Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

bank
Az OTP 55 millió euróért vesz bankot Albániában
Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.
K&H: tízből két fiatal vár komolyabb fizetésemelést
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
belföld
KSH-ingatlan.com-lakbérindex: országosan lassult, a fővárosban gyorsult a bérleti díjak emelkedése októberben
A vidéki árcsökkenés miatt országosan tovább lassult, a fővárosban viszont gyorsult a bérleti díjak év eleje óta tartó emelkedése októberben; országosan 0,4, Budapesten 1,4 százalékkal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
ITM: tíz vidéki iskolában indulhatnak informatikai szakkörök jövőre
Támogatott szakkörök kedveltethetik meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal az informatikai szakmákat. A Programozd a jövőd! című projektben induló pályázat inspiráló eszközök kölcsönzésével és a pedagógusok felkészítésével járulhat hozzá a foglalkozások megtartásához - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a parlamenti és stratégiai államtitkárát idézve vasárnap az MTI-vel.
EY: biztonságosabb lesz a digitális áruk vásárlása jövőre
Biztonságosabbá teszi a digitális termékek, szolgáltatások vásárlását, hogy a vevőket januártól szigorúbb szabályok védik - közölte az EY pénteken az MTI-vel.
Elemzők: a gazdasági növekedés a vártnál jobban lassult
Negatív meglepetést okozott a magyar gazdaság növekedése a harmadik negyedévben az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik úgy látják, a bővülés a vártnál jobban lassult a harmadik negyedévben.
A födgázpiacot szeptemberben is erőteljes árnövekedés jellemezte
A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) közzétette szeptemberi földgáz piacmonitoring jelenését. Szeptemberben az álalános kínálati hiány mellett továbbra is a földgáz árának növekedése volt megfigyelhető.
belföld
Varga Mihály: 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött a gazdasági kabinet
A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton.
belföld
Gulyás: november 15-től 480 forintban maximálják a benzin és gázolaj árát
A kormány úgy döntött, november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
belföld
Mit jelent a globális chiphiány és milyen hatásai vannak a veszprémi autóvásárlókra?
Vészjósló hírek érkeznek a világgazdasági folyamatokról, amelyek egy része az autóipar megtorpanásában csapódik le az átlagemberek szintjére. A globális chip-hiány, az áruforgalom akadozása egy olyan spirált kezd formálni, aminek még csak találgatni lehet a végét. Cikkünkben megpróbáljuk feltárni az ok-okozati függvényeket, miközben a Ring Autó segítségével Veszprémre is levetítjük ennek a gazdasági jelenségnek a hatásait.
belföld
Regio Játék: milliárdokat költenek karácsonykor játékokra a magyarok
Indul a játékpiac legerősebb időszaka: a Regio Játék adatai szerint a teljes, mintegy 55 milliárd forintos éves forgalom 60 százaléka realizálódik az év végi ünnepi időszakban - közölte a Regio Játékkereskedelmi Kft. az MTI-vel csütörtökön.
külföld
Évtizedes csúcson a világpiaci élelmiszerárak
Új magasságokban a világpiaci árbarométer, miután 2011 júliusa óta nem látott szintet regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.
Helyettes államtitkár: Magyarország 2030-ra regionális agrárnagyhatalommá válhat
Ahhoz, hogy Magyarország az évtized végére regionális agrárnagyhatalommá váljon, a soha nem látott nagyságú forrásmennyiséget és a külpiacokat is segítségül kell hívni- mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Veszprémben.
vállalatok
Az Óbudai Egyetem és a Magnus Aircraft Zrt. közösen fejleszt elektromos repülőgépeket
A piaci igényekhez igazodva az Óbudai Egyetem és a MAGNUS Aircraft Zrt. innovatív együttműködésről állapodott meg túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgépek fejlesztésére - közölte az egyetem kedden az MTI-vel.
Átadták a korszerűsített Királyszentistván-Litér szennyvíztisztító telepet
A kiemelt kormányzati projektként kezelt 400 millió forintos fejlesztéssel négy település szennyvíztisztítása vált korszerűbbé.
lakás
Garzonboomot és több tízezer fiatal lakásvásárlását hozhatja az MNB javaslata
Sok fiatalnak teheti könnyebbé az első lakáshoz juttatást egy, még csak felvetésként megjelent jegybanki ötlet, amelynek eredményeként alacsonyabb önerővel várhatnak bele a lakásvásárlásba.
belföld
Minden ötödik dolgozó munkát váltana egy felmérés szerint
Minden ötödik dolgozó magyar gondolkodik azon, hogy más munkába kezdjen, vagy már keresi is az új lehetőséget - derül ki a SkillX Technologies Zrt. legfrissebb reprezentatív felméréséből.
belföld
Pályázat nyílt, hogy a szegényebb háztartásoknak is elérhető legyen a napelem
Már él a háztartások napelemes és fűtési rendszereit támogató pályázat, amelyről a közelmúltban az ösküi napelempark átadóján is beszélt az államtitkár. A kiírás célja, hogy a szerényebb jövedelemmel rendelkezők számára is elérhető legyen ez a megújuló energiaforrás.
Veszprém
Úgy költöztek új intézménybe a bölcsődések, hogy ki sem kellett költözniük
Teljes energetikai felújításon esett át az Aprófalvi Bölcsőde, aminek keretében az épület hőszigetelése mellett az intézmény konyhája is megújult, valamint napelemek is kerültek a tetőre. A felújítási munkákat ráadásul sikerült úgy összehangolni a bölcsőde működésével, hogy a gyermekeknek nem kellett kiköltöznie az épületből.
gazdaság
EU-csúcs - Von der Leyen: a tiszta energiára való átállás nemcsak bolygónk, hanem gazdaságunk számára is létfontosságú
A zöld átmenet, a tiszta energiára való átállás nemcsak bolygónk, hanem gazdaságunk számára is létfontosságú, mert csak így válhatunk ellenállóvá az energiaár-sokkokkal szemben - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén.
Királyszentistván
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetemen alakítja ki veszprémi fejlesztőközpontját a német thyssenkrupp. A vállalat, amelynek magyarországi szoftver- és hardverfejlesztését saját szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon, most hosszú távú bérleti szerződést írt alá. Ennek értelmében a nagyvállalat veszprémi szoftver- és hardverfejlesztő központját a Pannon Egyetem campusán fogja működtetni.
belföld
A gyümölcsök még évekig drágulnak
Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben. Korszakhatárhoz ért a gyümölcstermesztés: jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években - derül ki az Agroinform.hu kedden megjelent elemzéséből.

Zsebpénzből vett bakelitektől az ibizai klubokig

Útlevél
2019. március 7. 10:29

Sárdi Gergely a Truesounds csapat alapító tagjaként, a veszprémi bulik záró akkordjaként Gregory S néven vált a legtöbb ember számára ismertté. Gergő több ezer álmodozó fiatal vágyát valósította meg azzal, ahogy a teleposzterezett veszprémi gyerekszobából az ibizai éjszakákig vitte zenéjét.

Kádártán, a szobában gyakorolni, aztán 14 évvel később Ibizán játszani…

– A bátyámnak köszönhetően az első zenei élményem az elektronikus zene volt Hollandiából és Németországból érkező CD-ken és kazettákon. Később a testvérem akkori legjobb barátjával, Szigeti Péterrel (Dandy, Peter Makto) megnézhettem egy-két klubot, hogy hogyan is működik, majd 17 évesen vettem meg a lemezjátszókat, az első bakeliteket. Veszprémben szerencsére megvolt a kulturális infrastruktúra ahhoz, hogy megalapozhassam a jelenlegi karrieremet: volt igény az elektronikus zenére, így hamarosan rendszeres fellépője lettem a Mythosnak és a Patrióta Lokálnak. Az első közönségtapasztalataimat itt szereztem meg, később pedig Péterrel a jelenlegi csapatom alapjai is elkezdtek kibontakozni.

Hatalmas mérföldkő és a mai napig meghatározó inspiráció a munkámban az Ibizával kapcsolatos élményem: 2015-ben egy verseny fődíját elnyerve, júniustól-szeptemberig a szigeten voltam két másik fiatal DJ-vel. A program részeként világhírű klubok működését nézhettük meg, illetve felső kategóriás lemezlovasokkal találkozhattunk és megismerhettük a legnagyobbak technikáit.

Saját atmoszférát teremtünk

A gyerekkori ismeretség egy egész életet átszövő munkakapcsolattá és barátsággá nőtte ki magát Szigeti Péterrel.

– A Truesounds csapatában négyen vagyunk lemezlovasok. Mivel szeretünk magunknak létrehozni egy atmoszférát, rá kellett jönnünk, hogy ez úgy működik, ha mindent magunknak csinálunk, így tudjuk legjobban közvetíteni zenei üzenetünket.

A csapat DJ-ként, producerként, rendezvényszervezőként és kiadóként is funkcionál: ez a négy láb folyamatosan erősödve teszi teljessé a Truesounds munkáját. Fantasztikus érzés volt, amikor szeptemberben az egyhetes ibizai utunkon elmentünk egy buliba az egyik kedvencünket meghallgatni, majd egy óra múlva, a tánctér közepén állva meghallottam azt a zenét, amit otthon készítettem: óriási pozitív töltést ad, amikor a saját kreatív produktumod eljut a világ egy távoli pontjára. Elkezdeni itthonról valamit, teljesen autodidakta módon, majd külföldi és belföldi lehetőségekkel terjeszteni a zeneiséget, hogy mi kik is vagyunk, ez már siker a végső célok felé vezető lépcsőn.

Egy otthonos klubban masszaként ölel a tömeg

– A legerősebb koncertélményemet Ibizán éltem meg: játszhattam a Club Space-ben. Hazai fronton a Sziget Fesztivál az egyik legjobb fellépés az évben, de én kifejezetten imádok klubokban koncertezni: egy otthonos klubban, ahol a DJ pultot körülöleli a tömeg, olyan a közönségkapcsolat, mintha benne lennél ebben az euforikus masszában, amit a buli atmoszférája és az emberek alkotnak.

Egy lemezlovas napja

Hétfő reggel 8 órakor megkezdődik a munka, hétvégén kirándulás a családdal és vasárnap rántott hús a mamánál: így képzelünk egy átlagos családi életet, de a DJ-k mindennapjai másként zajlanak.

– Mivel mi hétvégén dolgozunk elsődlegesen, ezért hétköznap tudjuk kipihenni azt, amit hétvégén nem. Azon kívül, hogy a szakmánk leglátványosabb része hétvégén történik, hétköznap is rengeteg a teendő: fél kilenckor kelek és hétfőtől a fő program, hogy megalkossam azt a hangzást, azokat a zenéket, amiket kiadunk vagy hétvégén játszunk. Napi szintű feladat, hogy az ember kicsit előremutató legyen, mert a mi zenei vonalunkban kiemelten érvényes az, hogy nem játszhatjuk a tegnap zenéjét, aktuálisnak kell lenni.

Bátran ugrálhatok a szikláról

A kreatív szakma az általános szemlélet szerint nem egy “életbiztosítás”. Gergő nem cserélne senkivel, de ő is felkészült a nehezebb időkre.

– Nem változtatnék semmin, tetszik ez az élet. Ennek ellenére 2011-ben lediplomáztam gazdálkodási és menedzsment szakon, leginkább azért, hogy ha meginog a talaj, ne csússzak meg. Olyan ez, mint egy biztonsági kötél: bátran ugrálhatok a szikláról, mert tudom, hogy megóv a kötél, közben pedig hatalmas élményt nyújt az ugrálás.

Ha szórakoztatni tudod az embert, akkor elérted az élet csúcsát

A világ hét csodája közül, érthetetlen okból, egyik sem zene. Tényleg csak a kőből és fémből álló materiális alkotások lehetnek maradandók?

– Néha az ember elgondolkodik azon, hogy mi az a maradandó, amit ad, és hogy például mennyire menő, ha valaki hidakat épít, hiszen a híd évszázadokig áll mementójaként munkájának: ezt nem lehet összehasonlítani azzal, hogy hétvégén elmegy valaki zenélni. Idővel azonban rájöttem, hogy amit képviselek a zene útján, élményt ad másoknak: a zene egy közvetítő közeg, ami összehozza az embereket. Kitölti az ürességet, teljessé teszi az életet és közösséget teremt. Stan Lee gondolata után, hogy “ha szórakoztatni tudod az embert, akkor elérted az élet csúcsát”, úgy gondolom, a legmagasabb szintű dolog, ha mosolyra tudsz fakasztani másokat.

Már nem elég, ha csak mások zenéit adod

Dj-nek lenni mindig kultusz szakmának számított. De vajon elég-e egy merész álom és az akarat, hogy valaki híres legyen? Mi a recept?

– Azt mondanám először, hogy mindenki kösse fel a gatyáját, mert ez már nem olyan egyszerű. Amikor én elkezdtem, meg kellett tanulni bakelit lemezjátszókkal dolgozni, ami elég komoly technikai tudást igényelt, de a mostani zenelejátszók szinte automatikusan megoldanak mindent, így könnyű bekerülni a piacra. Jelenleg csak DJ-ként senki ne kezdje el: a lényeg, hogy kitűnj és megmutasd, hogy te milyen saját zenével tudsz kiállni egy színpadra, hogy ki vagy, mit akarsz. Az egyéniségedet adni, kicsit marketingessé, producerré válni és rengeteg befektetett energiával magas minőséget nyújtani a közönségnek: ez az egyetlen recept.

Sulyok Georgina | Fotók: Kovács Bálint, trsnds.com, Burn Energy

További képek

További cikkek

Útlevél
Elégedett vagyok az életemmel
Csalló Jenő derűs ember. Az ország egyik legjobb pálinkafőző mestere, de nem csak a jó pálinka titkáról tanulhatunk tőle, hanem szenvedélyről, kitartásról és hagyomány tiszteletről is. A Balatonalmádi festői környezetében megbújó Vödörvölgyi Pálinkaházban találkoztunk vele, hogy a manufaktúráról, furfangokról és örökségről beszélgessünk.
Útlevél
Küzdj keményen, higgy magadban és légy hű önmagadhoz
Folyamatosan pörög, lelkesen ténykedik. Hihetetlenül sikeres pályát épített fel, pedig csak annyit tervezett, hogy nyelvtanár lesz. De azt korán megtanulta, ha adódik egy lehetőség, azzal élni kell és keményen dolgozni. Dr. Navracsics Judittal, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjával beszélgettünk.
Útlevél
„A világháló megjelenésével is pont úgy éreznek és gondolkoznak az emberek, mint előtte.”
Talán senkinek sem ismeretlen az online világról alkotott, főleg negatív, olykor akár elutasító gondolkodásmód. Egyre többet halljuk, hogy a médiavilág beszippantja az embert, ezzel párhuzamosan a valódi értékek elvesznek, a kultúrára pedig egyre kevesebb az igény. Vajon tényleg így van? Milyen arányban beszélhetünk az információs társadalom negatív és pozitív hozadékairól? Gózon Ákosnak, az Élet és Tudomány főszerkesztőjének, rádiós kulturális szerkesztőnek, az NKA Bizottság tagjának tettük fel ezeket a kérdéseket.
Útlevél
Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben
Jan Gehl jött, látott, tartott egy fantasztikus előadást, felfedező körútra indult a királynék városában, hogy csapatával minél hasznosabb tanácsokkal szolgálhasson a jövő Veszprémjével kapcsolatban, majd exkluzív interjút adott lapunknak.
Útlevél
Odafent semmi sem számít
Vida László, vagy ahogyan sokan ismerik, „Kopter” Veszprémből indult, majd Kanadában kötött ki, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát: vadászpilóta lesz. Az álom nem klasszikus véget ért, mégis lehúzott 9 évet a tengerentúlon, hogy a mai Gripenek pilótáit is oktassa. Séd parti beszélgetésünk során olyan egyszerűen beszélt a repülésről, mint más a biciklizésről.