Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Szép új, robotizált világ: hol tartunk most?

Üzlet-trend
2019. június 11. 13:45

A robotok megítélése megosztja az embereket. Vannak, akik idegenkednek tőle, mások ebben látják a jövőt. Egy biztos: egyre inkább a hétköznapjaink részévé váltak, és minden eddiginél gyorsabban fejlődnek.

A robot, mint szó, eredetileg szláv eredetű (robota), jelentése: szolgamunka. A hivatalos definíció szerint a robot egy elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Ezt irányíthatja ember, de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógépre bízva.

Robotokat – bár már az iparosodás korában voltak automatizált gépek – a 20. század óta használ az emberiség. A világ első valódi robotja a Televox nevű humanoid robot volt, mely az Egyesült Államok telefonos rendszerét működtette 1927-ben.

Asimov 1942-es robotika törvényének megfogalmazása után pár évvel virágzásnak indult a számítástechnika és a robotika (e kettő nem választható el egymástól), aminek hatására gyárak hajtották saját malmukra a technológia fejlődését. Az első ipari robot 1961-ben állt munkába a General Motors gyártósorán.

Az 1970-es évek már a Holdon használt távvezérelt robotokról, a környezetükre reagáló és az objektumok mozgatására képes gépekről szólt. 1986-ban a Honda megkezdte a humanoid kutatási és fejlesztési program létrehozását, aminek során olyan robotokat hoztak létre, melyek képesek voltak kapcsolatba lépni emberekkel. Azóta exponenciálisan növekszik a robotok felhasználási területe és fajtája.

Ma már az ipar mellett jelen vannak az élet legkülönbözőbb területein: orvosoknak segítenek (sebészeti beavatkozás), háborúkban vesznek részt (tűzszerész robotok, felderítő drónok), háztartási munkát végeznek (porszívó robot, medence takarító robot, sepregető robot, eresz takarító robot), adatot dolgoznak fel és szórakoztatnak. Egy szóval körülvesznek minket.

A legizgalmasabb, hogy mára eljutottunk odáig, hogy a gépek a mesterséges intelligenciának köszönhetően képesek tanulni az emberektől és egymástól. Vannak szoftverek, amelyek autót vezetnek, értékelhető képeket festenek, zenét komponálnak, vagy izgalmas és élvezhető novellákat állítanak össze.

A robotok felhasználási területe számos izgalmas felhasználási területtel kecsegtet, azonban jó észben tartani: ezeket is emberek hozták létre, így csupán tőlünk függ, hogy mire használjuk őket.

A jövő mezőgazdasága az „okos mezőgazdaság”

Hogyan biztosítható mindenkinek megfelelő élelem, miközben a Föld lakossága egyre nő, és a becslések szerint 30 éven belül eléri a 9 milliárdot?

A modern mezőgazdaság előtt hosszú távon ez a legnagyobb kihívás, amelynek – ez manapság egyre nyilvánvalóbb – csak a modern technológia vívmányainak alkalmazásával tud majd megfelelni. A folyamatosan csatasorba álló új módszerek egy része a „hagyományos” gazdálkodást támogatja abban, hogy hatékonyabbá, a környezettel szemben pedig kíméletesebbé váljon. Drónokat „bevetve” a vetésterületről naprakész adatokat kaphatunk, amelyek alapján az öntözővíz és a műtrágya pontosan oda kerülhet, ahol valóban szükség van rá – erről pedig az „okos traktorok” gondoskodnak.

Az informatika, az adattudomány a mezőgazdaságban is új távlatokat nyit meg – mondta el Geiszler György, az SAP Hungary üzletágvezetője az Ecoport magazinnak. A szakértő a forradalmian új megoldások közül a „vertical farming” koncepciót emelte ki, amely a növénytermesztést a városba, „tető alá” – azaz zárt térbe – költözteti, és amelynek informatikai megalapozásában a szoftvercég is aktív szerepet játszik. Ezeken a „farmokon” a gyökerek újrahasznosítható műanyag „talajból” nyerik a tápanyagot, a levelek pedig napfény helyett a leghatékonyabban feldolgozható sugárzást kapják.A módszer meghonosítója a New Jersey-beli AeroFarms, amely nemrégiben került fel a Fast Company „2019 leginnovatívabb vállalatainak” listájára – méghozzá adattudomány kategóriában. Hasonló példát Magyarországon is találunk: a veresegyházi Veres Paradicsom Kft. üvegházaiban a paradicsom gyökerei kókuszrost paplanból nyerik ki a tápanyagot, a világítás pedig – miként az AeroFarmsnál – mesterséges. Az adatelemzés, a Big Data-alkalmazások, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás az állattenyésztés területén is új lehetőségeket nyit meg.

Lássunk erre is egy példát! A csirkék hangjának elemzésével – ami technológiai szempontból nem túlságosan bonyolult feladat – azonosítani lehet, miként változik meg a csipogás, amikor valamilyen betegség támadja meg az állatokat. Tízezernyi csirke csipogásából persze viszonylag alacsony bizonyossággal lehet csak jelezni a betegségek megjelenését, de ez az információ is sokat érhet, ráadásul a technológia, amely a hatalmas adathalmaz mesterséges intelligencia alapú feldolgozására épül, kifejezetten olcsó. A feldolgozó szoftver bizonyos jelenségekre a múltbeli korrelációk alapján „jön rá”, de ezzel párhuzamosan „tanul” is, és új, szintén betegségeket jelző mintázatokat is beépít az adatbázisába.

Egy fokkal bonyolultabb, amikor a különböző technológiákat csatasorba állítva nem csupán egy, hanem több forrásból szerzünk információkat. Minél több forrást kombinálunk az adatokat „egymásra vetítve”, annál megbízhatóbb lesz a modellünk. A csirkék hangjáról készült felvételeket például videó-elemzéssel egészíthetjük ki. Ez már sokkal bonyolultabb feladat: képenként „be kell azonosítanunk” az egymástól nemigen különböző csirkéket, és ennek alapján kell a helyzetüket megállapítani. Erre azért van szükség, mert a csirkék egyik jellemzője, hogy ha rosszul érzik magukat, akkor megpróbálnak egymáshoz közelebb kerülni. A csirkék effajta „klaszterezése” már drágább, mint a telep „bemikrofonozása” – viszont újabb információréteget nyújt.

Az infravörös hullámokat is érzékelő kamerák mindezt egy újabb, az állatok testhőmérsékletére vonatkozó adattömeggel egészíthetik ki, számunkra láthatatlan spektrumokban árnyalva tovább a képet.Csaba Ferenc | Fotó: SAP Hungary, Unsplash, Shutterstock A cikk az üzletem.hu támogatásával született.

Pincérrobotok Budapest belvárosában

Az Enjoy Budapest Caféban 2018 decembere óta már több robot dolgozik, mint alkalmazott. A kávézóban 7 nagyrobottal és 9 kicsivel találkozhatnak az érdeklődők. Egy kávé mellett nemcsak a kipróbálásukra van lehetőség, de részben a felszolgálást is ők végzik.

Belépve az ajtón, a Pepper nevű robot üdvözli az embert, a rendelést pedig egy másik szállítja ki. Mindez különleges élmény, ám az ötletgazda szerint nem csak ezért érdemes betérni: ide el lehet jönni a gyerekkel, játszani a robottokkal egy sütemény, kávé mellett. Beszélgetni a robotokról, a jövőről. Megismerni a robotok programozását, felkészülni a jövőre.

Az Enjoy Robotics célja, hogy hosszútávon egy igazi műhelyközösséget hozzon létre, hogy "Magyarország felkerüljön a robotika térképére és bizonyítsuk, aktív részesei vagyunk az iparágnak. Éppen ezért fontos első lépés, hogy a világon egyedülálló módon ennyi robotot gyűjtöttünk egy helyre” – nyilatkozta a nyitáskor a PCworld szerint Csizmazia Tibor, az E-szoftverfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója és az Enjoy Robotics üzletág vezetője.

A robot csupán eszköz

Tényleg a robotok hozhatják el az utópiát a munka világában?

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese kicsit más véleményen van.

– A világ első együttműködő robotját (collaborative robot, röviden: kobot) több mint 10 éve adták el. Mára a kobotok piaca éves szinten 50%-os növekedést mutat és az ipari robotika leggyorsabban fejlődő szegmensét jelenti, ami a becslések szerint akár már 2020-ra is elérheti a 3 milliárd dolláros globális bevételt. Az együttműködő robotok mára elérhetők lettek a kis- és közepes méretű gyártóvállalatok számára is – nekik a robotika korábban túl drága vagy komplex lett volna.

Ezek kisebb és könnyebben programozható eszközöket jelentenek. Mindez mára Magyarországra is igaz, többféle kobot érhető el az interneten néhány kattintás után. Persze maga a robot csupán eszköz, nem pedig cél, önmagában alkalmatlan mind a termelési mennyiség növelésre, mind a minőség javítására.

A Magyarországon termelő kkv-k alacsonyabb versenyképességét elsősorban termelésirányító és vezetéstámogató rendszerek bevezetésével és a termelési folyamatok optimalizálásával lehet jelentősen javítani – amennyiben ezeken a lépéseken már túl vagyunk, akkor érdemes végiggondolni a robotok esetleges hasznosságát. Egyes kutatások szerint a robotok is simán el tudnák végezni a Magyarországon ledolgozott munkaórák közel felét.

Ettől még azért messze vagyunk, nincs félnivalónk az automatizálástól. A gépek ugyanis nem szükségképpen teszik emberek tömegeit munkanélkülivé – feltéve, hogy a ma még a robotok munkáját „bitorlók” sikeresen képezik át magukat kevésbé vagy egyáltalán nem automatizálható, emberszabású munkákra. Az egyre növekvő számú robot kiegészítőnek köszönhetően a robotok variálható alkalmazásaikkal a rájuk bízott feladatok széles körét képesek ellátni.

Gesztesi Ákos | Fotó: Unsplash, Enjoy Robotics

További képek

További cikkek

Üzlet-trend
Szakipark: beruházás a jövő szakembereibe
A Szakipark-projekt több annál, mint hogy magasabb fokozatba kapcsolja a helyi gazdaságot. Országos mintaprojektként épül fel egy olyan oktatóközpont Veszprémben, amely a CNC-technológiára szakosodott cégek összefogásával biztosítja a piaci sikereket az Ipar 4.0 korában, a kulcsmondat pedig a szakképzett és profi munkaerő kinevelése és életpálya-lehetőség biztosítása a fiataloknak.
Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.
Üzlet-trend
Minden elvégzett munkáért felelősséget kell tudni vállalni
Évtizedes brand az építőiparban, most pedig új cégformát öltve néznek szembe a kor változó kihívásaival. Az ő nevükhöz kötődik többek közt a kolontári iszapkatasztrófa után rekordgyorsasággal felépített lakópark is, de a Dunától az osztrák határig, számos beruházásban érdekeltek. Hajdu Attilával, a VeszprémBer Építő Kft. újonnan kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk a régi-új vállalatról és a piaci trendekről.
Üzlet-trend
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.
Üzlet-trend
Servo Movement: felvillanyoznák a jövőt
A klímaváltozás itt van a nyakunkon és gyökeresen fogja átalakítani az életünket – ezt ma már nem kell bizonygatni. Ahogy azt sem, hogy a hagyományos, dugókba torkolló, parkolóhelyért versengő autós közlekedés mennyire idegölővé és fullasztóvá teszi a városi életet. A problémát mindenki látja, a megoldást kevesen. A Servo Movement csapata utóbbi kategóriába tartozik, a könnyű elektromos közlekedés meghonosítását szolgáló fejlesztéseikkel pedig jó eséllyel radikálisan írhatják át a városi mobilitásról alkotott elképzeléseinket.