Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

A belföldi turizmus legerősebb időszaka jöhet Magyarországon egy friss kutatás szerint
A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást az idén, háromból két ember pedig belföldön szeretne kikapcsolódni; sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest - derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.
külföld
Megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár
2021. július 1-jén az Európai Unióban megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.
belföld
Varga Mihály: az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
Az átoltottság növekedésével, az oltási lendület folytatásával hamarosan meg lehet nyitni a még zárva levő helyeket, a magyar gazdaság visszaállhat korábbi dinamikus, és stabil növekedési pályájára - mondta a pénzügyminiszter pénteken Tiszafüreden, a város főterének ünnepélyes átadásán.
belföld
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.
belföld
Megháromszorozta a magyar aranytartalékot az MNB
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát - közölte az MNB szerdán.
belföld
György László: indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program
Hamarosan, még tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Napi 30 perc kikapcs

Hullám
2018. december 11. 18:02

Céget, saját vállalkozást vezetni, felelős beosztásban dolgozni nagy feszültséggel jár. Elkerülhetetlen a stressz, a fáradság megjelenése, fokozottan jelentkezik az idegi kimerülés, a kiégés veszélye.

Itt is, mint az élet minden területén, a megelőzés a legkifizetődőbb. Azonban az idő drága, a legdrágább kincs. Sokan úgy gondolják, erre nincs idejük, és velük úgysem történhet semmi baj. Sajnos, van egy rossz hírem. Mindegyikünkkel megtörténhet. És meg is történik, ha nem figyelünk. A most befektetett idő kamatostul megtérül. Napi 30 perc kikapcsolódásnak már van, lesz kézzelfogható eredménye. Ezt a félórát pedig eloszthatjuk egész napra, feldarabolhatjuk 5-5 percekre.

Munkába menet vagy jövet sétáljunk néhány percet. A legjobb, ha zöld területen, parkban tesszük. Lassan, teljesen kikapcsolva, nem a munkára gondolva. Szép dolgokra, egy nyaralási emlékre gondolhatunk.

Ha jó kilátás nyílik az irodánkból, akkor néha „bambuljunk”, nézelődjünk. Fókuszáljunk a táj egy részletére, vagy csak nézzünk bele a semmibe. Érdemes a tárgyalások, megbeszélések közé iktatni ezt.

De a legjobb, ha zenét hallgatunk. A jól választott muzsika maga a csoda.

A leghatékonyabb kikapcsolódást tudja nyújtani. A klasszikus zenék közül a barokk zene a legalkalmasabb feszültségünk, szorongásunk feloldására. A meditációra legjobbként Deva Premal zenéjét ajánlom. Az okostelefonok korában nem probléma letölteni és kellő időben meghallgatni a válogatott zenéket. Bármikor, bárhol megoldható.

Este lefekvéskor hallgassunk irányított meditációt. Pillanatok alatt ellazulhatunk, kiüríthetjük a fejünkben a nap során képződött kukát, aztán jól aludhatunk. A Youtube-n számtalan meditáció közül válogathatunk.

De nagy segítséget tud nyújtani néhány légzőgyakorlat is. Reggel a legjobb a napot úgy kezdeni, hogy éjszakai pihenésünket, amik nappali feszültségeink miatt néha nem túl pihentetőek, néhány jó mélyről jövő légzéssel egyszerűen kifújjuk. Így tulajdonképpen újraindíthatjuk saját lelki gépezetünket.

Természetesen nagyfokú stressz esetén ezek a módszerek csak tűzoltó jelleggel működnek. Ott már komoly terápiára van szükség. Ilyenkor, keressen fel szakembert!

Mártony Zsuzsanna, zeneterapeuta

További képek

További cikkek

Hullám
A sport és a fogyás kapcsolata: mi igaz a mítoszokból?
A testmozgás mindenképp alapvető fontosságú a fogyás, alakformálás szempontjából. Viszont nem minden mozgás segíti elő, vagy nem ugyanolyan mértékben a céljaink elérését.
Hullám
Intuitív étkezés: akkor most bármennyit ehetek?
Az intuitív étkezés egy nagyon jó irányzat, amely "gyógyír" lehet a sok diétás előírás között elveszett, frusztrált embereknek, amely a következő 10 alappillérre támaszkodik.
Hullám
Jógával az immunrendszer erősítéséért
A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer, amely az emberi test legösszetettebb rendszere. Napjainkban különösen fontos szerepe van az immunrendszer erősítésének, hiszen ez a rendszer az, ami minden nap szorgos munkával védelmez minket a kórokozók ezreitől, melyek megbetegíthetnek bennünket. Az immunrendszer egészségét a kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő alvás és a tartós stressz kivédése alapozza meg. Emellett a mozgással is nagyon sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.
Hullám
A sport szerepe a mentális egészségünk megőrzése érdekében
Erről a témáról már egy ideje akartam egy kis szösszenetet írni, de nem gondoltam volna, hogy ennyire aktuális lesz aztán…
Hullám
A hiteles jógaoktató ismérvei
Napjainkban rendkívül elterjedtek azok a jógatanfolyamok, melyek mindenféle marketing és reklámeszközzel gyors megvilágosodást, azonnali egészséget, különleges képességeket ígérnek.