Gazdaság. Életmód. Stílus.

Aktuális hírek

Kutatás: Alulértékelik a cégvezetők az IT fejlesztések jelentőségét
A magyar cégvezetők a saját bőrükön érezték meg a jól működő informatikai háttér előnyeit, de sokan még mindig csak rövidtávú tűzoltásként tekintenek a távoli munkavégzésre – derült ki az Infosector Kft. friss kutatásából. A felmérés eredményei rámutattak, hogy habár számos cég életére volt pozitív hatással a távmunka, a vezetők közül sokan hajlamosak továbbra is alulértékelni az IT fejlesztések jelentőségét. A szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy ha ezek a megoldások kézzelfogható előnyökkel járnak a szervezet részére, a vezetők ma már sokkal könnyebben döntenek az informatikai megoldásokba való befektetés mellett, mint a pandémiás válság előtt bármikor.
Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
25. lapszámához érkezett kiadónk gazdasági, kulturális és életmód magazinja: Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával a címlapon megjelent az Ecoport.
belföld
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató egy felmérés szerint
A magyarok többsége rendszeres plázalátogató, de napi-heti rendszerességgel csak kis részük jár bevásárlóközpontba - közölte a Wing ingatlanfejlesztő szerdán az MTI-vel.
belföld
Felpöröghet idén a diákok foglalkoztatása
A vendéglátásban és turizmusban minden korábbinál több diákot foglalkoztathatnak idén nyáron, de megjelent az igény a munkát vállaló tanulók iránt a magán-egészségügyi szolgáltatók részéről is. A Work Force HR szolgáltatóhoz tartozó Job Force Iskolaszövetkezet az idén várható nagyobb kereslet minél gördülékenyebb kiszolgálása érdekében digitalizálta az adminisztrációt, így akár egy napon belül munkába állhatnak a fiatalok.
kkv
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra
Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. Az adóhatóság fokozott ellenőrzése és a vevői kapcsolatok megőrzése szempontjából is egyaránt elengedhetetlen azonban az adózási státuszra vonatkozó pontos tájékoztatás.
külföld
Újabb kínai-amerikai egyeztetés a gazdasági kapcsolatokról
Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.
vállalatok
Szijjártó: magyar élelmiszeripari beruházások Üzbegisztánban
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az üzbég fővárosban, Taskent a közmédiának.
belföld
Elemzők: a bruttó keresetek növekedése alig, a reálbéreké viszont jelentősen lassulhat az idén
Az újranyitás következtében a bruttó bérek növekedési üteme idén egyáltalán nem, vagy alig gyengül, a magasabb infláció miatt viszont a reálkeresetek emelkedésének lényeges lelassulására számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
belföld
Több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a NIF Zrt.
Az elmúlt évtizedben több mint 300 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket a Balatonnál a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján Siófokon.
belföld
Támogatást kérnének a balatoni önkormányzatok a kieső helyi adók kompenzálására
Egyeztetést kért a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a Balatoni Szövetség olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat - közölte a szervezet elnöke.
Ellentmondásos változások a hitelpiacon
Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
Kutatás: a magyarok közel fele kész arra, hogy bármikor átképezze magát
A magyar munkavállalók csaknem fele mondta a világjárvány alatt azt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című legfrissebb tanulmányából.
gazdaság
Schanda: a feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna
A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.
belföld
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.
A járvány árnyékában telt a 2020-as év hazánkban
Öt százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, 58 százalékkal visszaesett a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma, valamint 11 százalékkal a járműgyártási volumen, miközben 34 százalékkal több lakás épült, mintegy 376 ezren dolgoztak otthonról, 42 százalékkal nagyobb bevételt értek el a csomagküldő és internetes kiskereskedelmi szolgáltatók, illetve rekordközeli lett a kukorica termésátlaga – csak néhány adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, Magyarország számokban, 2020 című kiadványából, amely a pandémia gazdasági-társadalmi folyamatokra gyakorolt főbb hatásait is bemutatja.
Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.
külföld
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly
A járvány ellenére nőtt a Lufthansa Systems Hungária árbevétele tavaly, az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben bővült a létszám, 2021-ben 2 százalékos árbevétel növekedést terveznek - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
Varga Mihály: jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések
A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
belföld
Európában lassult, itthon töretlen a kínai befektetési kedv
A kínai cégek felvásárlási kedve nemcsak globálisan, de Európában is több éves mélyponton van. A befektetéseket ösztönző tényezők ugyanakkor továbbra is erősek, ami elősegítheti a kínai cégek befektetési kedvének növekedését – állapítja meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda elemzése.
vállalatok
Szijjártó: közel kilencmilliárdos fejlesztést indít a Flextronics Kft.
Közel 9 milliárd forintos beruházással - ebből 3,6 milliárdos állami támogatással -, 120 új munkahelyet teremtve, hosszú távú stabilitást biztosító autóipari beruházást valósít meg Zalaegerszegen és Sárváron a Flextronics International Kft. - jelentette be kedden a zalai megyeszékhelyen Szijjártó Péter.
vállalatok
Varga Mihály: a napokban 3,5 milliárd forint értékű beruházást adtak át a nagyvállalatok
A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült videóüzenetében hétfőn.
Veszprém
Megújult az Ördögárok utcai gyermekorvosi rendelő
Európai Uniós támogatással, 77,2 millió forintból újult meg az Ördögárok utcai orvosi rendelő.

„Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni”

Kávészünet
2018. szeptember 11. 15:39

Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.

Milyen jellegű film lesz?

Ez egy ún. „dramedy”, azaz romantikus vígjáték, a drama és comedy szavak egyvelegéből jött létre. Amerikában használják így a műfaj elnevezését, itt nem gyakori, mert a dráma szó elijeszti a nézőket. Könnyed és vicces film lesz – a bemutatóra egyelőre pontos dátum még nincs kitűzve.

Akkor mondhatjuk, hogy nem üt el a többi nagyjátékfilmedtől?

Igen, például a Nejem, nőm, csajom is ez a műfaj volt, de a mostani története kicsit populárisabb. Egy szökött menyasszonyról szól, aki beugrik egy taxiba, majd a két szereplő, a menyasszony és a taxis története – egy napjuk – lesz bemutatva. Ennél azért izgalmasabb, ez most csak dióhéjban. Abban új a dolog, hogy ezúttal egyetlen történetet mesél el a film – ahogy ezt a legtöbb filmalkotás is teszi –, hiszen az első két filmem több sztorit futtatott párhuzamosan. Így ez nagy újdonság számomra, ettől is külön kihívás lesz forgatni.

Eddigi filmjeidben is igazi színészóriások voltak. Most hogy alakult a szereposztás?

Az a hitvallásom, hogy jó filmet jó színészekkel lehet csinálni. Erre törekedtem most is: Tompos Kátya, Mohai Tamás, Kovács Lehel, Básti Juli, Mészáros András és még sokan mások. Persze lehet jó filmet amatőr színészekkel is készíteni, volt erre több példa, ez csak az én megközelítésem. Például a Testről és lélekrőlben Morcsányi Géza remek alakítását láthattuk, úgy tudom, neki eredetileg semmi köze nem volt a színészethez.

Ezek alapján nem is volt casting?

Amikor a feleségemmel – Szajki-Vörös Adéllal – megírtuk a forgatókönyvet, Básti Juli karakteréről például már tudtuk, hogy vele képzeljük el a szerepet. És volt egy megelőző időszak is, amikor a veszprémi születésű Fabacsovics Lilivel – már dramaturggal – megcsináltuk a szereposztást. Tehát nem voltam egyedül, kaptam segítséget. Persze néhány szerepre csináltunk próbafelvételeket, de a legtöbbre ezúttal nem. Ez azért érdekes, mert az előző filmemnél épp fordítva dolgoztam: akkor minden szerepre készítettem felvételeket.

Mit lehet tudni a film támogatásáról?

A filmnek vannak szponzorai, támogatói, magánbefektetői, és kaptunk állami támogatást is.

Nehéz ma filmrendezőként támogatást szerezni?

Filmet csinálni önmagában nem könnyű, nem tudhatjuk, hogy mikor jön a következő. Ez talán sosem volt egyszerű.

Emiatt van benned egyfajta bizonytalanság, állandó félelem?

Most pont, hogy jó érzés van bennem. Rengeteg tervem van, mindenféle műfajban. Dráma, vígjáték, de még látványosabb film is, és nemcsak forgatókönyvíró, hanem rendezői minőségben is. Úgy látom, ebben a szakmában kell egyfajta optimista lelkület, hiszen sok a bizonytalanság benne.

Ugyanazokkal a producerekkel dolgozol?

Eddig minden filmet más producerekkel készítettem, és a legtöbben így teszik. Ezt az élet hozta így. Nagyon ritka az a rendező-producer páros, akik állandóan együtt dolgoznak. Korábban Angelusz Iván volt az, akire mindig számíthattam, ő ma már sajnos nincs köztünk. A Nejem, nőm, csajomnak végül nem ő lett a producere, de a filmet ő indította el. Meg kell említenem Reich Pétert is, aki most éppen forgat, de remélem, még fogunk együtt dolgozni. Jelenleg pedig Kutyik Gábor a vezető producer, emellett Gulácsi Loránd és Romwalter Judit a producerek, akiknek kiemelkedően sokat köszönhet ez a film. Illetve jómagam is producer lettem ezúttal, ezt is az élet hozta így.

Említetted, hogy a feleségeddel írtátok a forgatókönyvet. Milyen a közös munka?

Ez egy érdekes életforma, amikor a munkatársad egyben a házastársad is. Persze ez inkább pozitívan értendő, csak tudni kell lezárni este egy ponton a munkát és átváltani civilbe.

És a rendezői lét maga milyen érzésekkel tölt el?

Kicsit nehezen jöttem rá, hogy filmrendező szeretnék lenni, de miután ezt elhatároztam, utána már nem eresztettem el. Nehéz út volt, de csak összejött. Most már a harmadik filmemet készítem, ami remélem, gyorsan hozza a negyediket is. Nekem szükségem van erre a változatos életmódra, nem bírom a monotonitást. Jó mindig másik sztorin dolgozni, mindig egy új világba belépni egy-egy évre. De ennek az életformának is megvannak persze a nehézségei, amiket sorolhatnék…

Gyerekkorodban hogyan képzelted el magad?

Gyerekkoromban színész és humorista szerettem volna lenni, mint Gálvölgyi János. Később már csak színész, aztán zenész is, aztán író is, aztán fotós. Na, ezek mind egyesültek ebben a munkában.

Szajki Péter 1980-ban született Tapolcán. Iskolai tanulmányait Zánkán, Balatonfüreden és Veszprémben végezte. 2008-ban az Intim fejlövés című első nagyjátékfilmjével Simó Sándor elsőfilmes díjban részesült a 40. Magyar Filmszemlén.

További képek

További cikkek

Kávészünet
Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.
Kávészünet
A legszebb almát a fáról
Letisztult külső megjelenés, megbízható működés, egyszerűség, technológiai újítások, sokszínű funkcionalitás jellemzi a márkát, amely betoppanva mindennapjainkba első pillantásos fellángolásból válik életre szóló szerelemmé.
Kávészünet
Nem szabad lemenni a bulvár szintjére
Szenvedélye a kultúra és meggyőződéssel vallja: nem kell temetni a régmúlt értékeit, csak a módszert kell megtalálni, amivel a mában is értékesíthetők. Schmidtné Kositzky Anett-tel, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Kávészünet
A minőségi fagylalt készítéséhez elszántság kell
Régió szerte híres és szeretett a Füredi korzó fagyizó. Nem véletlenül: aki megkóstolja fagyijukat, nehezen felejti el a mennyei ízeket. Dobó Norberttel, a családi vállalkozás vezetőjével eredtünk titkuk nyomába.
Kávészünet
Aki megörökítette Gemenc életét
A hétköznapokban inkább a számok töltik ki az életét, de ifj. Olma Frigyes szenvedélyesen szereti a természetet és annak mozgóképre vitelét is. Elsőfilmesként elkészített, Gemenc című munkája is szeretetprojekt volt, profi kivitelezéssel.