Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.

Szép új, robotizált világ: hol tartunk most?

Üzlet-trend
2019. június 11. 13:45

A robotok megítélése megosztja az embereket. Vannak, akik idegenkednek tőle, mások ebben látják a jövőt. Egy biztos: egyre inkább a hétköznapjaink részévé váltak, és minden eddiginél gyorsabban fejlődnek.

A robot, mint szó, eredetileg szláv eredetű (robota), jelentése: szolgamunka. A hivatalos definíció szerint a robot egy elektromechanikai szerkezet, amely előzetes programozás alapján képes különböző feladatok végrehajtására. Ezt irányíthatja ember, de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógépre bízva.

Robotokat – bár már az iparosodás korában voltak automatizált gépek – a 20. század óta használ az emberiség. A világ első valódi robotja a Televox nevű humanoid robot volt, mely az Egyesült Államok telefonos rendszerét működtette 1927-ben.

Asimov 1942-es robotika törvényének megfogalmazása után pár évvel virágzásnak indult a számítástechnika és a robotika (e kettő nem választható el egymástól), aminek hatására gyárak hajtották saját malmukra a technológia fejlődését. Az első ipari robot 1961-ben állt munkába a General Motors gyártósorán.

Az 1970-es évek már a Holdon használt távvezérelt robotokról, a környezetükre reagáló és az objektumok mozgatására képes gépekről szólt. 1986-ban a Honda megkezdte a humanoid kutatási és fejlesztési program létrehozását, aminek során olyan robotokat hoztak létre, melyek képesek voltak kapcsolatba lépni emberekkel. Azóta exponenciálisan növekszik a robotok felhasználási területe és fajtája.

Ma már az ipar mellett jelen vannak az élet legkülönbözőbb területein: orvosoknak segítenek (sebészeti beavatkozás), háborúkban vesznek részt (tűzszerész robotok, felderítő drónok), háztartási munkát végeznek (porszívó robot, medence takarító robot, sepregető robot, eresz takarító robot), adatot dolgoznak fel és szórakoztatnak. Egy szóval körülvesznek minket.

A legizgalmasabb, hogy mára eljutottunk odáig, hogy a gépek a mesterséges intelligenciának köszönhetően képesek tanulni az emberektől és egymástól. Vannak szoftverek, amelyek autót vezetnek, értékelhető képeket festenek, zenét komponálnak, vagy izgalmas és élvezhető novellákat állítanak össze.

A robotok felhasználási területe számos izgalmas felhasználási területtel kecsegtet, azonban jó észben tartani: ezeket is emberek hozták létre, így csupán tőlünk függ, hogy mire használjuk őket.

A jövő mezőgazdasága az „okos mezőgazdaság”

Hogyan biztosítható mindenkinek megfelelő élelem, miközben a Föld lakossága egyre nő, és a becslések szerint 30 éven belül eléri a 9 milliárdot?

A modern mezőgazdaság előtt hosszú távon ez a legnagyobb kihívás, amelynek – ez manapság egyre nyilvánvalóbb – csak a modern technológia vívmányainak alkalmazásával tud majd megfelelni. A folyamatosan csatasorba álló új módszerek egy része a „hagyományos” gazdálkodást támogatja abban, hogy hatékonyabbá, a környezettel szemben pedig kíméletesebbé váljon. Drónokat „bevetve” a vetésterületről naprakész adatokat kaphatunk, amelyek alapján az öntözővíz és a műtrágya pontosan oda kerülhet, ahol valóban szükség van rá – erről pedig az „okos traktorok” gondoskodnak.

Az informatika, az adattudomány a mezőgazdaságban is új távlatokat nyit meg – mondta el Geiszler György, az SAP Hungary üzletágvezetője az Ecoport magazinnak. A szakértő a forradalmian új megoldások közül a „vertical farming” koncepciót emelte ki, amely a növénytermesztést a városba, „tető alá” – azaz zárt térbe – költözteti, és amelynek informatikai megalapozásában a szoftvercég is aktív szerepet játszik. Ezeken a „farmokon” a gyökerek újrahasznosítható műanyag „talajból” nyerik a tápanyagot, a levelek pedig napfény helyett a leghatékonyabban feldolgozható sugárzást kapják.A módszer meghonosítója a New Jersey-beli AeroFarms, amely nemrégiben került fel a Fast Company „2019 leginnovatívabb vállalatainak” listájára – méghozzá adattudomány kategóriában. Hasonló példát Magyarországon is találunk: a veresegyházi Veres Paradicsom Kft. üvegházaiban a paradicsom gyökerei kókuszrost paplanból nyerik ki a tápanyagot, a világítás pedig – miként az AeroFarmsnál – mesterséges. Az adatelemzés, a Big Data-alkalmazások, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás az állattenyésztés területén is új lehetőségeket nyit meg.

Lássunk erre is egy példát! A csirkék hangjának elemzésével – ami technológiai szempontból nem túlságosan bonyolult feladat – azonosítani lehet, miként változik meg a csipogás, amikor valamilyen betegség támadja meg az állatokat. Tízezernyi csirke csipogásából persze viszonylag alacsony bizonyossággal lehet csak jelezni a betegségek megjelenését, de ez az információ is sokat érhet, ráadásul a technológia, amely a hatalmas adathalmaz mesterséges intelligencia alapú feldolgozására épül, kifejezetten olcsó. A feldolgozó szoftver bizonyos jelenségekre a múltbeli korrelációk alapján „jön rá”, de ezzel párhuzamosan „tanul” is, és új, szintén betegségeket jelző mintázatokat is beépít az adatbázisába.

Egy fokkal bonyolultabb, amikor a különböző technológiákat csatasorba állítva nem csupán egy, hanem több forrásból szerzünk információkat. Minél több forrást kombinálunk az adatokat „egymásra vetítve”, annál megbízhatóbb lesz a modellünk. A csirkék hangjáról készült felvételeket például videó-elemzéssel egészíthetjük ki. Ez már sokkal bonyolultabb feladat: képenként „be kell azonosítanunk” az egymástól nemigen különböző csirkéket, és ennek alapján kell a helyzetüket megállapítani. Erre azért van szükség, mert a csirkék egyik jellemzője, hogy ha rosszul érzik magukat, akkor megpróbálnak egymáshoz közelebb kerülni. A csirkék effajta „klaszterezése” már drágább, mint a telep „bemikrofonozása” – viszont újabb információréteget nyújt.

Az infravörös hullámokat is érzékelő kamerák mindezt egy újabb, az állatok testhőmérsékletére vonatkozó adattömeggel egészíthetik ki, számunkra láthatatlan spektrumokban árnyalva tovább a képet.Csaba Ferenc | Fotó: SAP Hungary, Unsplash, Shutterstock A cikk az üzletem.hu támogatásával született.

Pincérrobotok Budapest belvárosában

Az Enjoy Budapest Caféban 2018 decembere óta már több robot dolgozik, mint alkalmazott. A kávézóban 7 nagyrobottal és 9 kicsivel találkozhatnak az érdeklődők. Egy kávé mellett nemcsak a kipróbálásukra van lehetőség, de részben a felszolgálást is ők végzik.

Belépve az ajtón, a Pepper nevű robot üdvözli az embert, a rendelést pedig egy másik szállítja ki. Mindez különleges élmény, ám az ötletgazda szerint nem csak ezért érdemes betérni: ide el lehet jönni a gyerekkel, játszani a robottokkal egy sütemény, kávé mellett. Beszélgetni a robotokról, a jövőről. Megismerni a robotok programozását, felkészülni a jövőre.

Az Enjoy Robotics célja, hogy hosszútávon egy igazi műhelyközösséget hozzon létre, hogy "Magyarország felkerüljön a robotika térképére és bizonyítsuk, aktív részesei vagyunk az iparágnak. Éppen ezért fontos első lépés, hogy a világon egyedülálló módon ennyi robotot gyűjtöttünk egy helyre” – nyilatkozta a nyitáskor a PCworld szerint Csizmazia Tibor, az E-szoftverfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója és az Enjoy Robotics üzletág vezetője.

A robot csupán eszköz

Tényleg a robotok hozhatják el az utópiát a munka világában?

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese kicsit más véleményen van.

– A világ első együttműködő robotját (collaborative robot, röviden: kobot) több mint 10 éve adták el. Mára a kobotok piaca éves szinten 50%-os növekedést mutat és az ipari robotika leggyorsabban fejlődő szegmensét jelenti, ami a becslések szerint akár már 2020-ra is elérheti a 3 milliárd dolláros globális bevételt. Az együttműködő robotok mára elérhetők lettek a kis- és közepes méretű gyártóvállalatok számára is – nekik a robotika korábban túl drága vagy komplex lett volna.

Ezek kisebb és könnyebben programozható eszközöket jelentenek. Mindez mára Magyarországra is igaz, többféle kobot érhető el az interneten néhány kattintás után. Persze maga a robot csupán eszköz, nem pedig cél, önmagában alkalmatlan mind a termelési mennyiség növelésre, mind a minőség javítására.

A Magyarországon termelő kkv-k alacsonyabb versenyképességét elsősorban termelésirányító és vezetéstámogató rendszerek bevezetésével és a termelési folyamatok optimalizálásával lehet jelentősen javítani – amennyiben ezeken a lépéseken már túl vagyunk, akkor érdemes végiggondolni a robotok esetleges hasznosságát. Egyes kutatások szerint a robotok is simán el tudnák végezni a Magyarországon ledolgozott munkaórák közel felét.

Ettől még azért messze vagyunk, nincs félnivalónk az automatizálástól. A gépek ugyanis nem szükségképpen teszik emberek tömegeit munkanélkülivé – feltéve, hogy a ma még a robotok munkáját „bitorlók” sikeresen képezik át magukat kevésbé vagy egyáltalán nem automatizálható, emberszabású munkákra. Az egyre növekvő számú robot kiegészítőnek köszönhetően a robotok variálható alkalmazásaikkal a rájuk bízott feladatok széles körét képesek ellátni.

Gesztesi Ákos | Fotó: Unsplash, Enjoy Robotics

További képek

További cikkek

Üzlet-trend
Egyre több magyar keresi a luxusingatlanokat, Buda és a Balaton a legnépszerűbb
A Covid-járvány, a nyersanyaghiány és a háború miatti gazdasági bizonytalanság az élet szinte minden területére hatással van. A luxusingatlan-értékesítés sem kivétel ez alól, amely bár némileg visszavett a lendületéből, nem tűnt el, csak átalakult. Vincze Gábort, a világszerte több mint 100 irodával rendelkező Barnes Csoport hazai szenior tanácsadóját kérdeztük.
Üzlet-trend
Eljöhet a pillanat, amikor Veszprém egyik legnagyobb munkáltatójává válnak
Ügyfeleik közt van az Apple, a Google, a Nike és a Lego. A Veszprémben működő AMT elérte, hogy világviszonylatban piacvezetővé váljon az ipari 3D nyomtatás utáni felületkezelésben. Ma itt még „csak” 69-en vannak, de olyan ütemben fejlődnek, hogy elképzelhető: a jövőben nem csak az autóipari beszállítók lesznek a város legnagyobb foglalkoztatói.
Üzlet-trend
Stabilan haladva a sikerhez vezető úton
Egy sportklub sikere nem csak abból áll, hogy a játékosok a mérkőzés döntő pillanatában értékesítik a helyzetüket, ezzel megnyerik a meccset. A háttérben jól megtervezett stratégiára és jól meghozott szakmai, illetve gazdasági döntésekre van szükség, ami aztán a pályán is érződik. Az Balaton Bútor FC Veszprém idén megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban pedig bronzérmet szereztek, ezekkel a sikerekkel megünnepelve a klub tizedik születésnapját. Az évforduló alkalmából Rajki Tamással, a klub elnökével beszélgettünk a futsal helyzetéről, a veszprémi mérföldkövekről és arról, miért nem lehet kizárólag magyar játékosokkal megnyerni egy bajnokságot.
Üzlet-trend
Szakipark: beruházás a jövő szakembereibe
A Szakipark-projekt több annál, mint hogy magasabb fokozatba kapcsolja a helyi gazdaságot. Országos mintaprojektként épül fel egy olyan oktatóközpont Veszprémben, amely a CNC-technológiára szakosodott cégek összefogásával biztosítja a piaci sikereket az Ipar 4.0 korában, a kulcsmondat pedig a szakképzett és profi munkaerő kinevelése és életpálya-lehetőség biztosítása a fiataloknak.
Trend
Egy hely, ahol a négylábúból legjobb barát válik
Nem egy hétköznapi állatmenhely épül Veszprém határában, de nem is kizárólag csak egy kutyafuttatót fognak bekeríteni. Az új állatvédelmi kompetenciaközpont egyszerre szolgálja ki a kutyás gazdák igényeit, nyújt állatorvosi szolgáltatást, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a prevencióra és az oktatásra, hogy a négylábúak mellett a leendő gazdák is elsajátítsák azokat a magatartásformákat, amelyek egy kutyával, vagy más társállattal való együttéléshez szükségesek. A fejlesztés egy nagyobb összefogás eredménye lesz, amelyről az érintettek nyilatkoztak.