Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Több mint 170 termék két termelőtől

Zöld
2018. december 11. 18:20

A várpalotai Józan-dűlőben, közutaktól távoli zártkertben 3600 m2-es és a loncsosi 2000 m²-es ingatlanokon termesztik ökológiai szemlélettel a különféle gyógy-és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, magvas növényeket Győri Ildikó és férje, Kovács Sándor őstermelők, valamint vadon termő növényeket gyűjtenek a Tési erdőkben.

A kert 15 éve nem látott mérgező permetszereket, hisz ahogy Ildikó mondja, minden, amit csinálnak, az első ponttól az utolsóig az egészségről és a természet tiszteletéről szól. Így nem használnak sem műtrágyát, tartósítószert, sem adalékanyagokat. A növényeket nemcsak a biokertészetben megengedett módon kezelik és termesztik, hanem fel is dolgozzák azt.

A kínálat évszaktól függően változik: Ildikó és férje eddig több mint 170 féle terméket állított elő, mely közül 21 megkapta a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék védjegyet. Ezt csak azok a termékek kapják meg, amelyek a park területén a természettel összhangban készülnek. Ezen kívül a medvehagyma fűszersó elnyerte a 2018 év kiváló terméke díjat.

„Imádom az ízeket, nagy gourmet vagyok. Világéletemben szerettem kísérletezni. Csak akkor kerül termék eladásra, ha elégedett vagyok vele” - vallja magáról.

A várpalotai kertészetből főleg szirupok (pl.: mentás, hársfás, mézeskalács ízű is!), növényi krémek (ajvár, padlizsánkrém, gulyáskrém), szörpök, lekvárok, dzsemek, házi ételízesítők, fűszersók, ivólevek, pörkölt fűszeres magvak, savanyúságok, befőttek és fűszerecetek kerülnek ki, de megtalálhatók a különféle szezonális zöldségek és gyümölcsök is.

Ildikó biológus édesapjától tanulta a növények szeretetét, gyermekkorában a saját gyümölcsösükben ismerkedett a természet ajándékaival. Később jobban beleásta magát a témába, tanult dísznövénykertészetet, természetgyógyászatot és ma már fitoterapeutaként is tevékenykedik.

A házaspár termékeivel a környék rendezvényein, termelői piacain lehet találkozni, de igény esetén akár házhoz is szállítanak helyben.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila

További képek