Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

gazdaság
Hogyan lehet pénzt keresni a TikTok-on 2022-ben: 3 mód a bevételszerzéshez
A TikTok elgondolkodtathat: Hová tűnt az elmúlt egy óra, miközben koreografált tánckihívások, zavarba ejtő illúziók, sminkelős bemutatók, vihogó babák, tréfás viccek és ki tudja, mi minden más mikrovideóit görgetted végig? De akár az is felmerülhet benned, hogyan keresnek pénzt a TikTokosok? És ha te is szeretnéd ezt a vállalkozást folytatni - hogyan lehet nézőkből alkotókká válni? A következők a legismertebb módok:
gazdaság
Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.
gazdaság
AM: elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
gazdaság
TIM: Magyarország jól teljesít a klímapolitikai vállalásai végrehajtásában
A 2030-ra kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-es törekvések pedig az évtized végére valóra válthatók - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtöki közleménye szerint Palkovics László tárcavezető az Eötvös Loránd Tudományegyetem budapesti workshopján.
gazdaság
Diákhitel Központ: továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2
A jelentősen emelkedő kamatszintek, a háborús gazdasági helyzet és a globális inflációs hatások ellenére továbbra is kamatmentes marad a Diákhitel 2, a Képzési Hitel és a Diákhitel Plusz - közölte a Diákhitel Központ hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
K&H Bank: két új, speciális támogatást nyújt a Széchenyi kártya program MAX
A Széchenyi kártya program MAX az emelkedő kamatkörnyezethez igazítva, továbbra is kedvező finanszírozást, valamint két új, speciális támogatást is nyújt a kkv szektornak - ismertette a K&H Bank vasárnapi, MTI-nek küldött közleményében.
gazdaság
TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai pénteken Budapesten - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel.
gazdaság
Elektromos kiszállító furgonokat vezetett be a Tesco
Teljesen elektromos meghajtású furgonokat vezetett be házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco; az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
gazdaság
Az idén újra lesz Strandok éjszakája
A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén ismét megrendezik a Strandok éjszakáját július 30-án, amikor várhatóan megtelnek a magyarországi fürdők.
gazdaság
Újabb logisztikai beruházásokat kezd a Magyar Posta
Központi csomagfeldolgozót épít és jelentősen bővíti a csomagautomata-hálózatát a Magyar Posta - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
gazdaság
Cordia: előrehozott vásárlások jellemezték a fővárosi ingatlanpiacot az első negyedévben
Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generáltak a fővárosi ingatlanpiacon - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.
gazdaság
Agrárminisztérium: újabb segítség a fagykár elleni védekezésben
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
gazdaság
TIM: továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon
Továbbra is biztosított az üzemanyagellátás Magyarországon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel szombaton.
gazdaság
TIM-államtitkár: jövőre hat hosszú hétvége lesz
Jövőre kétszer - húsvétkor és karácsonykor - lesz 4 napos a hétvége, ezen felül négyszer tölthetnek az emberek majd 3 napot pihenéssel, kikapcsolódással - írta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.
gazdaság
Az idén is kinyit Budapest egyetlen dunai strandja
Az idén is kinyit a SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton szerdán - közölte a strand területének tulajdonosa, a Property Market Kft. az MTI-vel.
gazdaság
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
gazdaság
DiákÉSZ: a diákok nyáron főként a kereskedelemben és a vendéglátásban vállalnak munkát
A nyáron munkát vállaló diákok körében idén is a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar a legnépszerűbb terület, ahol a tanulók szívesen dolgoznak részmunkaidőben - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) kedden az MTI-vel.
gazdaság
Nagy István: a pálinka igazi hungarikum
A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.
gazdaság
K&H: javult a lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben
Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete az első negyedévben, egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint 6 éves történetében rekordszintnek felel meg - közölte az MTI-vel a K&H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.
gazdaság
Ovádi: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segítik a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
gazdaság
Az elsőrendű "A" kategóriába sorolta a magyar Raiffeisen Bankot a Moody's
Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át kedden a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).
gazdaság
Megnyílt az Ipar Napjai, a Mach-Tech, az Automotive Hungary ipari szakkiállításcsokor
Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás kedden a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
gazdaság
Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.
gazdaság
Művészeti fesztivált rendez a jegybank
Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás címmel hétvégi eseménysorozatot szervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) és az MNB Arts & Culture május 7-8-án, majd 14-15-én az MNB Budai Központjában.
gazdaság
Új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást indított a Yettel
A Yettel elsőként indított Magyarországon a vezetékes internetet kiváltani képes új, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást - közölte a mobilszolgáltató az MTI-vel kedden.
gazdaság
Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program
Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.
gazdaság
KSH: márciusban 4 millió 697 ezer volt a foglalkoztatottak száma
A január-márciusi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 674 ezer volt, 107 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. Márciusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 697 ezer fő volt - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A foglalkoztatottak márciusi létszám a 29 ezerrel volt több, mint az előző hónapban és 81 ezerrel nőtt egy év alatt.
gazdaság
A fásítás nem csodaszer az éghajlatváltozásra egy elemzés szerint
A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre - olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.
belföld
ITM: már több mint száz zöld rendszámos motor fut a hazai utakon
Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok; mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel csütörtökön.
gazdaság
ITM: idén is lesz TeSzedd! - Már lehet regisztrálni a hulladékgyűjtő akcióra
Idén már tizedik alkalommal valósul meg Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, amelyre keddtől jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint.
Biztosítási alkusz: anyagi felelősség terheli az ittasan kerékpározókat
A biztosítók az ittas vezetőket egyértelműen kizárják a kártérítésből, és ez nemcsak az autóvezetőket, de az ittasan kerékpározókat, elektromos rollerrel közlekedőket is érinti - figyelmeztet a CLB biztosítási alkuszcég.
Elkezdődött a 176. balatoni hajózási szezon
Nagyszombaton elindult a 176. balatoni hajózási szezon, amelyben a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyebek közt új menetrenddel és májustól bevezetésre kerülő online jegyvásárlási lehetőséggel várja az utasait - hangzott el a társaság szezonnyitó sajtótájékoztatóján, a Szent Miklós hajó fedélzetén.
gazdaság
NAV: részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó
Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés a fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem haladja meg 500 ezer forintot - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.
gazdaság
Szallas.hu: rekord lehet a belföldi turizmusban húsvétkor
Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.

A JÖVŐ AZ INNOVÁTOROKÉ

Ecoklub
2019. március 7. 10:51

Már akkor ipar 4.0 megoldásokban gondolkodtak, amikor a fogalom még nem is létezett, mert hittek benne, hogy a jövő az innovációkban rejlik, az automatizáció pedig előrébb vihet az életben. Dr. Berzsenyi Miklós, a Controlsoft Automatika Kft. ügyvezetője szerint már édesapja is e szerint kormányozta a családi gyökerű vállalkozást, jelenleg pedig ő teszi ezt azonos elvek mentén. Nyitottságról, hitről és összefogásról beszélgettünk vele.

Több ízben is folytatott tanulmányokat Amerikában. Hogyan befolyásolta ez a látásmódját?

Kétszer volt szerencsém egy-egy évet eltölteni az Egyesült Államokban, először nappali tagozatos, majd doktori éveim alatt. Akkoriban a magyar egyetemeken nagyon magukra voltak utalva az egyetemisták, kint viszont egészen más környezetbe kerültem. Másodszorra a Carnegie Mellon University-n, az USA három legjobb informatikai képzést kínáló egyetemének egyikén tanulhattam, az akkori idő legfejlettebb technológiájával találkoztam és egy komoly csapatban dolgoztam, ami nagyon különleges impulzusokat adott. Emlékszem, ’97-ben egy hálózatos videómegosztó rendszert, tulajdonképpen a Youtube elődjét hoztuk létre, csak még nem tudtuk, hogy ezt tíz év múlva így fogják hívni és hatalmas üzlet lesz. Ott tanultam meg, hogy mindig nyitottnak kell lenni az újdonságokra. Persze az is érdekes dimenziót jelentett, hogy egy olyan világban mozoghattam, ahol Japántól kezdve Brazíliáig számos kultúra vett körül.

Nem gondolt rá, hogy kint marad?

Hatalmas volt a kísértés, de a gyökereim hazahúztak. Bár nagyon jól éreztem magam és a mai napig szívesen utazom, mindig fontosnak tartottam, hogy a saját hazámban, a családomhoz közel tevékenykedjek.

Tehát tudatos döntés eredményezte, hogy Veszprémben kezdett el dolgozni?

Így van. Bár Budapesten jártam egyetemre, azon kevesek egyike vagyok, akik nem a fővárosban helyezkedtek el. A Controlsofthoz családi gyökerek kötnek: édesapám néhány kollégával együtt alapította a vállalkozást a kilencvenes években – így kerültem ide kezdő mérnökként. Nem bántam meg a döntésemet: azt gondolom, jó csapat vagyunk, és olyan érdekes feladatokat tudunk végezni, amelyekhez nem szükséges Budapesten lennünk.

Rokoni szálak esetén mindig kérdéses, mennyire tudnak attól elvonatkoztatni a családtagok és ugyanúgy kezelni a másikat, mint bármelyik kollégát. Sosem érezte, hogy többet vagy kevesebbet követel Öntől az édesapja?

Szerencsére mindig nagyon harmonikus volt apuval a munkakapcsolat, jól megértettük egymást. Tizenkét éve lettem a cég ügyvezetője, ennek a tizenkét évnek kb. a felét még kettős ügyvezetésben végeztük, de ez alatt is jól együtt tudtunk működni.

Térjünk még vissza a kezdetekre! Hogy festett a cég élete akkor és mennyire tudott saját ötleteket kibontakoztatni?

A ’90-es években még meglehetősen átmeneti gazdaság volt, de a cég életében mindig fontos volt az innováció. 1998-ban kerültem ide, és a kezdetektől fogva a szoftveres terület kutatás-fejlesztési ágával foglalkoztam, először mint szoftverfejlesztő mérnök, majd néhány év múlva ennek a csapatnak lettem a vezetője. Szerencsés vagyok, mert amit szerettem volna, megvalósíthattam, és olyan fejlesztéseken dolgozhattam, amelyek az elmúlt húsz év sikereiben is meghatározóak voltak. Még egyetemi együttműködésben hoztuk létre a ma már hatodik generációjánál tartó webSCADA rendszer alapjait, amit aztán több K+F pályázat segítségével fejlesztettünk tovább.

Apu teljesen szabad kezet adott ehhez – persze a főbb irányokról, igényekről vele és a végfelhasználókkal is egyeztettünk. Egy olyan műszaki információs rendszert valósítottunk meg, amit elsősorban víziközmű cégeknél telepítettünk a műszaki ügyvitel támogatására, és amelynek segítségével sikerül költséghatékonyabban és környezetbarát módon elvégezni a feladatokat. Úgy vélem, ha szerényebb körülmények között is, de sikerült olyan szoftvereket fejlesztenünk, amelyek a nemzetközi piacon is megállják a helyüket: jelenleg tíz országban, három kontinensen vannak referenciáink, és hiszünk benne, hogy ez a szám tovább nő.

Dr. Berzsenyi Miklós
Lovassy László Gimnázium, matematika tagozat
BME – okleveles mérnök informatikus
PhD – Carnegie Mellon University, Pittsburgh, Egyesült Államok
1998 – Controlsoft Automatika Kft. szoftverfejlesztő mérnök, csoportvezető, 2007 óta ügyvezető igazgató

Korábban úgy nyilatkozott, az Ipar 4.0 és IoT Önöknél nem új fogalmak, hanem évtizedes gyakorlat. Már akkor sejtették, hogy ez lesz a jövő?

A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia ma slágertémának számít, mi azonban mindig is hittünk az automatizálásban. Ez nem arról szól, hogy az emberektől elvegyük a munkát: az automatizálás révén sokkal könnyebbé és biztonságosabbá tehető a mindennapi munkavégzés, miközben a munkavállalók is érdekesebb feladatokon dolgozhatnak a napi monoton, szabályozható teendők helyett.

A siker kulcsa tehát a hit és az újdonság keresése?

Meggyőződésem, hogy innováció nélkül nincs jövő. Csak előre lehet menekülni, mert ha megállunk, a versenytársak elkerülnek.

Ez a szemlélet családi vonás Önöknél?

Abszolút. Édesapám két dologban hitt mindig: a fejlesztésekben és a kőkemény munkában. Annak idején figyelmeztetett, egy vállalkozónak nagy munkabírással és jó kudarctűrő képességgel kell rendelkeznie. Komoly erőfeszítések nélkül nincs siker, ám mindig lesznek olyan helyzetek is, amikor minden befektetett energia ellenére nem jön össze egy munka. Ilyenkor nem szabad lankadni, inkább kétszeres erőbedobással kell tovább dolgozni. A világot mindig a konkurencia viszi előre – ezt szem előtt tartva tudtunk mi is fejlődni.

Hogy látja, végül is mennyire jöttek könnyen a sikerek a cég életében?

Mindenért keményen meg kellett dolgoznunk és töretlenül hinni magunkban. Semmit nem adnak ingyen! Fokozatosan léptünk előre: kezdetben főleg a folyamatirányítás területén, víziközmű cégeknek dolgoztunk, majd villamos generálkivitelezéssel, szoftverfejlesztéssel bővítettük a portfóliónkat, ami nagyban hozzásegített ahhoz, hogy akár egy egész vállalat tevékenységét megtámogassuk műszaki oldalról. Az elmúlt években aztán egyre jobban az ipar irányába mozdultunk el, és tudatosan dolgoztunk azon, hogy a komfortzónánkból kilépve új szegmensekben és külföldön is megjelenjünk. A középtávú túlélésünkhöz ez szükséges volt, másrészt az új, sikeresen vett feladatok meg is erősítettek minket, újfajta gondolkodásmódot, magabiztosságot adtak – még ha az új kihívások kezdetben némi konfliktust is szültek, hiszen a komfortzónán belül mindig könnyebb dolgozni, mint egy új terepen.

A növekedéshez, előrelépéshez azonban muszáj kilépni a körből. Jelenleg elsősorban a Nyugat-Balkánon, a volt Jugoszlávia területén vagyunk jelen, de dolgoztunk Kubában, Srí-Lankában és Oroszországban is, az idei évben pedig Hollandiában volt egy projektünk – tehát úgy fest, Nyugat-Európában is van keresnivalónk.

Volt egyfajta megfontoltság abban, hogy lassabban építkeztek?

Korábban nagyjából ellátott minket a víziközműves piac, de éreztük, ha növekedni akarunk, új területekre kell lépnünk és komplexitásra törekedni. A több lábon állás mind a hazai, mind a nemzetközi piacon segít, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva az esetleges recesszióknak.

Említette, hogy egy ideig együtt dolgoztak édesapjával az ügyvezetésben. Utóbbi lépéseket mennyiben szülte közös döntés?

Utólag úgy látom, édesapám tudatosan adott nekem egyre nagyobb teret, mert úgy látta, jól végzem a dolgom. Bár a 2010-es évek elején is próbálkoztunk külföldi terjeszkedéssel, leginkább az utóbbi időben sikerült előre lépnünk. Ebben annak a kormányzati felismerésnek is szerepe van, miszerint segíteni kell a kkv-k külföldi terjeszkedését. Ez nagyon fontos, mert önmagában egy magyar cég sokkal nehezebben tud érvényesülni külföldön, mint a nálunk jóval nagyobb gazdasági erőt képviselő nyugat-európai országok vagy Kína, Dél-Korea. Kell némi támogatás – így tudtunk mi is elindulni például Albániában, ahol az első projekt utánmár újabb szerződést kötöttünk a helyi önkormányzattal. De ugyanilyen elengedhetetlennek tartom az összefogást.

Tőlünk nyugatabbra ez a kultúra része, a magyarokra azonban sajnos kevéssé jellemző, hogy a vállunkat összevetve harcoljunk. Ez óriási hiba, mert hiába számít nagynak idehaza egy cég, a nemzetközi mezőnyben eltörpül a multik mellett. Ha azonban összeadjuk a szakértelmünk, bizonyos résekben meg tudunk jelenni, és azokra már lehet építeni.

Ezért is társtulajdonosai a Rendszertudományi Innovációs Központnak?

A központ mögött egy klaszter van, amelynek szintén az a célja, hogy az egyes cégek ne egymást licitálják túl, hanem közösen összefogva nyújtsanak hatékony megoldásokat a megrendelőiknek. Másrészt egy innovációs központban azért jó dolgozni, mert sokkal szabadabban, szélesebb spektrumon mozgunk: új tudáshoz, technológiákhoz jutunk, amelyeket aztán a saját szolgáltatásunk mögé tudunk rakni. Számos kutatást végzünk, és olyan témákban is részt veszünk, amelyekben nem dolgozunk – pl. egészségügyi informatikában –, mert ez is szélesíti a látásmódunkat.

Tulajdonképpen mi az, ami Önt mozgatja?

Engem mérnökként mindig az alkotás öröme vitt előre. Jó érzés látni, hogy a megálmodott fejlesztés működik. De ugyanolyan izgalmas, amikor egy ötletet meg tudunk valósítani – például egy üzleti elképzelést. Roppant érdekes kitapasztalni egy ismeretlen területet, új tudást szívni magunkba, lépésről lépésre felépíteni az üzletet, a projekteket. Fél éve indítottuk el mechatronikai üzletágunkat, és büszkeséggel tölt el, hogy az első projektünk keretében Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központjában alakítottunk ki sikeresen működő szalagrendszert és automata dobozhajtogató gépeket.

Racionális típusnak tűnik, de úgy látom, a humanista szemléletet is fontosnak tartja.

Nemzetgazdasági szempontból sem jó csak szolgáltatásokra építkezni. Fontos, hogy valami kézzelfoghatót is létrehozzunk az ipar területén, mert csak az az ország lesz sikeres, amelyik saját termékekkel, megoldásokkal rendelkezik. Ugyanakkor hiszem, hogy az általunk kifejlesztett folyamatirányító rendszerek egy szebb jövőt is szolgálnak. Nagyon nem mindegy, egy nagyipari üzem mennyi energiát, mennyi vegyszert használ – ha az algoritmusainkkal le tudjuk csökkenteni ezek mennyiségét, azzal nemcsak az üzemeltetőnek spórolunk költséget, de a környezetet is kíméljük.

Ha egy élhetőbb bolygót szeretnénk, először élhető megoldásokat kínáló rendszereket kell létrehoznunk. De az automatizálás a munkaerőpiacon is segít, hiszen így nem a meglévő embereket kell pluszmunkával terhelni, és a multinacionális vállalatok is jobban az országban maradnak.

Controlsoft Automatika Kft.
A Controlsoft 1991-ben alakult. Alapítói korábban a Veszprém Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat automatizálási főmérnökségén dolgoztak, amely azonban áldozatul esett a profiltisztításnak. Bár a céget a kényszer szülte, ma már számos sikert tudhat magának: kezdetben vízművek folyamatirányításával, majd villamos kivitelezéssel és a 2000-es évektől szoftverfejlesztéssel foglalkoztak, az utóbbi években pedig az ipar és a mezőgazdaság egyre több szegmensébe jutottak el. 2018-ban a cég a Pannon Egyetem és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Díjat vehette át. Foglalkoztatottak száma: 50 fő.

Ha már szóba került: a cég szintjén mennyire érzik a munkaerőhiányt?

Szerencsére viszonylag alacsony nálunk a fluktuáció. Az alkalmazottak mintegy fele tíz-húsz éve erősíti a törzsgárdát, de próbálunk fiatalokat is bevonni. Kis cég vagyunk, ám igyekszünk a multinacionális vállalatok szintjének megfelelő megoldásokat nyújtani a dolgozóinknak, miközben a családias jelleget is szeretnénk megőrizni. Iroda felújítást végzünk, hogy még jobb munkakörnyezetet biztosítsunk, rendszeresen szervezünk közösségi programokat – céges sporteseményeket, családokkal kiegészülve céges ebédet, vacsorát, csapatépítő tréningeket –, emellett az anyagi megbecsülésre és az alkotó légkör megteremtésére is nagy hangsúlyt fektetünk.

Az elmúlt években több kolléga is érkezett hozzánk multinacionális környezetből, mert látták, nálunk valóban érdekes és változatos szakmai munkát végezhetnek. Hiszem, hogy jó egy magyar kkv-nál dolgozni, mert itt pontosan látod, mit alkottál, és nem a 10000. sor vagy az Excel-táblában.

A sikerekben, a jó munkakörnyezetben természetesen a vezető személye is meghatározó. Ön milyen vezetői irányelveket fogalmazott meg magának?

Nem határoztam meg irányelveket, ennél spontánabban teszem a dolgom. Igyekszem nyitott lenni, közvetlen hangulatot fenntartani, odafigyelni a kollégákra és minden szempontból motiválni őket. Ugyanakkor az üzleti célokhoz, a határidők betartásához, a feladatok pontos elvégzéséhez ragaszkodom. Próbálom a közvetlen kollégáimat lelkesíteni, hogy ők is ezt adhassák tovább és mindenki tudjon azonosulni a terveink eléréséhez szükséges feladatokkal.

Csapatjátékos, kikéri a környezete véleményét?

Teljes mértékben. Régebben édesapámmal is sok döntést közösen hoztunk meg, és ha céges kérdésekről van szó, ma is kikérem a középvezetők véleményét, és a fejlesztéseknél is számítok a kollégák véleményére. Bár nem félek a konfliktusoktól és a döntés felvállalásától, mindenkinek jobb, ha konszenzusos döntésre tudunk jutni.

Édesapja és társai egy sikeres cég működését alapozták meg. Van Önben nyomás amiatt, hogy hasonlóan eredményesen haladjon tovább az elődök által kikövezett úton?

Számomra ez nem nyomás, sokkal inkább kihívás, ami folyamatosan motivál, hogy továbbfejlesszem a céget, hogy a szakma egyik elismert, megbízható szereplője maradjon 10-20 év múlva is. Tisztában vagyok vele, hogy családi alapokon nyugvó vállalkozásként mindaz, amit teszünk, a családunkra is kihat, ezért aztán az etikai alapelvekre, a szavahihetőségre, a megbízhatóságra tízszeresen oda kell figyelnünk. Azt vallom, hogy ez a vállalkozás a jövőnk, és remélem, egyszer majd a gyerekeim is ezt az utat folytatják.

Végső soron mire a legbüszkébb az elmúlt 20 évből?

Több dolgot is ki szeretnék emelni. Úgy vélem, a saját és a cég életében is egy sikersztori a webSCADA szoftverünk kifejlesztése és piacra dobása, mely ma már óriási szerepet játszik az ivóvíz eljuttatásában/szennyvíz kezelésében – gyakorlatilag minden második ember életére kihat mindennap Magyarországon.

Az utóbbi év egyik zászlóshajó projektje volt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fénytechnikájának rekonstrukciója is. Egy olyan versenyben győztünk, amelyben 30 éve mindig multinacionális cégek nyertek, ezúttal azonban a Siemensszel szemben minket bízott meg a feladattal a német vezetőség. Ez hatalmas lökést adott. Az általunk kidolgozott szoftver vezérli az egész repülőtér földi forgalmát, nélküle leállna a repülőtér forgalma, és ha csak egy lámpa is rosszkor alszik ki, 400 ember élete múlik rajta.

De a legfontosabb, amit ki szeretnék emelni, az a controlsoftos CSAPAT! Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, hogy az elmúlt majd 30 évben sikeresen vittünk végig több ezer projektet. Kreatív, pozitív gondolkodású, probléma-megoldó kollégákból áll ez a csapat: úgy érzem, kiváló szakembergárdával rendelkezünk, akik a frontvonalban „harcolva” keményen odateszik magukat és hajlandóak egymásért és a közös sikereinkért küzdeni.

És hogy fest a képzeletében a jövő?

Azt hiszem, jó úton haladunk – szeretném, ha ez a jövőben is így lenne, és kiegyensúlyozott pályán haladva, továbbra is magyar tulajdonú, innovatív gondolkodású, megbízható technológiaszállító cégként tudnánk működni a régióban. Természetesen a bővülés is fontos. Úgy látom, 5-10 éven belül csökkenni fog a piaci szereplők száma, a mikro vállalkozások valószínűleg integrálódnak a közepes méretűekbe, így talán lesz lehetőségünk ezeken a területeken nagyobb szeletet kihasítani magunknak. Ehhez mindenképpen növekedni kell. Megvannak a hosszú távú céljaink, de közben a piaci környezetet is folyamatosan figyelni kell, és ahhoz alkalmazkodni. Ahogy a mondás tartja: a szelet és a hullámokat nem tudod befolyásolni, neked a kormányt és a vitorlákat kell úgy állítani, hogy odaérj a kikötőbe, ahova tartasz.

Mivel lazít?

A kikapcsolódást elsősorban a családom jelenti, emellett szívesen kirándulok és rendszeresen sportolok: heti háromszor futok vagy úszok, de szeretek vitorlázni és síelni is.

Bertalan Melinda | Fotó: Kovács Bálint

További képek

További cikkek

Ecoklub
Minden gólhelyzetet be kell lőni!
Amikor nyugállományba vonul egy érsek, nem következik belőle törvényszerűen, hogy az egyházi vezető egyben visszavonul minden közéleti szerepvállalásától is. Márfi Gyula 22 éven át irányította a veszprémi egyházmegyét, közben számtalan alkalommal nyilatkozott keresztény hitéleti kérdésekben, de nem egyszer a muszlim térhódítással kapcsolatban is keményen felszólalt. A nyugalmazott érsekkel beszélgettünk az egyház és a tágabb világ legnagyobb kihívásairól, a mostani társadalmi folyamatok lehetséges következményeiről, valamint a nyugati társadalom paradoxonjairól és a mögötte álló célokról.
Ecoklub
Nem kell mindig a könnyebb utat választani
Amikor sikeres emberek portréját olvassuk, hajlamosak vagyunk kizárólag az eredményekre koncentrálni és azokat irigyelni, miközben a mögöttük rejlő kőkemény munkáról elfeledkezünk. Kerekes Blanka veszprémi születésű, Zürichben élő fuvolaművész ugyancsak lenyűgöző zenei pályával rendelkezik: szólistaként és zenekarok tagjaként koncertezik számos európai országban, tanít, zsűrizik és komponál. Maximalizmusról, a tudatosan választott nehezebb útról és a kreativitás új formáiról is beszélgettünk vele.
Ecoklub
Utolsónak be, elsőnek ki
A Balaton Úszó Klub olimpikonjának minden napja 4:50-kor kezdődik, 6 órakor már a medencében van, és átlagosan egy Veszprém-Balatonalmádi oda-vissza távot teljesít úszva minden edzésen. Rasovszky Kristóf, nyílt vízi úszó a tokiói olimpián szerzett ezüstérme után ismét edzésbe állt, miközben már készül az élsportolói karrier utáni életére is.
Ecoklub
Érezni és érteni a közönséget
Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a fővárosi és vidéki színházi közegben is szerzett már tapasztalatokat. Ezek különbségeiről, a kultúra menedzsmentjéről és a veszprémi közönségről is beszélgettünk, valamint arról a bizonyos küszöbről, amit átlépve megszűnik a félelem az emberben.
Ecoklub
Egyházi vezető, világi kihívásokkal
A római pápa veszprémi helytartójaként az a feladata, hogy jó pásztorként egyben tartsa a keresztényeket, miközben a rábízott főegyházmegye egy több milliárd forintos fejlesztés küszöbén áll. Lelki vezetői és csúcsmenedzseri képességekre is egyszerre van szüksége a jelenlegi veszprémi főpásztornak. Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével beszélgettünk a társadalmi folyamatokról, a legégetőbb feladatokról és az egyházi, valamint világi vezetők különbségéről és hasonlóságáról.