Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
25%-os átlagár-növekedés a használtautó-piacon
Tízévnyi növekedés után a koronavírus a magyar autópiacot is megtörte, az autók iránti érdeklődés azonban alig csökkent. A hazai tulajdonosváltásoknál a tavalyi évhez képest csupán 3,5%-os a visszaesés, míg a Használtautó.hu decemberben rekordszámú keresést regisztrált. Mindez pedig az átlagárakat is jelentősen felverte. A piacvezető hirdetési oldal megmutatja, hogy a hazai vásárlók leginkább milyen modellekre és márkákra keresnek, és átlagosan mennyit költenek használt autóra.
Magyar vállalatok is profitálhatnak az EU és Kína megállapodásából
Az EU és Kína által megkötött Befektetési Egyezmény életbe lépését követően az uniós, köztük a magyar cégek számára számos szektorban már nem lesz kötelező vegyesvállalat alapítása és a technológiáik átadása ahhoz, hogy a távol-keleti országban működjenek. A hazai vállalkozások közvetetten is profitálhatnak a megállapodásból, mivel a velük együttműködő nyugat-európai társaságok terjeszkedési lehetőségei szintén könnyebbé válnak – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.
Megtévesztő reklámok miatt közel 6 milliárd forint bírságot szabott ki az elmúlt két évben a GVH
Az év eleji időszakban számos cégnél döntenek reklámozási és marketing kérdésekben, ezzel pedig igen érzékeny területre lépnek. Az elmúlt két évben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ilyen ügyekben csaknem 6 milliárd forint bírságot szabott ki. Aki biztos akar lenni a dolgában, annak napi szinten követnie kell a jogszabályi háttér változásait – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.
Öt év alatt megduplázódott itthon az informatikusok iránti kereslet
Kétszeresére nőtt az informatikusok iránti kereslet Magyarországon: a munkáltatók 44 ezer digitális szakembert vehetnének fel a következő két évben, ha nem kellene számolniuk a munkaerőpiac realitásaival, azaz az évről évre növekvő szakemberhiánnyal – derül ki egy most elkészült kutatásból. Az ITM, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából készült átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy önmagában a felsőoktatás sem mennyiségi értelemben, sem strukturálisan, sem pedig minőségi szempontból nem tudja követni a munkaerőpiac növekvő digitális szakemberigényét, ezért összefüggő, a köznevelésre, a szak-, és felnőttképzésre, illetve a motivációs tényezőkre is kiterjedő stratégiára van szükség.
Globális kihívások és nemzeti sajátosságok formálják át a munkaerőpiacot
A koronavírus, a digitalizáció és az automatizációs folyamatok eredményeként a munkaerőpiac olyan útelágazáshoz ért, amelynél a most hozott intézkedések a következő generáció életét is meghatározhatják. Az Adecco Csoport Kelet-Európára fókuszáló Inovantage 2020 tanulmánya alapján ebben a folyamatban a globális kihívások mellett a nemzeti sajátosságok is legalább olyan meghatározók.
Veszprém
Országosan is egyedülálló fejlesztés kezdődött a Jendrassik-Venesz Technikumban
A kormányzati Modern Városok Programnak köszönhetően több mint 2,5 milliárd forintból építik ujjá a tanműhelyt, építenek új iskolai szárnyat, és szereznek be eszközöket a veszprémi középiskolában.
vállalatok
Újabb veszprémi cég beruházását támogatja a kormány
Újabb három jelentős, nemzetközi jelenléttel rendelkező német vállalat – köztük a veszprémi Beurer – döntött további magyarországi beruházás mellett - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
belföld
A várost is érintő gazdaságfejlesztési zóna képviselői egyeztettek Veszprémben a kormánybiztossal
A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére van a legnagyobb igény az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában- mondta Navracsics Tibor kormánybiztos.
belföld
Tovább csökkentek az albérletárak - Ötéves mélypontra süllyedtek a budapesti átlagos bérleti díjak
Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest - áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában, amely a legújabb - december végére, január elejére jellemző - kínálati adatokat is ismerteti.
Fitch: jelentősen gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja
Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben
A várakozásokat meghaladva bővült a kínai export decemberben a hetedik egymást követő hónapja tartó növekedést követően, részben annak köszönhetően, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, a járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben.
Szijjártó Péter: a világjárvány alatt 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra
Tavaly a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt, amelyre soha korábban nem volt még példa, ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra és mindez a világjárvány alatt történt - mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
ITM: már hatodik hónapja nő az építőipar teljesítménye
Június óta az építőipar teljesítménye minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben az előző havi értékekhez képest újabb 12,1 százalékkal nőtt, így már hatodik hónapja látszik az építőipar kilábalása a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.
vállalatok
Szijjártó: 3,3 milliárd forintból fejleszti központjait Magyarországon a GE
A GE 3,3 milliárd forintos beruházással bővíti a budapesti és szegedi digitális egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó központjait, a kormány ehhez 675 millió forint támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
belföld
Szemléletformáló projektet indított a tudatos vízfelhasználás érdekében a DRV Zrt.
Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában címmel, a szemléletformálás érdekében indított projektet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) 149,973 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a projekt részeként Vizek háza néven élménypark, bemutatóterem és tanösvény is létesül Siófok-Törekiben - közölte a DRV Zrt. szerdán az MTI-vel.
kkv
A járványhelyzet ellenére is bizakodóan tekintenek a kkv-k az új évre
Nem befolyásolta jelentősen a kkv szektor várakozásait novemberig a járvány második hulláma. A hazai kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó kilátásait előrejelző K&H kkv bizalmi index negyedik negyedéves eredménye alapján ugyanis a cégek optimizmussal tekintenek a 2021-es évre, amit az index jelenlegi, 9 pontos értéke igazol. Az előző időszakhoz képest mért, 2 pontos növekedés hátterében az állhat, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az európai uniós forrásokra vonatkozó kilátások.
Volánbusz: gyors ütemben halad a járműbeszerzés
Két új közbeszerzési eljárást írt ki a Volánbusz járműflottáját biztosító Volán Buszpark Kft. 503 új autóbusz beszerzésére, mindkét pályázatra 2021. február 8-áig várják az ajánlatokat - közölte a közlekedési társaság hétfőn az MTI-vel.
Vodafone: újabb rekordot döntött az mobilinternetezés 2020-ban
Újabb rekordot döntött a mobilinternetezés 2020-ban, a Vodafone ügyfeleinek adathasználata 54 százalékkal nőtt 2019-hez képest, a legtöbbet december második hetében interneteztek - közölte a szolgáltató az MTI érdeklődésére pénteken.
belföld
ITM: ezer kilométernyi útszakasz újulhat meg 2021-ben
A közutak megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára, a tervek szerint idén több mint 350 projektben, mintegy 1000 kilométernyi szakaszt újítanak fel 190 milliárd forint értékben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
belföld
Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le Tihanyban
Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le pénteken Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.
FAO
Kitart az élelmiszerárak emelkedése nemzetközi szinten
Hat hónap drágulást követően tovább nőttek az élelmiszerárak a nemzetközi piacokon decemberben, főként a tejtermékek és a növényi olajok miatt – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
belföld
Miniszterelnökség: már 2000 milliárd forintot fordított a kormány a vidéki nagyvárosok fejlesztésére
Megfelelő ütemben haladnak a Modern városok programnak köszönhető fejlesztések a megyei jogú városokban - tudatta a Miniszterelnökség az MTI-vel kedden közleményben.
bank
Az öt legfontosabb változás a bankolásban 2021-től
A koronavírus-járvány még 2021-ben is hatással lesz a pénzügyekre, a pandémiás helyzet várható javulásával azonban a bankok is több erőforrást tudnak az egyéb fejlesztésekre fordítani, új szolgáltatások, személyre szabható online megoldások jöhetnek. Januártól már nem lesz szükségünk készpénzre, amikor vásárolni megyünk, az internetes bankkártyás vásárlások pedig még biztonságosabbak lesznek. A fogyasztási hiteleknél megszűnik a THM-plafon, a személyi kölcsönöknél azonban jönnek a fogyasztóbarát hitelek.
Panellakás milliós négyzetméteráron, rekord az albérleteknél, ház 300 ezerért - lakáspiaci legek, érdekességek 2020-ból
Bár a 2020 a hullámvasutazás éve volt, akadtak érdekes rekordok a lakáspiacon. Tavaly a legolcsóbb ház 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig a Balaton partján kelt el 74 millió forintért - derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Akadtak, akik kevesebb mint egy napon belül túladtak az ingatlanukon, a meghirdetett kiadó lakások száma pedig rekordszintre nőtt: 115 ezer albérlethirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, amire még nem volt példa az ingatlan.com történetében.
Az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállása jöhet hazánkban
A jegybank elnöke, Matolcsy György szerint minden esély megvan, hogy Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érje el. Meghatározó lesz azonban, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét.
vállalatok
Szijjártó: soha nem volt még ilyen sikeres év a beruházások szempontjából
A nagyszabású beruházás-ösztönzési programoknak köszönhetően elmondható: "soha nem zártunk még ilyen sikeres évet a beruházások szempontjából" - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.

„Komolyan kell venni a közeget, amihez szólsz” – interjú Winkler Nórával

Kultúra
2019. szeptember 13. 16:27

Ha azt mondom: „Winkler Nóra”, talán nem túlzás azt állítani, a név hallatán mindenkinek több dolog is az eszébe jut: televíziózás, újságírás, rádiózás, árverések levezetése, múzeumi tárlatvezetések, könyvírás… és egy dolog, ami mindezt összeköti: a kultúra. A felsoroltak alapján nem is kérdés, hogy miért lehet Nóra a Veszprém 2023 egyik munkacsoportjának tagja, hiszen ha kulturális főváros, akkor a kultúra valódi képviselője segíthet: Winkler Nóra mesélt.

Utazzunk kicsit az időben! Mikor érezted meg a kultúrának azt az atmoszféráját, ami végül egyértelműsítette benned, hogy komolyan kell vele foglalkoznod?

Az mindig természetes volt, hogy ami érdekelt, arról beszéltem. Szerettem mesélni, és szerettem volna, hogy mások is „jöjjenek” velem. Elevenné akartam tenni – kezdetben a családom, aztán – mások számára azt, ami velem történik. Lényegében ez volt a kiindulópont, és később ehhez jöttek a megerősítések, elsőként a cikkeimhez. Utána rádiózni kezdtem, és éreztem, amit elmondok, szerintem értékes, és másnak is az lehet. Hozzá kell tennem, hogy abszolút támogató közegből jövök, valódi figyelemben nőttem fel.

Ahogy mondtad: azt akartad, hogy „jöjjenek velem”. Ennek mikor érezted meg a súlyát, a felelősségét? Soha nem volt terhes ez a „szerep”?

Felelősséget érzek közben, például ha eljön százhúsz ember, hogy meghallgassa, mit mesélek egy múzeumban, de egyszerűen nincs más kiút ennek tétje alól, minthogy rendesen csinálod. Nem engeded, hogy a rutin oldja meg helyetted, komolyan veszed a feladatod. Mindig végig kell gondolni, hogy ami neked világos, az vajon a másiknak is érthető-e, és ha nem, akkor be kell építeni a szövegbe valamit, amitől neki is vonzó lesz és követhető. Ha munkát fektetsz bele, az örömödön túl alázatot is érzel a feladat iránt, és akkor elmondhatod, hogy jól bánsz a „szereppel”.

Említetted a támogató közeget. Mi kellhet ahhoz, hogy az ember rátaláljon a kultúrára? Mivel lehet megfogni a fiatalokat, hogyan kell berántani őket, és mennyire adott a tér Veszprém és a Balaton térségében?

Nekem bevált a személyesség, segít a közönségnek rákapcsolódni valamire, amihez magától még nem érezte, hogy köze lenne. A képzőművészethez gyakran kötődik egyfajta elidegenítő érzés, örülök, ha ezt le tudom oldani. Egy ilyen helyzetben egyrészt dolgom, hogy fogódzót adjak, információkat mondjuk egy festményről, de valójában az is fontos, hogy te magad ott a kép előtt el tudj gondolkozni róla. Hogy neked adjon valamit. Sokan azért nem mennek múzeumba, mert úgy vélik, eleve nagy háttértudással kellene érkezniük, izmusokat meg korszakokat átlátni, különben mit se értenek majd, minek menjenek oda frusztrálódni? – vélik.

Nekünk – Topor Tündével párban szeretek a legjobban vezetni – azt kell elérnünk, hogy egy tömör ismeretátadás után kapcsolatba kerüljenek a művekkel, és kicsit magukkal is. Olyan, mint a könyvek: ott is egy másik világba kerülsz, közben mégis magaddal találkozol. Ezek mind rólunk szólnak. Minden ember ugyanazokon a dolgokon megy keresztül, ugyanazokban a történetekben vagyunk. Ha elmész egy kiállításra, és meglátod a pipázó öregembert a képen, akkor én szívesen elmondom, hogy itt történt meg az a váltás a festészet történetében, amikor már szabadban is tudtak festeni, ehhez pedig tubusokra volt szükség, hogy ne száradjon meg a festék. Szóval van egy technológiai háttér, ami érdekes, és közben nézed és rájössz, jé, a nagypapám is pipázott, és neki is hasonló ráncai voltak. Máris belekerültél egy személyes történetbe, a kép pedig segített elindítani benned valamit.

Természetesen azt is tudni kell, hogy az a korosztály, amelyik jön a vezetésünkre, hol tart éppen, mit tudhat, és mi érdekli. Tisztelni kell, komolyan kell venni a közeget, amelyhez szólsz. Ha egy fiatal csapat jön, el szoktam mondani, hogy megértem, hogy fröccsözni a Balaton-parton eggyel élménydúsabbnak tűnhet, de épp itt vagyunk, és hátha ebben a térben is vannak ügyek, helyzetek, jelenetek, amikben magatokra ismertek és végül emlékezetes délután lesz.

Neked volt ilyen emlékezetes „találkozásod” műalkotással, ami akár még feldolgozni is segített benned dolgokat?

Sokféle munkám van, nagyon érdekesek, színesek, és néha összeérnek, ehhez elég fegyelmezettnek és összeszedettnek kell lenni. Néha nem marad elég idő feldogozni, ami épp történik, ami lehet épp nehéz vagy egy veszteség. Nemrég egy komolyzenei koncerten ültem, és magamat is meglepve egyszer csak elkezdtek folyni a könnyeim. Szóval tudom milyen erővel tud betalálni egy mű, mennyit tud segíteni, hogy magadat is jól érzékeld, lásd.

A mostani munkáidban mennyire segít az, hogy korábban tévéztél?

Rengeteget. Éppen nemrég gondolkodtam el azon, hogy szerintem nincs olyan, hogy kidobott idő, meg fölöslegesen megtett kanyar. Lehet, hogy az életed nem mindig célirányosan szerveződik, de biztos, hogy tart valamerre. És minden kis kitérő hasznos lehet később. Például amikor a Luxor-showt vezettem – mely műsornak nincsen köze a kultúrához –, mivel élő műsorról beszélünk, közjegyző által követett sorsolásról, minden pontos és feszes, és nem hibázhatsz. Ha hét másodperc egy megszólalás, az hét másodperc. De ha a rendezői pultból rámondták a fülesemre, hogy változás van, beszéld ki ezt a másfél percet, majd esetleg hirtelen szólnak, hogy mégse, zárjam le, akkor muszáj megtanulnod ezt is, fegyelmet, ami kifele könnyednek látszik. Ebben a korszakban sokat tanultam, és később nagyon jól tudtam ezt kamatoztatni az élő, kulturális műsoraimban.

Szerinted egy pódiumbeszélgetésen az alany, vagy a közönség közérzete a fontosabb?

Jó kérdés! Fontos, hogy akit kérdezel, jól érezze magát, mert ha ő fészkelődik, a közönség se fog jól szórakozni. A főszereplőt kell jó állapotban tartanod, és ha ez megvan, nagyon jó érzés, ha tudsz olyat kérdezni, ami tényleg meglepi, elgondolkodtatja.

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy hol vagyunk éppen…

Kenesén vagyunk, gyerekkorom óta jár ide a család, ebben a pillanatban huszonöten nyaralunk itt. Nagy szerencse, hogy Budapestről, abból a tempóból át tudok kerülni egy másik dimenzióba. Itt helye lesz a lassúságnak, egymásnak, nézzük a kertben a virágokat, játszunk, jókat beszélgetünk, csak úgy vagyunk. Veszprém szinte a szomszédban van: nálunk a család nagy VeszprémFest rajongó, jó előre ki szoktuk nézni, ki, kivel melyik koncertre megy el. Teljesen odavagyok Veszprémért, remélem, hogy aki ott él, meg is éli, mennyire kivételes városban lakik. Annyi mindent ad természeti szépségben, gyönyörűek a parkok, a sétányok. Akinek megadatik, talán nem látja, mit ad mentálisan, hogy van tér sétálni, zavartalanul, hosszan, hogy közben nem kell autókat kerülgetni, vagy a zajtól kiabálva mesélni egymásnak. Hogy egy babakocsit végig tudsz tolni úgy, hogy közben nem vagy életveszélyben – ez nem minden városban evidens. Ha a felsoroltakhoz hozzávesszük a fantasztikus múzeumokat, tényleg elmondhatom, ez a város maga a Kánaán. Nekem minden időben élmény Veszprém; értelmes, minőségi időt lehet eltölteni, egyszerűen jó itt lenni.

Annyi mindent csinálsz, jössz-mész, pörögsz… Ennek az életformának soha nem kellett megtanulnod az árát?

Ha valamiben nagyon benne vagy, nem érzed, hogy fárasztó, egyszerűen csinálod, és tölt is a dolog. De például, amikor abbahagytam a tévézést, kaptam a Libritől egy felkérést egy könyv megírására, ez lett a Csillagtúra. Érdekes megálló volt az életemben. Akarva-akaratlanul szembesültem vele, mennyi mindent megcsináltam már abból, amit elterveztem. Mennyi élmény, tapasztalás, találkozás már ott van bennem. Jó volt rendszerezni mindezt. És meg kellett értenem azt is, hogy ahhoz, hogy új dolgokat tudjak befogadni, néhány dolognak mennie kell belőlem, mert egy idő után már nem fér a fejedbe, a szívedbe… És pont erre jó a Balaton, a nap végén este feltehetem magamnak a kérdést: tulajdonképpen mit csináltam ma? azon kívül, hogy beszélgettünk, úsztunk, főztünk, majd mindenki lassan elaludt. Nagyon megtanultam, hogy kellenek ezek a ritmusváltások.

A családban mennyire vagy kommunikátor? Ott is beszélgetéseket vezetsz?

Ha most itt lennének a családomból, bőszen bólogatna mindenki. Szeretem, ha otthon is rendesen végigmennek a témák, előfordul, hogy rászólok valakire, hé, nem hallod, hogy most más beszél? Emellett mániám, hogy ha egy hatalmas asztalhoz ülünk, a lehető legközelebbre húzom össze a székeket, hogy mindenki halljon mindenkit, és ne három altéma fusson. Ezzel megőrjítem őket, de inkább legyen kényelmetlen, viszont most vagyunk itt egymásnak. Hasonló dolgok mozgatnak a munkáimban és a saját életemben…

Szabó Eszter | Fotó: Domján Attila, Unsplash

További képek

További cikkek

Kultúra
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Kultúra
'Barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam'
Tóth Eduárd, vagy, ahogy a legtöbben ismerik: Edu, egyetemi éveit Veszprémben kezdte, mára pedig már ismert stand upos, tíz éve a Dumaszínház tagja. A stand up mellett egy másik szál is erősen áthatja mindennapjait, ez pedig az írás. Két könyve is megjelent; amikor éppen nem a színpadon áll, vagy a kisfiával van, akkor a harmadik könyvén dolgozik. Egy rendkívül szellemes, jókedélyű, életvidám emberrel találkoztunk a Dumaszínház melletti bisztróban.
Kultúra
Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Vannak azok az utazó blogok, amelyeken minden praktikus információt megtalálsz arról, ha külföldre vetne az élet és meg szeretnél nézni pár látványosságot. Aztán vannak azok is, amelyeken egyetlen tippet sem találsz, ellenben rengeteg inspirációt ahhoz, hogyan kezdj el végre úgy igazán, a félelmeket és gátlásokat sutba vágva élni.
Kultúra
Csak el kell indulnod, és a világ kinyílik
2018 végén nagy hírnévre tett szert egy izlandi hotelben hivatásos egérvadászként dolgozó, magyar gazdikkal rendelkező macska. Bár Puskás Dániellel nem emiatt ültünk le beszélgetni, a veszprémi születésű, Izlandon élő hobbifotós története legalább olyan érdekfeszítőnek bizonyult, mint a személyzeti igazolvánnyal rendelkező négylábúé.