Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

A kitartás és a zord körülmények sportja

Pénz-mozgás
2018. szeptember 11. 16:59

Hiába vághat bele szinte bárki, a hegymászás a biciklizésnél és a futásnál kezdődik. Egy tapasztalt mászót kérdeztünk arról, miért jó, és mihez kezdjen az, aki nem elégszik meg a hétvégi focizás vagy épp az edzőtermek nyújtotta kihívásokkal.

A veszprémi Koronczai Attila húsz éve lett a hegymászás szerelmese. Vonzalma a csúcsok iránt azóta sem lankadt, sőt! Az évek alatt olyan csúcsokat mászott már meg, mint az Ortler, a Grossglockner, a Schneeberg, a Mount Blanc, vagy épp a Svájc legveszélyesebb hegyének számító Matterhorn. (Ennek alakja adta az alapötletet a Toblerone csokoládé piramis alakú csomagolásának megformálásához.) A veszprémi hegymászó 4-5 fős helyi társasággal mászik ezen a szinten, ugyanis helyben nincs egyesület, amely kifejezetten magashegymászással vagy oktatással foglalkozik.

„A sziklamászással kezdődött minden. Amikor első alkalommal elvittek mászni, nagyon élveztem. Másnap minden eszközt megvásároltam, majd csatlakoztam egy veszprémi sziklamászó szakosztályhoz, ahol megismertem a mostani barátaimat. Később a hegymászást is kipróbáltam, a Schneeberggel kezdtem, majd a Grossglockner következett. Utóbbi volt életem egyik legélvezetesebb útja is. Nem volt könnyű, mert hajnalok hajnalán indultunk és rengetegen voltak augusztusban. Azóta kb. hússzor megmásztam a Grossglocknert. Miért? Erre nem lehet válaszolni, mert mindig más arcát mutatja a hegy, minden évszakban más és más” – kezdi beszélgetésünket a tapasztalt hegymászó egy nyár közepi sörözés alkalmával, amikor a hobbijáról kérdezem.

A Glockneren a téli mászást élvezem a leginkább, mert akkor csak a 2801 m-en lévő Stüdlhütte téli menedékháza van nyitva, ahol magunk hasogatjuk a fát a fűtéshez, és mivel nincs víz, így csak hó olvasztásával jutunk hozzá. Ettől egy kicsit kizökken az ember a hétköznapok adta komfortzónájából.

A Grossglockner csúcsára általában hajnali háromkor indulunk, a napfelkeltét már a 3454-es Erz-Herzog Johann hütte ház melletti teraszról nézzük. Ez gyönyörű, mert amerre ellátsz, a csúcsok végig a felhők felett vannak. A látvány olyan, mintha a végtelen tengerből kiálló kis szigeteket látna az ember, ami minden nehézséget és fáradtságot ellensúlyoz. Megfog a látvány és az érzés. Az ember úgy érzi magát, mint egy homokszem a világban. Éjjelente szinte belezavarodni, annyi csillagot látni a fényszennyezettség-mentes égbolton. Még a Nagy Göncölt sem lehet kiszúrni!”
– meséli Attila, aki szerint a mászás alkalmával az ember nemcsak saját magát, hanem társait is megismeri. Gyakori, hogy a közös kalandok alkalmával születnek a legmélyebb emberi kapcsolatok:

„Az ember vagy a legjobb barátjával mászik, vagy a mászás során köttök életre szóló barátságot. Együtt alszotok egy sátorban, van úgy, hogy akár egy hétig is – mindent megosztatok egymással. Ha egy kötéllel a társadhoz vagy kötve, az azt jelenti, hogy a végletekig meg kell bízni a másik ember képességeiben, tudásában. Egymásra vagytok utalva, az életetek össze van kötve. Ha nincs meg ez a bizalom, akkor nem lesz felhőtlen a mászás élménye” – mutat rá az emberi oldal fontosságára.

Nem sétagalopp

Nem minden csúcshódítás sikerül, ugyanis van egyfajta kockázat, amelyet egy bizonyos szint után már nem érdemes vállalni – mondja Attila –, ilyen szituáció például a nulla méter közeli látótávolság. „A köd és a hó miatt minden fehérré válik, ilyenkor nem megyünk tovább, inkább visszafordulunk.”

A legnagyobb veszélyt a lavina jelenti, melyeket szerencsére az előrejelzések viszonylag nagy pontossággal meg tudnak jósolni. A gleccsereken húzódó hasadékok, melyek sok esetben hóval fedettek, szintén életveszélyes helyzeteket okozhatnak. Attilát is érte már meglepetés: „Egyszer én is beszakadtam, szerencsém volt, hogy lefelé szűkült. Amikor gleccseren halad az ember, akkor egy kötélen összekötve teszi. Ha megtörténik a baj, azonnal cselekedni kell. Gyakorolni szoktuk a vészhelyzeteket, melynek van egy speciális metódusa. Ezt a tapasztaltaktól vagy a magashegyi oktatóktól lehet elsajátítani.

Hol kezdjük a hegymászást?
A hegymászás nem igényel óriási előképzettséget, minden a kitartásnál és a jó állóképességnél kezdődik. Így érdemes rendszeresen futni vagy biciklizni annak, aki nincs hozzászokva a fizikai megterheléshez. A sziklamászó jártasság sem hátrány néhány hegyen. Attila szerint ezért érdemes elsőként elkezdeni egy via ferratát, ahol az ember már megtapasztalja, hogy milyen a szikla.

Ha már magasheggyel próbálkozunk: Mivel egyedül szinte sosem szokás mászni, érdemes vagy egy tapasztalt baráttal menni, vagy fogadni egy hegyi vezetőt. Bár ez olykor igencsak drága, a Matterhornra például 1400 svájci frank ellenében visznek fel egy embert. Az alap rutinok megszerzése után első hegynek a Schneeberg megmászása lebeghet előttünk reális célként. Aztán jöhet a Grossglockner. „Ehhez már kell egy beülő, egy kötél, biztosító eszközök, egy jó bakancs, szélálló ruházat, egy jó napszemüveg és naptej. Sok mindenre oda kell figyelni, hogy az ember jó érzéssel tekintsen vissza rá, és ne kellemetlen emlékek maradjanak az első mászásról.”

Kinek ajánlott?
Aki hozzá van szokva ahhoz, hogy bent a lakásban a négy fal között minden este letusol, annak a hegymászás kihívás lehet, hisz előfordul, hogy fenn a hegyen a víz hiányában nincs minden nap tusolás. Kitartásra, szívósságra és állóképességre mindenképp szükség van.

Meghódítható európai csúcsok

Scnheeberg (Ausztria) – magasság: 2076 m
Grossvenediger (Ausztria) – magasság: 3662m
Grossglockner (Ausztria) – magasság: 3798 m
Ortler (Olaszország) – magasság: 3905
Matterhorn (Svájc, Olaszország) – magasság: 4478 m
Mount Blanc (Franciaország) – magasság: 4810 m

Egy csúcs megmászása általában utazással együtt, erőltetett menetben egy hosszú hétvégét vesz igénybe.

Gesztesi Ákos | Fotók: Koronczai Attila

További képek

További cikkek

Pénz-mozgás
Csak egy kis bátorság kell hozzá
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor kajak vagy vízibicikli. Legalábbis azoknak, akik a megszokott sémákban gondolkoznak, ha valamilyen vízi kikapcsolódás után néznek. Mutatunk 2+1 vízi sportot, amely nem épp a vízben lubickolásról szól, de egy kis bátorság és tapasztalat után könnyen lehet, hogy abba sem akarjuk majd hagyni.
Pénz-mozgás
A folyamatos fejlődés a siker záloga
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.
Pénz-mozgás
Célkeresztben a maximális kikapcsolódás
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.
Pénz-mozgás
A golf mindenkié
Sokan úri murinak tartják, mások ódzkodnak tőle, míg megint mások egyenesen imádják, és nem is tudnának jobb szabadidős programot elképzelni maguknak. A golfot jellemzően tipikusan rétegsportnak tartják, és sokan alig tudnak róla valamit, de most néhány kezdőlökést adunk azoknak, akik eddig csak kacsingattak ezzel a kikapcsolódási formával.
Pénz-mozgás
Otthon vannak a vízen
A Pannon Egyetem balatoni evezős flottája lassan két évtizede kínál sportolási lehetőséget a magyar tengeren. A mára több mint nyolcvan klubtagot számláló VESC balatonalmádi vízisport műhelyét mutatjuk be.