonyult az önkifejezéshez, Judit további szenvedélyeit, az írást – vagy, ahogy ő fogalmaz, történetmesélést – és a fotózást is segítségül hívta, hogy ezek elegyéből megalkossa az Emlékek ízét, hogy aztán ezen a felületen különböző receptek bemutatása mellett átadja az általa megélt vicces, elgondolkodtató és némely esetben megható történeteket.

Szakács, gasztrofotós, történetíró… külön-külön egyik sem igaz Juditra, de állítása szerint, ha együtt vesszük ezeket, akkor már közelebb járunk az ő megismeréséhez.

„Nem tudnék nem írni, nem főzni és nem fotózni. Ha a hármat együtt végezhetem, akkor érzem magam leginkább a helyemen” – vallja magáról.

A KOVÁSZOS KENYÉR HANGJA, AHOGY A KEMENCE KÖVÉN LANDOL

Viszont az idevezető út nem volt egyenesen kikövezve. Sőt, némely esetben, egy racionálisabb ember számára, egyenesen a logika törvényeit felrúgva jutott el eddig. Pedig a kezdetekben édesanyja is aggódva figyelmeztette, hogy a szakács-élet nem tartozik a legkönnyebbek közé. Addigra viszont Juditnak már szilárd elképzelése volt arról, hogy kizárólag ezen a területen tud teljes mértékben kibontakozni. Nem hobbiszinten, hanem a tőle telhető legtökéletesebb módon, annyi tapasztalattal felvértezve, amennyit csak magába tud szívni.

Erre viszont csak úgy volt lehetősége, ha belekóstol más kultúrák gasztronómiájába is. Ezt pedig akár szó szoros értelemben is vehetjük. Így jutott el Franciaországba, ahol a francia ételkultúrát testközelből szívhatta magába. Az itt, valamint a tengerentúlon szerzett tapasztalatok és élmények inspirálták arra, hogy megnyissa Bistro 181 névre keresztelt éttermét Pest szívében. Még több barátság, élmény és tapasztalat után azonban egy újabb nehéz döntést kellett meghoznia: bár a bisztró népszerűsége töretlen volt, Juditot továbbra is vonzotta a felfedezés élménye és világjáró szenvedélye. Így a bisztró bezárása után Spanyolországba, Andalúziába vezetett az útja.

„Elvarázsoltak a spanyol ízek, a narancsfák, a piacok, Maria és Borja pékségének forrósága, a készülő kovászos kenyér hangja, ahogy a péklapátról a kemence kövén landol” – emlékszik blogján az itt töltött 2,5 évről.

A kenyerek és péksütemények iránti vonzalma egyébként a mai napig meghatározó szakács és írói tevékenységében. Arra a csöppet sem egyszerű kérdésünkre, hogy melyik ételt nevezné meg, ha a kedvencét kéne említeni, rövid gondolkodás után a kelt tésztákat jelölte meg.

AZ EMLÉKEK ÍZE, AZ EMLÉKEK ŐRE

Sokaknak ez a spanyol idilli élet akár életcél is lehetne, Juditban mégis itt fogalmazódott meg az az elhatározás, ami talán évek óta ott szunnyadt benne, várva a megfelelő időre, hogy a felszínre törjön: vágyódás egy kis bakonyi házba, saját kerttel, gyümölcsfákkal, fűszernövényekkel. Maga mögött hagyva az Ibériai-félszigetet hazatért, hogy aztán az álmaiban elképzelt otthonát elkezdje felépíteni.

Bár az Emlékek íze országhatárokon és generációkon is átível, ha a blognak mégis otthont kellene adni, ez a bakonyi házikó lenne az, ahol Judit az általa elképzelt festői környezetben idézheti fel emlékeit, miközben régi szakácskönyvekből, vagy nagymamája féltve őrzött receptjeiből válogat éppen.

„A recepteket meg kell őrizni, a történeteket pedig el kell mesélni” – vallja.

Szenvedélyes önmegvalósításnak indult, mára mégis népes követőtábora lett, akik között a magyar olvasók mellett a világ minden tájáról fel-feltűnnek hasonló gondolkodású emberek. Mivel a magyar mellett angol nyelven is olvashatóak az írások, Judit történetei a világhálón keresztül egészen Ausztráliáig eljutottak.

„Folyamatosan kapok leveleket a legkülönbözőbb országokból, és néha megdöbbentő, hogy hány embernek van magyar kötődése. Írt már egy idős hölgy az USA-ból, hogy gyerekkorában magyar volt a bejárónőjük, aki ilyen ételeket készített, amiket most én is bemutatok. Egy fiatal ausztrál fiú pedig azzal keresett meg, hogy felmenői szintén magyarok voltak, és bár ő nem beszéli a nyelvet és még Magyarországon sem járt, de egy kicsit közelebb hoztam őt a gyökereihez“ – mesél Judit az olvasókkal való kapcsolatáról.

„A közös nyelvünk az étel, az Emlékek ízében pedig összekapcsolódunk egymással. Találkoznak egymással olyan emberek, akiknek egészen más az élettörténetük, de van egy közös szenvedélyük. Én pedig segítek ezt ki- és megélni, ameddig csak tudom.”

Neubauer Judit közgazdászként végzett, de saját bevallása szerint csak ideig-óráig tudta elbűvölni a marketingkommunikáció világa. A főzés iránti szerelme Franciaországban indult, ennek hatására visszaült az iskolapadba. A Lenôtre Akadémián szerzett szakács diplomát, a New York-i French Culinary Institute-nál pedig a kézműves kenyerek készítését sajátította el a legfelső szinten. Dolgozott egy avignoni étteremben, majd megnyitotta Pest szívében saját éttermét, a Bistro 181-et. Nyughatatlan szenvedélye az új élmények után új kalandra hívta, a bisztró bezárása után Andalúziába költözött, hogy elmélyedjen a spanyol gasztronómiában is. A szíve viszont hazahúzta, és immáron egy kis bakonyi falu parasztházának konyhájából írja és tárja a világ elé emlékeit, élményeit és természetesen receptjeit a saját illusztrációival az Emlékek íze blog hasábjain.

Hajas Bálint | Fotó: Domján Attila, Neubauer Judit – Emlékek íze

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Életútlevél
„Az égbolt is egyfajta térképnek tűnt, ott is hamar megtanultam tájékozódni”
Ha van egy családi fészek, ahol a gyerekek esténként nem feltétlenül mesét, sokkal inkább csillagokat néznek, az csakis Ladányi Tamás otthona lehet. Ladányi Tamás asztrofotográfust már egészen kiskorában foglalkoztatta az égbolt végtelen világa. Első megfigyelése még iskolás éveire datálódik: 1985-ben sikerült a Halley-üstököst észlelnie. Munkái – többek között – a National Geographic magazinjában is megjelennek, fotói mellé pedig – jó írói vénájának köszönhetően – maga írja a szövegeket. Ladányi Tamás az az asztrofotográfus, aki szó szerint hazaviszi a munkát, hiszen nem titok, hogy kertjében saját maga építette meg csillagvizsgálóját…
Életútlevél
Az utolsó meccs után
Nagy László neve összeforrt a magyar kézilabdával, ha nem az egész globális sportággal. Hihetetlen karrierje mondhatni a sporttörténelem részévé vált, miközben ő maga sok ezer szurkoló példaképe lett. A világ legjobb kézise 22 év után idén viszont befejezte aktív sportolói pályafutását. Lehetne szomorú is a búcsú, ám ő néhány hónappal a bejelentés után remekül érzi magát, tettre készen, hogy mostantól a Telekom Veszprém sportigazgatójaként, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai alelnökeként tegyen a sportág jövőjéért.