Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Komolyan kell venni a közeget, amihez szólsz” – interjú Winkler Nórával

Kultúra
2019. szeptember 13. 17:27

Ha azt mondom: „Winkler Nóra”, talán nem túlzás azt állítani, a név hallatán mindenkinek több dolog is az eszébe jut: televíziózás, újságírás, rádiózás, árverések levezetése, múzeumi tárlatvezetések, könyvírás… és egy dolog, ami mindezt összeköti: a kultúra. A felsoroltak alapján nem is kérdés, hogy miért lehet Nóra a Veszprém 2023 egyik munkacsoportjának tagja, hiszen ha kulturális főváros, akkor a kultúra valódi képviselője segíthet: Winkler Nóra mesélt.

Utazzunk kicsit az időben! Mikor érezted meg a kultúrának azt az atmoszféráját, ami végül egyértelműsítette benned, hogy komolyan kell vele foglalkoznod?

Az mindig természetes volt, hogy ami érdekelt, arról beszéltem. Szerettem mesélni, és szerettem volna, hogy mások is „jöjjenek” velem. Elevenné akartam tenni – kezdetben a családom, aztán – mások számára azt, ami velem történik. Lényegében ez volt a kiindulópont, és később ehhez jöttek a megerősítések, elsőként a cikkeimhez. Utána rádiózni kezdtem, és éreztem, amit elmondok, szerintem értékes, és másnak is az lehet. Hozzá kell tennem, hogy abszolút támogató közegből jövök, valódi figyelemben nőttem fel.

Ahogy mondtad: azt akartad, hogy „jöjjenek velem”. Ennek mikor érezted meg a súlyát, a felelősségét? Soha nem volt terhes ez a „szerep”?

Felelősséget érzek közben, például ha eljön százhúsz ember, hogy meghallgassa, mit mesélek egy múzeumban, de egyszerűen nincs más kiút ennek tétje alól, minthogy rendesen csinálod. Nem engeded, hogy a rutin oldja meg helyetted, komolyan veszed a feladatod. Mindig végig kell gondolni, hogy ami neked világos, az vajon a másiknak is érthető-e, és ha nem, akkor be kell építeni a szövegbe valamit, amitől neki is vonzó lesz és követhető. Ha munkát fektetsz bele, az örömödön túl alázatot is érzel a feladat iránt, és akkor elmondhatod, hogy jól bánsz a „szereppel”.

Említetted a támogató közeget. Mi kellhet ahhoz, hogy az ember rátaláljon a kultúrára? Mivel lehet megfogni a fiatalokat, hogyan kell berántani őket, és mennyire adott a tér Veszprém és a Balaton térségében?

Nekem bevált a személyesség, segít a közönségnek rákapcsolódni valamire, amihez magától még nem érezte, hogy köze lenne. A képzőművészethez gyakran kötődik egyfajta elidegenítő érzés, örülök, ha ezt le tudom oldani. Egy ilyen helyzetben egyrészt dolgom, hogy fogódzót adjak, információkat mondjuk egy festményről, de valójában az is fontos, hogy te magad ott a kép előtt el tudj gondolkozni róla. Hogy neked adjon valamit. Sokan azért nem mennek múzeumba, mert úgy vélik, eleve nagy háttértudással kellene érkezniük, izmusokat meg korszakokat átlátni, különben mit se értenek majd, minek menjenek oda frusztrálódni? – vélik.

Nekünk – Topor Tündével párban szeretek a legjobban vezetni – azt kell elérnünk, hogy egy tömör ismeretátadás után kapcsolatba kerüljenek a művekkel, és kicsit magukkal is. Olyan, mint a könyvek: ott is egy másik világba kerülsz, közben mégis magaddal találkozol. Ezek mind rólunk szólnak. Minden ember ugyanazokon a dolgokon megy keresztül, ugyanazokban a történetekben vagyunk. Ha elmész egy kiállításra, és meglátod a pipázó öregembert a képen, akkor én szívesen elmondom, hogy itt történt meg az a váltás a festészet történetében, amikor már szabadban is tudtak festeni, ehhez pedig tubusokra volt szükség, hogy ne száradjon meg a festék. Szóval van egy technológiai háttér, ami érdekes, és közben nézed és rájössz, jé, a nagypapám is pipázott, és neki is hasonló ráncai voltak. Máris belekerültél egy személyes történetbe, a kép pedig segített elindítani benned valamit.

Természetesen azt is tudni kell, hogy az a korosztály, amelyik jön a vezetésünkre, hol tart éppen, mit tudhat, és mi érdekli. Tisztelni kell, komolyan kell venni a közeget, amelyhez szólsz. Ha egy fiatal csapat jön, el szoktam mondani, hogy megértem, hogy fröccsözni a Balaton-parton eggyel élménydúsabbnak tűnhet, de épp itt vagyunk, és hátha ebben a térben is vannak ügyek, helyzetek, jelenetek, amikben magatokra ismertek és végül emlékezetes délután lesz.

Neked volt ilyen emlékezetes „találkozásod” műalkotással, ami akár még feldolgozni is segített benned dolgokat?

Sokféle munkám van, nagyon érdekesek, színesek, és néha összeérnek, ehhez elég fegyelmezettnek és összeszedettnek kell lenni. Néha nem marad elég idő feldogozni, ami épp történik, ami lehet épp nehéz vagy egy veszteség. Nemrég egy komolyzenei koncerten ültem, és magamat is meglepve egyszer csak elkezdtek folyni a könnyeim. Szóval tudom milyen erővel tud betalálni egy mű, mennyit tud segíteni, hogy magadat is jól érzékeld, lásd.

A mostani munkáidban mennyire segít az, hogy korábban tévéztél?

Rengeteget. Éppen nemrég gondolkodtam el azon, hogy szerintem nincs olyan, hogy kidobott idő, meg fölöslegesen megtett kanyar. Lehet, hogy az életed nem mindig célirányosan szerveződik, de biztos, hogy tart valamerre. És minden kis kitérő hasznos lehet később. Például amikor a Luxor-showt vezettem – mely műsornak nincsen köze a kultúrához –, mivel élő műsorról beszélünk, közjegyző által követett sorsolásról, minden pontos és feszes, és nem hibázhatsz. Ha hét másodperc egy megszólalás, az hét másodperc. De ha a rendezői pultból rámondták a fülesemre, hogy változás van, beszéld ki ezt a másfél percet, majd esetleg hirtelen szólnak, hogy mégse, zárjam le, akkor muszáj megtanulnod ezt is, fegyelmet, ami kifele könnyednek látszik. Ebben a korszakban sokat tanultam, és később nagyon jól tudtam ezt kamatoztatni az élő, kulturális műsoraimban.

Szerinted egy pódiumbeszélgetésen az alany, vagy a közönség közérzete a fontosabb?

Jó kérdés! Fontos, hogy akit kérdezel, jól érezze magát, mert ha ő fészkelődik, a közönség se fog jól szórakozni. A főszereplőt kell jó állapotban tartanod, és ha ez megvan, nagyon jó érzés, ha tudsz olyat kérdezni, ami tényleg meglepi, elgondolkodtatja.

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy hol vagyunk éppen…

Kenesén vagyunk, gyerekkorom óta jár ide a család, ebben a pillanatban huszonöten nyaralunk itt. Nagy szerencse, hogy Budapestről, abból a tempóból át tudok kerülni egy másik dimenzióba. Itt helye lesz a lassúságnak, egymásnak, nézzük a kertben a virágokat, játszunk, jókat beszélgetünk, csak úgy vagyunk. Veszprém szinte a szomszédban van: nálunk a család nagy VeszprémFest rajongó, jó előre ki szoktuk nézni, ki, kivel melyik koncertre megy el. Teljesen odavagyok Veszprémért, remélem, hogy aki ott él, meg is éli, mennyire kivételes városban lakik. Annyi mindent ad természeti szépségben, gyönyörűek a parkok, a sétányok. Akinek megadatik, talán nem látja, mit ad mentálisan, hogy van tér sétálni, zavartalanul, hosszan, hogy közben nem kell autókat kerülgetni, vagy a zajtól kiabálva mesélni egymásnak. Hogy egy babakocsit végig tudsz tolni úgy, hogy közben nem vagy életveszélyben – ez nem minden városban evidens. Ha a felsoroltakhoz hozzávesszük a fantasztikus múzeumokat, tényleg elmondhatom, ez a város maga a Kánaán. Nekem minden időben élmény Veszprém; értelmes, minőségi időt lehet eltölteni, egyszerűen jó itt lenni.

Annyi mindent csinálsz, jössz-mész, pörögsz… Ennek az életformának soha nem kellett megtanulnod az árát?

Ha valamiben nagyon benne vagy, nem érzed, hogy fárasztó, egyszerűen csinálod, és tölt is a dolog. De például, amikor abbahagytam a tévézést, kaptam a Libritől egy felkérést egy könyv megírására, ez lett a Csillagtúra. Érdekes megálló volt az életemben. Akarva-akaratlanul szembesültem vele, mennyi mindent megcsináltam már abból, amit elterveztem. Mennyi élmény, tapasztalás, találkozás már ott van bennem. Jó volt rendszerezni mindezt. És meg kellett értenem azt is, hogy ahhoz, hogy új dolgokat tudjak befogadni, néhány dolognak mennie kell belőlem, mert egy idő után már nem fér a fejedbe, a szívedbe… És pont erre jó a Balaton, a nap végén este feltehetem magamnak a kérdést: tulajdonképpen mit csináltam ma? azon kívül, hogy beszélgettünk, úsztunk, főztünk, majd mindenki lassan elaludt. Nagyon megtanultam, hogy kellenek ezek a ritmusváltások.

A családban mennyire vagy kommunikátor? Ott is beszélgetéseket vezetsz?

Ha most itt lennének a családomból, bőszen bólogatna mindenki. Szeretem, ha otthon is rendesen végigmennek a témák, előfordul, hogy rászólok valakire, hé, nem hallod, hogy most más beszél? Emellett mániám, hogy ha egy hatalmas asztalhoz ülünk, a lehető legközelebbre húzom össze a székeket, hogy mindenki halljon mindenkit, és ne három altéma fusson. Ezzel megőrjítem őket, de inkább legyen kényelmetlen, viszont most vagyunk itt egymásnak. Hasonló dolgok mozgatnak a munkáimban és a saját életemben…

Szabó Eszter | Fotó: Domján Attila, Unsplash

További képek

További cikkek

Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Kultúra
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Kultúra
'Barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam'
Tóth Eduárd, vagy, ahogy a legtöbben ismerik: Edu, egyetemi éveit Veszprémben kezdte, mára pedig már ismert stand upos, tíz éve a Dumaszínház tagja. A stand up mellett egy másik szál is erősen áthatja mindennapjait, ez pedig az írás. Két könyve is megjelent; amikor éppen nem a színpadon áll, vagy a kisfiával van, akkor a harmadik könyvén dolgozik. Egy rendkívül szellemes, jókedélyű, életvidám emberrel találkoztunk a Dumaszínház melletti bisztróban.
Kultúra
Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Vannak azok az utazó blogok, amelyeken minden praktikus információt megtalálsz arról, ha külföldre vetne az élet és meg szeretnél nézni pár látványosságot. Aztán vannak azok is, amelyeken egyetlen tippet sem találsz, ellenben rengeteg inspirációt ahhoz, hogyan kezdj el végre úgy igazán, a félelmeket és gátlásokat sutba vágva élni.