Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz

Útlevél
2019. június 11. 13:45

Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.

Vezetőként meglehetős határozottságra van szüksége. Ez mindig jellemző volt Önre?

Bizonyára igen. Anyu szerint nálunk a makacsság, az elszántság családi hagyomány – én is ezt látom a gyerekeimen és az unokáimon.

Milyen útravalót kapott a szüleitől?

Szüleim mindig arra tanítottak, hogy állhatatos legyek, és ha feladatom van, azt végezzem el. Volt időszak, amikor ezt nem akartam elfogadni: Tapolcára jártam gimnáziumba, amelynek apu volt az igazgatója, anyu pedig a könyvtárban dolgozott, de 16 évesen kitaláltam, hogy jobb lenne máshol, ahol kevésbé vagyok szem előtt. A szüleim hallani sem akartak róla. Ebből a szempontból szigorúak voltak, ám nagyon meleg családi légkört teremtettek. Rengeteg szeretetet kaptunk tőlük a testvéremmel, így megértettük, hogy lázadhatunk, de a kapott feladat alól nem lehet kibújni.

A családi közeg mennyire játszott szerepet abban, hogy mindketten globális dimenziókban gondolkodnak?

Nagyszüleim közül csak apai nagyanyám volt magyar, nagyapám horvát, anyai nagyanyám felvidéki, nagyapám pedig sváb volt. Bizonyára emiatt vagyunk fogékonyak a többnyelvűségre, a kultúrák keveredésére, a másság elfogadására. De meghatározóak voltak a tanulmányaim is. Angol tagozatos gimnáziumba jártam, ahol az osztályfőnökömnek első feladata volt szétosztani velünk egyidős angliai levelezőpartnerek címét, holott még alig tudtunk angolul. Angol barátnőmmel 33 éves korunkig aktívan leveleztem. Később egyetemistaként három évet éltem Kijevben, ahol megtapasztaltam, milyen nemzetközi környezetben megállni a helyem, túljutva a nehézségeken elfogadtatni magam és sikeres tanulmányokat folytatni.

És a nyelvészet hogyan jött képbe?

A nyelvek mindig érdekeltek. Már ötödikes koromban roppantul élveztem az oroszt, a gimnáziumban pedig egyértelművé vált, hogy angol-orosz szakon szeretnék továbbtanulni. Az egyetemen aztán hamar kiderült, hogy nem az irodalom érdekel, hanem a nyelvészet. Az ELTE-n a témavezetőm marasztalt is, hogy dolgozzak az orosz tanszéken, de akkor már férjnél voltam és nagyon vágytam kisbabára, nem szerettem volna Budapesten maradni. Így hazajöttem Veszprémbe tanítani.

Azonnal az egyetemen kezdett el oktatni?

Nem, a Lovassyban kezdtem el oroszt és angolt tanítani, ahol kilenc évet töltöttem el, és imádtam. Kijev révén sok fiataloknak szóló autentikus anyagom volt, a diákjaim pedig nagyon boldogan tanulták a nyelvet. Az iskola életében akkor volt először nagyfakultáció oroszból, tehetséggondozó programokon, versenyeken vettek részt. Sokan a nyelvtudásuknak köszönhetően kiváló munkahelyet szereztek és többekkel a mai napig baráti kapcsolatot ápolok. Ez nagy büszkeséggel tölt el.

A Pannon Egyetem dékáni státuszáig milyen út vezetett?

Még 1990-ben hallgatóként kerültem ide angol átképző szakra. Végzős voltam, amikor Lengyel Zsolt megkérdezte, lenne-e kedvem csatlakozni az induló Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékhez. Emberekre volt szüksége, és látta rajtam, hogy érdekel a nyelvészet. Így lettem az első munkatárs. Óriási váltás volt, rengeteg kihívással: akkor kezdtem a doktori tanulmányaimat és a kétnyelvűségi kutatásaimat is. Ráadásul oktatóként csupa olyan tárgyat oktattam, amit nem tanultam korábban. De ez sokkal izgalmasabb volt számomra, mintha hagyományos nyelvészeti tárgyakkal foglalkoztam volna.

Persze rengeteget kellett tanulnom, és ahogy a szüleimnél, itt sem volt pardon. Nagy volt a terhelés és a pörgés, amit talán kevesen bírnának, de amivel megbíznak, azt elvégzem. Ezzel párhuzamosan az a feladat is megtalált, hogy hozzunk létre egy új nyelvvizsgát: ez lett a Pannon Nyelvvizsga. 1996 óta pedig a Pszicholingvisztikai Nyári Egyetemet is megszervezzük, ahol a nemzetközi tudományos élet legnagyobb többnyelvűségi kutatói fordulnak meg. 2009-ben aztán, amikor Lengyel Zsolt nyugdíjba ment, felkértek a tanszék vezetésére.

Ezzel megint új lehetőségek nyíltak meg: elindult az alkalmazott nyelvészet mesterszak, majd rövidesen felvetődött egy többnyelvűségi doktori iskola ötlete. Mivel nem volt elérhető nagydoktor Magyarországon, elkezdtem külföldön keresgélni – ez megint nem kis feladat. De sikerült: ma már a világ legnagyobb kutatói közül öt itt tanít és az iskola csodásan működik. Az élet pedig azóta is tele van kihívásokkal: másfél évvel ezelőtt rektor úr megbízott a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékáni feladatainak ellátásával.

Tervben volt, hogy idáig jut?

Nekem soha semmi nem volt tervben. Az egyetlen tervem az volt, hogy nyelvtanár legyek, a többit az élet hozta. Azokért viszont keményen meg kellett küzdenem. Amikor létrejött a doktori iskola, a vezetéséhez meg kellett szereznem az MTA Doktora fokozatot, mert hiába voltak világhírű professzoraink, ők nem az MTA doktorai voltak és nem tudtak magyarul.

Soha nem ijedt meg az új kihívásoktól?

Nem. A lelkesedésem mindig nagyobb volt. Rendelkezem annyi élettapasztalattal, hogy tudjam, két embertípus létezik: az egyik, ha kap egy feladatot, azonnal meglátja benne a lehetőséget és tettre kész, míg a másik rögtön előáll öt indokkal, miért nem lehet megcsinálni. Dékánként az a feladatom, hogy megértessem, az első a szerencsésebb álláspont, mert úgy a saját szájízünk szerint formálhatjuk a dolgokat.

Bevallom, azt hittem, a tudatos tervezés jellemző Önre, de ezek szerint bizonyos szinten sodródott, ám a példája szerint szívóssággal, nyitottsággal és lelkesedéssel így is sikeres pályát lehet építeni.

Igen, de talán nem véletlenül sodródik az ember ezekbe az élethelyzetekbe. 26 éve vagyok itt; talán azért is kaptam egyre nagyobb feladatokat, mert a kollégáim úgy érezték, képes vagyok megoldani őket. Családi gyökereimből adódóan pedig a bizonyítási vágy is él bennem. Amikor a Lovassyba kerültem, többen meg voltak győződve róla, hogy apu miatt jutottam idáig, mert ő volt a Megyei Tanács elnökhelyettese. Akkor én voltam a Navracsics lánya, majd az utóbbi 13 évben a Navracsics testvére lettem. Mindig úgy kellett helyt állnom, hogy megmutassam, én az adott feladatok teljesítésekor nem valakinek a lánya vagy a testvére vagyok, hanem önmagam.

Rengeteget dolgozik, miközben említette, fiatalon anya lett. Hogyan tudta összeegyeztetni a két területet?

A szüleim mindig óriási támaszt jelentettek. Nélkülük biztosan nem lettem volna képes mindent véghezvinni, főleg a kilencvenes években. Az az időszak maga volt az őrület: addigra elváltam, viszont jött az új munkahely, a doktori, a kutatás és a kisebbik fiamnak egy komoly betegsége, ami miatt egy évet Pesten volt klinikán. Napi szinten ingáztam, órák után mentem fel hozzá, aztán jöttem haza a nagyobbikhoz.

Ez nagyon megterhelő, mégis kiegyensúlyozottnak tűnik.

Ez annak eredménye, hogy ilyen jó légkörben nőttem fel, és a családomra mindig számíthattam. Voltak kemény időszakok, de talán ők is látták rajtam, hogy boldoggá tesz a munkám. Ezt én is nagyon fontosnak tartom a gyerekeim esetében.

Elképzelhető, hogy egyszer csak a családjának él?

Mire eljönnek a nyugdíjas évek, jól esik majd a körükben pihenni.

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig
Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.
Útlevél
Odafent semmi sem számít
Vida László, vagy ahogyan sokan ismerik, „Kopter” Veszprémből indult, majd Kanadában kötött ki, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát: vadászpilóta lesz. Az álom nem klasszikus véget ért, mégis lehúzott 9 évet a tengerentúlon, hogy a mai Gripenek pilótáit is oktassa. Séd parti beszélgetésünk során olyan egyszerűen beszélt a repülésről, mint más a biciklizésről.