Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

'Mindig a szabadság érdekelt'

Coffee Latte
2019. szeptember 13. 13:36

Sosem akart a sokmilliomodik valaki lenni, huszonévesen meg is nyitotta álmai üzletét, Magyarország egyik legelső gördeszkás boltját Veszprémben. A Stég lassan 25 éve képviseli az underground életstílust a régióban. Jassek Balázzsal beszélgettünk meg nem nyitott állatkereskedésről, életfilozófiáról és a közös dolgokról.

Alig 20 évesen, 1995-ben nyitottad a Stég elődjét Blackboard néven a Dózsavárosban. Miért pont a gördeszka?

A gördeszkázás a tévén keresztül személyes szinten fertőzött meg valamikor a ’80-as években. Hamar megtanultam gördeszkázni. A kilencvenes évek elején már a teljes méretű, drágább, „profi” gördeszkák jöttek, saját keresetem nem volt, és a budapesti iskolát és a gördeszkázást is finanszírozni kellett. Eleinte a fővárosi nagykereskedésbe jártunk fel áruért, amit itthon a barátainknak adtunk el. Mivel vállalkozó szülők gyereke vagyok – állatkereskedésünk volt a Haszkovón –, egyértelmű volt, hogy előbb-utóbb én is elkezdek „csencselni” dolgokkal. Ezt később nagyban akartuk csinálni, így először 1995-ben a Dózsavárosban nyitottunk boltot a barátaimmal. Ha bármi mást csinálok, jobban jöttem volna ki üzletileg és anyagilag is. Ez egyértelműen szerelemprojekt.

Az állatkereskedés jobb lett volna?

A mai napig sajnálom, hogy nem folytattuk a családdal. A lányom most lett hüllőrajongó, örömmel venné át a családi stafétabotot.

A Stég közben 25 éves lett, amit kevés hazai hasonló profilú vállalkozás mondhat el magáról. Gondoltad volna, hogy megélitek a negyed évszázadot?

Nem gondoltam volna, hogy összejön a 25 év, de itt kiemelném, hogy sosem ragaszkodtunk foggal-körömmel ahhoz, hogy elsősorban gördeszkás bolt legyünk. Ahhoz mi nagyon kicsik vagyunk vidéken. Változunk, ha kell, de bázisnak mindig ott a deszka. Mindig megéreztem az aktuális trendeket, amerre el kellett mozdulni. Volt, mikor az outdoor ment, volt mikor a fashion vagy a streetwear, ezekre akkor mindig ráerősítettünk. A mi túlélésünk záloga ez volt, ami valahol megalkuvás, de el kellett dönteni, hogy jól akarjuk-e csinálni, vagy inkább zárjuk be a boltot, és legyen helyette egy kínai vagy egy turkáló.
Volt egy Stég Budapesten is néhány évig, ott megengedhettük, hogy a gördeszka legyen a fő profil. A trendek jönnek-mennek, de mindig sikerült alkalmazkodni, hogy jól menjenek a dolgaink. Most is vannak nagyszabású tervek a fejemben.

Ezek titkosak?

Eléggé.

Ha ma valaki azt mondja a környéken, hogy Stég, tudja miről van szó, hisz nem csak egy bolt: szubkultúrát közvetít úgy, hogy közben felvállalta és vállalja „profilba vágó” események megrendezését, többek közt a közös gurulásokat, és (néha) koncerteket, versenyeket.

Ez 2006-ig nem volt tudatos. Addig csak marketingként tekintettem rá. Mivel mindent saját zsebből kellett fizetni, egy idő után nem érte meg. Később jöttem rá, hogy a mai fiatal generáció még nem vállalja fel az underground kultúra terjesztését, így ha életben szeretnénk ezt tartani Veszprémben, nekünk kell beletenni. Valamilyen szinten össze kell játszanunk, hisz ha például nincs egy Murak és Expresszós klubélet anno, akkor ma nincs underground. Ha nincs underground, nincs vevőkör és szubkultúra. A világban utazva azt látom, hogy ahol nincs egy olyan skateshop, aki zászlót tart, akkor ott elvész a lényeg. Székesfehérváron, ami egyébként kétszer nagyobb város, nincs senki, aki felvállalná ezt a kultúrát. Nem kell utat törni, elég, ha megmutatjuk, hogy van ilyen is, és az emberek maguktól csatlakoznak. Fazekas Gábor (volt Szigony), az Expresszó és Molnár Laci ezt fontosnak érzi, ami mind hozzátesz a nagy közöshöz. Egy nagy közös pakkba pakolunk, amitől egy sokkal közelibb város lehet Veszprém.

A legtöbb korodbelit nem érdeklik már a hasonló dolgok és az underground. Mi a motivációd és az életfilozófiád?

Úgy nőttem fel, hogy mindig a szabadság érdekelt. Napi szinten téma volt, hogy a szocializmus és a kommunizmus miért nem jó. Emellett volt egy olyan velem született önmegvalósítási bomba, ami arról szólt, hogy nem akarok a tízmilliomodik senki lenni. Hajtóerő, kivagyiság és egy nagy adag lokálpatriotizmus ad mindig egy plusz löketet.

Nem csak üzletet igazgatsz, hanem mostanában fotózol is. Nem is akárhogy.

A fotózás a Tánc Fesztiválján való önkénteskedéshez és a bolthoz hasonló szerelemprojekt. A kultúra és a művészet mindig hiányzott az életemből. Az a fajta, ahol az ember kaphat absztrakt dolgokat. A Tánc Fesztiválja nekem ilyen. Elkezdtem fotózni a fesztivált, és egyre jobban elkezdett érdekelni. Nemrég hoztam meg azt a döntést, hogy ez érdekel és elmegyek fotós iskolába, hogy jobb legyek.

Ha van ideje, mivel kapcsolódik ki Jassek Balázs?

Ami engem mentálisan lehoz mindenről, az a fotózás. A motorozást és az extrém sportokat most kicsit pihentetem, de szeretném újra kezdeni. Napi szokásom a több, mint húsz éve végzett buddhista meditáció. A kedvesemmel emellett sokat járunk termálba és kirándulunk. Utóbbival kapcsolatban is vannak terveim, jó lenne például 2023-ig a Veszprém környéki túraútvonalakat ismertebbé és felhasználó baráttá tenni.

Gesztesi Ákos |Fotó: Domján Attila

További képek

További cikkek

Coffee Latte
Az izgat, ha a közösségért dolgozok
A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának alapítója, utódjának pedig kezdetek óta vezetője. A balatoni emberek biztonsága a szívügye. Szerencsésnek érzi magát, mert ahogy mondja, a munkában egyensúlyba tud kerülni. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével beszélgettünk.
Coffee Latte
„Várom, hogy lehessen virágot ültetni, de a munkát még jobban”
Gáspár Sándor, Kossuth-díjas színművész már 2013 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, ez alatt az időszak alatt a fővárosban is játszott, de vidéken is vendégszerepelt, így például Veszprémben. A vírus óta jórészt Alsóörsön van, onnan jár be abba a városba, ahol éppen dolga van. Mi Székesfehérváron találkozunk vele, egy rádiójáték felvétele után…
Coffee Latte
Csak akkor tudsz igazi változást elérni, ha széles spektrumon gondolkozol
Szabó Tamás neve a Virgo regionális IT igazgatójaként, a Collabri tagjaként, valamint INPUT mentorként is ismert a veszprémi startup szférában. Lételeme a változatosság, és vallja, hogy igazi eredményt csak akkor lehet elérni, ha az ember minél szélesebb területen mozog és gondolkodik. A helyi startup ökoszisztémáról, motivációkról és lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
Coffee Latte
Ez is orvoslás, csak nem fehér köpenyben
Folly Gyula pécsi orvos talán nem is gondolta, hogy hobbiból indult szép kertje, amelybe különleges mediterrán növényeket is ültetett, 115 év alatt egy olyan, 10 hektáros arborétummá növi ki magát, amelynek az egész ország csodájára jár. Mégis így lett. Négy generációval később a helyet ma dédunokája, Folly Réka vezeti, aki korábban arra készült, hogy hagyományos orvoslással fog gyógyítani.
Coffee Latte
Az íróasztalon túl: designnal nyitni a világra
A Paradigma Ariadné neve már ismerősen csenghet, akár szokatlan veszprémi installációkkal vagy színes falakkal kapcsolatban. Smiló Dávidot, Csóka Attila Róbertet és Molnár Szabolcsot kérdeztük az alapításról, karrierről, építészetről és designról.