Apróbb ráncfelvarrással, az olaszos-magyaros bisztróvonalat komolyabban véve és felfrissítve nyitott újra 2018 októberében a Gusto 13 bisztró.
A kevesebb néha több. Vallják a veszprémi Gusto13-nál, amely az idei szezontól még tovább finomodik, alakul. Az évekig lángoló trend után látható jelei vannak a fine-dining visszaszorulásának vidéken.
Ebbe illeszkedik a Chianti Étterem 2017-es profilváltása is, amikor egy huszárvágással átkeresztelték a veszprémi éttermet Gusto13-ra. A nevet és vele az ünnepélyes alkalmakra tartogatott életérzést elengedték, hogy a magas színvonalból és kiszolgálásból nem engedve helyet adjanak egy nyüzsgőbb, lazább, az átlagemberhez közelebb álló bisztrónak. Úgy tűnik, a váltás bejött, hisz egy év távlatából tapasztalható, hogy a régió közönsége jobban nyitott a „mainstreamebb”, könnyebben értelmezhető bistro-gasztronómiára. Ez érthető is, hisz a baráti, családi étkezések mellett helyet adnak az üzleti és céges vacsoráknak, ebédeknek.
Mint minden működő gépezetnél, itt is szükség volt némi finomhangolásra. A tulajdonosi kör a nyáron eladta a balatonfüredi Baricska Csárdát, hogy még jobban Veszprémre koncentrálhasson. A Gusto13 a nyári zárva tartást követően – Szakál Bálint üzletvezetővel és néhány új taggal a fedélzeten – némileg megújulva és letisztulva nyitotta meg kapuit az ősz közepén.
Az enteriőr és a lazább felfogás maradt, azonban elhagytak néhány korábban fontosnak ítélt dolgot: a bisztró korábbi delikát sarkát rövidebbre vették és áthelyezték, hogy helyét átvegye egy szellősebb, nyitottabb, vidámabb belső tér. A finomhangolás másik eleme, hogy megszűnt a borospince, ám a széles borkínálat nem. Továbbra is megtalálhatók a hazai és külföldi termelők magas minőségű tételei. A napi ajánlat mellett az étlapot a korábbiaktól eltérően sűrűbben váltogatják majd.
A konyha továbbra is a magyaros fílinggel megspékelt olasz vonalat képviseli: vegyes ízelítők, magyaros levesek, olaszos tészták, rizottók, BBQ (ez saját smokerben készül a teraszon!), steak és az elmaradhatatlan, szinte védjeggyé vált igazi olasz alapanyagokból készülő, klasszikus olasz gustós pizza.
A Gusto13 állandó téli ajánlata:
Előétel: Grillezett Montasio sajt, saláta, padlizsánkrém, lilahagyma chutney
Főétel: Vaddisznószűz, édesburgonyapüré, vargánya, szalvétagombóc
Desszert: Francia briós, mák mousse, madártejhab
Figyelem! A szinte naponta változó krétatáblán egyéb ínyencségek is előfordulhatnak!
Ami a rendszeres programokat illeti, az időszakosan megrendezett borvacsorák hagyományát a jövőben is ápolni kívánja a ráncfelvarrt Gusto13, ám az üzletvezető szerint elképzelhető az is, hogy hangulatfestésként jazzes, bossa nova-s élőzenés esteknek is helyet adnak.