A várpalotai Józan-dűlőben, közutaktól távoli zártkertben 3600 m2-es és a loncsosi 2000 m²-es ingatlanokon termesztik ökológiai szemlélettel a különféle gyógy-és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, magvas növényeket Győri Ildikó és férje, Kovács Sándor őstermelők, valamint vadon termő növényeket gyűjtenek a Tési erdőkben.
A kert 15 éve nem látott mérgező permetszereket, hisz ahogy Ildikó mondja, minden, amit csinálnak, az első ponttól az utolsóig az egészségről és a természet tiszteletéről szól. Így nem használnak sem műtrágyát, tartósítószert, sem adalékanyagokat. A növényeket nemcsak a biokertészetben megengedett módon kezelik és termesztik, hanem fel is dolgozzák azt.
A kínálat évszaktól függően változik: Ildikó és férje eddig több mint 170 féle terméket állított elő, mely közül 21 megkapta a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék védjegyet. Ezt csak azok a termékek kapják meg, amelyek a park területén a természettel összhangban készülnek. Ezen kívül a medvehagyma fűszersó elnyerte a 2018 év kiváló terméke díjat.
„Imádom az ízeket, nagy gourmet vagyok. Világéletemben szerettem kísérletezni. Csak akkor kerül termék eladásra, ha elégedett vagyok vele” - vallja magáról.
A várpalotai kertészetből főleg szirupok (pl.: mentás, hársfás, mézeskalács ízű is!), növényi krémek (ajvár, padlizsánkrém, gulyáskrém), szörpök, lekvárok, dzsemek, házi ételízesítők, fűszersók, ivólevek, pörkölt fűszeres magvak, savanyúságok, befőttek és fűszerecetek kerülnek ki, de megtalálhatók a különféle szezonális zöldségek és gyümölcsök is.
Ildikó biológus édesapjától tanulta a növények szeretetét, gyermekkorában a saját gyümölcsösükben ismerkedett a természet ajándékaival. Később jobban beleásta magát a témába, tanult dísznövénykertészetet, természetgyógyászatot és ma már fitoterapeutaként is tevékenykedik.
A házaspár termékeivel a környék rendezvényein, termelői piacain lehet találkozni, de igény esetén akár házhoz is szállítanak helyben.
Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila