Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Az utolsó meccs után

Életútlevél
2019. szeptember 13. 17:18

Nagy László neve összeforrt a magyar kézilabdával, ha nem az egész globális sportággal. Hihetetlen karrierje mondhatni a sporttörténelem részévé vált, miközben ő maga sok ezer szurkoló példaképe lett. A világ legjobb kézise 22 év után idén viszont befejezte aktív sportolói pályafutását. Lehetne szomorú is a búcsú, ám ő néhány hónappal a bejelentés után remekül érzi magát, tettre készen, hogy mostantól a Telekom Veszprém sportigazgatójaként, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai alelnökeként tegyen a sportág jövőjéért.

– Hosszú folyamat volt meghozni ezt a döntést, nem egyik napról a másikra született meg, de megélni ezt a mindennapokban abszolút felemelő érzés. Ma már a pályán kívül követem a srácok edzéseit, és még mindig azt érzem: de jó – meséli, amikor az új kihívások és némi múltidézés kapcsán leülünk beszélgetni.

A döntés oka nem az, hogy elfáradt volna. „Mentálisan és fizikálisan is nagyon jó állapotban érzem magam – nyilván törődök is a testemmel és a gondolataimmal. Egyszerűen volt egy lehetőségem a klub és a szövetség felől, hogy másik pozícióban foglalkozhassam tovább a kézilabdával, és inkább én szerettem volna meghozni a döntést, hogy befejezem a pályám, minthogy a szurkolók kiabáljanak le a pályáról. Lett volna még bennem egy-két év, de azt gondolom, most jött el ennek az ideje.”

Tehetséges kosarasból a világ legjobb kézilabdázója

Jó közérzet ide vagy oda, természetes, hogy a döntés kihirdetésekor kicsordult néhány könnycsepp a szeméből: fantasztikus élményekkel teli 22 év van mögötte.

Indulása szinte legendás. Adottságai, a szülői örökség révén lehetett volna akár profi kosaras is – 1993-ban kapott is egy lehetőséget, hogy Amerikában tanuljon, de azt fiatal korára hivatkozva elutasította, illetve akkor már a kézilabdázás gondolata erősen motoszkált benne. „Apu válogatott kosárlabdázó volt, egyértelmű volt, hogy az öcsém és én is kosarazzunk, viszont a szüleim barátai között akadt kézilabdázó is. Gyerekként a ragacsos labda abszolút különleges volt, persze, hogy elkezdtem vele dobálni. Általános iskola felső tagozatában aztán a fiúknak kötelező volt a kézi, a lányoknak a kosár. Kvázi nem volt más választásom, mint játszani a suliban, illetve az iskolák közötti bajnokságokon” – idézi fel a kezdeteket.

Hogy a váltás ennyire bejön, nem sejtette, és 12-13 évesen szerinte nem is volt ez átgondolt lépés, de hamar beigazolódott, jól döntött. „Talán azért is alakult így, mert Szegeden a kosárlabda jobban háttérbe volt szorítva. A kéziben viszont magyar és nemzetközi szinten is voltak jó eredmények – ennek a varázsa és a szurkolói közösség pedig teljesen magával ragadott.”

Tizenhat évesen került a bajnoki csapatba, ahol már felnőtt mérkőzéseken is játszott, majd a 97-es Ifjúsági Európa Bajnokságon figyeltek fel rá Spanyolországból. „A spanyol válogatott akkori csapatvezetője mondta Valero Riverának, a katalánok vezetőedzőjének, hogy van egy közel két méter magas, balkezes, tehetséges magyar srác Szegeden, ha érdekli a dolog, keressen meg. Egy magyar menedzserrel felvették a kapcsolatot, Valero Rivera pedig személyesen jött el Budapestre, hogy találkozzon velem és a szüleimmel. Amikor megkérdezte, szeretnék-e a világ legjobbjának tartott Barcelona csapatában játszani, egyértelmű volt, mit válaszolok. A szerződés körülményei, az anyagiak nem is érdekeltek. Meggyőződésem, ha itthon maradok, sokkal többet kerestem volna, de eltökéltem, hogy élek a lehetőséggel” – meséli.

Ráadásul ki tudja, ha itthon marad, ér-e el ekkora sikereket: a Barçával kétszer is BL-győztes lett, az EHF-kupában első helyen végeztek, a magyar válogatottal 2004-ben és 2012-ben is negyedik lett az olimpián, a Handball Planet magazin olvasói pedig 2011-ben a világ legjobb játékosának választották meg. Laci szerint ez az a kérdés, amire már nem fogunk választ kapni, de azt tudja, egy percig se bánta meg a döntését. „Az, hogy 12 évig Barcelonában kézilabdáztam, mindent elmond. Voltak francia, német megkereséseim is, játszhattam volna jóval több pénzért, de nem akartam menni, annyira megkedveltem a várost.”

Rengeteget tanult ott, főleg profizmust. „A spanyolok nagyon nyugodtak, állandó szava járásuk a manana (majd holnap), de közben temperamentumosak is, ami az edzéseken is megjelent. Elképesztően célra fókuszáltak és sikerorientáltak, csak a győzelem lebeg a szemük előtt. Kint kevesebbet edzettünk, de precízebben és intenzívebben. Valero Rivera maga volt a kézilabda Fidel Castroja: hihetetlen rendet és fegyelmet tartott. A sikerhez vezető útnak biztosan ő volt az egyik eleme.”

Laci eredendően úgy tervezte, kint marad, de az élet végül máshogy hozta. „Az első szerződésem hét évre szólt, amit öt év után újabb hétre meghosszabbítottak. Ám közben volt egy elnökváltás, és a kézilabda szakasz kicsit háttérbe szorult: akkor az volt a sportpolitika, hogy a 30 év fölötti játékosokkal óvatosabb időtartamú szerződéseket kötnek. Engem ez viszont nem motivált, szerettem volna négy éves szerződést kérni, holott elhangzott az is, hogy a pályafutásom után keresnek nekem a klubon belül munkát, ami valóban nagyon szép gesztus volt. De úgy gondoltam, ha a jelent nem éljük meg, hogyan építjük a jövőt? Ők arra alapoztak, ha majd megszerzem a spanyol útlevelet, biztos beadom a derekam, én viszont megmondtam, nekem ez nem szimpatikus tárgyalási út. Ironikus, mert miután aztán hazaszerződtem Veszprémbe, egy nálam két évvel idősebb játékossal aláírtak három évre. Ez rosszul esett, de az alapján, ahogy végül alakult a sorsom, cseppet sem bánom, hogy nem maradtam kint.”

Mint mondja, óriási volt az elvárás felé itthon, de tetszett neki a sportpolitika, ami mentén a mindig is nívósnak számító klub elkezdett építkezni, hogy az elitbe kerülhessen. „Szakmailag komoly kihívás volt ez, és szerintem nagyon szép, ahova a Veszprém eljutott. Hét év alatt ötször voltunk ott a BL Final Fourban, ebből háromszor döntőt játszottunk. Persze jó lett volna legalább egyszer nyerni, de bízom benne, sportigazgatóként láthatom majd a volt csapattársaimat magasba emelni a serleget.”

A kézilabdáért tenni a pálya széléről

Júliusban új éra kezdődött tehát az életében, amire készült is. Tudta, egy súlyos sérülés bármikor derékba törheti a karrierjét, így a tanulást sem szorította háttérbe. „Otthon arra neveltek bennünket az öcsémmel, hogy figyeljünk oda az iskolára. Nem voltak magasak az elvárások, de a jó közepes feletti teljesítményt el kellett érnünk, hogy ne legyünk eltiltva az edzésektől. Az büntetés lett volna” – meséli.

Előbb megszerezte a pedagógusi diplomát, ami 11 éve sikeresen működő kézilabda táboránál is jól jön, majd a nemzetközi marketing és menedzser szakot is elvégezte, jelenleg pedig az edzői képzést végzi Spanyolországban. „Egyelőre utóbbit nem érzem prioritásnak – válaszolja a kérdésre, vannak-e ezzel tervei. – De ha már lehetőségem adódott rá, megragadtam. Így, ha valaha felkérnek edzőnek, nem lesz probléma, hogy nincs papírom.” Ez persze a távoli jövő, a Veszprém a következő 3-4 évben jó kézben van David Davisnél, de Laci igyekezett mindig úgy építeni a jövőt, hogy legyen benne rendszer és céltudatosság.

„Mikor Veszprémbe igazoltam, az akkori vezetőkkel már volt egy megállapodás, hogy az aktív sportolói pályafutásom befejezése után biztosítanak egy olyan pozíciót a klubban, amivel továbbra is hasznosítani tudom a tudásom és még jobban elmélyülhetek a nemzetközi kapcsolatokban. Sportigazgatóként most ezt csinálom. Azzal bíztak meg, hogy maximálisan képviseljem a szakmát, és olyan döntések szülessenek a csapaton belül – például a játékosok, az edző, a kondiedzők szerződtetésénél –, amelyek továbbra is azt segítik elő, hogy az elitbe tartozzunk.”

Ebben elődjére, Gulyás Istvánra is számít egyfajta mentorként: „az ő tapasztalatai, nemzetközi kapcsolatai, innovatív szemlélete mind olyan apróságok, amelyekből profitálhatunk” – de Lacinak is van bőven elképzelése a jövőt illetően.

Tavasz óta a Magyar Kézilabda Szövetség férfi szakágért felelős szakmai alelnöke is, a magyar fiatalok támogatása pedig mindkét szinten szívügye, így nem titkoltan szeretne jobban figyelni az utánpótlásra. „Az utóbbi években megerősödött a nemzetközi mezőny a klubokban. Ez nyilván nem jó. De örömteli hír, hogy nagyon sok fiatal kézilabdázik, így van merítési lehetőség. Természetesen őket még szűrni kell, meg kell találni a legjobbakat, vagy ha valaki nem az, de van rá esélye, azt a módszert, amivel azzá tehetjük. Egy klubnak sincs megtiltva, hogy magyar fiatalokat neveljen – mi is arra törekedtünk Veszprémben, hogy olyan munkát végezzünk az utánpótlásban, amely nyitva tartja előttük a kapukat a felnőtt csapatba: edzésen, mérkőzésen vehettek részt, a magyar bajnokságon játszottak. A jövő a fiataloké, és az ő munkájukat honoráljuk, ha érzik, van előrelépési lehetőség.”

Emellett szemléletváltást is tervez. „Globális probléma, hogy telefon nélkül nem bírunk létezni. Ezek mind olyan apróságok, amelyek a kézilabdától veszik el a figyelmet. Szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni a profizmusra, a szakmai munkára” – mondja. Mert női szinten csodálatos pályát futott be a felnőtt válogatott és az utánpótlás is, úgy látja, a férfiaknál jó lenne pár pozícióval előrébb végezni a világversenyeken.

Nos, unatkozni nem fog, ahogy a nyáron sem volt üresjárat: az első egyeztetések már a Final Four után megtörténtek. Rugalmasabb lett a beosztása, de igyekszik most is minél több időt a csapattal tölteni. Vallja, a sportigazgatói és a szövetségi munka összeegyeztethető, hiszen a két terület kiegészíti egymást, a célok egybecsengnek: „a Magyar Kézilabda Szövetségnek támogatnia kell a Veszprémet a magyar fiatalok miatt, a klubnak pedig a szövetséget minél több játékos biztosításával. Így lehet minél sikeresebb a sportág.”

Tehát most ezen van, immár a pályán kívül. De vajon tényleg nem fog többé kézilabdát venni a kezébe? „Biztosan lesznek pillanatok, amikor a pálya szélén állva bemozdulnék vagy képzeletben ellőném a labdát – válaszolja nevetve. – De egyelőre nagyon jól érzem magam a jelenben, nem hiányolom, hogy versenyszinten kézilabdázzam. Szép kihívások előtt állunk, én pedig abszolút motivált vagyok, hogy ugyanolyan erőbedobással tegyek a magyar kézilabda előrelépéséért, mint eddig a mérkőzéseken.”

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Életútlevél
„Az égbolt is egyfajta térképnek tűnt, ott is hamar megtanultam tájékozódni”
Ha van egy családi fészek, ahol a gyerekek esténként nem feltétlenül mesét, sokkal inkább csillagokat néznek, az csakis Ladányi Tamás otthona lehet. Ladányi Tamás asztrofotográfust már egészen kiskorában foglalkoztatta az égbolt végtelen világa. Első megfigyelése még iskolás éveire datálódik: 1985-ben sikerült a Halley-üstököst észlelnie. Munkái – többek között – a National Geographic magazinjában is megjelennek, fotói mellé pedig – jó írói vénájának köszönhetően – maga írja a szövegeket. Ladányi Tamás az az asztrofotográfus, aki szó szerint hazaviszi a munkát, hiszen nem titok, hogy kertjében saját maga építette meg csillagvizsgálóját…
Életútlevél
Szenvedéllyel fűszerezve
Szerelemgyermekként jött létre, de az ötletgazda maximalizmusa nem hagyta, hogy megmaradjon egyszerű gasztroblog szinten. Az Emlékek íze megőriz, átad és elmesél recepteket, élményeket és történeteket egy olyan világjáró tollából, aki a nyugalmat egy eldugott bakonyi faluban találta meg. Neubauer Judit, az Emlékek íze megálmodója kalauzolt bennünket országhatárokon és receptúrákon át.