Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

Csak el kell indulnod, és a világ kinyílik

Kultúra
2019. március 7. 11:21

2018 végén nagy hírnévre tett szert egy izlandi hotelben hivatásos egérvadászként dolgozó, magyar gazdikkal rendelkező macska. Bár Puskás Dániellel nem emiatt ültünk le beszélgetni, a veszprémi születésű, Izlandon élő hobbifotós története legalább olyan érdekfeszítőnek bizonyult, mint a személyzeti igazolvánnyal rendelkező négylábúé.

Eredendően az országban készült fotói miatt figyeltünk fel Danira, amelyeket az Instagramon tett közzé. A szigetet pár éve valóságos kultusz övezi, nem mellékesen azért is, mert itt forgott a Trónok harca több jelenete és az ország kiváló sarki fény megfigyelőhely. Izland Dani radarján is ott volt, de azt, hogy végül itt telepedik le párjával, Szabó Zsuzsival, a véletlen hozta.

„2012-ben a Rockmaraton Fesztiválon összehaverkodtam egy lánnyal, akivel több közös ismerősünk is van Veszprémben – meséli. – Sokáig nem találkoztunk, de pár éve ismét elkezdtünk beszélgetni, akkor említette, hogy egy hotel igazgatója Izlandon, és éppen recepcióst keres. Korábban Cambridge-ben dolgoztam, majd hazajöttem, de nem találtam a helyem, így megragadtam a lehetőséget. 2016 nyarán mentem ki Izlandra, Zsuzsi később követett.

Kezdetben az ország déli részén dolgoztak, majd 2018-ban költöztek át jelenlegi helyükre, a nyugati részen fekvő Snæfellsnes félszigeten található Hellnarba, az elmúlt két év alatt pedig bejárták a sziget nagy részét.

Csak te vagy és ez a vad, monumentális táj

Állni egy 100 méter magas, dübörögve lezúduló vízesés, egy folyamatosan mozgó, gigászi gleccser vagy egy kéngőzt kipárolgó vulkán mellett – ez az, amit itthonról el sem tudunk képzelni, milyen szédítő érzés. Izland gyönyörű és monumentális, ám kiszámíthatatlan, ami megköveteli az alkalmazkodást. „Nem ritka, hogy 120 km-t tükörjégen kell vezetnünk, ha el akarunk jutni a legközelebbi települések egyikére, de turistaként is menned kell esőben is, ha látni akarsz valamit” – meséli Dani. Itt tényleg a természet az úr, emiatt viszont végtelenül nyugodt a sziget.

A hazánknál alig nagyobb Izlandot mindössze 330 ezren lakják, a lakosság 2/3-a pedig a fővárosba, Reykjavíkba tömörül – vidéken elvétve találni egy-egy embert, és a tömegközlekedés nem létezik.

„Hellnarban nagyjából hét fő él, a legközelebbi, igen drága kisbolt 40 perc autóútra van tőlünk, ha olcsóbban szeretnénk bevásárolni, néha egy órát is kell utaznunk” – szemléltetik. Nehéz belegondolni, hogy él így meg egy hotel, de meg tud. Turista és látnivaló is akad bőven – itt található a vulkán, amelybe Jules Verne Utazás a Föld középpontja felé című regényében leereszkednek a kalandorok, de van „pici” nemzeti park, gleccser, vízesés, sok fóka, orka és bálna.

Kétségtelen, Izland a mi szemünkkel nézve nem mindennapi. A helyiek imádnak minden furcsaságot megfőzni: bárányherét felvágva, cápahúst rothasztva, de Daniék ettek olyan lazacpisztrángot is, amelyet három hétig birkaürüléken füstöltek – a feltételezésekkel ellentétben meglehetősen finom volt.

A legnagyobb különbség azonban a szociális interakciók hiánya. „Kint nem nagyon fordul elő, hogy véletlenül összefutnál egy ismerőssel és beülnétek valahova. Nincs meg az a fajta kocsmakultúra, ami nálunk, vagy csak a fővárosban, de rövid időn belül ott is minden bezár” – magyarázzák.

Nem a szépet keresem, hanem a valódit

Ettől függetlenül Izlandon sem unatkozni. A fotózás szerelmeseinek mennyország a sziget, ami hozzájárult ahhoz, hogy Daniék kezükbe vegyék a kamerát. „Korábban is érdekelt a fotózás, volt is egy DLSR gépem, de jobbára csak a polcon pihent. Izlandon viszont adott a téma, hiszen elképesztően egyedi és csodálatos táj vesz körül bennünket, ami mindig tartogat meglepetéseket” – mondja.

Azóta több területen is kipróbálta magát, mostanra pedig kezd kialakulni – a hobbiként indult fotózást immár komolyan véve –, milyen vonalon szeretne mozogni. A löketet ismét egy utazás adta. Dani és Zsuzsi 2018 végén hét hetet töltött Ázsiában, többek közt Nepálban, ami igazi revelációként hatott. „Nepál varázslatos és sokkoló, ahol a csodás építészeti emlékek és az emberi tökéletlenségek: a koldulás, a természetesen kezelt halál kéz a kézben járnak. Ott jöttem rá, mi az, amit meg akarok mutatni: azokat a sokkoló és hagyományosan nem szép pillanatokat, amiket utazóként elsőre nem fotóznál le. A szegénységet, a betegséget, a veszteséget – az igazi életet. Szeretném egy kicsit kontrasztba állítani a fotóimmal az Instagram idealizált világát a mesterkéletlen valósággal."

Csak el kell indulnod, és a világ kinyílik

Dani ezért szeretne minél többet utazni: vissza Nepálba, Indiába a nyomornegyedek világába – lehetőleg minél szélsőségesebb helyekre. „Bennem van a határok feszegetése, akár a sarkkörön is mennék feljebb” – mondja. Tervük van bőven. „Szeretnénk egy saját céget, aminek részét képezné a fotózás, túraszervezés, de árulnánk kézzel kötött holmikat is, amiket Zsuzsi anyukája készít – például tradicionális izlandi pulcsit. Persze ez sok együtt, úgyhogy először nem ártana strukturálni.”

Úgy tűnik, hosszabb távon terveznek Izlanddal. „Amíg jól érezzük magunkat, maradunk. Ha már nem így lesz, tovább állunk.” Dani és Zsuzsi szerint épp ez az, amit az elmúlt két év legnagyobb hozadékaként megtanultak, és amit szeretnének másokban is tudatosítani.

„Sokan mondják, milyen szerencsések vagyunk. De ez nem szerencse kérdése, és nem is azé, hova születsz. Nepálban a túravezetőnk anno mezítláb szaladgált a hegyen teherhordóként napi 2 dolláros bérért, majd megtanult angolul, kapcsolatokat épített, és ma már járja a világot. Ahogy mi is, ő is nyitott volt és élt egy lehetőséggel, ami újakat gerjesztett. És ezt bárki megteheti. De sokan megelégszenek azzal, hogy a szűkös valóságuk falain belül mozognak. Pedig csak ki kell lépni a komfortzónából, és a világ kinyílik előtted.”

Bertalan Melinda | Fotó: Puskás Dániel, Szabó Zsuzsi

További képek

További cikkek

Kultúra
A felfedezés legalább akkora öröm, mint a kész fotó
Mindig is tudtuk, hogy a Balaton szép, de talán más szemével kellett néznünk, hogy rájöjjünk, mennyire. Mert a fiatal fotós, Orbán Péter kétségtelenül látja a tájat: elszántan kutatja a különleges pillanatokat, a nem mindennapi szögeket, és ez a képeken átütő szenvedély bennünket is arra késztet, hogy újra felfedezzük a vidéket.
Kultúra
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Kultúra
A veszprémi festőművész projektekben gondolkodik
Mit ad neki, és miért kell megküzdenie egy képzőművésznek, aki Európa egyik kulturális fővárosában él és alkot? Mit jelent az, ha valaki projektszerűen fogja fel a művészetet, ami kreatív kiteljesedés mellett egy teljes munkaidős hivatásnak is felfogható? Csík Richárd festőművésszel utaztunk a nyugat-európai galériák fényűző pompáján át a veszprémi műtermekig.
Kultúra
'Barcelonai hippi voltam, éjszaka padokon aludtam, napközben meg Csányi Sándorékat hívogattam'
Tóth Eduárd, vagy, ahogy a legtöbben ismerik: Edu, egyetemi éveit Veszprémben kezdte, mára pedig már ismert stand upos, tíz éve a Dumaszínház tagja. A stand up mellett egy másik szál is erősen áthatja mindennapjait, ez pedig az írás. Két könyve is megjelent; amikor éppen nem a színpadon áll, vagy a kisfiával van, akkor a harmadik könyvén dolgozik. Egy rendkívül szellemes, jókedélyű, életvidám emberrel találkoztunk a Dumaszínház melletti bisztróban.
Kultúra
„Komolyan kell venni a közeget, amihez szólsz” – interjú Winkler Nórával
Ha azt mondom: „Winkler Nóra”, talán nem túlzás azt állítani, a név hallatán mindenkinek több dolog is az eszébe jut: televíziózás, újságírás, rádiózás, árverések levezetése, múzeumi tárlatvezetések, könyvírás… és egy dolog, ami mindezt összeköti: a kultúra. A felsoroltak alapján nem is kérdés, hogy miért lehet Nóra a Veszprém 2023 egyik munkacsoportjának tagja, hiszen ha kulturális főváros, akkor a kultúra valódi képviselője segíthet: Winkler Nóra mesélt.